Napisano 9 Październik 200618 l Witam!!! :*** Postanowiłem założyć tą minibitwę, bo... ładne to autko jest :) Tematem pracy jest oczywiście Alfa Romeo 159 W bitwie będzie oceniany tylko model, nie będą brane pod uwagę materiały i wnętrza (oczywiście nikt nie zabrania tego robić :D) Zgłaszać się można do 25.10.2006r, a bitwa kończy się 1 lutego (macie duuużo czasu ;)) Aktualna lista użytkowników biorących udział w bitwie (będzie na bierząco uaktualniana w tym poście) =---= Patry Mentaller Nielot007 Chudy 7demon Bruneq SereCk =---= Serdecznie zapraszam do udziału w minibitwie Blueprint - http://img473.imageshack.us/my.php?image=blueprint1tf9.png Już go pociąłem i daje już pocięty jak by ktoś był leniem :* Przód - http://img524.imageshack.us/my.php?image=przodgy7.png Tył - http://img517.imageshack.us/my.php?image=tylay0.png Bok - http://img509.imageshack.us/my.php?image=bokkw5.png Góra - http://img522.imageshack.us/my.php?image=gorauc1.png Wszystkim uczestnikom życzę powodzenia;)
Napisano 9 Październik 200618 l zgłaszam się zaocznie. nie wiem, czy bedę miał czas by nawet wystartować.
Napisano 9 Październik 200618 l Witam!! jesli mozna przylacze sie do bitewki dawno samochodow nie robilem wiec moze byc krzywo :D choc nie wiem (watpie ze skoncze) czy bedzie czas i checi :) ps. nie cierpie alf ble ps2. hk przylacz sie przyspieszyby nasza bitewke :D pozdro
Napisano 9 Październik 200618 l Autor mentaller - ok, zapisuję cię nielot007 - to zapisać się?? A po co pytam.. zapisuję!!! :)
Napisano 10 Październik 200618 l Autor No ludzie zapisujcie się :D Ja powolutku do przodu idę ;) Narazie bez chamferów, żeby ogólny kształt mój model zachował :) Wieczorem dam prawdopodobnie wersję już z chamferami
Napisano 10 Październik 200618 l Autor Apdejt (już "wychamferowane") Siatencja jeszcze :) Kurczę, bugi mi się wkradły od modelu :/ Zaznaczyłem je na czerwono I zoom na siatke przy tych bugach (zaczynając od góry) TYlko nie mówcie - bugi są bo są trójkąty, ponieważ nie wiem jak się ich pozbyć!! A w jednym przypadku są wszędzie czworokąty, więc dlaczego tam jest bug?? I jeszcze jedno - co tu tak cicho?? :D
Napisano 10 Październik 200618 l patry -> nie tedy droga do modelu. zagesc troche ta siatke ale z umiarem i przyłóz sie by byla prosta... tutaj masz dobre referencje: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=27705&highlight=alfa+romeo pozdr
Napisano 10 Październik 200618 l no to powodzenia panowie:) Patry mkniesz do przodu, ale przyhamuj i rób dokładnie i równo:)
Napisano 10 Październik 200618 l Szkoda ze nie mam czasu - przylaczyl bym sie... :( Powodzenia chlopaki!! Bede tutaj lookal czesto!! :D
Napisano 11 Październik 200618 l Nielot007 ladnie idziesz :) Ale maska sie nie chwal ;P Dawaj dalej!! Chce zobaczyc przynajmniej zderzak i nadkola - wtedy Cie ocenie ;P A przylacze sie jak sie mi pewna sytuacja wyklaruje... ;) Ale najpierw... Renaulta musze skonczyc...
Napisano 11 Październik 200618 l Autor Hehe, dzięki nielot za siatkę, ob nie wiedziałem jak sobie z tym miejscem na znaczek poradzić :* Ja dopiero jutro dam update jka już wszystko powyrównam :) (narazie mam 60%)
Napisano 11 Październik 200618 l Jedziesz nielot :) jestem za Tobą! :D Reszcie życzę nie powodzenia...a dokończenia ;)
Napisano 11 Październik 200618 l wiktor--> hehe dla ciebie zrobie zderzak i nakole choc nie chce mi sie :D hk--> :P lubie poszarpana siatke ;) patry-->patry rob wolno skoro taki dluugi czas jest nie ma sie co spieszyc :) chveti-->hehe dzieki :D ty mi zycz skonczenia ;) bo cos czuje ze przod zrobie i koniec :D
Napisano 11 Październik 200618 l bym sie dołaczył....ale za cienki w uszkach jestem przy takich sławach jak wy!:)...cos tam sobie zaczołem dłubac z tej alfy....ale sie zastanawiam czy sie dopisac!!
