Lucas Napisano 29 Czerwiec 2008 Napisano 29 Czerwiec 2008 (edytowane) Yeah, koniec semestru i sesji, nareszcie mogę w nocy spać a wieczorami robić coś innego niż projekty na studia:) Jakiś czas temu uznałem, że modelowanie samolotów/samochodów i innych rzeczy, które można sfotografować, ale ponieważ ostatnie kilka miesięcy były wyjątkowo stresujące, uznałem, że trzeba się wyluzować i na poprawienie humoru wymodelować kolejne latadło:D. Tym razem pod kursor idzie rosyjska suszarka Mig 29 (9-12A). Przewidywane malowanie 1 Eskadry Lotnictwa Taktycznego "Warszawa". Narazie skromnie - początkowo samolot będzie powstawał metodą 'od ogółu do szczegółu', zrobiłem tak, żeby w miarę dokładnie wymodelować kadłub z siatki splajnów na bazie kilku przekrojów które miałem do dyspozycji. Teraz będzie już poly modelling. Edytowane 25 Wrzesień 2009 przez Lucas
hcpiter Napisano 29 Czerwiec 2008 Napisano 29 Czerwiec 2008 a co to za pojazd ?:p poka siatke bo samolotu narazie nie przypomina
..:: WIKTOR ::.. Napisano 30 Czerwiec 2008 Napisano 30 Czerwiec 2008 MIG 29 jest naprawde spoko - przynajmniej lata, a nasze F16 to sie tylko na 1/4 mili nadaja bo "one nie lataja"... Bede sledzil ten watek bo zaczyna byc ciekawie.
Lucas Napisano 8 Lipiec 2008 Autor Napisano 8 Lipiec 2008 Update, trzeba będzie jeszcze podłubać przy owiewce.
mrys Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 Wygląda bardzo obiecująco. Sam mam go w perspektywie (pewnie za jakie dwa lata), więc z ciekawością co nieco podpatrzę :)
dzacek_86 Napisano 1 Grudzień 2008 Napisano 1 Grudzień 2008 Wygląda bardzo obiecująco. Sam mam go w perspektywie (pewnie za jakie dwa lata), więc z ciekawością co nieco podpatrzę :) Kto wie czy nie będzie nam dane podziwiać efektów twojej pracy trochę wcześniej niż Lukasa :D
Lucas Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Napisano 1 Grudzień 2008 Hehe, nie wiem czy próbujesz mnie zmobilizować ale narazie to niestety na nic - może jak się skończy semestr to coś zacznę działać :). Pozdr.
09121986 Napisano 1 Grudzień 2008 Napisano 1 Grudzień 2008 Z checia sie doksztalce , patrzac jak ty strzaskasz ten samolocik.Milo by bylo jak co jakis czas wrzucisz siatke bez MS. ;)
Lucas Napisano 7 Grudzień 2008 Autor Napisano 7 Grudzień 2008 Mały update, wyrosły skrzydełka:P. Muszę je jeszcze pociachać, zrobić lotki itp. Kolejne etapy pewnie w Święta... I jeszcze siatka:
tutomash Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 elegancko ci to wychodzi, widzę że ostatnio dużo samolotów pojawiło się na forum, trzymam kciuki, powodzenia z pracą
kliment woroszyłow Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 No prosze, jak świeże członkowstwo mobilizuje do pracy od razu! :D
goran Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Wiem że się czepiam, ale jak juz odciąłeś owiewkę od kadłuba to zwelduj tego wertexa, bo na tym trójkącie jakiś cień się pojawia na renderku.
Lucas Napisano 7 Grudzień 2008 Autor Napisano 7 Grudzień 2008 No właśnie specjalnie ten trójkąt dodałem żeby odpowiednio róg ukształtować nie robiąc jednocześnie podziału po całości:). Mało elegancko i jak sam zauważyłeś robi się minimalny cień więc pewnie jakoś inaczej to rozwiążę.
goran Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Czepiam się na siłę, bo siateczka spoko. Jakbym Ci pokazał siatkę mojego kraska to musiałbym popełnić publiczne harakiri. Czekam na kolejnego upka
Lucas Napisano 12 Grudzień 2008 Autor Napisano 12 Grudzień 2008 Mniej więcej skończone skrzydła, trzeba miejscami powygładzać. Może i update niewielki ale myślę, że lotki, klapy itp to wyjątkowo upierdliwe miejsca więc cieszę się, że mam już to za sobą:)
kliment woroszyłow Napisano 12 Grudzień 2008 Napisano 12 Grudzień 2008 Jako ze współczesnymi sie brzydzę to powiem to.......nie mam pojęcia czy zgodnie, ale jak Cie znam to sie starałeś zeby było:)
Lucas Napisano 14 Grudzień 2008 Autor Napisano 14 Grudzień 2008 Dzisiejsze wypociny, prawie skończone usterzenie, niestety robione trochę w pośpiechu więc sporo muszę wyprostować, do dodania jeszcze kilka elementów przy stateczniku pionowym i pivotach stateczników poziomych.
Lucas Napisano 25 Grudzień 2008 Autor Napisano 25 Grudzień 2008 (edytowane) Dorobiłem wspomniane wcześniej elementy oraz dysze. Pewnie będę jeszcze uszczegóławiał ale teraz prawdopodobnie wezmę się za podwozie. Edit: zapomniałem, teraz to muszę zrobić hamulec aerodynamiczny:) Edytowane 25 Grudzień 2008 przez Lucas
kliment woroszyłow Napisano 25 Grudzień 2008 Napisano 25 Grudzień 2008 Kończ tego miga wreszcie i zabierz się za coś starszego, będzie mi milej komentować ;)
Lucas Napisano 25 Grudzień 2008 Autor Napisano 25 Grudzień 2008 Dla zabawy zrobiłem taką sobie próbę dopalacza:) Od razu zaznaczam, że totalny realizm niekoniecznie będzie moim celem.
kliment woroszyłow Napisano 25 Grudzień 2008 Napisano 25 Grudzień 2008 (edytowane) wiecej zółtego i daj taki okrag w tym ogniu i bedzie realnie:D odsyłam do su 7 naszego prezesa.... masz moje błogosławienstwo na skopiowanie:D Edytowane 25 Grudzień 2008 przez kliment woroszyłow
czarodziej3D Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 hmmm eee żeby nie było że jestem złośliwy ale moim zdaniem wygląda jak ulepiony z plasteliny. Nie czuć że to metal i nie chodzi o brak tekstury tylko "miękkie/obłe" kształty/detale.
FF Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 Troszkę plaszteliną zalatują stery kierunku. EDIT: nie zauważyłem postu wyżej.
mrys Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 Myślę, że to tylko taki etap budowy modelu i Lucas wszystko ładnie wyostrzy :)
Lucas Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Napisano 30 Grudzień 2008 Owszem pewnie wygląda trochę plastelinowo i będę poprawiał - szczególnie stery o których mówił Freedom Fighter, generalnie były robione na szybko więc stąd to raczej kiepskie wykonanie. Materiał materiałem, ale myślę, że na taki wygląd wpływa również brak podziałów, które oczywiście dodam na etapie textury i wtedy myślę, że całość nabierze "ostrości":)
czarodziej3D Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 hmmm Lucas popełniasz bardzo poważny błąd. Jak już coś robisz to zamykaj dany rozdział do skończony. Jeżeli będziesz sobie mówią ... a dopracuje to przy okazji np. ustawiana materiałów... to wpadasz w bardzo niebezpieczną pułapkę nigdy nie dopracowany prac - to tak na przyszłość. Trzeba się przed tym bardzo bronić bo można zajmować się 3D 15 lat i mieć wiecznie nie skończone prace (... już takich znam;) wszystko umiejących ) Jak już robisz to raz a dobrze :) Powodzenia z modelem, oczywiście render i może jakaś animacją - bo stilie to nie przyszłość
Lucas Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Napisano 4 Styczeń 2009 No to ja jednak wyznaję inne podejście i raczej nie mam problemów z zabraniem się do dokończenia czegoś później - myślę, że nie warto zamykać jakiegoś etapu ponieważ zawsze może się okazać, że da się jeszcze poprawić. No i niedokończone prace to trochę inna skala niż niedokończone elementy modelu który dopiero będzie kończony. Swoją drogą ja wcale nie powiedziałem, że poprawienie tych sterów zostawiam na później:) No i jeszcze still vs animacja - "bo to nie przyszłość" - 3D zacząłem już traktować bardziej jako hobby i ze względu na niewielką ilość czasu nie widzę powodu by na siłę robić animacje (oczywiście to nie wyklucza, że jakieś animacje będę robił).
Lucas Napisano 16 Luty 2009 Autor Napisano 16 Luty 2009 W ramach walki z lenistwem międzysemestralnym odświeżam projekt i próbuję jakoś się za niego zabrać:). Tylko poprawiłem nieco stery i dla zabawy zmieniłem materiał.
kliment woroszyłow Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 no..wreszcie! kończ waść wstydu oszczędź! ile to mozna ! porusze ta sprawę na egzekutywie najbliższej GMSu! :) troche mi brakuje podzialów poszycia lukasie.. działaj !:)
goran Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 Lucas, mi nadal trochę plastelinowo wyglądają stery kierunku, szczególnie dolny pivot od wewnętrznej strony. Poza tym zpoko idzie.
Lucas Napisano 13 Marzec 2009 Autor Napisano 13 Marzec 2009 Yeah, w końcu jakoś udało mi się wpaść w rytm więc szanse na skończenie modelu się zwiększają:) Zrobiłem hamulec aerodynamiczny i te wloty na nasadach skrzydeł. Podobnych wgłębień w kadłubie chyba jest jeszcze kilka ale daruję je sobie tak samo jak podziały poszycia. Jak już wspominałem - wolę to załatwić teksturami. Kolejnym krokiem byłoby podwozie, zastanawiam się tylko czy na pewno je robić - wygląda na dość trudne a końcowy render i tak przewiduję w locie.
Lucas Napisano 17 Marzec 2009 Autor Napisano 17 Marzec 2009 Powycinałem klapy luków podwozia, teraz będę dodawał detalu i robił samo podwozie
Lucas Napisano 19 Marzec 2009 Autor Napisano 19 Marzec 2009 Trochę zaczętego detalu podwozia - oczywiście nie zamierzam modelować wszystkiego dokładnie (nie jestem pluginem jak Kliment;) ) ale zrobię tyle, żeby wyglądało jakoś sensownie. Nie wykluczam jakiejś krótkiej animacji po skończeniu modelu i sceny więc od razu zriggowałem te wszystkie dźwigienki od klap coby później łatwo się animowało:)
Lucas Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Napisano 6 Sierpień 2009 Wracam do modelowania, chciałbym w końcu skończyć ten model bo to już ponad rok trwa. Skończyłem główne podwozie (mógłbym bardziej szczegółowo ale bez przesady, pozwolę jeszcze Klimkowi pozostać przez chwilę mistrzem detalu ;). Do zrobienia przednia część podwozia, zaczepy pod broń (i broń) oraz jakieś rozmaite drobiazgi na kadłubie. Już zaczynam się bać mapowania...
mrys Napisano 6 Sierpień 2009 Napisano 6 Sierpień 2009 Mapowanie tegoż daje w kość. Właśnie jestem w trakcie teksturowania dwumiejscowego MiGa i mię drażni :) A co do modelu, to nie podobają mi się krawędzie wlotów powietrza do silników. Dziwnie szerokie i płaskie są. 1
eco Napisano 7 Sierpień 2009 Napisano 7 Sierpień 2009 (edytowane) zgadzam sie z mrys'em - przejrzyj chocby to: http://www.b-domke.de/AviationImages/Fulcrum.html http://www.primeportal.net/hangar/luc_colin/mig-29_huaf_walk1.htm ...nie musisz leciec w mega detal ale chociaz glowne proporcje zeby sie zgadzaly ;) Edytowane 7 Sierpień 2009 przez eco
Lucas Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 Dzięki chłopaki za zwrócenie uwagi i za zdjęcia (niestety eco narazie nie mogę dać ci repa). Co prawda jeszcze tego nie poprawiłem ale za to skończyłem podwozie :) Muszę tylko coś dopasować, bo mimo iż w miarę zgadzają się z blueprintami, to narazie nie da się schować przedniego golenia - a skoro już bawię się w szczegóły to warto sprawić by działało, kto wie, może w przyszłości jakąś animację zrobię.
kliment woroszyłow Napisano 13 Sierpień 2009 Napisano 13 Sierpień 2009 wreszcie jakiś detal!:) pokazał byś animke tych klap podwozia .
