opor Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 Witam Ostatniego wipa odpuscilem (kilka powodow...nie chce mi sie o tym pisac) i narazie nie chce do niego wracac. Postanowilem zaczac cos nowego :/ Jest to Tsar Tank. Rosyjski prototyp czolgu z 1915 roku. W tamtych czasach, byl to najwiekszy pojazd tego typu na swiecie.(podobno) Nie wszedl do produkcji ani na front, poniewaz byl strasznie awaryjny i niezwykle latwo bylo go unieruchomic. Na wielu zdjeciach jakie znalazlem jest sporo roznic (z powodu czestych poprawek itp.). wiec kilka szczegolikow moze sie roznic, w zaleznosci od zdjecia. Narazie zrobilem tylko tylnie kola i czasc...nie wiem jak to nazwac...zawieszenia :P I siateczka Apropo...czemu nie moge wstawiac miniaturek? Wymiary i waga sie zgadzaja a ciagle pisze ze wyslanie nieudane :/ ?
piksar Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 mocowanie wału łożyska napewno tak nie wygląda, nie zwęża się aż tak drastycznie przy końcach podstawy (zboczenie zawodowe) wpisz w google "bearing housing" - ten element nie zmienił sie przez lata jak znajdziesz lepsze referki to zapodaj to też sobie wymodeluje
Kr3tz Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 fajny traktor ^^ Mark I i FT-17 tez wspaniale nie wygladaly. Na razie dobrze, bugow brak.
Valery Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 szczerze mówiąc nie miałem pojęcia o istnieniu czegoś takiego. maszyna imponująca. mam nadzieję że zrobisz szczegółowy model powodzenia
opor Napisano 15 Listopad 2006 Autor Napisano 15 Listopad 2006 Dodalem kilka szczegolikow, poprawilem to mocowanie (mam nadzieje ze jest lepiej :P ) Malo czasu....maly update :(
Orangegraphics Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 prosimy chamfera na te duże śrubska:D ogólnie ładnie 3mam kciuki
opor Napisano 16 Listopad 2006 Autor Napisano 16 Listopad 2006 Ok, ostatni update dzisiaj...juz mi sie chce spac :P Jest jeszcze troszke do poprawy... Dzieki za komentarze i rady :) Damn...zapomnialem o tym chamferku :P
Gen.Baton Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Skad wytrzsnales ten czolg nigdy wczesniej o nim nie slyszalem nawet w rzadnej ksiazce nie ma. Jestes po prostu boski czlowieku
opor Napisano 16 Listopad 2006 Autor Napisano 16 Listopad 2006 @Gen.Baton- Heh...widze ze chyba wielki fan militarow :) Ciesze sie ze cie ucieszylem tym czolgiem :) Zrobilem maly update. Troszke sie pieprzylem z tymi srubami, nitami i innymi pierdolkami. Niestety nie znam jakiejs metody na szybkie rozmieszczenie tego...wiec troszke to trwalo (a jeszcze nity mnie czekaja :/ ) Nie mam pojecia co moze byc w tej otwartej klapie...cos chyba bede musial wymyslec. Moze jakies sugestie i propozycje? :) Mam nadzieje ze sie podoba. Dzieki za wszystkie komentarze. Siateczka (szczeze...malo na niej widac, przybajmniej ja malo widze :P)
FF Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Improwizujesz z tymi detalami czy masz jakieś referencje?:P Jak bym miał obstawiać kto stworzył ten pojazd to stawiał bym na ruskich:D Bo kto inny mógł wymyślić coś tak dziwnego... Ładny detal, podoba mi sie, powodzenia. Pozdrawiam!
opor Napisano 16 Listopad 2006 Autor Napisano 16 Listopad 2006 Mam refki i detale sa wg. tych zdjec/modeli. Oczywiscie niektore zeczy, jak np. nity albo sruby sa niekiedy umieszczane intuicyjnie (np. na "schodkach", na zdjeciach sa zbyt male zeby dojrzec jak zostaly przymocowane) chociaz staram sie trzymac refek jak tylko to mozliwe. A co do twojego obstawiania...to tak, wlasnie ruskie glowy to splodzily :P (napisalem o tym w pierwszym poscie). Ok, wracam do nitowania :/ Chociaz nie wiem czy ma to sens...i tak beda malo/wcale widoczne :/
JohnyCa Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 Swiety modelik. Grunt to dobry temat. Wykonanie masz tez niezle. Czekam na updaty.
polka dot Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 opor - co do nitów. F1 > spacing tool :)
opor Napisano 17 Listopad 2006 Autor Napisano 17 Listopad 2006 @anouk - Dzieki :D Maly update. Powoli sobie nituje i dodaje kolejne szczegoly. Jeszcze jest sporo niedociagniec ...ale pracuje nad tym :D
Gen.Baton Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 Co jak co te ruskie to pokreceni ludzie:D wiem ze chcieli wymyslic super zolnierzy tak jak niemcy ale ten czolg to mnie zadziwia w sumie nie powinienem nazwac tego czolgiem tylko pokreconym kolem mlynskim
opor Napisano 17 Listopad 2006 Autor Napisano 17 Listopad 2006 Malutki update. Poprawilem wlaz, dodalem linke (docelowo mial byc lancuch...ale chyba jednak zostanie cos takiego..chociaz nie wiem :P ) Prze oddaleniu czesc detali sie traci (nity,sruby)...mam nadzieje ze jakos to potem bedzie wygladalo :) A ha, ma ktos jakis pomysl co mozna by umiescic w tej otwartej wnece? Nie mam zielonego pojecia co by tam moglo byc :/ A co do samego czolgu...tfu ...tego czegos :P to fakt, dziwactwo jakich malo :P
opor Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 Gdzie po testach okazalo sie ze to zbyt malo :/ Na tych silnikach nie potrafil wyjechac z grzaskiego podloza. Dokladnie, nie potrafil wyciagnac tylnich kol. Do tego wyciagal ok 17 km/h (co bylo calkiem, calkiem :) ) Ot, taka ciekawostka :) W sumie nie zbyt wiele jest informacji na temat tego...czegos.
opor Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 Kolejny maly update. Tak na szybko. Jeszcze wiele poprawek :/
Belus Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 szczerze mówiąc nie miałem pojęcia o istnieniu czegoś takiego ... ja też!!!! jestem w szoku ( a myślałem, że na temat machin wojennych trochę wiem.). Czekam na końcowy efekt z zainteresowaniem (chcę to to zobaczyć w lepszej rozdziałce niż na refkach:-)
opor Napisano 19 Listopad 2006 Autor Napisano 19 Listopad 2006 Kolejny maly update. Powoli ciagle nituje :P i dorabiam kolejne elementy. Zauwazylem juz kilka bledow wiec je tez bede poprawial. Na kilku zdjeciach widzialem 3 rozne rodzaje tych bocznych wiezyczek. 1. Obrotowa kabina z 2 dziurami na karabiny. 2. Obrotowa kabina z jednym wiekszym dzialem, dodatkowo ruchomym w gore i w dol 3. Nie obrotowa kabina z kilkoma (4-5) dziurami na karabiny. Zastanawiam sie jaka zrobic.Na obrazku zrobiona jest wersja 1 ale powaznie zastanawiam sie nad 2. Wersja 3 odpada bo niepodoba mi sie strasznie :/ Nie ma co, kombinowali z tym pojazdem konkretnie. A co do dziwnych wynalazkow...szukajac informacji na temat tego czolgu (jak to dziwnie brzmi :P ) znalazlem ciekawe pojazdy. (jak skoncze tego to moze zrobie te tez :) ) Oczywiscie nie sa one tak dziwne jak Tsar...ale mnie zaskoczyly. Tym razem niemiecka mysl konstrukcyjna: Alkett Minenroller. Pojazd do rozbrajania min. Kugelpanzer. Pojazd zwiadowczy. Landkreuzer P. 1000 Ratte Przeogromny czolg, ktory mial (mial, bo z tego co wiem to chyba nigdy nie powstal...ale na 100% nie wiem) wazyc bagatela...od 1000 do 2000 ton O_o
RA Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 Ej, te dwa ostatnie są super. A przedostatni prosi się aż o jakąś fajną scenkę. :) Czołg, który ty robisz też jest bardzo ciekawy, lubię takie odrealnione konstrukcje sprzed lat.
Dirk Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 Model jest fajny. Czekam na finał. Co do czołgów P1000 i P1500 to miały powstać ale Albert Speer anulował oba projekty Kruppa. Wieża do czołgu została później zamontowana na norweskim wybrzeżu. Pozdrawiam
Kr3tz Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 Ladnie idzie. Nie moge sie doczekac tych 18metrowych... kol od roweru ^^ Zbaczajac z tematu, to "Landkreuzer P. 1000 Ratte" to totalne masterstwo ^^ musze znalezc wiecej informacji na jego temat..
..:: WIKTOR ::.. Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 Od jakiegos "pi razy oko" pol roku najciekawszy projekt jak dla mnie z serii WOJNA ;P
opor Napisano 20 Listopad 2006 Autor Napisano 20 Listopad 2006 @Kr3tz - Dosyc ciekawe info znalazlem tu: http://www.kensingtonbooks.com/finditem.cfm?itemid=9384 Zreszta jest to strona na temat ksiazki pt."My Tank Is Fight!", w ktorej opisane jest ponad 20 takich nietypowych pojazdow i projektow wojennych. (wielki piwko dla tego kto zapoda mi ta ksiazke w formie elektronicznej) Malutki update przed snem :) W sumie to ciagle nituje, srubuje itp :P plus kolejne detale. Wsadzilem jakies karabiny w dziury..ale to raczej prowizorka, bardziej do znalezienie odpowiedniej skali. Ciesze sie ze podoba wam sie moja pracka :) Dziekuje za wszystkie komentarze. Czy ktos moze wpadl na jakis pomysl odnosnie zawartosci otwartej klapy na dole? Ciagle mysle i nic mi nie przychodzi do glowy :/
Badyl Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 jesli ma to byc utrzymane w tej samej konwencji co sam pojazd, to za dolnymi drzwiami powinien byc sklad amunicji - po kazdym strzale Wania biegl po tej drabince z gory, bral jeden pocisk, wracal, strzelali itd. ;) a tak serio to moze byl tam korytarz, ktorym mozna bylo zejsc albo wejsc w czasie ostrzalo czy tez przy mocnym deszczu? :)
Gen.Baton Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 Zaloze sie ze jesli by z tego czolgu strzelic to by sie przewrocil na bok;)
kjubas Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 swietne to pojazdy. Pobrykal bym sobie takim po miescie. Szkoda tylko ze sluzyly do zabijania....
