Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!!! :***

Postanowiłem założyć tą minibitwę, bo... ładne to autko jest :)

Tematem pracy jest oczywiście Alfa Romeo 159

W bitwie będzie oceniany tylko model, nie będą brane pod uwagę materiały i wnętrza (oczywiście nikt nie zabrania tego robić :D)

Zgłaszać się można do 25.10.2006r, a bitwa kończy się 1 lutego (macie duuużo czasu ;))

Aktualna lista użytkowników biorących udział w bitwie (będzie na bierząco uaktualniana w tym poście)

=---=

Patry

Mentaller

Nielot007

Chudy

7demon

Bruneq

SereCk

=---=

Serdecznie zapraszam do udziału w minibitwie

Wszystkim uczestnikom życzę powodzenia;)

• Odpowiedzi 144
  • Wyświetleń 18,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam!!

jesli mozna przylacze sie do bitewki

dawno samochodow nie robilem wiec moze byc krzywo :D

choc nie wiem (watpie ze skoncze) czy bedzie czas i checi :)

ps. nie cierpie alf ble

ps2. hk przylacz sie przyspieszyby nasza bitewke :D

pozdro

Napisano
  • Autor

mentaller - ok, zapisuję cię

nielot007 - to zapisać się?? A po co pytam.. zapisuję!!! :)

Napisano
  • Autor

No ludzie zapisujcie się :D

Ja powolutku do przodu idę ;)

Narazie bez chamferów, żeby ogólny kształt mój model zachował :)

r1tn5.jpg

Wieczorem dam prawdopodobnie wersję już z chamferami

Napisano
  • Autor

Apdejt (już "wychamferowane")

r2sq9.jpg

Siatencja jeszcze :)

s2lk7.jpg

Kurczę, bugi mi się wkradły od modelu :/

Zaznaczyłem je na czerwono

bugi2nd8.jpg

I zoom na siatke przy tych bugach (zaczynając od góry)

bugi2gorazw9.jpg

bugi2srodekiu0.jpg

bugi2srodekpyckenizejes1.jpg

bugi2dolqj2.jpg

TYlko nie mówcie - bugi są bo są trójkąty, ponieważ nie wiem jak się ich pozbyć!! A w jednym przypadku są wszędzie czworokąty, więc dlaczego tam jest bug??

I jeszcze jedno - co tu tak cicho?? :D

Napisano

Nielot007 ladnie idziesz :) Ale maska sie nie chwal ;P Dawaj dalej!! Chce zobaczyc przynajmniej zderzak i nadkola - wtedy Cie ocenie ;P

A przylacze sie jak sie mi pewna sytuacja wyklaruje... ;) Ale najpierw... Renaulta musze skonczyc...

Napisano
  • Autor

Hehe, dzięki nielot za siatkę, ob nie wiedziałem jak sobie z tym miejscem na znaczek poradzić :*

Ja dopiero jutro dam update jka już wszystko powyrównam :) (narazie mam 60%)

Napisano

Jedziesz nielot :) jestem za Tobą! :D

Reszcie życzę nie powodzenia...a dokończenia ;)

Napisano

wiktor--> hehe dla ciebie zrobie zderzak i nakole choc nie chce mi sie :D

hk--> :P lubie poszarpana siatke ;)

patry-->patry rob wolno skoro taki dluugi czas jest nie ma sie co spieszyc :)

chveti-->hehe dzieki :D ty mi zycz skonczenia ;) bo cos czuje ze przod zrobie i koniec :D

Napisano

bym sie dołaczył....ale za cienki w uszkach jestem przy takich sławach jak wy!:)...cos tam sobie zaczołem dłubac z tej alfy....ale sie zastanawiam czy sie dopisac!!

Napisano

mmmm.....fetysz? to cos co lubie!:) czas do zglaszania jest do 25go...wiec ja sobie bede dłubał jeszcze przez te 2 tyg...a potem...jak stwierdze ze jest ok to sie dopisze!:) tak i cffaniak jestem!:) nielot...mocno gryziesz? bo nei wiem czy kobieta nie zazdrosna bedzie!:)

Napisano
mmmm.....fetysz? to cos co lubie!:)

Teraz to oni się będą wycofywać ;]

Napisano
  • Autor

Oki, to jadę dalej :***

r3mp7.jpg

s3lt0.jpg

Bruneq - zapisz się TERAZ!!! plisss :)

Kurde, nie mam pomysłu jak wymodelować ten.. yyy.. grill czy jak to się to tam zwie :) Nielot wymodeluj to, pokaż siatkę i będę miał z czego zgapić :***

Napisano
Teraz to oni się będą wycofywać ;]

sie okaze co lubia chlopaki!:) ;)

moj pomysl na siatke....jak narazie krzywe nadkole itp....ale poprostuje!:)

alfaps0.th.jpg

jeszcze nie dopisywac...dam odp w poniedzialek!:)

Napisano

no dobra chłopaki jeśli można ja sie też przyłącze. po wakacjach czas wrócić do 3d, a taka bitewka będzie dobrym przypomnieniem ;] pozdrawiam

Napisano

nie no fetysz ja ise wypisuje ;)

bruneq skoro robisz ta fure przylacz sie :)

patry hehe postaram sie jutro cos wrzucic :) bo dzisaij nie dam rady, zlecenie trzeba skonczyc.... ;)

i robcie wolniej

pozdro

Napisano
robcie wolniej

a ja bym napisal - wolniej ale staranniej! bo narazie to wszyscy macie błedy i brzydkie siatki:P wiec poprawcie szybko;) pozdr

Napisano
  • Autor

Na dzisiaj już koniec :*

r4ey3.jpg

s4zl7.jpg

hkropinski:

1) zaznacz gdzie źle

2) przyłącz się!!! :D

Napisano

Przez wybrzuszenie na przodzie maski musi iść loop, przypatrz się jak to zrobił Nielot, oszczędnie, a jednak spełnia swoją funkcję bardzo dobrze.

Poza tym robisz zbyt gęstą siatkę i nie potrafisz sobie z nią poradzić. Mniej edge'ów = mniej problemów, dość ważna zasada.

Za wcześnie wprowadzasz chamfery.

Nie będę tego wskazywał na obrazku, bo nie ma sensu otoczenie kółkiem całej twojej dotychczasowej pracy.

W sumie, to radziłbym ci zacząć model od początku, ale możesz też zweldować wszystkie chamfery i pousuwać sporo loop'ów (przede wszystkim nadkole).

Aha, zamiast przy rowkach stosować chamfer'a, używaj extrude z pierwszą wartością ustawioną na 0. Kant blachy jest wtedy ostrzejszy, dokładniejszy i nie trzeba wprowadzać dodatkowych edge'ów blisko chamfera. :)

No i ostatnia rada: powierzchnie znajdujące się po obu stronach rowka muszą być jak najbardziej równoległe do siebie, o ile oczywiście rowek nie jest jakąś granicą ciągłości powierzchni.

EDIT:

To do postu #30 (patry). :)

EDIT2:

Ale ja po nikim nie jeżdzę, wskazuję tylko błędy i podpowiadam. :)

Mam nadzieję, że mogę. ;)

Napisano

u u u...teraz RA zjedz mnie!!:) tzn zjedź..!:) ja tylko dodam ze to co chveti zaznaczyl to jawiem!:) w 2ch miejscach nei ma chamfera dlatego tak wyglada..natomiast tego na masce nie widzialem...dziex za to!:)

patry wydaje mi sie ze ten dziubek na masce troche za ostry zrobiles!

edit: zjedź - w pozytywnym znaczeniu tego słowa!tj...pokaz co mam zle!:P

Napisano
  • Autor

7demon - no super, że się zapisałeś :)

RA - jakto "wybrzuszenie musi iść loop" ?? A co do siatki ot hkropinski sam powiedział żebym ją zagęścił :)

Od początku na pewno nie zacznę :P

Bruneq - dziubek... hmmm... chyba nie, to wy robicie zbyt mało ostry :*

To zapisać Cię?? Bo jak już robisz model to może bym Cię zapisał...

Napisano

Przypatrz się siatce Nielota i zauważysz, to czego u ciebie nie ma. :)

Jego wybrzuszenie nie jest proste lecz zagina się tak jak zagina się delikatnie cała maska. Tzn. im bliżej grilla tym niżej znajduje się maska.

EDIT:

Co do zagęszczania, to zagęściłeś, ale nie to co trzeba niestety, potraktowałeś tę radę zbyt całościowo. ;)

Napisano

RA ma racje najlepiej na poczatku nie zageszczac fury i nie robic chamferow (tzw chamfery mozna roibc ale tak aby nie przeszkadzaly w dalszej pracy) :)

jutro postaram sie wrzucic caly przod ale tylko karoserie gdyz mam troche wolnego czasu a nie jest on az tak trudny(latwy jest??taa ;) )zebym go robil 100godzin :D

RA przylacz sie i tak nic nie robisz a bedziemy miec przynajmniej jednego dobrego modelarza :) co ci szkodzi :D

tak samo inni mistrze wiktor kliment kome to chyba juz nie modelarz a renderman :D nie wiem kto tam jeszcze jest omrkrzysiek

no ludzie jest tam was sporo a nikogo nie ma

ehhhh wsty samochodziarze powinni modelowac fury non stop :) a nie sie lenic

ok juz nic nie mowie plecy mnie bola ide sie polozyc na podlodze......;)

pozdro

Napisano

Nie, nieee, ja mam teraz szatański plan, który wprowadzam w życie od piątku i na jego realizację potrzebuje całego wolnego czasu. :)

Ehh... czemu ja jeszcze nie śpię? :/

Napisano

ja chcę tylko powiedzieć, że blueprinty pod względem dopasowanie do siebie są skopane ;].

Napisano

patry powinienes odemnienegatywa za to auto dostac!;) no siedze nad tym przodem i siedze i dop po 2 h cos wyszlo...chociaz i tak krzywo!!Printy sa dobre ale w rzucie top i left....przód sie zagubił!:)moze jak poprostuje o pokaze moj progress!:)

BTW: Jest jakas nagroda za najbardziej krzywy model!:> bo ja chyba startowac bede!:)

Napisano

Maska ci faluje nielot. :)

Ten edge idący przez środek maski powinien przy przodzie być wyżej, teraz robi się tam rynna. :)

Napisano

no to nielot ja ci uświadamiam ze w wielu miejscach masz błędy;) jak chcesz to powiedz a ja narysuje bo troche tego jest;) pozdr

Napisano

alfaai5.th.jpg moje krzywizny z piątku 13go!:)

dodam tylko...ze to moje 2gie autko w zyciu! I to dlatego narazie nie chce sie dopisac!! bo jeszcze mi nie poojdzie i bedzie wiocha!:)

EDIT: AHAHAHAHA...hk rozwaliles mnie!!!!taka wielka fota tylko poto zeby pokazac jeden malutki blad! lol

Napisano
  • Autor

Łapcie update !!! :*

r5ey3.jpg

Bruneq - jako, że modelujesz to auto i dajesz update'y w tym wątku to muszę Cię zapisać od tej mini-bitwy

nielot - jedziesz wolno ale jakość masz o niebo lepszą od mojej :*

Napisano

O jakaś bitewka będe zaglądał patry chyba za szybko chcesz skońcyć ten model rowki chyba mają za słaby chamfer

Napisano

patry, nie patrzysz na referki ? są pewne różnice między twoim modelem, a oryginalną alfą ;].