Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 23
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

backbrylle i conany barbażyńcy rządzą :D

a tak po za tym bardzo fajne :)

Napisano
Czyli wystarczy zmienić jedną literkę w nazwie i już? Ciekawe...

Znak towarowy jest z pewnością zastrzeżony wiec musi zostać zmieniony jeśli Evermotion chce uniknąć kłopotów. Co do samego kształtu obiektów to nie są to wierne kopie a raczej obiekty "przypominające z wyglądu" wiec tu raczej nie ma podstaw do jakichś działań prawnych. Czyli podsumowując wystarczy zmienić jedną literkę w nazwie i już. :)

Napisano

Fajna sprawa. Choć i tak sądzę że samemu poćwiczyć modelowanie jest lepiej :)

Napisano

ciekaw bylem tematu praw autorskich juz kiedys jak samochody wypuscili... no i teraz pytanie... co jak wyjdzie na to ze to jednak nielegalne (bo dla mnie ta literka to troche malo, ile to ciuchow tak przerobionych celnicy pala?)... i co wtedy maja zrobic wszyscy ci ktorzy uzyli tych modeli do swoich komercyjnych zlecen?

Napisano

przeciez oni "teoretycznie"sprzedaja pixele a nie rzeczywiste obiekty chamsko podrobione ( tak jak te ciuchy ), wiec tu tkwi ogromna roznica.

"co jak wyjdzie na to ze to jednak nielegalne" - legalne

Napisano

to tak jakbyscie kupili sobie jeden z tych modeli ( fizyczny - w realu jak to niektorzy mowia ) - zrobil mu zdjecie i opchnal za gruby hajs ( np. sieci orange ) bo spodobala sie fota. Autorem zdjecia jestes "TY" i do Ciebie nalezy wszystko procz znaku towarowego. Na taki moj glupi sposob rozumowania.

Napisano

a ja to bym w ogóle ugryzł z jeszcze innej strony - komu to tak naprawdę szkodzi? Moim zdaniem to firmy powinny im jeszcze dopłacać za propagowanie ich produktów ( to naprawdę kawał dużej reklamy) - a tu niby się wszystko ukrywa a i tak wszyscy wiedzą o co chodzi - moim zdaniem takie głupie podmianki literkowe bardziej szkodzą wizerunkowi firmy (imo nawet go ośmieszają) :) "Na taki moj glupi sposob rozumowania. "

Napisano

mlody, a ty co prawnik?

bo twoje prywatne zdanie mnie nie interesuje.

ja sie tylko zastanawiam. a czy to legal czy nie, to dopiero jak ktos chlopakow w sadzie przetestuje to bedzie wiadomo.

edit: mozna edytowac "jakos" :)

Edytowane przez kengi
edit

Napisano

niektóre firmy przysyłają same przysyłają katalogi, żeby robić ich produkty. Klient potem zobaczy takie krzesło w wizce, spodoba mu się, będzie szukał takiego i bardzo możliwe że trafi na właściwego producenta. Logiczne? Jak najbardziej. Poza tym popatrzcie na jedne z ostatnich kolekcji - są podane nazwy firm i zrobione całe serie modeli.

Napisano

Wsio legal. Nie podrabiają produktów tylko sprzedają wizerunki podobnych produktów. Jeżeli marka i znak są zastrzeżone to wystarczy trochę zmienić.