xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 Po ponownym zainstalowaniu systemu pojawił się problem z vrlserver (could not obtain license) Po próbie renderingu vrlserver pokazuje taki komunikat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 Hej, ja miałem ten sam problem z vrayem + Zone alarm. Jedyne co pomogło to zmiana firewalla. Nie wiem tylko czy używasz tego samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 musisz odblokowac polączenie (kompletne) dla 3dmaxa i vrlserver.exe oba procesy są blokowane i nie mogą sie komunikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 ja uzywam Fireala kerio i juz nie mam z tym problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 używam windowsowego firewalla i wszystkie porty dla vrlserver są odblokowane :[ ale dla 3dsmax... hmm niewiem. spróbóję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dmk Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 tez mam firewalla z winxp,a mi dziala wszystko ok, a nic nie zmienialem, a moze poprostu przeinstaluj vraya :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 już przeinstalowywałem, wyłączyłem firewalla i dalej to samo gdy próbóję rendernąć, pokazuje się to open connection i odrazu zamyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 A może jakis program do monitorowania łącza? netlimiter? U mnie wlasnie on swego czasu robił problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 netlimiter jest opisany kilka wątków nizej, sprawia problemy ale mozna go bardzo szybko i łatwo ustawic ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 nie, niemam go, mam tylko antywirusa NOD32, może ktoś ma? takie procesy mam :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 to go wyłącz i sprawdz , ew. odinstaluj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 wyłączenie nie pomaga :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 Może plik z licencją jakiś niedobry? :p Czemu masz taki dziwny IP, masz to na cały LAN puszczone? Może toj est przyczya? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 Przed reinstalką działało na tej licencji :] Czemu masz taki dziwny IP, masz to na cały LAN puszczone? Może toj est przyczyna? ten ip to wpisywałem z głowy :] może właśnie dlatego. Mintrill, o co chodzi z tym : 'masz to na cały LAN puszczone'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 A jakiego masz windowsa bo jak xpsp2 to blokuje ci jego firewall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 wcześniej też miałem sp2 i było ok :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 Z tym LAN'em to chodziło o to, że masz kompa na którym jest serwer licencji, a inne kompy w tej sieci tylko korzystają z niego, ale widzę, że to nie wchodzi w grę :) Da się w tym Vray license server ręcznie ustawić IP kompa, na którym jest ta licencja? Jeżeli tak, to spróbuj wpisać adres 127.0.0.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 zmiana na 127.0.0.1 nie pomaga :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 Spróbuj wpisać localhost, choć w sumie to to samo... Pozostaje kontakt z ChaosGroup :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SansSerif Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 po co kombinować z ip jeżeli wystarczy nazwa kompa w licencji. problemem jest twój firewall/antywirus który blokuje vraya i/lub maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 max bez vraya to nie max :| confused :[ SansSerif, próbowałem z nazwą, ip, wyłączałem antywirus, firewall i dalej to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 a co powiecie na taki problem, gdy nazwa kompa jest wpisana, nie ma zadnego firewalla i dalej nie dziala ( bo z czyms takim tez sie spotkalem). Instalka byla ok. Za kazdym odpaleniem maxa trzeba bylo wpisac nazwe kompa, zrestartowac - i dlaje nie dzialalo :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 heh wiesz, to takie dziwne ale nie trzeba miec np. uruchomionego netlimitera zeby vray nie działał sama instalacja, nawet isnienie jakiegos programu ktory instaluje własne protokoly powoduje zgrzyty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 to może powyłączać wszystkie usługi sieciowe (oczywiście te zbędne)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 2 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2006 które mogą być zbędne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 Zostaw te: (oczywiścei rozłącz się wpierw z netem): explorer.exe spoolsv.exe svchost.exe (wszystkie) lsass.exe services.exe winlogon.exe csrss.exe smss.exe System Proces bez... Nie wyłączaj ich z poziomu przystawki Usługi, ale poprostu pozamykaj procesy :) Nie ręczę, że pomoże, ale może pomoże :] Nie wiem co tam masz poinstalowane, niektóre mogą to być jakieś drivery do grafy czy coś tam, ale chyba można je wyłączyć. Max ma też pewnie swój serwer licencji, więc zamknięcie go może spowodować wiadomo co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 xeav: u mnie dokladnie taka sama sytuacja, instalowalem chyba juz z 5 roznych vrayow, w roznych opcjach, z czyszczeniem rejestru, wylaczaniem firealla i antywirusa (bitdefender) itd, itp, etc. Nic nie pomaga, mogila, conajmniej 2 moich znajomych ma ten sam problem i tez nie wiedza co zrobic. Plaga jakas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Conrad Napisano 2 Styczeń 2006 Share Napisano 2 Styczeń 2006 a moze wylacz dslmon? to bylo chyba od neostrady? albo moze zmien port np na: 30303 chociazby w pliku ini w folderze chaos group? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 3 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2006 zamknąłem wszystkie procesy i nic. Port 30303 był już ustawiony a zmiana na jakikolwiek inny nie pomaga. :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 juz Marcin napisał - ja mialem to samo - zamykanie procesow nie wiele daje - ktoras z usług koliduje - uninstall wszystkie takie chałki które moga to powodowac - wogóle nie wiem po co wam firewalle etc - albo jakis syf złpałes ktory sie moze łączy z jakimis serwerami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 3 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2006 Ok problem rozwiązany! Problemem był antywirus, samo zakończenie usługi antywirusa nie pomagało. Tylko nie wiem co on tam robił, że nie chodziło, nie miał firewalla wbudowanego. z tymi programami działa vrlserver (te sprawdziłem):) Panda 7.0 Platinum Antivir z tymi nie :[ NOD32 Panda Titanium 2005 Espagnol :) Thanx All Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 11 Styczeń 2006 Share Napisano 11 Styczeń 2006 XEAW !!!! , masz u mnie bronka :), albo i dwa :) długo sie meczyłem z tym vray ( juz kilka razy podchodziłem do instalacji) i sie okazał oze faktycznie odinstalowanie antywirusa dało efekt :) !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 21 Styczeń 2006 Share Napisano 21 Styczeń 2006 ja też mam kłopoty prosze o kontakt na gg 5611151... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3grosze Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Elegancko xeav, dzięki za info. U mnie to samo było. Bez noda działa, ale niestety bardzo lubię tego antyvira, a vray zdaje się sprawdzać za kazdym razem coś tam. Gdyby nie to, to można by na czas instalacji vray'a wywalać noda. Nie takie kombinacje się już robiło z kompem :] Więc prośba, jesli by ktoś znalazł jednak rozwiazanie jak odpalić vraya i noda prosiłbym o umieszczenie info tutaj. pzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dye12 Napisano 5 Sierpień 2006 Share Napisano 5 Sierpień 2006 Hi! have the same problem as xeav had a few months ago. 3Dmax 8 did connect to the VRLserver, but the connection was suddenly closed.So I9 can't use the V-ray renderer. I'm from Slovenia, so I did kind of understand from reading your posts, that the problem can be with windows sp2 firewall and antivirus programs, but still I need your help. Can please someone translates for me the solution of the problem in English. :) Thank you for the info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 5 Sierpień 2006 Share Napisano 5 Sierpień 2006 vrlserver works with the following antivirus programs (xeav tested): Panda 7.0 Platinum Antivir with those it works not: NOD32 Panda Titanium 2005 Espagnol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eazy Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 mam zainstalowany NOD32 2.5 i nie mam zadnych problemów z V-ray'em :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Herszt1985 Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 ja mialem podobny problem !! na swoim win mialem: 1. norton antivirus 2006 2. kerio personal firewall 4.2.3 3. netlimiter 1.3 odinstalowalem (1) i (2) i dalej nie dzialalo;/ wiec juz akcie totalnej desperacji zrobilem czystki w sofcie i okazalo sie ze po odinstalowaniu (3) zaczelo dzialac!!!! spowrotem zainstalowalem (2) i dalej dziala ;) nie wiem jak z (1) bo nie chcial mi sie spowrotem zainstalowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 Z Netlimiter'em 2 działa. Niestety nie działało mi z NOD32 :( A taki lekki był ten antywir Teraz mam BitDefendera i ostro śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chalek Napisano 17 Sierpień 2006 Share Napisano 17 Sierpień 2006 mi z bitdefenderem nie dzialalo, to chyba jakas loteria... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
free_fly Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 mam ten sam problem tylko pod win64 czysty system , windowsowy firewall wylaczony no i klapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 31 Styczeń 2007 Share Napisano 31 Styczeń 2007 U mnie z NOD'em i Sygate Personal Firewall'em wszystko działa;) Za to zapora z XP wyłączona całkowicie. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek G Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 u mnie z nodem dziala :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mortom Napisano 16 Luty 2007 Share Napisano 16 Luty 2007 Ja dodam tylko że z Avastem i Sygatem działa i ma sie dobrze VRLserver :) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi