Swinger76 Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 W sumie jest to moje 3cie auto...a 2gie które zamierzam skończyć...zacząłem je jakiś rok temu,a później hm...z pewnych przyczyn wogle nic nie modelowałem...kiedy powróciłem do modelowania zacząłem Tomcata, a ten samochodzik popadł zapomnienie!Jednak ostatnio zainspirowany zostałem do zrobienia pewnej scenki do której potrzbuję conajmnie 2óch aut...ponieważ uznałem to za niezły pretekst do skończenia tego auta na scence pojawi się ono z całą pewnością!Scenka musi dojrzeć w głowie i wtedy zmienie wątek...narazie samo Mitsu.To tyle słowem wstępu...dodam jeszcze że prawie w 100% trzymałem się orginału, zmieniłem tylko nieco zderzak i dodałem od siebie spoilerek no i felgi...Zapraszam do komentowania! Pozdrawiam Oscar
pecet Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 model chyba ok, bo przez ten super lakier nic nie widać
Swinger76 Napisano 25 Kwiecień 2007 Autor Napisano 25 Kwiecień 2007 hm....z lakierem to mam problem od zawsze normalnie...nigdy nie moge otrzymać jakiegoś przyzwoitego efektu:(
Swinger76 Napisano 25 Kwiecień 2007 Autor Napisano 25 Kwiecień 2007 Dobra...spłodziłem ostatnie narazie 2 próby lakieru i 2 claye z samochodem i kołem!Czekam na komentarze! Pozdrawiam
mrkrzysiek Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 lakier brzydki :) model może być nawet ale felgi odpadają pokaz siatki
Swinger76 Napisano 25 Kwiecień 2007 Autor Napisano 25 Kwiecień 2007 oto jest i siatka...nie wiem czy taka wystarczy do oceny...jak coś to moge pokazać zbliżenie na dany element...siatka oczywiście bez ms'a Co do felg to w sumie nie są ostateczne ...raczej tymczasowe! Pozdrawiam i czekam na komentarze!:)
Swinger76 Napisano 26 Kwiecień 2007 Autor Napisano 26 Kwiecień 2007 wprowadziłem kosmetyczne poprawki i...nie mogłem się powstrzymać by nie spróbować jeszcze raz z tym lakieremi mysle że lepiej wyszło...czekamna ocene! Pozdrawiam
malyboa Napisano 27 Kwiecień 2007 Napisano 27 Kwiecień 2007 brawo .. lakier .. jak na moje oko jest super ... teraz reszta ;p
Arxis Napisano 28 Kwiecień 2007 Napisano 28 Kwiecień 2007 jakoś śmiesznie się odbijają koła w szybach. w czym renderujesz? bo na pewno jest jakiś lepszy sposób na pokazanie siatki niż zrzut ekranu...
Swinger76 Napisano 28 Kwiecień 2007 Autor Napisano 28 Kwiecień 2007 Dzieki za odpowiedzi!Reszta bedzie po weekendzie majowym...narazie przerwa na nauke!:) Render jest w mentalu...wreszcie sie przekonałem do tego systemu!Jak macie jakieś rady na temat ustawień lub renderu siatki to poprosze bo szczerze mówiąc nie pamiętam już jak to się robiło...z regułu używałem zrzutu!Będę wdzięczny za pomoc!Pozdrawiam
Lucas Napisano 29 Kwiecień 2007 Napisano 29 Kwiecień 2007 Hehe, mój kumpel niedawno rozbił takicudeńko ;]. Model wygląda ok, chyba jeszcze za wcześnie, żeby jednoznacznie stwierdzić. Szyby wyglądają dziwnie, bo są płaskie, nadaj im grubość (chociażby najmniejszą, ale żeby była), to tak jak z prawdziwym szkłem, światło załamuje się zarówno przy wejściu jak i wyjściu z jednego ośrodka, tutaj jest tylko 'wejście', ponieważ szyba jest tylko płaszczyzną (normalna face'a może być tylko w jedną stronę :) ) Powodzenia dalej. Edit: co do siatki, nie wiem czy Mental obsługuje opcję materiału Wireframe - tak samo jest z Brzailem, dlatego jak chcę coś takiego zrobić to muszę na Scanline'ie.