Lucas Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Napisano 13 Sierpień 2009 Pewnie zrobię, tylko tak jak wspominałem - muszę lepiej dopasować no i jeszcze porobić powiązania, żeby nie musieć wszystkich elementów obracać/przesuwać ręcznie.
Lucas Napisano 30 Sierpień 2009 Autor Napisano 30 Sierpień 2009 Tadaaaam - modelowanie uważam za skończone, teraz "tylko" zamapować i otexturować. Pewnie zebranie się to do tego zajmie mi tydzień, a zrobienie kolejne 4 tak więc proszę o cierpliwość i doping ;)
Matchias Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Lukas! Lukas! Lukas! - to doping jest:) Powodzenia przy mapowaniu i texturowaniu Modelik klasa.
kliment woroszyłow Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Tylko nie zapomnij o lekkim speccularze bo lubie, nie zrób tak jak dziadek mrys ( choc juz sto razy powtarzał ze one sie nie świecą, ale kto mu w to uwierzy) :D
Hynol Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Troszeczkę się świecą. Znaczy słabo i bardzo rozmyty ten specular jest, ale jest.
mrys Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Tylko nie zapomnij o lekkim speccularze bo lubie, nie zrób tak jak dziadek mrys ( choc juz sto razy powtarzał ze one sie nie świecą, ale kto mu w to uwierzy) :D Taaa, Klimek wie najlepiej co się świeci a co nie. Ostatnio u siebie w mieście analizował psie "cojones", czy się świecą jak w przysłowiu. Nie wiem, jak szeroko te badania były zakrojone, ale podzielił się ze mną wynikami. Według Klimka mają mały specular, podobnie jak kocie, które też badał. Strach go z domu wypuścić normalnie :) A model fajny i czekamy na scenkę. Specular daj - bo wszystko się trochę błyszczy, ale bez przesady. Tyle, ile trzeba, żeby fajnie wyglądał :)
DraB Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Widziałem go dzisiaj na tym nieszczesnym AirShow. Piękna rzecz. Model bardzo ładny :)
kliment woroszyłow Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Taaa, Klimek wie najlepiej co się świeci a co nie. Ostatnio u siebie w mieście analizował psie "cojones", czy się świecą jak w przysłowiu. Nie wiem, jak szeroko te badania były zakrojone, ale podzielił się ze mną wynikami. Według Klimka mają mały specular, podobnie jak kocie, które też badał. Strach go z domu wypuścić normalnie :) A model fajny i czekamy na scenkę. Specular daj - bo wszystko się trochę błyszczy, ale bez przesady. Tyle, ile trzeba, żeby fajnie wyglądał :) Spiesze dowyjaśnić ze faktycznie sie przyglądałem kilku pieskom, i jednemu kotkowi( własnemu) moje badania miały charakter czysto naukowy i powiązane były z grafiką 3d. często na forum czytam ze " cos się swieci jak psu jajca". i chciałem to sprawdzić. Stwierdzam z całą stanowczościa ze to przesąd swiatło ćmiący! NIE świeca sie! I zeby nie było, tylko sie przyglądałem! poza tym ja jestem hetero wiec prosze bez głupich uwag! :D
mrys Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Spiesze dowyjaśnić ze faktycznie sie przyglądałem kilku pieskom, i jednemu kotkowi( własnemu) Hmmm.... kotek. Oryginalna nazwa :P
kliment woroszyłow Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 (edytowane) Hmmm.... kotek. Oryginalna nazwa :P Dowyjasnienie nr 2. To o czym myśli ten seksistowski tetryk to fidel nie kotek. Fidel, bo lubi wpaść do swojej hawanki i zrobić porządek. Edytowane 30 Sierpień 2009 przez kliment woroszyłow
Rekomendowane odpowiedzi