Hynol Napisano 25 Luty 2008 Share Napisano 25 Luty 2008 (edytowane) Jako że zrezygnowałem już całkowicie z zabawy z modelami do sklejania, to obecnie, hobbystycznie dłubie sobie w wolnych chwilach jakieś pierdułki ;). Jako że SSKLa już zrobiłem, przejdę do drugiej maszyny na liście czyli Bugatti T35B - maszyny o największej liczbie zwycięstw w zawodach grand prix w historii. Jest to starsza wersja samochodu który robi Freedom Fighter i sporo w nich różnic. Z powodu tragicznej jakości blueprintów (które na dodatek kompletnie się nie zgadzają ze sobą, modeling będzie robiony głównie w oparciu o zdjęcia. Start może nietypowy, ale te felgi ze zintegrowanymi bębnami hamulcowymi zawsze mi się bardzo podobały :). Edytowane 15 Październik 2008 przez Hynol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 25 Luty 2008 Share Napisano 25 Luty 2008 To może ja skończe mojego i je jakoś ładnie zrenderzysz razem bo ja nie umiem:P Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 25 Luty 2008 Share Napisano 25 Luty 2008 ładne spowalniacze ;) to już wtedy robiono alumki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 25 Luty 2008 Autor Share Napisano 25 Luty 2008 To nie było aluminium tylko jakiś odlew stopowy - jaki, nie wiem. Niemniej jednak fakt że jak na owe czasy był to bajer. Szczególnie w połączeniu z hamulcami uruchamianymi ręcznie przez... cięgna :) Maszyna będzie w wersji sportowej a nie rajdowej - czyli błotniki + światła i inne drobne różnice. Freedom Fighter - jasne - tylko moja maszyna nie wiem czy uciągnie takie dwa potwory :) - coś wymyślimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 25 Luty 2008 Share Napisano 25 Luty 2008 Zawsze możesz wszystko ustawić a ja wcisne f9, powinno dać rade:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yasutoco Napisano 26 Luty 2008 Share Napisano 26 Luty 2008 czekam na upy zapowiada sie ciekawie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 8 Październik 2008 Autor Share Napisano 8 Październik 2008 (edytowane) Miałem chwilkę czasu, więc coś tam pogrzebałem przy przednim zawieszeniu i karoserii. Błędów jeszcze sporo, ale bryła i wymiary już są chyba ok. Czyli najgorsze za mną ;). W sumie dopiero po zabawie z siatką widzę jak z niezgrabnego i dosyć grubawego korpusu zrobiono naprawdę śliczne autko. P.S. Swoją drogą portal powinien ustanowić nagrodę dla osoby której uda się PRAWIDŁOWO wymodelować skrzela na takiej maszynie ;). Edytowane 8 Październik 2008 przez Hynol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 o, bedzie kolejne autko do złotej, póki co mało widac ale wierze w ciebie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 o super ze dalej go robisz :) czekam na wiekszy upek a jak narazie jest fajnie i mam nadzieje ze uda Ci sie go skonczyc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 napewno brzydkie to to nie bedzie...Show Me What You Got:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrys Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Za sam fakt, że to nie Gallardo należy się duuuży plus:) Ale za samą robotę oczywiście też. Obyś miał więcej wolnego czasu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 ale się cieszę że dalej to ciągniesz :) bo to piękne autko jest, ładnie idzie jak na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 I w takich chwilach żaluje se nie skończyłem swojego Bugatti, ale jeszcze nic straconego:) Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 9 Październik 2008 Autor Share Napisano 9 Październik 2008 Dzięki za słowa otuchy ;). Skończyć, skończę na pewno, tylko Bóg jeden wie kiedy. Malutki up. Freedom Fighter pokazywał wlew paliwa z 59ki, to ja pokaże z 35ki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 Hynol swietnie ci idzie, co wy tak z tymi old timeram wszyscy naraz ;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 10 Październik 2008 Autor Share Napisano 10 Październik 2008 Ja tylko oldtimery - nowych się brzydzę ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 a pokazał bys jakąś fotke tego co dłubiesz ;) dobrze idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 10 Październik 2008 Autor Share Napisano 10 Październik 2008 Toć przecież pokazuje cały czas :). Mały up. domontowane koła, amortyzatory cierne, pare śrubek.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 widze ze ostro atakujesz :) dobrze idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 hynol.. miałem na mysli prawdziwą fotke prawdziwego autka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 12 Październik 2008 Autor Share Napisano 12 Październik 2008 A tam prawdziwe. Nie stać mnie na takie które by mnie bawiło :). Mały update. Dodatkowe detale na froncie: zaczepy lamp, korekta wielkości amortyzatora, linka hamulcowa, chłodnica i dodatkowa "rajdowa" osłona, korek chłodnicy, skrzela frontowej osłony. Karoseria juz spasowana - blachy dopasowane i podgięte w odpowiednich miejscach, dodana kanapa i spasowana deska rozdzielcza (bez zegarów). Shader lakieru kolorem bliski oryginałowi, dodatkowa warstwa brudu na "noisie i dercie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 ładnie idzie kliment woroszyłow kilka fotek dla Ciebie http://www.lotustalk.com/forums/f152/amazing-bugatti-52362/ Hynol zrób zabrudzenia jak na tych fotkach z pierwszego postu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 13 Październik 2008 Autor Share Napisano 13 Październik 2008 Dzięki za fotki. To co prawda typ 37 który miał węższą chłodnicę i parę innych rzeczy zmienionych, ale większość detali pozostała taka sama. Brud teksturowy to będę dorzucał juz do konkretnej scenki. Na razie tylko procedury - nie mam siły w tym momencie brać się za ładne mapowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 Juz widac ze bedzie z tego kawal dobrego modelu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 15 Październik 2008 Autor Share Napisano 15 Październik 2008 Przód w zasadzie skończony. Teoretycznie brakuje już tylko lamp i ewentualnie błotników (które