DraB Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 Jak, tam gotowi? Pamietajcie matura to bzdura :D Jak na polskim będzie "Nad Niemnem" to jestem w pupie :P
Gość BiX Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 oooo ja tez pisze.... :D ja w ramach przygotowań do matury robiłem sobie kolejny interior :D ^^ 'nad niemnem' hmmm a o czym to? :P co zdajecie dodatkowo?
Gość Morte Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 no ja powoli zaczynam sie uczyć... a dodatkowo leci fizyka. rozszerzona....... Nad Niemnem - no ten korczyński, eee... grób jana i cecyli? No i dobra jedziemy moze byc nad niemnem. Mamy jakieś przecieki? bo ja w właściwie nic nie szukałem. Tak czy kwak powodzenia wszystkim!
RaVirr Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 Po pierwsze: przygotujcie się z Lalki. Po drugie: nie pijcie dzień przed maturą. ...i powinno być dobrze :D
Gość User190 Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 Jako starszy kolega mogę wam poradzić dwie rzeczy: - po pierwsze: wyśpijcie się - po drugie: nie denerwujcie, bo nie ma czym oczywiście rady ravirra też warto rozważyć ;)
Bombel Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 Ja tam zaczynam zbierać chęci do napisania prezentacji na ustny polski...bezsensu to jest ale trzeba mieć te 6 czy 7 pkt. Powodzenia nygusy !
Gość BiX Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 ja lece z matmą.......... hehe ja juz umiem na usnty :D przecieki tylko takie slyszałem: "Na podstawie "Dziadów" A. Mickiewicza wyjasnij zwrot 'spieprzaj dziadu'" i tyle.
streaker Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 Tak jest M@Ti - primo - nie przejmować się zbytnio, ja pomyliłem na polskim Antka Boryne z Maciejem i dostałem 60-70% (nie pamiętam już), w każdym razie sam siebie zaskoczyłem, na angielskim co trzecie słowo gadałem 'should' (takie pytanie mi zadali, a nie potrafiłem za nic przypomnieć sobie żadnego synonimu) i dostałem 90%
danilo2 Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 A ja wam powiem że lalki nie bedzie bo lalkę pisałem rok temu ;]
Gość BiX Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 z matura to jest jak z innymi testami... Wszyscy mowia 'o jezu matura' a po fakcie okazuje sie ze to jednak nie było takie trudne... :)
RA Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 Nic na siłę tydzień przed maturą. To i tak zwykle nic nie daje. Ja słuchałem audiobooka Lalki przez cały dzień i Lalki nie było. Zmyślałem aż miło i matura z polskiego ładnie zdana. :) Ale ja zawsze miałem kłopoty z matmą, a nie z polskim, więc to może dlatego. PS: Gwoli ścisłości, w liceum chyba 2 lektury przeczytałem. Potop (super) i cośtam w fragmentach...
piko84 Napisano 1 Maj 2009 Napisano 1 Maj 2009 PS: Gwoli ścisłości, w liceum chyba 2 lektury przeczytałem. Potop (super) i cośtam w fragmentach... No to ja przeczytałem "Kwiatki św. Franciszka" oraz jak baba kazała nam nauczyć się epilogu "Pana Tadeusza" na pamięć, to kiedy mnie wywołała do odpowiedzi to stojąc czytałem z książki koleżanki z ławki (miałem dobry wzrok i kumatą koleżankę :)), ale przeczytałem więc można to spokojnie zaliczyć do moich osiągnięć odnośnie czytania lektur. a tak przy okazji dzisiaj sąsiadka, która ma córkę włąśnie przed maturą zapytała mnie jak to jest ze składaniem papierów na uczelnie wyższe, bo coś im się obiło że można tylko na 3 uczelnie papiery zanieść. no to ja na to google->Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego->akty prawne i po przeczytaniu odpowiedniej ustawy stwierdziłem że nie ma takiego ograniczenia. czy mógłby mi to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć jeśli sie pomyliłem?
mkeruj Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 Matura to sranie w banie. W tej chwili mogę usiąść i napisać, a parę lat już minęło. Najlepiej się czułem z matmy, bo prosta. Olejcie to i nie bądźcie na kacu.
