Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Dobra wiadomo艣膰 dla student贸w i pracownik贸w uczelni, kt贸re zosta艂y cz艂onkiem programu licencyjnego CLP Adobe i przyst膮pi艂y do Programu Akademickiego tej firmy. Dzi臋ki temu programowi mo偶na naby膰 wybrane programy Adobe w polskiej wersji j臋zykowej za 10%

ceny detalicznej!

Pe艂na tre艣膰 wiadomo艣ci znajduje si臋 na

stronie g艂贸wnej serwisu pod adresem:

http://www.max3d.pl/news.php?id=981

• Odpowiedzi 15
  • Wy艣wietle艅 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

偶eby by艂 jaki艣 upgrade do licencji komercyjnej za po艂owe ceny to bym si臋 zastanawia艂...

tak to nie ma na czym

Napisano

Nezumi - nie wiem czy wersja studencka za 2K to fajne rozwi膮zanie, szczeg贸lnie gdy licencja wygasza po sko艅czeniu studi贸w. Mo偶e dla ciebie, ale nie dla mnie. Poza tym, og贸lnie doskwiera mi brak opcji home edition. A co z osobami, kt贸re nie studiuj膮 a chcia艂yby si臋 no nie wiem, przeszkoli膰/przebran偶owi膰? Photoshop ju偶 dawno przesta艂 by膰 zabawk膮 dla grafik贸w [gdzie艣 czyta艂em, 偶e to najcz臋艣ciej piracony program na 艣wiecie]. Inna sprawa, 偶e np producenci gier, potrafi膮 wydawa膰 swoje produkty uwzgl臋dniaj膮c realia danego rynku, a je艣li chodzi o producent贸w oprogramowania to ju偶 nie...

Napisano

Home edition? Jest przecie偶 elements. W nim te偶 mo偶na przerobi膰 swoj膮 twarz (ostatnio jest na to moda). Po co komu odrazu kombajn?

Moim zdaniem ten krok a偶 tak wiele nie zmieni.

Autodesk udost臋pnia wi臋kszo艣膰 swoich program贸w w wersji studenckiej za darmo.

Napisano

@makak_

Hehe Tak jest najcz臋艣ciej piraconym programem na 艣wiecie, za艂o偶臋 si臋 偶e 90% to czyni膮cych u偶ywa go do usuwania czerwonych oczu i zabawy sliderami kontrastu :D U偶ywaj膮 do tego PS bo chc膮 by膰 cool :)

Wracaj膮c do tematu. Adobe nigdy nie b臋dzie tani, maj膮 tak siln膮 mark臋 偶e nie musz膮 by膰 tani. Jak kto艣 chce si臋 uczy膰 to 艣ci膮ga pirata, Adobe na bank o tym wie, wi臋c czemu niby maj膮 da膰 mo偶liwo艣膰 u偶ywa膰 ich programu legalnie i komercyjnie za po艂ow臋 ceny? Parzcie偶 i tak ka偶dy b臋dzie u偶ywa艂 ich programu bo to PS i Adobe, najbardziej supa marka dla grafik贸w ever, nie musz膮 si臋 wysila膰 by pozyska膰 klient贸w, to ju偶 zakrawa na popkultur臋 co艣 jak iPod i Apple, a mo偶e nawet pewn膮 odmian臋 kultu. Adobe przynajmniej sprzedaje soft nie za 10k tylko 3k ;)

Ja tam tego do ko艅ca nie rozumiem, takich program贸w do 2D mo偶na si臋 nauczy膰 bior膮c oboj臋tnie jaki kolwiek program, Corela nawet Gimp si臋 zda. Kupi膰 ksi膮偶k臋 o fotografii dla pros贸w, znale藕膰 fajn膮 stronk臋 z opisem narz臋dzi. Potem wystarczy usi膮艣膰 przed PSem zorientowa膰 si臋 co gdzie jest w menu i heja.

