patry Napisano 9 Październik 2006 Share Napisano 9 Październik 2006 Witam!!! :*** Postanowiłem założyć tą minibitwę, bo... ładne to autko jest :) Tematem pracy jest oczywiście Alfa Romeo 159 W bitwie będzie oceniany tylko model, nie będą brane pod uwagę materiały i wnętrza (oczywiście nikt nie zabrania tego robić :D) Zgłaszać się można do 25.10.2006r, a bitwa kończy się 1 lutego (macie duuużo czasu ;)) Aktualna lista użytkowników biorących udział w bitwie (będzie na bierząco uaktualniana w tym poście) =---= Patry Mentaller Nielot007 Chudy 7demon Bruneq SereCk =---= Serdecznie zapraszam do udziału w minibitwie Blueprint - http://img473.imageshack.us/my.php?image=blueprint1tf9.png Już go pociąłem i daje już pocięty jak by ktoś był leniem :* Przód - http://img524.imageshack.us/my.php?image=przodgy7.png Tył - http://img517.imageshack.us/my.php?image=tylay0.png Bok - http://img509.imageshack.us/my.php?image=bokkw5.png Góra - http://img522.imageshack.us/my.php?image=gorauc1.png Wszystkim uczestnikom życzę powodzenia;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentaller Napisano 9 Październik 2006 Share Napisano 9 Październik 2006 zgłaszam się zaocznie. nie wiem, czy bedę miał czas by nawet wystartować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 9 Październik 2006 Share Napisano 9 Październik 2006 Witam!! jesli mozna przylacze sie do bitewki dawno samochodow nie robilem wiec moze byc krzywo :D choc nie wiem (watpie ze skoncze) czy bedzie czas i checi :) ps. nie cierpie alf ble ps2. hk przylacz sie przyspieszyby nasza bitewke :D pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 9 Październik 2006 Autor Share Napisano 9 Październik 2006 mentaller - ok, zapisuję cię nielot007 - to zapisać się?? A po co pytam.. zapisuję!!! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 10 Październik 2006 Autor Share Napisano 10 Październik 2006 No ludzie zapisujcie się :D Ja powolutku do przodu idę ;) Narazie bez chamferów, żeby ogólny kształt mój model zachował :) Wieczorem dam prawdopodobnie wersję już z chamferami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 10 Październik 2006 Share Napisano 10 Październik 2006 pokaz siatke bo tak to ci nic nie powiem ale juz widze ze krzywo:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 10 Październik 2006 Share Napisano 10 Październik 2006 hk ty nie komentuj tylko sie przylaczaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 10 Październik 2006 Autor Share Napisano 10 Październik 2006 Apdejt (już "wychamferowane") Siatencja jeszcze :) Kurczę, bugi mi się wkradły od modelu :/ Zaznaczyłem je na czerwono I zoom na siatke przy tych bugach (zaczynając od góry) TYlko nie mówcie - bugi są bo są trójkąty, ponieważ nie wiem jak się ich pozbyć!! A w jednym przypadku są wszędzie czworokąty, więc dlaczego tam jest bug?? I jeszcze jedno - co tu tak cicho?? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 10 Październik 2006 Share Napisano 10 Październik 2006 patry -> nie tedy droga do modelu. zagesc troche ta siatke ale z umiarem i przyłóz sie by byla prosta... tutaj masz dobre referencje: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=27705&highlight=alfa+romeo pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 10 Październik 2006 Share Napisano 10 Październik 2006 no to powodzenia panowie:) Patry mkniesz do przodu, ale przyhamuj i rób dokładnie i równo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..:: WIKTOR ::.. Napisano 10 Październik 2006 Share Napisano 10 Październik 2006 Szkoda ze nie mam czasu - przylaczyl bym sie... :( Powodzenia chlopaki!! Bede tutaj lookal czesto!! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 10 Październik 2006 Share Napisano 10 Październik 2006 wstrętny model wybrałeś a miałem już ochote wziąść udział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 10 Październik 2006 Share Napisano 10 Październik 2006 chlopy no bez jaj przylaczcie sie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 11 Październik 2006 Share Napisano 11 Październik 2006 Witam!! postanowilem cos wymodelowac bo tu tak pusto :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..:: WIKTOR ::.. Napisano 11 Październik 2006 Share Napisano 11 Październik 2006 Nielot007 ladnie idziesz :) Ale maska sie nie chwal ;P Dawaj dalej!! Chce zobaczyc przynajmniej zderzak i nadkola - wtedy Cie ocenie ;P A przylacze sie jak sie mi pewna sytuacja wyklaruje... ;) Ale najpierw... Renaulta musze skonczyc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 11 Październik 2006 Share Napisano 11 Październik 2006 nielot -> no ok, ale czemu siatka taka poszarpana:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 11 Październik 2006 Autor Share Napisano 