Napisano 14 Czerwiec 200717 l Witam Wszystkich!! :) Dawno nie pokazywalem sie z moimi wypocinami w WIPie... Postanowilem wiec zrobic cos z innej beczki (jak juz mamy mode na LEGO...) - juz daaawno mialem rozpoczety ten projekcik. Klocuszki sa mozna to ujac jako medium-poly... Nie chce szalec co by sie komp nie obrazil pozniej (na etapie renderingu). Co do probnych renderingow to: - musze popracowac nad kolorkami - klocki sa w trybie oszczednym = tam gdzie nie widac "cypkow" itp sa one usuniete (czyli na calosc nie ide) - musze zrobic lekki chamfer krawedzi klockow zeby sie miedzy soba odznaczaly - napisy "LEGO" na cypkach moze beda... nie wiem jeszcze Jedno jest pewne... klocki sie modeluje "srednio na jeza"...
Napisano 14 Czerwiec 200717 l no fajnie się zapowiada, no napis lego musi być bo inaczej to jakieś tanie podróbki są, aż się ma ochotę klocki wyciągnąć i poskładać :)
Napisano 14 Czerwiec 200717 l taki duży, a klockami sie bedzie bawił! :p ja bym wolał zobaczyć zapowiedziane kiedyś rendery meganki :D ale wracając do tematu, to wiadomo profeska, tylko tak jak napisałeś chamfery by się przydały
Napisano 14 Czerwiec 200717 l yyy... ladne. robione w maxie? czy moze jakims LeoCAD or sth i render jest maxowy?
Napisano 14 Czerwiec 200717 l Mam go, mam go! :D Fajnie, ale chamfer tu i tam niewątpliwie by się przydał.
Napisano 15 Czerwiec 200717 l Autor chveti: reszta byc powinna choc nie wiem jak szybko bo klocki trzeba dorabiac... Kr3tz: bedzie widac - sie boj nic ;P chudy: cypki to sa te wypustki hehe mrkrzysiek: to wyciagaj klocki i rob - ja mam wyciagniete zeby klocki odmierzac :) pecet: no to mnie odmladza ;P Dawcio_m: w Rhino bys zrobil lego :D Topek: modelowane sa, nie korzystam z tych programow. W necie jest pelno stron z rozmiarami i w skali 1:1 mozna je dokladnie wymodelowac. U mnie sa same booleany jakby sie dobrze zastanowic. Autko juz jakis czas temu robilem dlatego troche tego juz mam zbudowane :) RA: no ja sobie nie wyobrazam zebys nie mial tego zestawu ;)
Napisano 15 Czerwiec 200717 l Autor Dobra robie dalej... Mam juz dosc BOXow, TUBEk i booleana ;P Wymyslilem (sprawa rozwojowa) ze nie bede szedl super na calosc i robil krawedzi chamferem zeby te klocki odznaczyc, dlatego walnalem dirt mapke na krawedzich delikatna i chyba zadzialalo - choc nie ukrywan ze w niektorych miejscach sa bledy ale poprawie to jakos. Teraz sie zaczna schody przy tym modelu dlatego bedzie sie trudniej tworzyc... Oto efekty z tym dirtem:
Napisano 15 Czerwiec 200717 l Noo... Wiktor, narazie super :) Pokaż siatkę jak możesz :) O, i mi się przypomniało - jak coś, to w mentalu 3.5 jest taka funkcja jak round corners z poziomu materiału i to może zastąpić chamfera :) Ale ten dirt też fajny :)
Napisano 16 Czerwiec 200717 l Autor LEGOlandu cd. Sciagnalem takie cos jak MLCad... Moze mi ktos powiedziec czy da sie jakos importowac klocki z tego do Maxia...?? Bo widze tam fajne zebatki itp. Teraz sie wezme za poprawki haka (boolean robi czasami bajzel w siatce... grrr). Zmienilem troszke materialy - nie odbijaja teraz tak mocno. Ogolnie jeszcze sporo pracy.
Napisano 16 Czerwiec 200717 l Jeden z moich ulubionych zestawów będących w moim posiadaniu... jedziesz, jedziesz :D Jeśli miałbym rzucić jakieś konstruktywne uwagi to zchamferowałbym te klocki (wiem że to sporo obciąża sprzęcik), a po drugie to bym pomajstrował jeszcze nad shaderem klocków. Pozdrawiam! *EDIT* - nie zauważyłem, że sam wspominałeś o chamferze w pierwszym poście.
Napisano 16 Czerwiec 200717 l Ściągnij sobie program LeoCAD wraz z częściami. Zresztą oba programy wykorzystuję chyba te same biblioteki ale LeoCAD pozwala na eksport do maxa.
Napisano 16 Czerwiec 200717 l Mam go, mam go! :D Fajnie, ale chamfer tu i tam niewątpliwie by się przydał. sprzedaj mi go, zbieram lego dla dziecka co do pracy ciekawie, czekam końca
Napisano 16 Czerwiec 200717 l Bleh. Modeluj sam a nie na wspomagaczach chcesz jechac :) O to wlasnie w tym chodzi :P Ogolnie jak na razie oki. Czekam na wiecej ;)
Napisano 17 Czerwiec 200717 l Oj, Piksar, niestety nie mogę. Jestem do nich zbyt mocno przywiązany. ;) Wszystkie klocki kiedyś trafią w ręce kogoś z rodziny i mój brat klockowego maniaka dorobi się pewnie najwcześniej. :)