DraB Napisano 2 Maj 2009 Autor Napisano 2 Maj 2009 Bez kitu nie może być "Lalki" znowu :P Wszystko jedno co będzie byle by dali fragmenty sensowne :) Ma ktos moze "Motyw Podróży" na ustnej?
piotrek Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 Gwoli ścisłości, w liceum chyba 2 lektury przeczytałem. Potop (super) i cośtam w fragmentach... To się nie masz czym chwalić. :p DraB ─ ja miałem na ustną maturę "Różne ujęcia motywu podróży coś tam...". ;)
RaVirr Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 Ustne to jeden wielki śmiech, moja prezentacja z polskiego trwała 7 minut włącznie z pytaniami...i co? 100% oO DraB A mi się wydaje, że Lalka będzie :P Swoją drogą jedna z najlepszych książek jakie czytałem:)
tweety Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 "Lalka"... myślałem, że umrę z nudów jak to czytałem. Uważałem to za najgorszą książkę wszechczasów dopóki nie zacząłem czytać... "Nad Niemnem". Co jak co ale takiego ziewania podczas lektury w życiu nie miałem ;) "Zbrodnia i Kara", "Mistrz i Małgorzata" to jest to :) Powodzenia panowie. Połamania piór i takie tam :)
RA Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 To się nie masz czym chwalić. :p Hehe, wiadomo, wyolbrzymiłem, aż tak źle ze mną nie jest. :) Taką lit. lagrową całą przeczytałem, bo to było bardzo interesujące. Po prostu nie lubię czytać czegokolwiek na rozkaz co mnie nie interesuje. Zresztą każdy z nas miał chyba w klasie takich, którzy książki po parę razy czytali i nic interesującego nie potrafili o nich powiedzieć, a innym wystarczyło streszczenie i kilka wybranych fragmentów, by zdać na wysoką ocenę i wyciągnąć coś z tego na maturę. :)
Gość BiX Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 To co panowie? Jutro zaczynamy :D tak btw: http://axem.pl/matura/ :D
hcpiter Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 ahh jak ja wam zazdroszcze tej matury, ten czas szkolny przed maturami uwazam za najlepszy w calej karierze edukacyjnej :) Ja dzien przed prezentacja pracy gralem w Oblivion`a a zdalem na luzie wiec tylko strasza, ale LALKA bedzie ! :)
ETA Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Hehehe właśnie się zastanawiam czy wart się ejszcze brać do nauki ;)
Gość Morte Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 warto! zgodnie z przysłowiem lepiej późno niż wcale. Na moje to bedzie przedwiośnie... no ewentualnie granica.
DraB Napisano 3 Maj 2009 Autor Napisano 3 Maj 2009 Oto wg mojej polonistki co potrzebne zeby zdac mature z poszczegolnych lektur :D Lalka - Wokulski, Romantyk-Pozytywista Chlopi - Boryna, nabogatszy chlop we wsi Ludzie bezdomni - Tomasz Judym, lekarz, nie zgadza sie na zlo w swiecie, rozdarta sosna
ognisty Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Najtrudniejsze na maturze jest poprawne zakodowanie karty egzaminacyjnej.
Valery Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Po drugie: nie pijcie dzień przed maturą. racja, bo picie dzień przed nic wam nie pomoże. pic trzeba tak z godzine przed maturą. na ustnym polskim byłem po 2 bro, a nie miałem wogóle przygotowanej pracy i dostałem 100% :) wystarczyło wybrac sobie znany temat w moim przypadku to: "Średniowiecze jako źródło literatury fantasy, w oparciu o twórczość Tolkiena"
Shogun 3D Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Ok, to trochę ode mnie: Raz; wyśpijcie się. Dwa: zróbcie to porządnie. Trzy: zróbcie to o suchym pysku, a przynajmniej bez ululania się procentami. Cztery: nie denerwujcie się: nerwy nic nie zmienia, moga tylko pogorszyć sprawę. Pięć: uważnie przeczytajcie tematy i ze zrozumieniem. I trzymajcie się z dala od tematów dowolnych*. *Ja na takim raz polski oblałem, bo za dobrze się wczytałem w pytanie i odkryłem po fakcie, że autorzy pytania nie znają polskiego i umieścili podmiot nie tam, gdzie mieli intencję, za to ja ten podmiot znalazłem bezbłędnie. Naiwnie myślałem, że komisja wie, iż mimo pozorów podmiot nie jest tam, gdzie się wydaje być, a potem myslałem, że komisja potrafi się do błędu przyznać, ale ten system tak nie działa. Pytanie brzmiało bowiem następująco: "Młody dziennikarz Gazety Wyborczej, Wojciech Orliński napisał o Tolkienie, iż gdyby żył, to nazwałby współczesne czasy epoką barbarzyństwa. Czemu? Uzasadnij podając przyklady. Wbrew pozorom podmiotem nie są tu czasy barbarzyństwa, tylko sam Tolkien. Pytanie nie brzmiało "czemu współczesne czasy mozna nazwać epoką barbarzynstwa", tylko czemu Tolkien by je tak nazwał. Pytanie jest więc o poglądy Tolkiena, a nie o epokę. To tylko taka dygresja, jak można wpaśc na dokładnym rozumieniu treści pytania.