Napisano

Nie no chlopaki. Adobe nie jest taki drogi. Jak ktos umie w nim dlubac, to szybko na niego zarobi. Wezcie pod uwage ze to nie branza wazywno-owocowa. Oferta jest fajna. Jak ktos piraci to czy 4k czy 1k to i tak nie ma roznicy.

Napisano

makak_ - nie wiem jak to liczysz ale 10% ceny detalicznej to wyjdzie ci okolo 300 zeta a nie 2k...

Dla mnie wszystkie studenckie promocje nie sa fajne, bo - jak spiewal Kazik - "najbardziej mnie teraz wk...wia u mlodziezy to, ze juz wiecej do niej nie naleze" ;)

A co do Adobe to coz - wiele jest rzeczy takich ktore moznaby zmienic, ktore moglyby byc darmowe albo za niewielkie pieniadze. A nie sa. Taki CryEngine3 na przyklad ma wersje darmowa, edukacyjna ale... tylko dla instytucji. Co by im zalezalo zeby jakis nezumi czy inny Kowalski sobie wstawil w domu dwa drzewka i cieszyl sie jak fajnie wygladaja? Straciliby cos? Wszystkie programy - jakie tylko sobie wymyslisz - moglyby miec wersje do uzytku domowego, learning edition. Ale nie maja i Adobe nie stanowi tu jakiegos wyjatku. Jak sie bede chcial przebranzowic i zostac ksiegowym to dadza mi program za free? Jak poczuje w sobie dusze muzyka i zechce sie podszkolic w domu to dostane soft za free?

Nie mowie, ze mi sie to podoba - ale zwracam uwage na to, ze Adobe nie ma obowiazku robic nam prezentow - podobnie jak zadna inna firma. To nie tak, ze tylko Adobe jest ZLE a cala reszta nas rozpieszcza, prawda?

n-pigeon - GIMP sie nie nadaje nawet do nauki... GIMPA :D Moze ta nowa wersja cos zmieni. A co do open source to czekam na tego nowego Mypaint'a i czekam i doczekac sie nie moge...

Napisano

Rany. Pisz膮c o wersji home, jak sama nazwa wskazuje chodzi艂o mi o wersj臋 niekomercyjn膮. Poza tym, czy uwa偶acie, 偶e ka偶dy kto u偶ywa photoshopa, musi zaraz chcie膰 na nim zarabia膰? Sami macie przyk艂ady wielu os贸b tutaj na forum, kt贸re robi膮 艣wietne prace, ale w ramach hobby a nie po to aby zarabia膰. Chodzi艂o mi w艂a艣nie o taki target os贸b, 偶e dla nich nie ma oferty adobego.

Napisano

10% ceny to spory upust, ale nie ma sie czym jarac - to soft na ktorym teoretycznie nie mozesz zarobic. lepiej wydac 3k na cos, co sie zwraca po pierwszym projekcie ni偶 300 ze studenckiej sakiewki na czym nie zarobisz i tak.

I tak wole adobiego z USA tak bardzo, jak bardzo Vimal tego nie lubi :)

@makak, nie ma bo jest cos takiego jak pozycjonowanie marki.

Napisano

serwus :)

nie ma sie czym jarac. tosoft DO NAUKI ipowinni doplacac zeby sie ludzie uczyli , bo to potencjalnetworzenie rynku pod miliony licencji sprzedanych w przyszlosci.

A z czego wlasciwie sie biora te ceny? skoro max kosztujacy 20 tysiakow ,w wersji studenckiej kosztuje 650 plnto dlaczego cena adobe jest podobna ?

Jakby sie zastanowic to Oni chca zeby im placic zato ze sie moznau czyc na ich produktach , ktorei tak potem trzeba bedzie kupic. Zeby jeszcze byla jakas mozliwosc przejscia na komercjala (takjak to bylo z maxem, aczkolwiek autodesk tez juz to zawiesil ). Po prostu adobe poczulo sie zbyt pewnie.

