Busiu Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 MAM PYTANIE? Zawsze chceiałem zrobić gre 3d....ale jak. Przerabiałem już obiekty z jednej gry RingRiker (nieznana). Obiekty były w formacie 3ds to cinema je zjadła bez problemu. Ale czy jest możliwość w maxie otworzenia innych formatón np. z CS lub Unreala Turnamenta?? A moze jakiś link do programowania w C++ bo chyba w tym sie progrmuje gry???. Sznela, bo mam zjefajne pomysły - modeling i UV - ale co dalej...?? Czy są jakieś programy do robienia gier w 3d?? Napiszcie cos ....pomocy!! POZDRO
polka dot Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 3DGameMaker polecam, sam za malolata wydalem na niego 70 zl i do dzisiaj nie zaluje, mam dzisiaj na swoim koncie mase swietnych gier!
Busiu Napisano 8 Maj 2005 Autor Napisano 8 Maj 2005 To poka jakieś kpulka niebuj nic skończe.... lol... a może link do programiku...przynajmniej demo
polka dot Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 http://t3dgm.thegamecreators.com/ oto link to tego PROgramu !! patrzcie tylko na te screeny.. moje nie byly az tak dobre ale prawie :o "Create A Variety of Exciting Game Scenarios!" wypas, nie
Busiu Napisano 8 Maj 2005 Autor Napisano 8 Maj 2005 Ok ale post jest o robieniu gier - jak to powiem - na własną rękę, czyli nie jak tu już musisz robić takie gry jak oni dają możliwości...własna gra np obiekty w czymś a program w VB. Pobawie sie w tym i może coś wyjdzie:D swego czasu bawiłem sie grami 2d the games factory 1.04 PL
reVis Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Otwieranie, plików w 3dmaxie tak jak napisałeś nic ci nie pomoże. Na początek musisz znać perfekt C++ ( np. taki kurs http://avocado.risp.pl/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=22 A potem nauka, opengl albo direct'a... do tego kreatywność, samozaparcie... No jeszcze przyda ci się http://warsztat.pac.pl/ ( bez konkretnego problemu nie radzę tam pisać ) Na zakończenie, programy jak gamesfactory bardo ograniczają twórcę.
reVis Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Nie gry nie robiłem, ale zabieram się za c++ i mam takie plany na przyszłość więc już się trochę orjentuję... Napisanie gry od podstaw w 3d to jest sporo roboty poprzedzonej dużą pracą włożoną w naukę... Ale tak to już jest w tym naszym świecie :)
Maceo Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Hmm.. wiesz, właśnie zbieramyludzi do robienia gry. Styl - civilizacja w połączeniu z warcraft III, ale do tego potrzeba sporo ludzi. Myślę, że w pojedynkę to od cholery pracy jest. Na razie mamy 2 grafików (+modelowanie) i 3-4 programisto coderów, którzy uczą się na kierunkach informatycznych np. Na mini, albo elce na Politechnice Warszawskiej. Z tym, że c++ nie wystarczy, jak mówił ktoś wyżej - openGL w postaci openSourceowego enginu.
3dsmaxman Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 ja sie uczylem C i C++, ale stwierdzilem ze mam zamilowanie plastyczne i zajalem sie grafika 3d (wczesniej sporo rysowalem) i polecam ksiazke Stephena Praty "Szkola Programowania - Język C" oraz "Szkola Programowania - Język C++"; wkrotce zabieram sie za Visual C++ (moj brat siedzi w C++) i moze zrobimy jakas gre 2D :P
Baton Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 Taa, powodzenia wszystkim w robieniu gier. 90% takich zapalencow konczy jedynie na fajnych pomyslach bo juz na poczatku im sie nudzi. A ty busiu najpierw naucz sie chociaz podstaw a pozniej cos mysl o grach bo niestety programownie to nie taka prosta sprawa...
Gość Lord Def Napisano 28 Maj 2005 Napisano 28 Maj 2005 Warto poznać bibliotekę OpenGL. Sam zacząłem przygode z grafiką 3D od OpenGL (więc nie jest taki trudny), tworząc prostą gre opartą na modelach tworzonych poprzez tablice wierzchołków oraz wzory. Znajomość Windows API nie jest konieczna do wykorzystania OpenGL (pomijając fakt, że OGL stał się częścią tegoż API :>), ja poradziłem sobie w ObjectPascalu. Ponadto OpenGL jest wieloplatformowy, małym nakładem pracy można sprawić aby gra działała pod Windowsem i Linuksem.
RK Napisano 28 Maj 2005 Napisano 28 Maj 2005 LOL Widziałeś gdzieś w sklepie gry na Linuksa ? Robić je można ale głównie dla własnej przyjemności.
Gość Lord Def Napisano 28 Maj 2005 Napisano 28 Maj 2005 Ależ ty jesteś materialistą :) A chwała i wdzięczność tylko za zmianę nazw bibliotek i scieżek do nich.
VanGogh Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Bardzo chciałbym zrobić gre 3D rpg ale nie wiem od czego zacząć :/ Zrobić postać ?? świat 3D?? prosze o odpowiedź !
hcpiter Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 no to super ! Ja polecam dobry program do rpg jest naprawde extra, nie trzeba znac c plus plus i innych tego typu klimatow jak cos pisz na gg :D
piotrek Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 while (chcesz robić grę) { ucz się programować; ucz się grafiki; nie wagaruj; }
VanGogh Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 nieznam twojego nr. mój nr 3127401 pisz !!!:)
piksar Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 jak bedziecie potrzebować pomocy to moge wam przekazac joystick (nieodpłatnie) pomocny w testach
Master Kiełbaster Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 a ja mogę przekazać mydło by szło szybko i gładko
arcade Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 o rzesz, do aktywacji konta powinien być potrzebny pesel :P i numer dowodu osobistego :P
mathix Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Lol. Ale jazda w tym temacie ;P Ciężko samemu w dzisiejszych czasach zrobić nawet taką sobie grę. Standardy poszły do przodu, 2d zostało zapomniane, wszystko wygląda lepiej niż kiedyś i jest bardziej skomplikowane. Co nie zmienia faktu, że próbować warto, bo można się przy takiej zabawie sporo nauczyć i zdobyta wiedza będzie najlepszym z efektów. Napisanie engine'a od zera w C++ i DirectX to ciężka sprawa. Najpierw trzeba poznać samo SDK, do tego należy zgłębić zagadnienia programowania obiektowego. Ja bym wszystkim zapaleńcom polecał C# i XNA. Na pewno będzie łatwiej niż zabawa z DirectX i kodem niezarządzanym. http://creators.xna.com/
hcpiter Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 a znalazles kogos pod tym numerem ?:D Jak tak to gram od dzis w totka :D No stary to wkret byl i dziwne ze tego nie zauwazyles, jak chcesz robic gre to moze jakies podstawy poznaj programowania czy cos bo ciezko ciezko :p
mathix Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Jak zrobią to ją kupisz w empiku Master Kiełbaster, niedowiarku.
VanGogh Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Ty hamie !!!!!!!!!! A nie ma takich programów do robienia gier ?? Blender ??
hcpiter Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Swieta sa i trzeba sie wyluzowac :p A i ham sie pisze przez ch :D A poza tym szkoda gadac zeby tak sie wkrecic :p 1
piksar Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 a tak na poważnie to sciągnij sobie demko Quest3D i popatrz jak skomplikowane jest tworzenie interaktywnego 3D czy też gry, nic nie ryzykujesz i nic Cie to nie bedzie kosztowało
ofca Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 omg, ban!:D damn... skad sie wy bieracie... w Blenderze to se mozesz zrobic graficzke, potem np w notatniku napisac kod, skompilowac go w kompilatorze, na nokii3310 zrobic muze, a scenariusz podkosic z baldura bo pewnie rpg chcesz robic...
hcpiter Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 ej i znow to samo co z tymi moderowanymi postami ? bo cos sprawa ucichla :/
piotrek Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 A nie ma takich programów do robienia gier ?? Blender ?? Poszukaj w Blenderze w menu polecena: "Make a game".
ognisty Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 - to tak na żarty, a na serio to chyba jest pare takich programików do robienia gier jak np game factory czy cuś... ale nie oszukujmy się, Crysisa to na tym sie nie zrobi :D
SoAd Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 1 kwietnia dziś jest? Damn it! a ja choinkę do chaty wniosłem. Muszę ją wynieść...
Rekomendowane odpowiedzi