piotrek Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Shogun 3D ─ każdy widzi, że chodzi o Tolkiena i jego poglądy. :p Co do matury ─ chłopacy ─ wy się martwicie jakąś maturą, a tu sesja za rogiem czeka na niektórych...
streaker Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 chłopacy ─ wy się martwicie jakąś maturą, a tu sesja za rogiem czeka na niektórych... Ehhh... sesja... moja wątroba nienawidzi tego okresu - najpierw juwenalia (czyli ostre picie), potem po każdym egzamie pić, po wpisach pić, a na koniec opić koniec sesji....
Shogun 3D Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Shogun 3D ─ każdy widzi, że chodzi o Tolkiena i jego poglądy. :p Powiedz to autoroim pytania i dyrekcji mojego starego liceum.
RaVirr Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Shogun 3D - a jak reakcje innych piszących? Czy Ty byłeś jednym z niewielu umiejących czytać ze zrozumieniem (który się dzięki temu pogrążył)? Nie było protestów?
ETA Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Hahaha Shogun dobra historia :D: a ja się relaksuje przy Sunn O))) :] To mówicie, ze w całej polsce jutro jakaś kartkówka z polaka?? Ciekawe keidy te kanalie sie tak ugadały ;]
tob01 Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 oo coś na czasie :D jutro będzie Makbet albo Pan Tadeusz w połączeniu z Chłopami :P tak czy siak na bank coś co mi nie podpasuje :D Lalka by mogła być, jak tradycja to tradycja xD
Shogun 3D Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Tylko ja wpadłem. W sumie nie wiem, co kto pisał, byly do wyboru jeszcze dwa inne tematy. A protesty byly, choć wyłącznie z mojej strony. Okazało się jednak, że nie mam się gdzie odwoływać, bo ocena komisji jest wiążąca.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 No "dziecka" pisac mature :) Zdacie, pojdziecie na studia to odpoczniecie :D 3mam kciuki!! Powodzenia zyczyl nie bede co by nie zapeszyc :)
Gość BiX Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 Pan Tadeusz i Chłopi................................ :D Ale raczej zdałem.. hehe bo tekst pierwszy był o Hipnozie i był na poziomie gimnazjalnym..
Gość BiX Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 ja tez Tadzio :D Bo leciał wczoraj w TV Kultura... to jednym okiem patrzylem na 3ds a 2 na film... powinienem zdac i teg sie trzymam nawet w klucz nie patrze. Jutro ang wiec na loozie :D
tob01 Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 Pan Tadeusz, dobrze się kojarzy :D Chłopów bym wziął ale w streszczeniu mało było o tym ojcu Hanki :D a z tego fragmentu 250sl bym nie uzbierał a z Tadzia mozna bylo o pannach pościemniać ;))
Gość Morte Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 tylko ja wziąłem chłopów? nie wiem panny z pana Tadeusza przewrotne jakieś mi się zdały(znaczy temat o nich) ogólnie mogło być gorzej.
DraB Napisano 4 Maj 2009 Autor Napisano 4 Maj 2009 Tadek mi życie uratował bo nawet nie wiem kto to jest ten Bylica :P A co do pytan zamknietych to zobaczymy jak oficjalny klucz z CKE wyjdzie. Nie sugerujcie sie tymi "przykladowymi odpowiedziami" z roznych portali. Z tego co widze w różnych serwisach sa rózne wersje odpowiedzi :D
tob01 Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 Ale poglądowo, patrząc tu i tam można stwierdzić jak poszły... A kiedy CKE wydaje oficjalny klucz?
Wichur Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090502/MATURA2009/288081406 przyznam szczerze, ze 99% mam tak samo ;P
Rekomendowane odpowiedzi