11 Październik 2006 Hehe, dzięki nielot za siatkę, ob nie wiedziałem jak sobie z tym miejscem na znaczek poradzić :* Ja dopiero jutro dam update jka już wszystko powyrównam :) (narazie mam 60%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 11 Październik 2006 Share Napisano 11 Październik 2006 Jedziesz nielot :) jestem za Tobą! :D Reszcie życzę nie powodzenia...a dokończenia ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 11 Październik 2006 Share Napisano 11 Październik 2006 wiktor--> hehe dla ciebie zrobie zderzak i nakole choc nie chce mi sie :D hk--> :P lubie poszarpana siatke ;) patry-->patry rob wolno skoro taki dluugi czas jest nie ma sie co spieszyc :) chveti-->hehe dzieki :D ty mi zycz skonczenia ;) bo cos czuje ze przod zrobie i koniec :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 11 Październik 2006 Share Napisano 11 Październik 2006 bym sie dołaczył....ale za cienki w uszkach jestem przy takich sławach jak wy!:)...cos tam sobie zaczołem dłubac z tej alfy....ale sie zastanawiam czy sie dopisac!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 11 Październik 2006 Share Napisano 11 Październik 2006 dawaj dawaj;) przeciez my nie gryziemy:) moze tylko nielot troszke;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 11 Październik 2006 Share Napisano 11 Październik 2006 mmmm.....fetysz? to cos co lubie!:) czas do zglaszania jest do 25go...wiec ja sobie bede dłubał jeszcze przez te 2 tyg...a potem...jak stwierdze ze jest ok to sie dopisze!:) tak i cffaniak jestem!:) nielot...mocno gryziesz? bo nei wiem czy kobieta nie zazdrosna bedzie!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 mmmm.....fetysz? to cos co lubie!:) Teraz to oni się będą wycofywać ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 12 Październik 2006 Autor Share Napisano 12 Październik 2006 Oki, to jadę dalej :*** Bruneq - zapisz się TERAZ!!! plisss :) Kurde, nie mam pomysłu jak wymodelować ten.. yyy.. grill czy jak to się to tam zwie :) Nielot wymodeluj to, pokaż siatkę i będę miał z czego zgapić :*** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 Teraz to oni się będą wycofywać ;] sie okaze co lubia chlopaki!:) ;) moj pomysl na siatke....jak narazie krzywe nadkole itp....ale poprostuje!:) jeszcze nie dopisywac...dam odp w poniedzialek!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 no dobra chłopaki jeśli można ja sie też przyłącze. po wakacjach czas wrócić do 3d, a taka bitewka będzie dobrym przypomnieniem ;] pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 nie no fetysz ja ise wypisuje ;) bruneq skoro robisz ta fure przylacz sie :) patry hehe postaram sie jutro cos wrzucic :) bo dzisaij nie dam rady, zlecenie trzeba skonczyc.... ;) i robcie wolniej pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 robcie wolniej a ja bym napisal - wolniej ale staranniej! bo narazie to wszyscy macie błedy i brzydkie siatki:P wiec poprawcie szybko;) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 12 Październik 2006 Autor Share Napisano 12 Październik 2006 Na dzisiaj już koniec :* hkropinski: 1) zaznacz gdzie źle 2) przyłącz się!!! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7demon Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 I ja sie przylacze. Choc autko okropne to wchodze w to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 Przez wybrzuszenie na przodzie maski musi iść loop, przypatrz się jak to zrobił Nielot, oszczędnie, a jednak spełnia swoją funkcję bardzo dobrze. Poza tym robisz zbyt gęstą siatkę i nie potrafisz sobie z nią poradzić. Mniej edge'ów = mniej problemów, dość ważna zasada. Za wcześnie wprowadzasz chamfery. Nie będę tego wskazywał na obrazku, bo nie ma sensu otoczenie kółkiem całej twojej dotychczasowej pracy. W sumie, to radziłbym ci zacząć model od początku, ale możesz też zweldować wszystkie chamfery i pousuwać sporo loop'ów (przede wszystkim nadkole). Aha, zamiast przy rowkach stosować chamfer'a, używaj extrude z pierwszą wartością ustawioną na 0. Kant blachy jest wtedy ostrzejszy, dokładniejszy i nie trzeba wprowadzać dodatkowych edge'ów blisko chamfera. :) No i ostatnia rada: powierzchnie znajdujące się po obu stronach rowka muszą być jak najbardziej równoległe do siebie, o ile oczywiście rowek nie jest jakąś granicą ciągłości powierzchni. EDIT: To do postu #30 (patry). :) EDIT2: Ale ja po nikim nie jeżdzę, wskazuję tylko błędy i podpowiadam. :) Mam nadzieję, że mogę. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 u u u...teraz RA zjedz mnie!!:) tzn zjedź..!:) ja tylko dodam ze to co chveti zaznaczyl to jawiem!:) w 2ch miejscach nei ma chamfera dlatego tak wyglada..natomiast tego na masce nie widzialem...dziex za to!:) patry wydaje mi sie ze ten dziubek na masce troche za ostry zrobiles! edit: zjedź - w pozytywnym znaczeniu tego słowa!tj...pokaz co mam zle!:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 12 Październik 2006 Autor Share Napisano 12 Październik 2006 7demon - no super, że się zapisałeś :) RA - jakto "wybrzuszenie musi iść loop" ?? A co do siatki ot hkropinski sam powiedział żebym ją zagęścił :) Od początku na pewno nie zacznę :P Bruneq - dziubek... hmmm... chyba nie, to wy robicie zbyt mało ostry :* To zapisać Cię?? Bo jak już robisz model to może bym Cię zapisał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 Przypatrz się siatce Nielota i zauważysz, to czego u ciebie nie ma. :) Jego wybrzuszenie nie jest proste lecz zagina się tak jak zagina się delikatnie cała maska. Tzn. im bliżej grilla tym niżej znajduje się maska. EDIT: Co do zagęszczania, to zagęściłeś, ale nie to co trzeba niestety, potraktowałeś tę radę zbyt całościowo. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 RA ma racje najlepiej na poczatku nie zageszczac fury i nie robic chamferow (tzw chamfery mozna roibc ale tak aby nie przeszkadzaly w dalszej pracy) :) jutro postaram sie wrzucic caly przod ale tylko karoserie gdyz mam troche wolnego czasu a nie jest on az tak trudny(latwy jest??taa ;) )zebym go robil 100godzin :D RA przylacz sie i tak nic nie robisz a bedziemy miec przynajmniej jednego dobrego modelarza :) co ci szkodzi :D tak samo inni mistrze wiktor kliment kome to chyba juz nie modelarz a renderman :D nie wiem kto tam jeszcze jest omrkrzysiek no ludzie jest tam was sporo a nikogo nie ma ehhhh wsty samochodziarze powinni modelowac fury non stop :) a nie sie lenic ok juz nic nie mowie plecy mnie bola ide sie polozyc na podlodze......;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 12 Październik 2006 Share Napisano 12 Październik 2006 Nie, nieee, ja mam teraz szatański plan, który wprowadzam w życie od piątku i na jego realizację potrzebuje całego wolnego czasu. :) Ehh... czemu ja jeszcze nie śpię? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentaller Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 ja chcę tylko powiedzieć, że blueprinty pod względem dopasowanie do siebie są skopane ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 Witam!! RA szkoda :) ok a tu skromny update :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 patry powinienes odemnienegatywa za to auto dostac!;) no siedze nad tym przodem i siedze i dop po 2 h cos wyszlo...chociaz i tak krzywo!!Printy sa dobre ale w rzucie top i left....przód sie zagubił!:)moze jak poprostuje o pokaze moj progress!:) BTW: Jest jakas nagroda za najbardziej krzywy model!:> bo ja chyba startowac bede!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 Maska ci faluje nielot. :) Ten edge idący przez środek maski powinien przy przodzie być wyżej, teraz robi się tam rynna. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 RA thanks :) poprawi sie :) a tu tak na szybko zaczalem robic grila :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 no to nielot ja ci uświadamiam ze w wielu miejscach masz błędy;) jak chcesz to powiedz a ja narysuje bo troche tego jest;) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 rysuj hk rysuj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubi Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 Dla mnie nielot super, ja tam błędów nie widze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 moje krzywizny z piątku 13go!:) dodam tylko...ze to moje 2gie autko w zyciu! I to dlatego narazie nie chce sie dopisac!! bo jeszcze mi nie poojdzie i bedzie wiocha!:) EDIT: AHAHAHAHA...hk rozwaliles mnie!!!!taka wielka fota tylko poto zeby pokazac jeden malutki blad! lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hkropinski Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 http://img289.imageshack.us/img289/1265/alfa159copyry2.jpg uwaga! ponad 700kb! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 13 Październik 2006 Autor Share Napisano 13 Październik 2006 Łapcie update !!! :* Bruneq - jako, że modelujesz to auto i dajesz update'y w tym wątku to muszę Cię zapisać od tej mini-bitwy nielot - jedziesz wolno ale jakość masz o niebo lepszą od mojej :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawcio_m Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 O jakaś bitewka będe zaglądał patry chyba za szybko chcesz skońcyć ten model rowki chyba mają za słaby chamfer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentaller Napisano 13 Październik 2006 Share Napisano 13 Październik 2006 patry, nie patrzysz na referki ? są pewne różnice między twoim modelem, a oryginalną alfą ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi