Napisano 28 Listopad 200420 l Witamy Wątek ten poświęcony będzie oświetleniu wnętrza. Nie będzie służył jako WIP a jako galeria ustawień na których można się opierać w swoich pracach Nie ma na celu nikogo wyręczać a jedynie ukierunkować tak aby mógł zrozumieć jak dane ustawienia działają na oświetlenie sceny i w ten sposób opierać je na własnym doświadczeniu Regulamin : - render z oświetleniem robimy na scenie którą można pobrać poniżej - do postu z wynikiem należy dołączyć ustawienia lub opisać idee oświetlenia - text z ustawieniami powinien zawierać wszelkie zmienione przy ustawianiu parametry jak i położenie świateł (opisowo lub ilustracja) - przy korzystaniu z v-raya można skorzystac z wzoru podpisu, można go pobrać TU - nie wolno nic zmieniać w scenie ... jedynie ustawić światła - prosił bym o nie robienie burdelu w wątku oraz o nie prowadzenie dyskusji nie zwiazanej z tematem ... ;) Download (kliknij na obrazek aby pobrać scenę) download . . download . . download . . download download Uwaga ! jesli nie możesz ściągnać reszty scen wejdź w ten link, powinny być widoczne wszystkie obrazki http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=162077&postcount=1
Napisano 28 Listopad 200420 l Ok to teraz moj tescik: Vray 1.45.70 | Time: 59 min | Celeron 1GHz Ustawienia: http://members.lycos.co.uk/malefatal/ustawienia.JPG
Napisano 28 Listopad 200420 l moje wersja :) soryy za tego buga na oknie nie wiem co to jest :/ 4vry lights mult 3.0 po jednym na okno + 1 direct 0.5 AA: -2 / 3 INDIRECT: primary/secondary: 0,8/1,0 max/min: -3/-2 hsp/interp/clr: 0,2/0,2/0,3 COLR MAPPING: exponental: 3.0/1.0 vray 1.09.03 duron600 256 SDRAM radeon 9200 / 128 time: 1h52m :((((((((
Napisano 28 Listopad 200420 l render time: 16:34 cpu: P1,7ghz, 256ram, v.1,09 pod dwa v-ray light na okno: te na przeciwko: 2 multiplier te po lewej: 4 multiplier jedno target directional: multiplier: 0,1, v ray shadow, area shadow box aa: adaptive subdiv: -1, 2, 0,1, V Multipass GI: irradiance map -3, 0,4 , 0,5 , 0,1 , -2, 75, 20 QMC sampler: lock to pixel 1 , 0,75 , 0,005 , 15 G-Buffer type: exponential 4 , 1 affect background
Napisano 28 Listopad 200420 l 1. skala modelu (proporcje/units) jast zwalona 2. model (siatka scian) jest zwalony :] ale pozytywne przedsiewziecie godne nasladowania! :)
Napisano 28 Listopad 200420 l dajcie tą scenę w jakiś innych formatach, np. .ndo , .obj ps. jakby ktoś kto posiada wings3d dokonał konwersji na windowsie do .wings to byłbym wdzięczny, zamierzam się pobawić w yafrayu z tym :)
Napisano 28 Listopad 200420 l proszę bardzo salv! specjalnie dla ciebie z pozdrowieniami od Billa Gatesa :D http://www.polik3d.webpark.pl/roomwings.zip
Napisano 28 Listopad 200420 l Ok nastepny renderek: Ustawienia (tylko to co zostalo zmienione): Global swiches: Default lights OFF GI 1st bounces; multiplayer 1,0; Irradiance map: min rate: -3 max rate: -2 Crl thresh: 0,2 Nrm thres: 0,2 Interpolation type: Delone triangulation 2nd bounces; multiplayer 0,7; Light map: Subdiv: 500 Sample size: 1 Scale: WORLD Environment: Skylight na 20 i kolor bialy Color mapping: HSV exponetial Dwa vraylight w oknach ustawione na skylight portal. Czas: 29 min. Zaraz zaczne kolejny test. Ten wyszedl troche za jasno. SansSerif: Tak wiem ze ta skala i te sciany sa zwalone, ale nadaje sie :P... A jak ktos chce to niech sobie poprawi. Raptem 1-2 minutki poprawek...
Napisano 28 Listopad 200420 l Autor Sans - jak co to nie ja ;] moj byl pomysl na watek ;) to male jak co :P ej ale co tam ... to ma tylko na celu poprawne oswietlenie sceny ... fakt ze v-ray nie lubi czystych polygonów weic w maxie mozna dodac modyfikator shell jesli zajdzie taka potrzeba ... zapraszamy do pracy ... mysle ze jezeli watek bedize sie dobrze sprawowal powstanie konkurs na oswietlenie sceny i co 2 tyg beda zmieniane modele ... ale to narazie taka moja zachcianka jeseli wszystko bedzie okej ;) Sherifie jesli znajdziesz chwile wolnego czasu to bylo by cool ...
Napisano 28 Listopad 200420 l troszke pozmienialem ale walcze nadal z ustawieniami ;) strasznie latwa wybraliscie scene. schody zaczynaja sie z wieksza iloscia okien i materialami/mapami etc.
Napisano 28 Listopad 200420 l Heh faktycznie troszeczke zmieniles :)... Extra wyglada, ale jeszcze trzeba powalczyc ;)... Prosta, bo na poczatek. Za tydzien damy cos bardziej zlozonego, zeby co drugi render nie byl prawie identyczny :P
Napisano 28 Listopad 200420 l Autor Sherifie wlasnie pracuje nad nowym modelem ... chcielismy tylko zobaczyc czy to ruszy ;) ale zlamales regulamin ;) nie podales ustawien ... ;) mzoe dzis cos wrzuce i zastapie nową sceną ...
Napisano 28 Listopad 200420 l Marcin: moze dwie sceny, z materialami, texturami i bez?? do tego w scenie umiesc moze jakies skosy dachu lub okna polaciowe, to moje propozycje
Napisano 28 Listopad 200420 l Ok to juz ostateczna wersja ;) To samo co w poprzednim tylko skylight na 14 i do tego Directligh na 6 ...
Napisano 28 Listopad 200420 l Autor spokojnie ... textur nie dam i materialow bo to nie contest jednego rendera a nie kazdy ma v-raya ;) w dodatku nie kazdy ma xama 7 i v-raya 1.45.70 wlasnei szkicuje sobie taki pokoik zobaczymy jak wyjdzie ... bedize o wiele bardziej skaplikowany i zapewne jutro wieczorkiem juz go przedstawie
Napisano 28 Listopad 200420 l Bardzo dobry pomysł, mając więc wolne niedzielne popołudnie, zamiast usiąść wygodnie w fotelu i posłuchać Chucka Mangione... ściągnąłem scenkę, uruchomiłem program i natychmiast się wnerwiłem widząc jaką kaszanę mamy z siatki ścian!!! Zapewne zostały wyimportowane obiekty POLY zamiast klasycznych MESHów - no cóż ;) Szeryf ma rację, to prosta scena, w której można się wyszaleć z parametrami, choć jej specyfika WYMAGA ich rozsądnego i odpowiedniego doboru -> zakładamy bowiem że światło wpada wyłącznie przez okna i jego fizyczne źródła nie oświetlają bezpośrednio obiektów na scenie. Tak naprawdę to koszmarne sceny, najgorsze jakie mogą się trafić przy VIZach, renderer musi liczyć praktycznie wszystko z oświetlenia rozproszonego. Ale dość teorii. A poniższy render trwał 21 minut w konfiguracji 3dsm5 + fR Stage0(w trybie scanline) i najważniejszymi ustawieniami: Diffuse Depth = 4 Prepass Size = 1/2 RHRays = 300 Balance = 80 Curve Balance = 70 Min dens. = 15 Max dens. = 200 Ambient multiplier = 0,6 Sky Light = mapa "snowfield2.hdr" z ekspozycją = 1 Oświetlenie fizyczne: 2x fR Rect Light padające prostopadle do każdego z okien, skierowane lekko w dół (na podłogę). Ceinie typu fR Softshadows z samplowaniem 5 x 5 połączonym z rozłożeniem cienia (area type = lock to area light) zróżnicowano kolory świateł(intensywność każdego = 1,35) i kolory cienia o intensywności = 1,25. Oba światła tłumione Decay = inverse square na długości 16 jednostek zaimportowanej sceny. Nie brnąłem dalej z podnoszeniem parametrów bo to już raczej dążenie do sterylności zamiast do mega-realizmu. A tak trochę szumu i "placków" na suficie nie zaszkodszi - żadko kiedy (czy w ogóle?) mamy doczynienia z idealnie płaskimi ścianami, sufitem, podłogą itd. Tak to wygląda:
Napisano 28 Listopad 200420 l -----------------GI------------------- first bounced: secondary bounces: multiplier 0,8 0,8 show calc. phase [checked] direct computation: min rate -3 subdivs: 100 max rate -1 depth: 3 Clr tresh 0,4 Nrm tresh 0,5 Dis tresh 0,1 HSph subdivs 40 Interp. subdivs 40 -------------adv irradiance parameters----------- check sample visiblity [checked] calc. pass interpolation samples : 20 ------------Environment-------------------------- Skylight [checked] multiplier:1 ------------Color Mapping------------------------ HSV exponential dark :2 -------------system----------------------------- face/leve coef. :0,5 4 vray lights (multilpier:8 ; subdivs 30) RENDER TIME : 54min HARDWARE:P4 1,7GHZ , 512DDR ,Gf FX 5200 Effect:
Napisano 28 Listopad 200420 l Swietny pomysl z tym tematem. Ja na razie nie awie sie vray(za niecierpliwy jestem). Powodzonka. Ps. przydala by sie troche bardziej skomlikowana scena.