Swinger76 Napisano 29 Kwiecień 2007 Autor Napisano 29 Kwiecień 2007 Dzieki za odpowiedzi! @Lucas - szkoda fury Twojego kumpla...jak coś zostało to wyślij mi pamiątkowe ..na przykład lusterko:P Jak mam rozumieć grubość szyby?Mam ją skopiować do środka na przykład czy jest jakaś opcja żeby ustawić grubość faceów na przykład?Gdzie szukać opcji normalnych faceów?Pozdrawiam
Lucas Napisano 29 Kwiecień 2007 Napisano 29 Kwiecień 2007 Najlepiej (przynajmniej ja tak robię :) ) w Edit Poly, zaznaczyć wszystkie płaszczyzny szyby (albo w ogoóle cały element), skopiować (będąc oczywiście cały czas na poziomie edycji siatki) odwrócić normalne (flip normals) i extrude o żądaną grubość. Można jeszcze potem zespawać wierzchołki, jeśli póżniej dodajesz meshsmootha to warto byłoby usunąć te 'boczne' ścianki które utworzą się po użyciu extrude. Myślę, że w miarę jasno to opisałem, jak będziesz miał problemy to mogę to opisać obrazkami :) Edit: Gdzie opcji szukać normalnych faceów? W Edit Poly wystarczy kliknąć prawym klawiszem przy zaznaczonych face'ach i wybrać 'Flip normals'.
Swinger76 Napisano 7 Maj 2007 Autor Napisano 7 Maj 2007 Witam po przerwie majowej! @Lucas - dzięki za pomoc!Naprawdę mi to pomogło! Oto mały up!dodałem prowizoryczne na razie fotele, deske i piąte kółko:) oto co z tego wyszło!
pecet Napisano 7 Maj 2007 Napisano 7 Maj 2007 model ładny, możesz robić dalej :) ale studio i/lub lakier nie jest zbyt dobre
Swinger76 Napisano 8 Maj 2007 Autor Napisano 8 Maj 2007 Kolejny mały upek z próbami renderu 3000gt i początkiem drugiego autka które planuje umieścić razem z GT w jednej scence...kiedyś:) Narazie nie powiem co to...bo jeśli dobrze zacząłem to może uda sie komuś zgadnąć co to za wózek! Pozdrawiam Oscar
Yaro16 Napisano 8 Maj 2007 Napisano 8 Maj 2007 studio coraz lepsze ale nadal nie to co bym chciał zobaczyć.Model jets fajny ale jeszcze popracuj nad renderem i studiem.
Swinger76 Napisano 8 Maj 2007 Autor Napisano 8 Maj 2007 Dzieki za odpowiedzi! @pecet - "Pecetowi gratulujemy spostrzegawczości" - Eclipse :) @Yaro16 - Dzieki!Niestety narazie zostawiam 3000GT i zajmuje sie Eclipsem...w zasadzie i tak nie planowałem studia dla GT...chodziło raczej o trening bo planuje scenke małą z oboma samochodami! Skoro wiadomo już, że to Eclipse to zapodam mały up.Narazie staram sie uchwycić bryłe auta...część z widocznych nierówności zniknie przy chamferowaniu - sprawdzałem:) tak czy inaczej - proszę o komentarze! Pozdrawiam
damusTo Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 U lala jeden z moich ulubionych wozów a tu coś plastelinowo na modelu - prosze poprawić :]
pecet Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 a co wygrałem? :D uuu ale ten eklips narazie słabiutki, poprawiaj!
Swinger76 Napisano 9 Maj 2007 Autor Napisano 9 Maj 2007 Co jest w nim słabego?Błędy w bryle czy jak?Bo jeśli chodzi o plastik to napisałem przecież że jeszcze ani jednego chamfera nie ma bo starałem sie narazie uchwycić bryłe:) @pecet - niestety nagród nie przewidziano ale masz satysfakcje:P
pecet Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 a to spoko, nie przeczytałem ;) to czekam na wersje z chamferami, ale mimo wszystko zderzak narazie faluje
Swinger76 Napisano 9 Maj 2007 Autor Napisano 9 Maj 2007 A to to wiem ale robiłem go ok 1 w nocy i już na oczy nie widziałem:) ogólnie to mam z nim problem bo marzyła mi sie wersja "Szybka i wściekła" ale...postanowiłem zrobić na razie serie...zobaczymy jak wyjdzie...zwłaszcza że 3000GT z którym chce Misiaczka upakować na jednej scence też jest w zasadzie seryjny...może dojdzie do tego jeszcze jakieś inne Mitsu...czas pokaże:)
Swinger76 Napisano 9 Maj 2007 Autor Napisano 9 Maj 2007 Dzieki za wypowiedzi..to tak btw:) kolejny mały upek.zająłem się chamferkami i poprawkami z przodu no i maską a także miejscami w których maska schodzi sie ze zderzakiem i karoserią.Czekam na komentarze!jutro mam nadzieje dorobić tylny zderzak i zająć się rasztą chamferków na karoserii!Proszę o komentarze i sugestie!Chciałem także poprosić o ewentualne rady dotyczace narzędzi...chodzi mi o to np. czego użyć w jakiej sytuacji żeby na przykład łatwiej było otrzymać dany efekt. Pozdrawiam
Swinger76 Napisano 13 Maj 2007 Autor Napisano 13 Maj 2007 Mały upek!Popoprawiałem to i tamto wyrównałem powierzchnie i ogólnie porządek porobiłem:) Prosze o komentarze i wszelkie rady jakie się wam nasuną! Ostatnio nauczyłem się ...zabrzmi to komicznie ale, co tam... Target welda:P Okazał się bardzo pomocny w zachowywaniu równości!no to zapraszam do oglądania! Pozdrawiam!
pecet Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 jest ładnie, oczywiście to zielone to nie jest lakier, prawda? ;)
Swinger76 Napisano 13 Maj 2007 Autor Napisano 13 Maj 2007 @pecet - nie, to nie jest lakier...chociaż sam kolor mi sie podoba i pomyśle czy nie zrobić lakieru w podobnym odcieniu...nie ukrywam ze troche wzorowanym na szybkim i wsciekłym Misiaczku:P No to koniec na dzisiaj...mysle żeo ile nie powjawią się uwagi i sprzeciwy to zderzak, z którego jestem arcy dumny, zostanie w takiej postaci:) Zapraszam do komentowania! Pozdrawiam
Swinger76 Napisano 15 Maj 2007 Autor Napisano 15 Maj 2007 Widze że komentarzy i uwag ogrom...no nic...ja nie spie i nadal sobie dłubie!O to efekty: Pozdrawiam i zapraszam do komentowania!
QbisieQ Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 Bardzo przyjemnie się zapowiada, pracuj dalej może wyjść fajny sportowy wózek :)
zipper Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 hey Swinger76 jest coraz lepiej ale kilka rzeczy szczegolnie rzuca sie w oczy... ksztalt bocznej szyby, przedni slupek i tyl (te ostre przetloczenia dodaja mu charakteru) pozwalam sobie dorzucic 2 referki ... mam nadzieje ze nie masz nic na przeciw pozdrawiam
Swinger76 Napisano 16 Maj 2007 Autor Napisano 16 Maj 2007 Thx all za odpowiedzi...wreszcie sie zaczął ktoś wypowidać:) @QbisieQ - Cicho na to licze ze wyjdzie fajny wózek:) @zipper - z boczna szyba i słupkiem juz wiem o co chodzi ale z tyłem nie mam pojecia...mozesz zaznaczyc? @pecet - sie poprawi:)
dariusz Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 3000 GT mam w garażu, ale 2 gen. wnętrze, silnik itp mogę Ci sfocić;) a nie miałeś czasem robić Mr. Crowa?:D
mrkrzysiek Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 jeszcze dużo pracy przed tobą ale robisz postępy.
Kr3tz Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 ja nie spie i nadal sobie dłubie nie to zebym sadzil ze sobie posypiasz, ale dawno update'ow nie bylo... ;]
..:: WIKTOR ::.. Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 To Eclipse sie mi nie podobalo nigdy tak jakos... ;P Co do modelu to jeszcze musisz popracowac - tak jak powiedzial mrkrzysiek...
