Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Temat: "Twarz fobii" - Twarz lub postać znajdująca się pod wpływem koszmarnej fobii. Dozwolone wszelkie fobie - od człowieka umierającego na widok pająka po przerażonego przestrzenią kosmiczną agorafobika. Powykrzywiane, płaczące i przerażone gęby mile widziane:)

Czas: 4h

Deadline: Piątek 21.08.09 godz. 20.00

Zasady:

-model moze być wyrzeźbiony zarówno z dowolnej bryły prymitywnej( sphere, cube etc.) jak i z przygotowanej bazy- jeśli korzystamy z drugiej opcji czas przeznaczony na modeling musi zostać odjety od całkowitej puli. Pamiętaj ze jest to sculpting i twój model ma być wyrzeźbiony a nie wymodelowany.

- Można korzystać z dowolnej liczby obiektów na oczy, uzębienie i akcesoria. Nalezy jednak pamiętać ze czas jaki chcemy przeznaczyć na ich rzeźbienie również zalicza się do puli. Modele z których checesz wyrzeźbić dodatkirównież muszą być bardzo proste - staraj się ograniczać do extredutowanych boxów/spher!

- Na finalnym obrazku powinny znajdować się dwa-trzy ujęcia modelu oraz poziomy podziału siatki. Przykład:http://img230.imageshack.us/img230/3559/szymek.jpg

- Obrazek nie powinien być szerszy niż 900px

- Model powinien być przedstawiony w prosty sposób - Zbrush'owe matcapy, Mudbuxowy viewport etc. Zaawansowany rendering/postprodukcja nie jest dozwolona. .

-Nie można korzystać z wczesniej przygotowanych modeli.

-Nagrodą jest wymyślenie tematu na przyszły tydzień i nieśmiertelna sława:)

Panowie do dzieła:) Życzę powodzenia i wielu prac.

• Odpowiedzi 60
  • Wyświetleń 9,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to ja widze ze zaczne - szczerze to sredni pomysl mialem a ze nie bylo obostrzen co do gatunku to wrzuce ufona :)

ufoka.jpg

Napisano

To dopiero początek :P Może ktoś jeszcze coś dorzuci :)

Edit:

Nie zapomnijcie, że M@ti jest chętny :P

"Może ograniczmy się do twarzy po prostu? Robimy człowieka, czy dowolne stworzenie? Zakładaj wątek i jazda :)"

M@ti też fajne mordy robi :P Jest oryginalny bo zrobił Krilana z nosem :D Nigdzie nikt takie nie znajdzie ;)

Edytowane przez Vega

Napisano

Eee tam, dobra refka to połowa sukcesu :) Druga to codzienne dłubanie.

Napisano

Byłem chętny, ale Gomez mnie zdeprymował - wyraz twarzy naprawdę mega dobry!

Napisano

No przestań, następnym razem wrzucę 5min przed zakończeniem. Albo wogóle :P

Napisano

Hehe, ano - trzeba było dać szansę maluczkim :P

Napisano

No Gomez świetne przerażenie z obrzydzeniem XD (bardzo naturalna buźka jak zwykle zresztą ;] ).

Eco ciekawy ufok ale trudno powiedzieć jakie emocje on przedstawia (bardziej niezadowolony z czegoś ? XD )

Mam nadzieję że sam coś zdążę zrobić ;p

Napisano

M@ti dajesz! a nie tu pierdoły opowiadasz :D

Na razie sam model zacząłem jeszcze bez wyrazu odpowiedniego. 1,5h bez bazy:

geba.jpg

Napisano

Tomala-fajny jak zwykle,ale czekam na lepszy wyraz paszczy:).1,5 h bez bazy-znaczy z kulki?Szyyybko:D

Napisano

pan ktorego ktos przyłapał pod prysznicem:P

tak plus minus 2 godzinki ze zrobieniem bejsa :) wolno:P

10624384.png

oczka tak tylko na szybciora, bo głupio bez wygladał.