Napisano 29 Listopad 200420 l Oto moja wersja: Próbowałem zasymulować GI w scanline, co wyszło: widać. Wniosek: jedynym powodem dla którego warto sie bawic w ręczne ustawianie świateł jest czas:) - 12 sekund dla tej scenki. Ilość swiateł - okolo 50 - przegiąłem, ale nie mam siły tego ochudzać. W tym: 20 omni robiących za ambient, rozmiesczone reguralnie. 4 Spot - doświetlają każdą scianę osobno. 2 Direct - główne źródło światła. Reszta to omni do rozświetlenia wybranych elementów sceny. Renderowane na: Athlon 1200, 512 RAM Nie wiem czy podołam jak będzie bardziej skomplikowane wnętrze, straszna mordęga z doswietleniem każdego obiektu żeby całośc wyszła spójnie:/
Napisano 29 Listopad 200420 l Autor -=:| Nowość Bejbe |:=- Scena przygotowana przezemnie , design na kartce ... najlepiej chyba sie modeluje przy T.Love i Myslovitz ;) wprowadzam nowy element oswietlenia : oświetlenie po zmroku czyli oswietlamy jedynie sztucznymi swiatlami bez swiatla dziennego mozna sobie zrobic obie wersje jak i jedną lub drugą sory ze scena jest miejscami taka pusta ale to taki speed a was rozpieszczac nie mogę ... ;) reguly jak wczesniej + image aspect : 1,54 lub 700x452 + nie wolno spieprzyc mojej sceny ;) Scena do pobrania : Download Download max5 version in *.max - Moje ustawienia - v-ray global switches default lights [off] - v-ray image sampler adaptive subdivision max [2] min [-1] - v-ray indirect illumination (GI) primary bounces [1,0] : irradiance map secondary bounces [0,85] : light map - v-ray Color Mapping HSV exponential Dark [1] Bright [1] - v-ray Lightmap standard - v-ray irradiance map standard --- światła --- dla wersji daylight wszystkie swiatla w oknach muliplier w czesci jadalnej [4] , w czesci wypoczynkowej [6] subdv po 4 dla kazdego swiatla dla wersji nightshot oswietlone materialem v-ray Light Mat w widocznych miejscach v-ray light mat . multipplier [40] Milej zabawy ... czas renderów ... otexturowane i z materialami w kolejnosci 35 min 23 min bez textur 9 min 7 min
Napisano 29 Listopad 200420 l Moje, jeszcze do starego. Renderer: Mental Ray [ver. 3.3.3.46] Czas renderingu: 12 minut 8 sekund - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,83 GHz, 512 Mb = = = = = = = = = = = = = = = = = = = użyte światła: 2x mr Area Spot 1)mult.: 0,2 Hotspot/Beam: 179,5 Falloff/Field: 179,5 Area Light Paramets: H: 0,137m W: 0,284m, samples: U,V=5 mental ray indirect Illumination:Energy:52 ; Decay:1,0 ; GI Photons: 40000 2)mult.: 0,1 Hotspot/Beam: 179,5 Falloff/Field: 179,5 Area Light Paramets: H: 0,137m W: 0,284m, samples: U,V=5 mental ray indirect Illumination:Energy:48 ; Decay:1,0 ; GI Photons: 40000 = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Sampling Quality: min.[4], max[16] ; Filter: Lanczos = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = [GI]: Max. Num. Photons per Sample: 2000 ; Max. Depth: 8, Max Reflections: 8 Maximum Sampling Radius: „automat” (dlatego 12 minut i 8 sekund) = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = [FG]: Samples: 200 ; Radius: 0,008m ; Max. Depth: 8 =+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+ Kompromis między jakością a szybkością. ps. fajny wątek, szkoda, że już po wakacjach :/
Napisano 29 Listopad 200420 l ustawienia gotowe, na noc puszcze render rano bedzie scenka - wersja z oswietleniem dziennym ;)
Napisano 29 Listopad 200420 l Renderer: Mental Ray [ver. 3.3.3.46] Czas renderingu: 3 godziny 58 minut 49 sekund - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,83 GHz, 512 Mb = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Użyte światła: 7x mr Area Spot - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1)Multiplier: 0,2 Hotspot/Beam: 179,5 ; Falloff/Field: 179,5 Area Light Parameters: Type: Rectangle: H: 2,766m , W: 2,339m ; Sapmles: U,V: 6 mental ray Indirect Illumination: Manual Settings: Energy: 205 ; Decay: 1,0 ; GI Photons: 1350000 2)Multiplier: 0,2 Hotspot/Beam: 179,5 ; Falloff/Field: 179,5 Area Light Parameters: Type: Rectangle: H: 2,713m , W: 4,785m ; Sapmles: U,V: 6 mental ray Indirect Illumination: Manual Settings: Energy: 165 ; Decay: 1,0 ; GI Photons: 1170000 3)i 4) Multiplier: 0,2 Hotspot/Beam: 179,5 ; Falloff/Field: 179,5 Area Light Parameters: Type: Rectangle: H: 2,819m , W: 1,069m ; Sapmles: U,V: 6 mental ray Indirect Illumination: Manual Settings: Energy: 115 ; Decay: 1,0 ; GI Photons: 955000 5) Multiplier: 0,2 Hotspot/Beam: 179,5 ; Falloff/Field: 179,5 Area Light Parameters: Type: Rectangle: H: 2,819m , W: 1,069m ; Sapmles: U,V: 6 mental ray Indirect Illumination: Manual Settings: Energy: 145 ; Decay: 1,0 ; GI Photons: 1110000 6) i 7) Multiplier: 0,2 Hotspot/Beam: 179,5 ; Falloff/Field: 179,5 Area Light Parameters: Type: Rectangle: H: 2,677m , W: 1,42m ; Sapmles: U,V: 6 mental ray Indirect Illumination: Manual Settings: Energy: 120 Decay: 1,0 ; GI Photons: 1010000 = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = [sampling Quality]: Samples Per Pixel: Min.: 4, Max.: 16 ; Filter: Lanczos - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - [Rendering Algorithms]: Ray Tracing - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - [shadow & Displacement]: Mode: Sort = = = = = = = = = = = = = = = = = = [Caustics and Global Illumination]: GI: Maximum Num. Photons per Sample: 40000 Maximum Sampling Radius: 0,02m Max. Depth: 8 (Max. Reflections: 8) = = = = = = = = = = = = = = = = = = = [Final Gather]: Samples: 500 Radius: 0,05m Max. Depth: 8 (Max. Reflections: 8) _____________________________________ render: _____________________________________ Widać babule, ale nie miałem już czasu "żyłować" ustawień :/ ps. Marcin nie dawaj nowego pomieszczenia częściej niż 1 w tygodniu- ludzie muszą lektury czytać;)
Napisano 30 Listopad 200420 l no dobra to ja spytam tak : jak zacznynam dopiero z vray'em to jest sens zeby pokazywac swoje rendery ? :D
Napisano 30 Listopad 200420 l pewnie ze jest wszyscy vrejowcy uzycza ci swojego zdania pomoga , dopowiedza co zle a co dobrze robisz . Tak wiec do roboty :)
Napisano 30 Listopad 200420 l n odobra ja tez próbowałem ale jakos to niewygląda szczególnie (dzis 2 dzień vray'a mam :D )powiedzcie jak to można troche podciągnąć....