opor Napisano 20 Listopad 2006 Autor Napisano 20 Listopad 2006 Kolejny update. Dorobilem ramiona kol i w sumie "korpus" jest juz gotowy. Jeszcze 2 wiezyczki i kola :/ Bedzie ciezko...juz teraz komputer strasznie sie poci :/
opor Napisano 21 Listopad 2006 Autor Napisano 21 Listopad 2006 W sumie model skonczony. Tzn glowne elementy, teraz jeszcze musze ponitowac reszte (dolna,gorna wiezyczka, kola i "wal"). Po tym w sumie model uznaje za zakonczony (no chyba ze ktos ma jakies sugestie) Jak dokoncze model w calosci i pododaje detali, wezme sie za mala scenke (chociaz moze byc ciezko :/ juz teraz komp ledwo ciagnie) Mam nadzieje ze sie podoba :) Nie wiem czemu, na tych renderach kola wygladaja jakby bylo pochylone do srodka. Po sprawdzeniu wszystkiego okazuej sie ze sa prosto...wiec nie wiem dlaczego tu tak wyglada :(
carlosss Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 w sumie to tylko mnie dziwi, kto takie cos zaprojektowal w realu ;P ale wyszlo super :)
Badyl Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 szkoda, ze na renderze koncowym polowy tych polyzernych detali nie bedzie widac... chyba ze zrobisz supermegaturborozdzielczosc :D:D
opor Napisano 22 Listopad 2006 Autor Napisano 22 Listopad 2006 Moze i nie bedzie widac ale chcialem zrobic model jak najbardziej szczegolowy. W sumie to nie zwracalem uwagi na ilosc poly... Nastepne modele moze beda "nauka oszczednosci" :)
DraB Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Błagam, o jakąś pożądną prezentację :D a tak to gites.
Gen.Baton Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Zaczyna mi coraz bardziej przypominac skladaka jakiego moj dziadek mial na wsi^^ kosiarke do trawy tez troche przypomina i ma takze ducha dragstera.
opor Napisano 22 Listopad 2006 Autor Napisano 22 Listopad 2006 Kurcze, zabralem sie za elementy scenki a zapomnialem dodac reszte detali do samego pojazdu :/ No nic, jutro pododaje ;) To sa poczatkowe elementy otoczenia (wczesna faza) i testowe oswietlenie. Apropo oswietlenia, moze mi ktos podpowiedziec jak prawidlowo oswietlac scenki "zewnetrzne"? Narazie to bawilem sie studiem i oswietlanie wnetrz...ale nigdy otwartych przestrzeni :( Tu macie link do wiekszej rozdzialki ( HD :D ), plik ma prawie 800 kilo wiec moze sie troszke ladowac :( Przy okazji, jezeli ktos znajdzie jakies bledy (a na pewno takowe sa) lub ma jakies sugestie odnosnie tego co juz zrobilem to chetnie wyslucham... :) LINK ---> http://oporek.ovh.org/obrazy/36.jpg @DraB - Jak uda mi sie to otexturowac to porobie kilka renderow z kazdej strony, no chyba ze teraz chcesz, to powiedz co by cie interesowalo i sie zrobi :D
Badyl Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 ee najpierw ustal jakis ciekawy kadr i dopiero pod niego ukladaj otoczenie i scene, tak mysle :)
opor Napisano 23 Listopad 2006 Autor Napisano 23 Listopad 2006 wlasnie nad takim kadrem jak wyzej sie zastanawiam. w tle jeszcze bedzie hangar/szopa, jakies drobne elementy, drzewka itd. No chyba ze ktos ma jakies propozycje? bo nie bardzo wiem jak to prawidlowo ustawic :(
Badyl Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 ja bym go zrobil z kamery na wysokosci oczu czlowieka. na Twoim ujeciu nie czuc w ogole wielkosci tego potwora :)
Badyl Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 siemandero wiem ze archeologuje ale jesli nadal robisz tego pojazda, albo ktos sie moze pokusi to proponuje spojrzec tu i obadac :) http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=78455&t=78455
opor Napisano 28 Grudzień 2006 Autor Napisano 28 Grudzień 2006 Robie, robie...tzn teraz mam przerwe (swieta, praca ,rodzinka) ale bede konczyl calosc :) Wielkie dzieki za informacje, przyda sie i to bardzo :D
Rekomendowane odpowiedzi