Napisano 22 Grudzień 200519 l Ogłoszona została lista filmów nominowanych do Oscara w kategorii "Efekty specjalne". Lista filmów w kolejności alfabetycznej: "Batman Begins" "Charlie and the Chocolate Factory" "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe" "Harry Potter and the Goblet of Fire" "King Kong" "Star Wars: Episode III Revenge of the Sith" "War of the Worlds"
Napisano 22 Grudzień 200519 l stawiam na "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe"
Napisano 22 Grudzień 200519 l eeea tam, żadnego nie widziałem. :) Może keidyś, ale teraz nie mam ochoty - nie gustuje w takiich filmach, choć może film Jacksona sobie obejrzę.
Napisano 22 Grudzień 200519 l Hmm, Potter raczej odpada, chociaż to jedyny film na tej liście, który w ogóle widziałem. Oni postawili raczej na ilość, a nie na jakość. Wydaje mi się, że statuetka trafi do tworu pana Jacksona. Sądząc po jakości king-kongowej gry...:)
Napisano 22 Grudzień 200519 l Albo "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe" albo "King Kong"...
Napisano 22 Grudzień 200519 l Cóż efekty w SW tez były świetne...moze szum jaki wywołał film opłaci się Lucasowi jeszcze raz:>
Napisano 22 Grudzień 200519 l "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe" definitywnie za animację postaci :]
Napisano 22 Grudzień 200519 l Stawiam na King Konga. W tym roku jest niezła konkurencja i ciężko wytypować. Tak naprawde będą liczyły się 4 filmy : King Kong, SW, Harry Potter i Narnia. Reszta nie ma szans.
Napisano 22 Grudzień 200519 l mi sie trzy ostatnie najbadziej podobaly, narni nie widzialem wiec nie wiem :]
Napisano 22 Grudzień 200519 l Ja wacham się między Narnią a King Kongiem , ale chyba Narnia zwycięży en lew jest genialny : )
Napisano 22 Grudzień 200519 l king kong, to jest pewniak, po obejrzeniu postanowiłem że zostane sprzedawcą w zieleniaku a nie animatorem. narnia... nie widziałem, ale ma irytujacy tytoł:P
Napisano 23 Grudzień 200519 l http://www.apple.com/trailers/disney/thechroniclesofnarnia/hd/ http://www.vfxblog.com/vfx/2005/12/narnia_rhythm.html tu można zapoznać się z Narnią :)
Napisano 23 Grudzień 200519 l Na Star Wars bym nie stawiał, troszkę zbyt sztuczne te efekty ma, film przypomina grę komputerową miejscami. Prawdziwa walka odbędzie się między Narnią a King Kongiem.
Napisano 23 Grudzień 200519 l niestety z 4 najmocniejszych filmow widzialem tylko 1 (mianowicie SW), wiec ciezko mi cos powiedziec.
Napisano 23 Grudzień 200519 l Moim faworytem jest Narnia, ale znając życie to pewnie KingKong dostanie oskara. Ten Hollywood!!!!
Napisano 23 Grudzień 200519 l Khe, khe. To dopiero short lista a nie nominacje. Nominacje beda jak zwykle razem z pozostalymi w styczniu i zostana wtedy z tej listy wybrane prawdopodobnie trzy filmy. Chetnie bym zobaczył wtedy w nominacjach wojne swiatow - jest moze mniej spektakularna niz Kong, ale jest tam pare prawdziwie rewolucyjnych patentow. salut Dziadek Stal
Napisano 23 Grudzień 200519 l Widzia łem SW i War of the Worlds w kinie i żaden mnie jakoś porażająco nie zachwycił. Jeżeli miałbym między tymi dwoma wybierać do WOTW pierwsza scena była super i ten dźwięk aktywujących sie maszyn (ciary po plecach)
Napisano 24 Grudzień 200519 l King Kong nie dostanie ! niezaproszą go nawet na gale rozdania oskarów bo by tam wszystkich podeptał ... :]
Napisano 24 Grudzień 200519 l Wczoraj obejrzałem King Konga, wcześniej pisałem na podstawie zapowiedzi i obejrzeniu : SW, HP,WS. Jest to najelpszy film jaki widziałem pod względem efektów specjalnych, naprawde się zdziwie gdy nie zdobędzie Oscara.
Napisano 24 Grudzień 200519 l Hmmm... Widziałem tylko dwa filmy z tej listy, ale po obejrzeniu trailerów postawiłbym na King Kong'a. Ciekawe dlaczego nie ma na liście Finel Fantasy 7: Advent Children, bo moim zdaniem jest bezkonkurencyjne! (pewnie będzie nominowane do najlepszego filmu animowanego)
Napisano 24 Grudzień 200519 l Imo też Wojna światów, Kong lub... batman, gdzie efekty nie były spektakularne ani nowatorskie za to bardzo przyzwoite o czym świadczy chociażby to że wiekszość ludzi się dziwi że tam jakieś były:) Nie widziałem Narni. HP i SW imo odpadają, ilość nie przechodzi w jakość. Problemem superprodukcji jest chyba często to że ujęcia trikowe są rozdzielane na multum małych firemek co powoduje że czesto w jednej scenie są ujęcia słabe i naprawde imponujące.
Napisano 24 Grudzień 200519 l hemmmm no wsumie racja ale mi sie naprzyklad nie podobaly efekty w King Kongu niby bylo wszystko oki i na poziomie ale nie powalily mnie...miejscami jak dla mnie sztucznie wygladaly ...ale to tylko moje zdanie :)
Napisano 24 Grudzień 200519 l moim zdaniem kink kong - reszta to jakie badziewia pokroju kobiety kot która miała odnisc sukces a co odniosła to nie pisze ;)
Napisano 25 Grudzień 200519 l na podstawie reklamówek KK i HP takze stawiam na KK bo w HP to jakies plastikowe mi sie wydawaly ...
Napisano 27 Grudzień 200519 l Dobra, dzisiaj byłem w kinie - King Kong raczej ma już Oscara w swojej wielkiej łapie:)
Napisano 29 Grudzień 200519 l w tej chwili postawilbym na "war of worlds", ale tylko dlatego, ze nie widzialem malpy ( i chyba nie zobacze ..przygnebiaja mnie takie filmy ).
Napisano 3 Styczeń 200619 l No, Narnia dopiero w piątek sie pokaże i na pewno na nia pójdę. Dotąd zadna jej ekranizacja mnie nie zachwyciła, raczej wręcz przeciwnie, więc liczę na przełom. Widziałem King Konga i efekty ma naprawdę doskonałe. BTW: konga grał w mocapie ten sam aktor, który grał Golluma. Spędził duzo czasu w towarzystwie goryli w ZOO i na safari, zeby im sie przyjrzeć w naturze, więc zagrał konga wyśmienicie. na razie stawiam na film Jacksona, bo Narni jeszcze nie widziałem i nie mogę jej porównywać. Niemniej jackson może mieć w Narni groźnego rywala do Oscara