Napisano 30 Listopad 200420 l lol boxa z jednym oknem ;) nic lepszego nie wycisne: czas: 1h24m ==global switches== -default lights: off ==image sampler== -adaptive subdivision: -1 / 2 ==indirect illumination== -first diffuse bounce: 1,0 -secondary bouces (direct computation): 1,0 -min / max: -3 / -2 -hsph / interp: 50 -clr / nrm / dist: 0,2 / 0,2 / 0,3 ==envoirment== -skylight: 1,0 ==color mapping== -exponental (dark / bright): 2,0 / 1,0 ==światła== -direct: 0,8; vrayshadow (area shadows) -vray lights(od lewej): 2,0; 3,0; 1,4; 2,5; 3,0; 1,0; 0,5 pozdrawiam ;)
Napisano 30 Listopad 200420 l No i Marcin i Greg_jg mnie zmotywowali!:) A ładnie wykonana scena zachęca do działania... Wybrałem wariant wieczorny, ale nie jestem dziś w stanie zrobić coś ponad tym poniżej: W skrócie: 3dsm5 + fR S-0, czas 5 minut 39 sek. zmiękczone filtrem Cook Variable, 10x fR Cylinder light 2 x fR Rectangle light 1x Omni na schodach dla dodatkowej iluminacji całość z fRSoftshadows (lock to AL), tłumione: Decay Inverse Square Renderer na bardzo ekonomicznych ustawieniach: - Diffuse Depth = 2 - Prepass size = 1/4 - RHRays = 200 - Balance = 65% - CBalance = 70% - Min dens = 15 - Max dens = 100 - Ambient multiplier = 0,4 - Skylite = "Volume_2.hdr" - ekspozycja = 1 rendering trybem scanline. wszystko! Jutro może coś z tym jeszcze zrobię lub dorobię wersję daylight. Pozdro
Napisano 30 Listopad 200420 l greg_jg : 1 direct(vray), 4 vray light'y, enviroment na 3, sam niewiem gdzie są te cienie :] - direct na zewnątrz, vray'e w oknach. niemam pojęcia ustawienia wzorowane na tych z topic'u tylko z innymi parametrami więc powinno być dobrze - cieni niewidze :(
Napisano 1 Grudzień 200420 l Ja tez sprobowalem pobawic sie ze scenka ale jak widac nie wyszlo mi to zbyt dobrze, wiec nie zamieszcze parametrow ;)
Napisano 1 Grudzień 200420 l Autor jako swiatlo sloneczne nie dawaj spootów ani omini ;) w prawdziwym swiecie cienie sie tak nie rozchodzą z powodu odleglosci źródła światła (czyli słońca) ;) dosc duzo bugów ... z reszta co to cienmych narożników ... popatrzcie u siebie w domach ... jak znajdziecie taki "defekt" oswietlenie to dzwońcie do tvn`u ;) prubujcie unikac tych ciemnych rogów .... pamientajcie ze kazdy material cos odbija ... ;) nawet biala sciana ma swoją wartosc reflection ... czasami testuje jak exponuje sie sciana z reflect i maxymalnym gloossem ... u mnie jak mozna bylo zauwazyc sceny "na bialo" sa dosyc przepalone .... zawsze tak robie bo po dodaniu materialow scena odrazu nabiera z deka innej kolorystyki i blendingu ... ale to kwestja ugody ... i nalezy myslec jakiego koloru materialy che sie uzyc ... jesli jasne to nie trzeba tak przepalac ... ok wsio ;) dzis ide sobie kupic biurko bo moje miejsce pracy wyglada strasznie ... i zamiast nim byc to jest miejscem gdzie wszystko mnie rozprasza ... ;)
Napisano 4 Grudzień 200420 l wstawiłem jedno swiatło target direct jako światło słoneczne (vray shadow, on, u v w na 30, zeby było rozmyte - tak mi ktos powiedział ale widze ze niemiał racji :D) area shadow n aon potem na off a i tak jest do du..., podbiłem wartosc enviroment-skylight'a, i vray light'a multip. i nic z tego. Co jest zle - z ustawieniami bo z zdjeciem to wiem ;]?
Napisano 2 Styczeń 200520 l Autor mysle ze nie ... a chcecie cos nowego ? bo jak patrze to ta nowa scenka raczej nie byla tak popularna juz ;] chyba nikt juz nie chce sie nauczyc oswietlania a tylko sciagnac model i se obejzec ...
Napisano 2 Styczeń 200520 l Myślę, że możesz coś nowego dodać (gdzieś za tydzień :) ), tylko, żeby chętni byli coś oświetlić :/
Napisano 2 Styczeń 200520 l Heh. Najpierw trzeba poznac podstawy vray'a i jego swiatel - pozniej mozna sie pobawic :). EDIT: Szczerze powiedziawszy probowalem oswietlic ta scene, ale nie wychodzilo mi. To co mi wyszlo to wstyd umieszczac ;).
Napisano 2 Styczeń 200520 l Ten wątek jest właśnie po to, by się uczyć oświetlać. Trening czyni mistrza.
Napisano 2 Styczeń 200520 l mi tez niewychodzi , wogóli jakos to do dup...., ale pomysł na dział fajny tylko npisz jakis przejrzysty tutek o vray interior lightingu :D bo mialem i cyztlem mase innych le niz tego niewychodzi , zreszta wyniki masz na górze ;(
Napisano 2 Styczeń 200520 l ładnie Wam idzie Marcin napisał: Scena : Download plik w wersji 3ds , mozna otwozyc go w dowolnym maxie łeeee.... to ja sie nie pobawie.. na długiej liście formatów otwieranych przez blendera nie ma 3ds :(
Napisano 2 Styczeń 200520 l @RDO- znajdź w sieci coś co się nazywa Crossroads- skonwertujesz do innego formatu i jazda.
Napisano 2 Styczeń 200520 l No to ja pokaze co mi wyszlo. Odrazu moowie ze nie mialem za duzo czasu dzisiaj na czekanie na rendery wiec nie jest wygladzony ani nic. Jak juz moze pisalem nie mam doswiadczenia z oswietlaniem i mam wrazenie ze cos jest nie tak w tej scenie. Oczywiscie bardzo bym prosil o uwagi co mozna poprawic, a jak ktos sie zna na Brazilu to chetnie bym uslyszal Jak to zrobic :) Usawienia zalaczam w obrazku. Swiatla to Area Light z wartoscia 1, jedyna roznica pomiedzy swiatlami w czesci jadalnej a wypoczynkowej to to ze w jadalnej Decay ma skale 50 a w wypoczynkowej 100.
Napisano 2 Styczeń 200520 l Hmm przydatna rzecz, tylko tak: -wątek powinien być przyklejony, -jeśli regularnie będą nowe sceny, to mozę w końcu uda mi się nauczyć oświetlania :) a teraz moja wersja "night" przedstawionej sceny :), wiem ze nei najlepiej mi to wyszło ale mozę będzie coraz lepiej :). ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ustawienia w indirect: ________________________________________________________________ światła: ________________________________________________________________ teraz troche słownie info :) renderer: mental-ray z maxa 7 (3.3 chyba) sampling quality: min 1, max 16, reszta standart w ustawieniach renderera. światła rozmieszczone jak widać na renderze, czyli 2 mr area spot w tej dalszej części i 6 mr area omni w tej części po prawej ( dzięki temu jest tak przejarana) co tu jeszcze :) render time: jakaś godzinka sam rendreing + jakieś 27min liczenie FG, (ale to an moim sprzęcie: duron 1,4 + 256MB DDR400) baboli dużo widac w kantach, ale to zasługa niskich ustawień FG :) i czekam an anstępną scene, może jutro spróbuje oświetlić wersje "daylight" Pozdro
Napisano 2 Styczeń 200520 l Troche bardziej wygladzilem pokoik. W sumie zadnych ustawien oswietlenia nie zmienilem, jedynie zwiekszylem troche probkowanie, dokladnosc licenia photonow i takie tam :) A, no i zmienilem rozdzielczosc na przepisową :) Czas renderu wzrosl z 20-paru minut do prawie 40.
Napisano 4 Styczeń 200520 l MArcin jak uzyskales taki gladki obrazek uzywajac tylko 4 subdivs dla swiatel ? ja cos takiego dostaje z subd 4
Napisano 8 Styczeń 200520 l 3ds max 5, finalRender stage-0 w scenie jest tylko jedno omni daleko za oknem prepass size 1/1 RH rays 3000 Balance 75 Curve balance 75 min. density 30 max. density 200 Mareq z tego co widze tylko my zostaliśmy wierni staremu poczciwemu finalowi :P