były rzadko widywane na tym autku). Blachy na swoim miejscu. środek zaczęty - rama, rurki łączące, płyty między przedziałami silnika i kierowcy oraz deski rozdzielczej. Tylne zawieszenie raczej będzie proste. render w zasadzie bez AA więc widać "zębów" sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 tym razem skrzela modelowałes? ładnie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 15 Październik 2008 Autor Share Napisano 15 Październik 2008 Nie. Displacement :). Żeby zrobić je poprawnie (tak jak powinny być zrobione) to za dużo czasu.. Wygląda treraz źle bo nastawy mam niskie, ale testowałem w wysokich i jest glancyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 heh, nie moge sie przekonac do wytłaczanych, ale przyznaje ze daja rade, az za dobrze;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 a te skrzela maja otworki ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 15 Październik 2008 Autor Share Napisano 15 Październik 2008 W rzeczy samej mają. Taka mała sztuczka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 malutka alpha ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 15 Październik 2008 Autor Share Napisano 15 Październik 2008 Tycia, tycia :). Tylko jeszcze jest draftowo. Nie ma zmodyfikowanych odbić na "przezroczystości" więc na powierzchni pojawiają się artefakty. Znaczy jak siądę do shadera to go zrobię ok, ale na razie w nim nie grzebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dynia Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 świetne auto powodzenia bo wygląda super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 15 Październik 2008 Share Napisano 15 Październik 2008 Łe tam ja u siebie modelowałem te "skrzela" :P Nie no żartuje fajnie jest:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 20 Październik 2008 Share Napisano 20 Październik 2008 cos upa nie było dawno...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 20 Październik 2008 Autor Share Napisano 20 Październik 2008 Mówisz - masz ;). Nie za wiele zrobiłem. Miałem spore problemy z don=braniem wielkości elementów w środku. Na razie główne zrobiłem. Przód zawieszenia finalny już jest - nawet kółka skrzywione na boki (z ytm że na razie wywalone bo są dość ciężkawe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 20 Październik 2008 Share Napisano 20 Październik 2008 fajne materiały a to jeszcze nie finalne rendery... za to cie lubie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrys Napisano 20 Październik 2008 Share Napisano 20 Październik 2008 fajne materiały a to jeszcze nie finalne rendery Miejmy nadzieję, ze w finale coś skopie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 widac ,ze sie dobrze bawicie robiac te modele :)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2009 (edytowane) Witam po dość długiej przerwie, w której nawet nie zaglądałem na portal, dlatego przepraszam za wszystkie PMy bez odpowiedzi... Postaram sie nadrobić zaległości. Jako że kryzys, troszkę czasu było, więc zabrałem się do kończenia modelu. Obecnie to jakieś 95% modelowania. Zostały drobne detale głównie. No i poprawienie małych bugow - jak ta kupa mała na osłonie skrzyni biegów. Acha - model jest mój, ale prymitywy z których jest zrobiony, nie moje tylko maxowe ;). To tak na marginesie bo widze że tutaj w końcu ktoś zabrał się za porządkowanie prac "miszczów" Poserowych. I dobrze :D Edytowane 24 Sierpień 2009 przez Hynol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..:: WIKTOR ::.. Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Brak slow! Dla mnie bomba! Wbrew pozorom autko proste nie jest dlatego gratuluje dobrej solidnej na wysokim poziomie pracy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 To sie nazywa powrót! modelik z gatunku zrywających papucie:) Jesli fianał będzie taki jak z mercedesikiem to juz gratuluje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2009 To znaczy autko nie jest najbardziej skomplikowane, ale brak referek daje ostro w kość - szczególnie w przypadku wnętrza. Na dodatek ilość replik, gdzie wszystko jest inaczej niż być powinno również nie ułatwia sprawy. Jakby ktoś kiedyś potrzebował referek to uzbierałem spory stosik ;). Co do finału, to mam nadzieję że sprostam :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ihyde Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 nonono wypasne to masz :) duzo bardzo dobrej roboty ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Tym razem wymodelowałeś skrzela:) Super wygląda, szkoda ze swojego bugatti nie skończyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2009 No i właśnie nie :). Tylko dobrze displacement ustawiłem :D. A jak nie widzać różnicy, to po co przepłacac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 serwus :) bardzo wypasione :) pozdrawiam i zyze powodzemia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matchias Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 O w mordę ale wypasik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 No i właśnie nie :). Tylko dobrze displacement ustawiłem :D. A jak nie widzać różnicy, to po co przepłacac. Uuu, to słabo, zawiodłem sie:] Ja byłem taki dumny ze udało mi sie wymodelować te skrzela a tu jakis byle disp daje taki sam efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 26 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2009 Pododawałem resztę detali. Czas się zabrać za teksturki/shadery. Troszkę może od dupy strony, bo od środka, ale tak jakoś mi się uwidziało. Blachy wewnętrzne, niemalowane. Troszkę zabawy było z z tą mechanicznie szlifowaną deską, bo chciałem jak najbliżej oryginalnego efektu być (więc kolorowanki po difuse raczej odpadały). No i z zegarami również miałem ciężki przejścia, bo je w PSie malowałem :). Zakładam że shadery mogą podlegać jeszcze pewnym przeróbką, bo wiadomo jak to ze światłem bywa. A mam zamiar w kilku wersjach oświetlenia renderować, więc wolę w neutralnym (ufiziprobe) ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi