RA Napisano 15 Luty 2006 Napisano 15 Luty 2006 Witam! Pierwsze kroki w low poly. :) Narazie tyle, co poniżej. 1498 trójkątów, ale muszę jeszcze zoptymalizowac pewną częśc i coś ze szczegółów może dodam, jak będzie taka potrzeba. Powodzenia wszystkim. pozdrawiam
Gość yon Napisano 15 Luty 2006 Napisano 15 Luty 2006 ok, jesli moge ;) bardzo fajne, ale tutaj tekstura jest na wage zlota. ja bym, juz podczas modelowania, myslal jak chce rozlozyc teksture, w ktorych miejscach i w jaki sposob ja tilowac (a tilowac warto, bo tekstura bedzie mala). Jesli to juz uwzgledniles to ok. IMHO tarcze moznaby spoko na teksturze zrobic. luk nad brama nie musi byc az tak detaliczny. ale ogolnie spoko jest :)
kurt_hectic Napisano 15 Luty 2006 Napisano 15 Luty 2006 no to bede konkurowal gl. z Toba... ciekawe co z tego wyjdzie. ps od razu mowie, ze nie pokaze modelu za wszesnie bo RA odemnie zerznie rozwiazania:] serio mowie.
RA Napisano 15 Luty 2006 Autor Napisano 15 Luty 2006 yon Te błędy wynikają z braku doświadczenia. Za uwagi bardzo dziękuje. :) A z tarczami miałem takie wydzimisie, hehe. ;) kurt
Por@szek Napisano 15 Luty 2006 Napisano 15 Luty 2006 Calkiem fajnie sie zapowiada ;) Aby zaoszczedzic poly, staraj sie "dosuwac" elementy a nie laczyc je meshem. Zyskasz sporo poly. A te miejsca i tak nei beda widoczne na txt wiec mozesz olac to co bedzie na nich namalowane (te zasloniete, albo zafortepianione whatever) ;) Czymam kciuki, zapowiada sie samkowicie. BTW - tarcze mozesz dac na luzach na alphie.
Mcode Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 RA w maksie w czym robi się taki render z siatką...
RA Napisano 16 Luty 2006 Autor Napisano 16 Luty 2006 To w vrayu za pomocą vray edge map czy jakoś tak się to nazywa. :)
kurt_hectic Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 jest taki tool :final toon i mozesz krawedzie , siatke jako rysunkowe renderowac, mozna ustawic tez tak jak na tym jpg wyzej...
Tores Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Witam! Pierwsze kroki w low poly. :) Nie bądź taki skromny. Przecież każdy model zaczyna się od lowpoly. A tak wogóle to dobrze ci idzie. Model zgrabny i ładna siatka. Powodzenia
RA Napisano 18 Luty 2006 Autor Napisano 18 Luty 2006 heh, jednak LP LP nie równe. :) Dzięki za posty. Zmapowałem wreszcie.
RA Napisano 18 Luty 2006 Autor Napisano 18 Luty 2006 Proszę. :) I pytanie: Lepiej jest malowac teksture w 1024x1025 i potem zmniejszyc czy od razu w 512x512?
arcade Napisano 18 Luty 2006 Napisano 18 Luty 2006 zależy od preferencji - jak malujesz najpierw 1024 to się narobisz, a połowa detalu i tak pójdzie się kochać przy optymalizacji :] ale z drugiej strony coś tam zostanie - dla niektórych szczytem mistrzostwa jest sub - pixelowy detal, pozostałość po tym co było (to trochę pokręcone, taki mit artystyczny :D) - jak malujesz 512 to od razu wiesz co będziesz w stanie wycisnąć a co nie, ale masz dużo pixel - artowej pracy :) podsumowując - każdy orze tak jak może ;) PS. Ładniutki modelik :D pozdrawiam
RA Napisano 18 Luty 2006 Autor Napisano 18 Luty 2006 Wiedziałem, że taka będzie odpowiedz. :D Ale i tak dzięki, zrobię chyba od razu w 512. :)
ognisty Napisano 18 Luty 2006 Napisano 18 Luty 2006 ja tam dzialam zawsze juz w podzialce jaka ma byc... no moze poza kilkoma wyjatkami gdy trzeba cos dokladniej... (np wlosy, futerko)
Cruzh3r Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 żeby były takie isolines. Nastawiasz smootha z autosmooth i prevent indirect smooth threshold 0 -> dodajesz meshsmootha z wyłączonym show smooth results. dodajesz materiał ink and paint(ze smoothing groups), i masz izolinie.