Napisano 11 Październik 200618 l dawaj dawaj;) przeciez my nie gryziemy:) moze tylko nielot troszke;p
Napisano 11 Październik 200618 l mmmm.....fetysz? to cos co lubie!:) czas do zglaszania jest do 25go...wiec ja sobie bede dłubał jeszcze przez te 2 tyg...a potem...jak stwierdze ze jest ok to sie dopisze!:) tak i cffaniak jestem!:) nielot...mocno gryziesz? bo nei wiem czy kobieta nie zazdrosna bedzie!:)
Napisano 12 Październik 200618 l mmmm.....fetysz? to cos co lubie!:) Teraz to oni się będą wycofywać ;]
Napisano 12 Październik 200618 l Autor Oki, to jadę dalej :*** Bruneq - zapisz się TERAZ!!! plisss :) Kurde, nie mam pomysłu jak wymodelować ten.. yyy.. grill czy jak to się to tam zwie :) Nielot wymodeluj to, pokaż siatkę i będę miał z czego zgapić :***
Napisano 12 Październik 200618 l Teraz to oni się będą wycofywać ;] sie okaze co lubia chlopaki!:) ;) moj pomysl na siatke....jak narazie krzywe nadkole itp....ale poprostuje!:) jeszcze nie dopisywac...dam odp w poniedzialek!:)
Napisano 12 Październik 200618 l no dobra chłopaki jeśli można ja sie też przyłącze. po wakacjach czas wrócić do 3d, a taka bitewka będzie dobrym przypomnieniem ;] pozdrawiam
Napisano 12 Październik 200618 l nie no fetysz ja ise wypisuje ;) bruneq skoro robisz ta fure przylacz sie :) patry hehe postaram sie jutro cos wrzucic :) bo dzisaij nie dam rady, zlecenie trzeba skonczyc.... ;) i robcie wolniej pozdro
Napisano 12 Październik 200618 l robcie wolniej a ja bym napisal - wolniej ale staranniej! bo narazie to wszyscy macie błedy i brzydkie siatki:P wiec poprawcie szybko;) pozdr
Napisano 12 Październik 200618 l Autor Na dzisiaj już koniec :* hkropinski: 1) zaznacz gdzie źle 2) przyłącz się!!! :D
Napisano 12 Październik 200618 l Przez wybrzuszenie na przodzie maski musi iść loop, przypatrz się jak to zrobił Nielot, oszczędnie, a jednak spełnia swoją funkcję bardzo dobrze. Poza tym robisz zbyt gęstą siatkę i nie potrafisz sobie z nią poradzić. Mniej edge'ów = mniej problemów, dość ważna zasada. Za wcześnie wprowadzasz chamfery. Nie będę tego wskazywał na obrazku, bo nie ma sensu otoczenie kółkiem całej twojej dotychczasowej pracy. W sumie, to radziłbym ci zacząć model od początku, ale możesz też zweldować wszystkie chamfery i pousuwać sporo loop'ów (przede wszystkim nadkole). Aha, zamiast przy rowkach stosować chamfer'a, używaj extrude z pierwszą wartością ustawioną na 0. Kant blachy jest wtedy ostrzejszy, dokładniejszy i nie trzeba wprowadzać dodatkowych edge'ów blisko chamfera. :) No i ostatnia rada: powierzchnie znajdujące się po obu stronach rowka muszą być jak najbardziej równoległe do siebie, o ile oczywiście rowek nie jest jakąś granicą ciągłości powierzchni. EDIT: To do postu #30 (patry). :) EDIT2: Ale ja po nikim nie jeżdzę, wskazuję tylko błędy i podpowiadam. :) Mam nadzieję, że mogę. ;)
Napisano 12 Październik 200618 l u u u...teraz RA zjedz mnie!!:) tzn zjedź..!:) ja tylko dodam ze to co chveti zaznaczyl to jawiem!:) w 2ch miejscach nei ma chamfera dlatego tak wyglada..natomiast tego na masce nie widzialem...dziex za to!:) patry wydaje mi sie ze ten dziubek na masce troche za ostry zrobiles! edit: zjedź - w pozytywnym znaczeniu tego słowa!tj...pokaz co mam zle!:P
Napisano 12 Październik 200618 l Autor 7demon - no super, że się zapisałeś :) RA - jakto "wybrzuszenie musi iść loop" ?? A co do siatki ot hkropinski sam powiedział żebym ją zagęścił :) Od początku na pewno nie zacznę :P Bruneq - dziubek... hmmm... chyba nie, to wy robicie zbyt mało ostry :* To zapisać Cię?? Bo jak już robisz model to może bym Cię zapisał...
Napisano 12 Październik 200618 l Przypatrz się siatce Nielota i zauważysz, to czego u ciebie nie ma. :) Jego wybrzuszenie nie jest proste lecz zagina się tak jak zagina się delikatnie cała maska. Tzn. im bliżej grilla tym niżej znajduje się maska. EDIT: Co do zagęszczania, to zagęściłeś, ale nie to co trzeba niestety, potraktowałeś tę radę zbyt całościowo. ;)
Napisano 12 Październik 200618 l RA ma racje najlepiej na poczatku nie zageszczac fury i nie robic chamferow (tzw chamfery mozna roibc ale tak aby nie przeszkadzaly w dalszej pracy) :) jutro postaram sie wrzucic caly przod ale tylko karoserie gdyz mam troche wolnego czasu a nie jest on az tak trudny(latwy jest??taa ;) )zebym go robil 100godzin :D RA przylacz sie i tak nic nie robisz a bedziemy miec przynajmniej jednego dobrego modelarza :) co ci szkodzi :D tak samo inni mistrze wiktor kliment kome to chyba juz nie modelarz a renderman :D nie wiem kto tam jeszcze jest omrkrzysiek no ludzie jest tam was sporo a nikogo nie ma ehhhh wsty samochodziarze powinni modelowac fury non stop :) a nie sie lenic ok juz nic nie mowie plecy mnie bola ide sie polozyc na podlodze......;) pozdro
Napisano 12 Październik 200618 l Nie, nieee, ja mam teraz szatański plan, który wprowadzam w życie od piątku i na jego realizację potrzebuje całego wolnego czasu. :) Ehh... czemu ja jeszcze nie śpię? :/
Napisano 13 Październik 200618 l ja chcę tylko powiedzieć, że blueprinty pod względem dopasowanie do siebie są skopane ;].
Napisano 13 Październik 200618 l patry powinienes odemnienegatywa za to auto dostac!;) no siedze nad tym przodem i siedze i dop po 2 h cos wyszlo...chociaz i tak krzywo!!Printy sa dobre ale w rzucie top i left....przód sie zagubił!:)moze jak poprostuje o pokaze moj progress!:) BTW: Jest jakas nagroda za najbardziej krzywy model!:> bo ja chyba startowac bede!:)
Napisano 13 Październik 200618 l Maska ci faluje nielot. :) Ten edge idący przez środek maski powinien przy przodzie być wyżej, teraz robi się tam rynna. :)
Napisano 13 Październik 200618 l RA thanks :) poprawi sie :) a tu tak na szybko zaczalem robic grila :)
Napisano 13 Październik 200618 l no to nielot ja ci uświadamiam ze w wielu miejscach masz błędy;) jak chcesz to powiedz a ja narysuje bo troche tego jest;) pozdr
Napisano 13 Październik 200618 l moje krzywizny z piątku 13go!:) dodam tylko...ze to moje 2gie autko w zyciu! I to dlatego narazie nie chce sie dopisac!! bo jeszcze mi nie poojdzie i bedzie wiocha!:) EDIT: AHAHAHAHA...hk rozwaliles mnie!!!!taka wielka fota tylko poto zeby pokazac jeden malutki blad! lol
Napisano 13 Październik 200618 l http://img289.imageshack.us/img289/1265/alfa159copyry2.jpg uwaga! ponad 700kb!
Napisano 13 Październik 200618 l Autor Łapcie update !!! :* Bruneq - jako, że modelujesz to auto i dajesz update'y w tym wątku to muszę Cię zapisać od tej mini-bitwy nielot - jedziesz wolno ale jakość masz o niebo lepszą od mojej :*
Napisano 13 Październik 200618 l O jakaś bitewka będe zaglądał patry chyba za szybko chcesz skońcyć ten model rowki chyba mają za słaby chamfer
Napisano 13 Październik 200618 l patry, nie patrzysz na referki ? są pewne różnice między twoim modelem, a oryginalną alfą ;].