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano

@Nezumi

Gimp do nauki si臋 nadaje, kiedy sko艅cz膮 poratowa膰 GEGLa to b臋dzie i do pracy si臋 nadawa膰, jak dojd膮 Adjustment Layers to nawet do wygodnej pracy si臋 nada :)

MyPaint mia艂 by膰 w miech temu, ale postanowili nie i艣膰 po 艂epkach i dodali kilka dodatkowych funkcji. Po za tym nikt si臋 nie spodziewa艂 偶e zrobi si臋 na niego takie bum w 艣wiecie OS i jak si臋 zlecieli t艂umacze to postanowiono poczeka膰 a偶 t艂umaczenia kt贸re zosta艂y zacz臋te zostan膮 sko艅czone, polskie ju偶 zdaje si臋 jest gotowe :) Cierpliwo艣ci ju偶 sk艂adaj膮 plik NEWS z tagiem 0.8, jest dialog warstw, nowe narz臋dzia do wybierania koloru, grupy dla p臋dzli, a ca艂a aplikacja jest teraz jedno okienkowa, z p艂ywaj膮cymi okienkami, ale to off top xD

makak_ ma raczej racje, nie komercyjne home edition by艂o by dobre. Mimo to z drugiej strony tylu ludzi ju偶 ma piractwo tak zakorzenione w umy艣le, 偶e w膮tpi臋 czy by by艂 na tego typu aplikacje popyt.

@kannu

serwusik ;)

Zapomnia艂e艣 o jednym, to jest Adobe, oni nie musz膮 ju偶 przyci膮ga膰 potencjalnych u偶ytkownik贸w, ci potencjalni u偶ytkownicy sami lgn膮 do Adobe, bo to Adobe tw贸rcy PSa najbardziej supa aplikacji na 艣wiecie kt贸ra jest mega cool i wszyscy tylko o niej m贸wi膮 :D

"Nie u偶ywasz PSa? To nie mo偶esz nazwa膰 siebie grafikiem o i musisz pracowa膰 na Macu." Hehe zabawne, ale prawdziwe :D (nie 偶ebym mia艂 co艣 do PSa czy Mac贸w, to dobre produkty).

Edytowane przez n-pigeon

Napisano

makak_ - ale to obojetne czy chcesz zarabiac na tym czy nie. Jak nie chcesz to masz darmowe badz tansze alternatywy. Tablet Wacoma tez nie ma dwoch cen - jednej dla uzytku PRO, zarobkowego a drugiej dla hobbystow. Czemu z programem mialoby byc inaczej? Adobe wyrobilo sobie okreslona marke i kaze sobie za to placic. Dotyczy to wszystkiego - nie tylko ZLEGO Adobe.

A ze chcesz sie uczyc? Za nauke sie placi - jesli chcesz isc na kurs to tez nierzadko musisz za niego zaplacic i to slono. Jesli chcesz studiowac na prywatnej uczelni to tez kaza ci za to zaplacic... Nikt sie nie przejmuje ze nie masz kasy - ale oczywiscie Adobe POWINNO, prawda?

W ogole by bylo swietnie jakby wszystko bylo za free.. Ja tam nie mam nic przeciwko temu, ale patrzac realnie...

kannu - Co to za porownania? W takim razie GIMP jest za free - dlaczego wiec Adobe kaze sobie w ogole cos placic, prawda?

A czemu za studia musisz placic czasami? Bez sensu zupelnie. Kaza ci placic za to, ze sie bedziesz uczyl. pffff. glupota.

I nawet pracy ci pozniej nie oferuja, dranie...

n-pigeon - dzieki za detale co do Mypainta.

Napisano

Wed艂ug mnie Adobe zrobi艂 dobrze, uruchamiaj膮c ten program. Zawsze mo偶na oczekiwa膰 wi臋cej, ale z drugiej strony ja bym si臋 wkurzy艂 gdyby zacz臋li rozdawa膰 PSa za darmo. Mo偶e jestem egoist膮 ale zap艂aci艂em spore pieni膮dze za licencje CS4 (Production Premium) i chcia艂bym aby takie warunki pozosta艂y. Jak kto艣 nie potrzebuje PS czy Aftera to niech go nie kupuje albo boi si臋 nalotu. Wyb贸r prosty.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci