ultek Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 Natchniony zaczalem robic klocuszki :) Bedzie to zestaw o numerku 8815 ;] Na razie dwa klocuszki, calosc robie z suwmiarka, co do setnych czesci milimetra zgodne z oryginalem... :P Material jeszcze musze dopracowac, ale nie jest najgorzej... Niedlugo kolejne klocuszki :P
KLICEK Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 narazie nie ma czego oceniac dawaj wiecej, rob wiecej, pracuj wicej ;) Narazie klocki sa takie jak powinny byc (chyba) ;)
Lukasz2244 Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 ja jak Klicek napiszeze, za malo by cos mozna oceniac!. ale duzo przed Toba roboty jeszcze wiec poczekamy, zobaczymy... zycze powodzenia w dalszej pracy
asblaze Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 no tylko pytanie... bedziesz z obiektów jak z klocków składał model? samobójco i morderco komputerów??? ;)
KLICEK Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 ot: gdybym mial co mordowac to bym zrobil caly legoland ^^
Marcin Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 ja tam w swoim mialem tylko 460 tyś poly ;]
ultek Napisano 17 Grudzień 2004 Autor Napisano 17 Grudzień 2004 Kolejny klocuszek zrobilem.... Co do poly - na razie jest 27k :O
Loozack Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 3 klocki i 27k ??? no to weź sobie to pomnóż przez jakieś 1000 a jak komputer usłyszy wynik to ucieknie przez okno :D ale trzymam kciuki ;) P.S. napis LEGO jest wymodelowany... no nie wierzę... wiesz, wszystko fajnie ale jednak lepiej by było gdybyś zastąpił to teksturką :)
inespew Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 napis nie zgodny z oryginałem, popieram looozaka - lepiej tektura to zrobić POZDRO....
inespew Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 a i pokaż jakąś referke-plizzzzzzzzzzzzz . Czekam na update POZDRO...
reVis Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Ultek może się przyznasz co zrobisz z tych klocków...
Piterus_123 Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 znalazlem zestaw o numerku 8815 oto link: http://bastelbu.de/lego/sets/images/8815.jpg
chveti Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 ale 27k to przesada ...pewnie masz tam meshsmooth? pokaż siatkę :]
asblaze Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Pietrus....... zdrajco ;)))))) Chevi... siatka jest tutaj http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?p=168837#post168837 ;) no icekawy pomysł z tym samochodzikiem czy czymś tam ;) ja bym tam zostawił modelowane napisy, całe autko zrobił jako jeden mesch z texturkami i tylko dostawił klockowe elementy z góry i z dołu.... ale ja tego nie robię ;)
ultek Napisano 17 Grudzień 2004 Autor Napisano 17 Grudzień 2004 kome, toz to wip! :P w sumie to pewno cza bedzie zastapic wymodelowane napisy "lego" na teksturke, bo to one bardzo duzo poly zzeraja... no ale na razie komp mi wyrabia :P, nie jest zle... jak sie klopoty zaczna to sie pomysli... EDIT: BTW. spojrzcie na to co jakis koles wymodelowal: http://www.digitalbricks.nl/classics/8880/10240768_8880SuperCar.jpg http://www.digitalbricks.nl/classics/8880/12801024_8880SuperCar.jpg ILE TO MOZE MIEC POLYYYYY????? (przyjzyjcie sie cucyszkom - tez maja "lego" na sobie :P)
Loozack Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 no prosze, ten zestaw który masz zamiar wymodelować był pierwszym zestawem z serii Technic, który trafił w moje łapy jak byłem mały :D łezka w oku się kręci ;) będe tu zaglądał, pozdrawiam...
ultek Napisano 17 Grudzień 2004 Autor Napisano 17 Grudzień 2004 Hehe Loozack - dziekie za wsparcie... Ten model to tez moj pierwszy model Lego Technic jaki dostalem ^^ Ciekawostka - po skasowaniu napisow (LEGO) z kazdego "cycuszka" ilosc poly spadla z 27.000 do 2.500 ;P
Marcin Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 ;] ja tez wymodelowalem napisy na klosckach ;] ALE NIE NA WSZYSTKICH :P radze narazie je delete i dodac pozneij do klocków ktorych lepki beda widoczne zerknij tu http://www.augustow.mm.pl/~marcin18pl/siatka.JPG to jeszcze siatka przed dodaniem napisów ... ;] powodzenia ... i radze zaczac prace na Layersach przy takiej siatce ...
ultek Napisano 29 Grudzień 2004 Autor Napisano 29 Grudzień 2004 swieta sie skonczyly, biore sie do pracy za kolejne klocuszki :)
polka dot Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 WOO dorobiles DWA klocki :P sproboj cos zmajstrowac z tych co masz ;)
Knysha Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 WOO dorobiles DWA klocki :P Hehe. Pracuj pracuj :). Ale 27k na 3 klocki to troche zaduzo, nie :|?
max_1989 Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 identyczny efekt uzyskasz dając napis lego jako teksturą razem z mapka bump która zrobisz napewno bezproblemu. Zaoszczędzisz tym samym kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy (przy całym motelu) poly. Życzę powodzenia :).
slim_sandman Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 ja bym powiedział że kilkaset lub kilka tysięcy, przecież napis lego nie ma wcale mało poly, a powtarza się wielokrotnie na każdym klocku.
oizo Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 no raczej z tymi napisami to skiepsciles i wogoel jakos wolno to robisz ;/
wesoledi Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 oo :) moje kochane klocuszki :D zycze Ci abys zbudowal z nich cos fajnego :) (jak wspomniali poprzednicy przyda Ci sie mala oszczednosc poly na poczatku :))
ultek Napisano 29 Grudzień 2004 Autor Napisano 29 Grudzień 2004 ja bym powiedział że kilkaset lub kilka tysięcy, przecież napis lego nie ma wcale mało poly, a powtarza się wielokrotnie na każdym klocku. wystarczylo troszke zmodyfikowac ten napis... dodatkowo - on nie ma tych bocznych scianek... przez to bardzo malo zajmuje, wyglada dokladnie tak samo jak ze sciankami i stanowi przez to jakies 2%-3% wszystkich poly w tej chwili... Wolno robie, ale robie ^^ Mam kupe spraw na glowie, dwa kolokwia tuz po sylwku i malo wolnego czasu.... Pozdrawiam (niedlugo kolejne apdejty ;p)
rdo Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 mam ten zestaaw. trzymam kciuki. na razie fajno.