Napisano
  • Autor

Morte: A gdzie zęby? Wypluł szczękę z wrażenia:)? fajna mina tylko brakuje mi napięcia na policzkach i nosie ale to taka czysta kosmetyka.Ogólnie bardzo fajnie. W sumie połowa czasu także git.

Tomala: Od razu poznać że to ty sculptowałeś:) Szyja wydaje mi się za gruba. Nie wygląda gościu z twarzy na posiadacza takiego karczycha:) Czekam na minę.

Napisano

Skończę na tym bo potem może nie być czasu, baza taka jak ostatnim razem czyli -15min. W sumie nie zdążyłem uzyskać tego strachu na twarzy jakiegoś konkretnego ale wrzucam jak już zrobiłem:

oldguyspeed.jpg

Napisano

Chłopaki, nie motywujecie mnie.. teraz to już w ogóle nie chce mi się startować :P Świetna robota!

Napisano

Tomala miałem pisać że coś tam można by porpawic, zeogólnie cool jak zwykle etc., ale potem zobaczyłem napis- pure win!!!

M@ti- chcesz motywację, zgubił(skasował mi sie pliczekz moim sculptem i już go nie ma:(

Napisano

Morte - kusisz ;) Ale zostaje jeszcze Tomala :(

Napisano

M@ti pokaż im, że w Mudbox'ie też można morde zrobić :P

Napisano

Kusi mnie, żeby w 3d Coat spróbować :P

Napisano
  • Autor

Apropos, wypróbował ktoś ten voxel sculpt czy jakoś tak w 3dcoat?

Napisano

Bo wygląda na solidny soft. W mudboxie jeszcze trochę trzeba będzie poczekać na takie narzędzia. Co nie zmienia faktu, że to dobry soft.

Poza tym przy takich gwiazdach jak w tej edycji to ciężko będzie coś zwojować.

Tak btw. może by ruszyć termin na sb wieczorem? Wątek został założony we środę, więc do pt nawet 1,5 tygodnia nie będzie :)

Napisano

M@ti: Pobrałem tego 3D Coat i przetestuje :) Może będzie dobrze się w nim pracowało.

Reanimator: aha ;] Rób, rób bo na razie tylko 4 prace są :P Ostatnio było więcej (o ile dobrze pamiętam :P )

Edytowane przez Vega

Napisano

Ja wiem dlaczego M@ti nie startuje, bo w mudboxie się nie da nic zrobić, jednak to nie to co zbrush a już miałem spróbować tego mudboxa ;)

Napisano

Lepiej jest zawsze sprawdzić samemu jak to jest z mudbox'iem ;]

Ale teraz dostał motywacje ;)

Napisano

ej moze wyskoczymy razem na piwko chłopaki i tam podyskutujemy and wyzszoscią Zbrusha nad muboxem lub odwrotnie:P Bo nasz speedsculpting sie zmienia w akademicką dyskusje...

Sculptic panowie!

Napisano
  • Autor

Nie od dzisiaj wiadomo że liczy się tylko skill a nie to kto czego używa. Proszę was nie róbcie śmietnika z wątku bo potem muszę to wszystko przeczesać w poszukiwaniu prac.

Z góry dzięki za zrozumienie.

Napisano

No narazie Tomali najładniejszy(ale się zawiodłem bo nie z kulki;)) chociaż

Gomez prowadzi jeśli chodzi o ekspresję paszczy.

Morte dawaj dalej,nie daj się:)

Czekam na sculpty z 3dcoat bo mi w tym tylko ziemniaki wychodziły:P

Napisano

Ej panowie z tym mudboxem to ŻARTY żeby M@tiego zmotywować ;)

Napisano

Hehe, zrozumiałem :P Dzisiaj jak mi się uda to się pobawię - wczoraj musiałem odpocząć od kompa wieczorem. Btw. nie jestem zagorzałym zwolennikiem Muda - po prostu pracuje mi się na nim lepiej. Kwestia wyboru i przyzwyczajenia :)

Koniec off-topa :)

Napisano

pompom

57123446.jpg

Napisano
  • Autor

Grubo!!! popraw fałdki na czole i będzie delux zupełnie.

Napisano

Nieźle :)

Tylko, że coś zęby dziwnie wyszły ;) Ale ogólnie jest dobrze (według mnie ;] ). Do tego masz jakąś kropkę czarną na oku :) Myślałem, że to ja mam coś na ekranie :D

No to ja też dorzucę :) W mudboxie bawię się od ok. 1tyg. Jest to moja druga głowa w cały cyklu nauki muda. Na pewno są błędy w anatomii (na pewno Lucek je zauważy ^_^)

Na razie mam 1h40min. Muszę jeszcze usta zrobić, zęby, może język i oczy dać bardziej na fobie :D

head1minibitwa2.jpg

head3minibitwa.jpg

Edytowane przez Vega

Napisano

Morte świetny! I świetna ekspresja, może jeszcze ktoś coś wrzuci to będzie fajnie.

VegA92 nad wyrazem twarzy wiadomo trzeba popracować ale popraw też np. brodę i nos za bardzo w dół schodzi, innymi słowy jest za długi. No i szyja cośik dziwna :D

Napisano
  • Autor

E tam nic nie zauważyłem:D

A tak na serio to proporcje strasznie pojechałeś proporcje.Dużo roboty przy tym jeszcze będzie. Nie wiem nic o mudzie więc ci nie moge pomóc specjalnie.

Napisano

Tomala -> Popracuje popracuje :) Począteczek zawsze trudny, a później z górki jak Ty ;)

Lucek -> Proporcje to wiem :) Nigdy nie byłem dobry z anatomii, ale poprawię co się da.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Vega możesz ten pierwszy tutek z twojego opisu uczynić nieprywatnym? Jestem dosyć zainteresowany tym tutorialem.

Co do anatomii zakładaj teczke i ćwicz - chętnie pooglądam.

Napisano

Ok, przez przypadek musiałem ustawić prywatny :)

Pewnie założę teczkę, ale jeszcze poczekam z tym :)

Napisano

Tak na szybko, po całym dniu przed kompem. Nic specjalnego, ale jestem zadowolony, bo robię to coraz szybciej. Być może jutro uda mi się nad tym jeszcze popracować. Morte - wytrzeszcz straszny zrobiłeś - poprzednia bardziej mi się podobała :) W sumie fajnie, że mnie zachęcacie - z każdą kolejną główką coraz mniej patrzę do simblet, a coraz więcej jadę z głowy.

Ok. 2h, Mudbox.

scareds.png

Napisano

Około miesiąca. W tym tydzień na podstawowe oswojenie z ZB. Próbuję "ukraść" trochę czasu z komercyjnych zleceń, bo zawsze mnie to fascynowało. Ale jeszcze dużo muszę się nauczyć...

Napisano

No no M@ti :) Fajne. Czym robiłeś te zmarszczki na czole? Ja próbuję zrobić clay'em w mudzie, ale coś nie idzie :) Szukałem jakiś fajnych stampli do muda w necie, ale nic niema :)

Taki mały Update:

time: 2h40min (około).

Nie wiem jak usta zrobić. Robię i robię i nic nie wychodzi :)

* Zmniejszyłem nos

* Brodę dałem trochę do góry

* Szyję próbowałem poprawić. Wzorowałem się na szyi znalezionej w necie :)

* Zęby robiłem w Max'ie :) Takie mini kosteczki i później je do Mudbox'a wrzuciłem + małe poprawki.

* Znowu coś mi się z mirrorem stało (jak widać po ustach) i musiałem jechać dalej.

Edit:

Już poprawiam M@ti :)

headminibitwafinish.jpg

Edytowane przez Vega