Stachu Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 furrory model nie robi ale też nie jest zły, mam nadzieję że render końcowy bedzie zawierał dech w piersiach :)
Yasutoco Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 troche mało poly na 3000gt, a eclipse krzywy przód (wlot z fronta przylookaj) ale efekt końcowy może być git
Swinger76 Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Napisano 18 Czerwiec 2007 W ogóle na wstepie to chciałem podziękować wszystkim za zainteresowanie. Nie spodziewałem sie ze jak na 3 dni wyjade z domu pojawi się aż tyle postów. @Dariusz - Dzięki za odkopanie wątku:) 3000GT to świetne auto-zazdroszcze Ci!Ale na razie nie planuje robić drugiej generacji...może kiedyś...a Mr. Crow...czeka w kolejce narazie:)Po sesji o nim pomyśle:) @mrkrzysiek - Dzięki, staram się:) @Kr3tz - nie śpię tylko walczę z wiatrakami...jeszcze 14 zaliczeń i obiecuję usiąść do pracy:) @..:: 3D XTREME ::.. - kwestia gustu, mnie na przykład urzekło jak tylko je zobaczyłem, a pozostałe generacje już mnie tak nie kręcą...jeszcze popracuję:) @Stachu - może i nie robi ale staram się i się uczę dopiero, końcowy render ma zawierać oba auta w tym wątku a może więcej...:) @Yastoco - co do małej ilości poly w 3000GT to ... nie do końca...ma ich gdzieniegdzie nawet za duzo moim zdaniem ale ja sie nie znam...poza tym to model odkopany i dokończony...teraz robiłbym go inaczej zapewne...Co do Eclipse to przod rzeczywiście ucieka w jednym miejscu no i tam swiatełka sie nie zgadzaja deczko...ale nie ide na 100% orginału...co nieco pozmieniam:) Jeszcze raz dziękuję wszystkim za uwagi i jesli macie jeszcze jakieś przemyslenia to zapraszam do postowania:) Pozdrawiam Oscar
Swinger76 Napisano 10 Lipiec 2007 Autor Napisano 10 Lipiec 2007 Witam po całkiem sporej przerwie:) W końcu nadeszły wakacje więc i czas na skończenie (a przynajmniej próbę:) tego projektu jest:) Kończe powoli z Eclipse i zaczynam dorabiać detale...poprawiłem to i tamto i zrobiłem felgi.Nie bede się ropisywał co dokładnie zrobiłem bo zapewne i tak dostrzeżecie zmiany:) Mam jedno tylko pytanie...czy to normalne że render wysypuje mi sie za każdym niemal razem a wyrenderowanie tych dwóch aut naraz graniczy z cudem? Mam 1,5Gb Ramu i procek Athlona 3200+ i karte Radeona 9600pro 256mb....prosze o rade lub wskazówki co zrobić żeby temu zaradziec....a teraz już obrazki:)
Nerwer Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 W tym zielonym brzydki materiał na masce i felgach. Ale modele fajne;]
pecet Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 rendery mało ciekawe (materiały, studio), modele ok
Yasutoco Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 przód zderzak na eclipsie - do poprawy materiał szyb coś mi w nim nie pasi - chyba za jasny chrom na felgach w eclipsie do wymiany... 3000GT nawet na torach nie jeździ się bez lusterek :P jeżeli chcesz zrobić fajną scenke proponuję zabrać się z tuning... (delikatny) jeszcze jedno możęsz czuś się obserwowany
Swinger76 Napisano 16 Lipiec 2007 Autor Napisano 16 Lipiec 2007 @Yasutoco - lusterka będą:), co do przedniego zderzaka od Eclipse to co z nim nie tak nie licząć "oprawek" halogenów, których i tak nie będzie?:)chrom na felach był tymczasowy...chce jakiś inny materiał bardziej alu ale nie umiem więc jak ktoś ma jakies rady to poprosze:) Co do tuningu to....hm....najprawdopodoniej nie będzie...poza naprawde kosmetycznymi zmianami...jak chcesz Yasutoco to moge ci modelik przesłać to stuningujesz:)
Yasutoco Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 a w czym renderujesz ?? v-ray brazil mental ?? :/
Swinger76 Napisano 20 Lipiec 2007 Autor Napisano 20 Lipiec 2007 Wiec tak...poczyniłem pewne poprawki i dodałem pare szczegółów....większość wczorajszego i dzisiejszego dnia spedzilem na nauce renderingu...i na razie takie mam efekty...: 1. pierwsza sensowna próba..mająca jednak wile wad...jakies 30min renderingu w mentalu 2.druga próba która zajęła jakies 45min 3. i wreszcie renderowana 72min próba numer trzy...ocene zostawiam wam...jedyne co mi sie naprawde nie podoba to to ze materiał felg zachowywał sie o niebo lepiej w poprzednich renderach...tutaj zaszkodziło mu jasne otoczenie... to tyle na razie..czekam na komentarze:)
Rekomendowane odpowiedzi