KoMic Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 A po cholka z poly robisz te napisay nei latwien zamapowac je?, choc by nawet glupim displace'em, dlamnei to troche bezsex tak marnowac moc na takie g. jak napisay, nei wiem ile chcesz tych klockow zrobic ale pewnei nie zrobisz zbyt wiele: ] przy takiej rozpuscie: ] burzujstwo
Marcin Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 A po co tobie takie klocki lego ?? zeby z nich zlozyc model ?
illy Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 KoMic: a tymbardziej w miejscach zaslonietych itd
ultek Napisano 31 Grudzień 2004 Autor Napisano 31 Grudzień 2004 Z napisow poly pod natlokiem komentarzy (urgh!) zrezygnowalem... dodam je pozniej co najwyzej jako teksturke na "widocznych" cycuszkach... Ponizej prezentuje male conieco: :P (nie wiem tylko czemu w srodku "cycuszkow" porobily sie takie czarne plamy... na kolor "spadzistego" klocuszka nie zwracajcie uwagi bo zapomnialem go ustawic takiego jak innych czerwonych klockow i przez to nieco sie rozni...)
Gheed Napisano 31 Grudzień 2004 Napisano 31 Grudzień 2004 2? ;) Bardzo mi się podobają Twoje prace z LEGO. Jak narazie nie mam nic do zarzucenia (i raczej nie będę miał) ;].
legolas Napisano 31 Grudzień 2004 Napisano 31 Grudzień 2004 Fajne te klocki, może zatrudnią Cię w LEGO® corp. i będziesz sprzedawał filmy z instrukcjami do budowy samochodzików, albo możesz tworzyć grafikę do jakiegoś programu komputerowego do budowania z klocków lego. Ja bym osobiście tym klockom delikatnego reflektu dodał. Pracuj tak dalej. powowdzenia
Marcin Napisano 31 Grudzień 2004 Napisano 31 Grudzień 2004 ja w swoich dalem jedynie niskie gloossy i reflect na 75% ... reszta zrobila mapa HDRI ... efekt jest w mojej sygnaturze ;]
ultek Napisano 31 Grudzień 2004 Autor Napisano 31 Grudzień 2004 ile MLN poly ? :> Zlosliwcze jeden... Ta powyzsza scenka ma dokladnie 21,524 polygony... Powiedz mi lepiej czemu takie czarne zabarwienia sie w "srodku cycuszkow" porobily....
ultek Napisano 31 Grudzień 2004 Autor Napisano 31 Grudzień 2004 pewno za niski sampling GI;> Ano racja... Szkoda tylko ze stopniowe zwiekszanie znacznie wydluza czas renderki... Na razie zostawie jak jest... Jak bede robil finalny render to wtedy sie odpowiedni sampling ustawi... BTW. Ponizej prezentuje jak do tej pory najmniejszy klocuszek, jednak zajal mi on najwiecej czasu z tworzonych do tej pory.... Wazy 1024 poly ;/
ultek Napisano 2 Styczeń 2005 Autor Napisano 2 Styczeń 2005 Silniczek tez musze przyznac, calkiem skomplikowanym obiektem byl ;] Jednak juz zrobiony, w miare jakos wyglada ;] update:
illy Napisano 2 Styczeń 2005 Napisano 2 Styczeń 2005 licze ze skoro robisz te "cycki" nawet na zakrytych klockach to mozna oczekiwac na efektowny wybuch pozniejszego pojazdu w postaci animki?
ultek Napisano 2 Styczeń 2005 Autor Napisano 2 Styczeń 2005 bedzie w druga strone.... takie male stworki beda biegaly i raz-dwa-trzy zbuduja ten model.... cos w tym stylu ^^ zreszta, wygodniej jest tak robic bo to malutko poly jest, a byc moze te klocuszki sie przydadza do robienia modeli na przyszlosc ;]
illy Napisano 2 Styczeń 2005 Napisano 2 Styczeń 2005 no troszke wiecej na kraglosci, szczegolnie ten otwor, chyba ze bedzie zalsloniety tym dlugim krzyzykowatym pretem (;p)
WToreK Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Bosko, akurat ten zestaw byl moim pierwszym zestawem LEGO Technic :)) Nawet teraz po tylu latach moglbym go zlozyc bez instrukcji :) Zabawa byla przednia, szczgolnie ze tlok sie poruszal i kola skrecaly, istny matrix ;D Modelowanie dobrze ci idzie, wiec spodziewam sie szybko konca tego etapu. Powodzenia i wytrwalosci w animowaniu, szczegonie ze to jakies ludziki maja skladac, to bedzie chyba wieksze wyzwanie niz model glowny.
Gość AcidBoyXL Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 fajnie, czekam na wiecej klockow ... eh te czasy, to bylo modelowanie ;]
Rekomendowane odpowiedzi