Por@szek Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 żeby były takie isolines. Nastawiasz smootha z autosmooth i prevent indirect smooth threshold 0 -> dodajesz meshsmootha z wyłączonym show smooth results. dodajesz materiał ink and paint(ze smoothing groups), i masz izolinie. O co chodzi ??
AGmakonts Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 tez nie mam pojęcia ale chyba o isolinie po ms na renderze zamiast normalnej, gęstej siatki ale co to ma do tego modelu to ch** wi
Gość Marioza Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 model kul, mapownie też, czysto i przyjemnie jak dla mnie, co do textury to chyba lepiej wal od razu 512 mniej starcisz przy zmniejszaniu, tak mi się wydaje
kurt_hectic Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 ja mam juz 70% modelu i dochodze do wniosku, ze mozna o wiele wiecej detali zrobic niz masz ty RA. na samo wciecie wokol wejscia straciles 72 trisy! druga sprawa te kwadraciki > w grze tego nie ebdzie nawet widac! a starciles mase poly... mini detale= textura, poly=ksztalt... tak mi sie wydaje...ale sam zobaczysz jak pokaze model.
Gość Marioza Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 ja tam lubię jak coś jest okrągłe a nie kwadratowe
Tores Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 ja mam juz 70% modelu i dochodze do wniosku, ze mozna o wiele wiecej detali zrobic niz masz ty RA. na samo wciecie wokol wejscia straciles 72 trisy! druga sprawa te kwadraciki > w grze tego nie ebdzie nawet widac! a starciles mase poly... mini detale= textura, poly=ksztalt... tak mi sie wydaje...ale sam zobaczysz jak pokaze model. Z jednej strony masz rację bo można zachwiać wtedy trochę konstrukcją i ją zniekształcić, poobrywać przez co jest model ciekawszy, ale z drugiej strony nie robimy tego modelu do jakieś konkretnej gry i nie możemy stwierdzać jak duże przybliżenia będą.
Por@szek Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 Mozemy stwierdzic dla jakiej gry :] Sa to koncpety do HoM&M V, limity tez sa zblizone na moje oko wiec ustawienie kjamry takze mozemy sobie mniejwiecej ocenic, przeciez przy takich limat fpp nie bedzie :D ... no chyba ze sie myle ...
Tores Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 Ja na screenach widzę spore przybliżenia więc wydaje mi się że RA ma siatkę ok a skoro mamy takie limity a nie inne to trzeba je wykorzystać na maxa. Bo po co ja sam miałbym się w okna i dachówki bawić.
RA Napisano 20 Luty 2006 Autor Napisano 20 Luty 2006 Zacząłem bazgrac teksturkę. Do tego dojdzie jeszcze bump, specular i inne bajery w diff. więc to narazie wstęp. :) pozdrawiam
w!e8 Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 W sensie Ty też na to Tomku wpadłeś czy zjedziesz bezlitośnie od RA ?! :> Łatwo tak się wzorować na cudzej pracy nie pokazując swojej ? Ja wiem-moje słowa, atakować z zaskoczenia ale nie bez przesady :) IMO ja na twoim miejscu szedł bym w stronę realności ;)
kannu Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 serwusik :) RA, bardzo mi sie to podoba :) pozdrawiam i zycze powodzenia :)
AGmakonts Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 fajnie chcoć za czysto jak narazie ale ja wiem ze tego nie wybrudzis ztak jakbym chciał:P no ale ładnie
Por@szek Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 CHyba mam faworyta ;) Narazie nic nie powiem pcozekam na kolorki.
kurt_hectic Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 hyhy, majac dopalacz w postacji bp 3d 2.5 ( 4 miechy polowalem na niego ) postaram sie co nieco namieszac...poczekajcie z ocenami, jeszcze kupa czasu jest. w!e8 - nie zzynam :] > sam zobaczysz...
Rekomendowane odpowiedzi