Napisano Wtorek o 15:082 dn Ilustracja osadzona w świecie Nelbarth – autorskim uniwersum typu gas-electric punk, łączącym elementy klasycznego science fiction, postapokalipsy oraz rytualnej symboliki.To rzeczywistość kształtowana przez nanotechnologiczną czarną krew, symbiotyczne systemy i pozostałości wyższych cywilizacji, w której społeczeństwa funkcjonują w oparciu o archaiczne rytuały, biologiczne modyfikacje i technologię o nieznanym już pochodzeniu.Opis Ilustracji:Na granicy mrocznych mokradeł Nelbarth rytuał dobiegł końca. Protagonista, niegdyś śmiertelny, wynurza się z pulsującej mazi – przemieniony.Czarna Krew wsiąkła w jego ciało, nanity przepisały jego istotę. To już nie on. To to, czym miał się stać.Z jego dłoni formuje się energia – pierwsza manifestacja nowej mocy. Maska zakrywa jego twarz – symbol nowej tożsamości i tego, co już zostało utracone.Nie obserwuje. On zapowiada nadejście nowej reguły.To scena odrodzenia, ale też ostrzeżenie: każdy rytuał ma swoją cenę. Edytowane Środa o 19:111 dn przez Rotcore dodanie opisu do ilustracji żeby przedstawić kontekst i sens
Napisano Wtorek o 16:412 dn Obrazek jest bardzo spoko, trochę przypomina batmana przz rogi. Opowiedz coś więcej.
Napisano Wtorek o 20:052 dn 3 hours ago, michalo said:Obrazek jest bardzo spoko, trochę przypomina batmana przz rogi.Mnie też, ale nie przez rogi a przez to nakrycie głowy w stylu maski Batmana, do tego geometria głowy też bardzo mocno do maski Batmana nawiązuje.
Napisano Środa o 11:261 dn Autor 18 godzin temu, michalo napisał(a):Obrazek jest bardzo spoko, trochę przypomina batmana przz rogi. Opowiedz coś więcej.Jasne, To uniwersum powstaje warstwowo – najpierw wizualnie na bazie konceptów, które sobie dopracowuję, gdzieś w tle kreuje się powoli warstwa opisowa, w której pomaga mi druga osoba. Na razie opowiadam o tym obrazami, nastrojem i klimatem jaki budują, kolorystyką, designem postaci, otoczenia. Taki wizjonerski projekt, który jednocześnie jest wsadem do Portfolio, które na dniach będę publikował na Artstation.Więcej nie będę zdradzał bo jak wspomniałem warstwa opisowa jest work in progress i może się jeszcze sporo tam zmienić.Apropo Batmana... no nic dziwnego, sięgacie po najbardziej znane archetypy. To jednak silna ikona w pop kulturze i ciężko na pierwszy rzut oka z tym nie skojarzyć. Mimo to moja wizja tej postaci mocno wpisuje się w zupełnie inny kontekst – bardziej rytualny, eldritchowy, oderwany od klasycznego superbohaterstwa. Motyw masek jest bardzo istotnym elementem tego uniwersum i wszystkie ze spiczastymi uszami mogą się kojarzyć z batmanami, ale to już kwestia wyobraźni odbiorcy i tego czy ogranicza się tylko do tego co już kiedyś widział. Mnie inspirowały bojówkowe maski, baklawy, itd. psy rasy doberman (świecące oczy, uszy). Mam jeszcze planszę z designem masek i głów, którą wrzucę przy innym uploadzie ;PJeśli już szukać podobieństw, to raczej w warstwie symbolicznej: samotność, cień, mrok, ukryta tożsamość. Ale tu nie ma Gotham i nie ma sprawiedliwości. Jest rozkład, transformacja, ciemna materia, zgnilizna, szaleństwo i bezwzględność.
Napisano Środa o 15:021 dn Moje wrażenia @Rotcore :Skojarzenie z Batmanem jest bardzo mocne i przy takim designie nie uciekniesz od tego, tak jak laserowe miecze będą się kojarzyły z Gwiezdnymi Wojnami, a potężny, magiczny pierścień z LOTR. Trzeba to jednak wziąć pod uwagę. Ja też mam swój worldbuildingowy projekt, tylko, że w klimatach słowiańsko-polskich, i bardzo się pilnuję, żeby unikać skojarzeń z Wiedźminem, na ile to możliwe.Pomógłby jakiś chociaż kontekst, bo teraz to są fajne obrazki, ale zupełnie bez treści dla odbiorcy, nawet takiej zasugerowanej. Porównując to z choćby z tym:ArtStation - Martyr-Penitent, mike franchinaJest obrazek i króciutki opis działający na wyobraźnię, w podobnych tez klimatach. Nie ma exposition dump i ściany tekstu, ale jest jakiś właśnie kontekst sugerujący to, że ten obrazek jest wycinkiem większej, intrygującej całości. Czegoś takiego mi brakuje u Ciebie, bo po prostu nie wiem co o tych pracach mam myśleć, a myśleć na siłę to mi się nie chce :P I nie tylko mi zapewne. Zakładam, że jak będziesz to gdzieś wrzucać to coś dodasz, ale skoro opisy to WIP to może wrzucaj je razem z pracami na forum WIP, bo to zawsze opcja do zebrania jakiegoś feedbacku od osób w temacie. Nikt nie będzie się czepiał, że w opubulikowanej pracy jest inny opis niż ten, który wrzuciłeś w jakimś poście na Max3D 😄
Napisano Środa o 16:151 dn Autor Dokładnie takie opisy będą na Artstation ;) Nie pomyślałem, że tutaj też będą konieczne, dzięki za zwrócenie na to uwagi
Napisano Środa o 18:481 dn 7 godzin temu, Rotcore napisał:Apropo Batmana... no nic dziwnego, sięgacie po najbardziej znane archetypy. To jednak silna ikona w pop kulturze i ciężko na pierwszy rzut oka z tym nie skojarzyć. Mimo to moja wizja tej postaci mocno wpisuje się w zupełnie inny kontekst – bardziej rytualny, eldritchowy, oderwany od klasycznego superbohaterstwa. Motyw masek jest bardzo istotnym elementem tego uniwersum i wszystkie ze spiczastymi uszami mogą się kojarzyć z batmanami, ale to już kwestia wyobraźni odbiorcy i tego czy ogranicza się tylko do tego co już kiedyś widział. Mnie inspirowały bojówkowe maski, baklawy, itd. psy rasy doberman (świecące oczy, uszy). Mam jeszcze planszę z designem masek i głów, którą wrzucę przy innym uploadzie ;PTego nie przeskoczysz, to tak jakby wytatuować sobie na dłoni swastykę, a potem próbować tłumaczyć, że ma też inne znaczenia, nie tylko to najbardziej znane.
Napisano Środa o 19:121 dn 15 minutes ago, EthicallyChallenged said:Tego nie przeskoczysz, to tak jakby wytatuować sobie na dłoni swastykę, a potem próbować tłumaczyć, że ma też inne znaczenia, nie tylko to najbardziej znane.No tu jest nieco inaczej bo batman był pierwszy a swastyka druga :) W Azji swastyki masz nawet na kafelkach w kiblu i starożytnych świątyniach ale na zachodzie mało kto widzi coś poza akwarelistą i nie wie, że nie był pierwszy z tym wyszukanym znakiem™ :) Z batmanem już inna historia bo mało kto się uchował i go nie widział a do tego miał swoje różne wersje między innymi wampirze, gotyckie gargulcowe więc podobny wygląd zawsze będzie do niego porównywany.
Napisano Środa o 19:241 dn Autor Uzupełniłem opis do ilustracji żeby przybliżyć Wam nieco kontekst i świat 🤓
Napisano Środa o 19:501 dn Z opisem spoko.Ja bym jednak wywalił te uszy (kolory też nie pomagają). Nic ci one nie dają oprócz tego batmana, nie widać w nich niczego, aby było warto. A na pewno będziesz musiał się ciągle tłumaczyć, że to co innego itd... tym bardziej, że to nie ma znaczenia, jak to wykminiłeś i że to doberman niby itp... może na razie ci to nie przeszkadza, ale zmęczy cię to, chyba że zostaniesz z tym światem do końca w niebycie.No i pomyśl o odbiorcy, teraz każdy zanim dojdzie do twojego świata, to pomyśli: O! symbiotyczny Batman!; Więc pojawia się pytanie, po co tworzysz tę barierę odbiorcy?
Napisano Środa o 20:141 dn No lepiej z tym opisem, więcej sensu teraz wszystko ma :) Ciekawy vibe, ale popieram @kengi i @EthicallyChallenged i rozważyłbym zmianę tych uszu, albo jakoś przedesignował tą maskę, żeby tak wprost się nie kojarzyła z Batmanem. Będzie Ci to ciążyło i nawet jeśli bardzo się przywiązałeś do tego designu i pomysłu to raczej będzie szkodził niż pomagał.Tak z innej beczki, mały rant frustrata:Uniwersów jest już tyle, że są strasznie męczące. Naprawdę jak widzę słowo xyz-punk albo xyz-core to mi się odechciewa :D Dzisiaj już nie malujesz pejzażu z łączką, teraz rozbisz inspirowany Skyrimem enviro do universum w stylu Chełmoński-punk :D Tyle ciekawych pomysłów stara się udawać bezduszny worldbuilding do gry AAA i IMO traci tylko na tym. Rant over.
Napisano Środa o 20:161 dn 1 minutę temu, SebastianSz napisał:Naprawdę jak widzę słowo xyz-punk albo xyz-core to mi się odechciewahttps://en.wikipedia.org/wiki/Corecore
Napisano Środa o 20:181 dn 1 minute ago, EthicallyChallenged said:https://en.wikipedia.org/wiki/Corecore