Jump to content

Teczka 2D: Tonic

Tonic

Recommended Posts

• Replies 134
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hehe, aż poczułem się wywołany do tablicy. Dzięki wielkie za miłe słowa ;)

@Bedyk - filtry do efektów typowych dla fotografii analogowej w stylu polaroida - aberracje chromatyczne, płytka głębia ostrości, rozmycia oraz winietowanie na rogach, przebarwienia, w szczególności cieni, oraz szumy (tutaj różnie nakładam, albo filtrem, albo zdjęciem, albo teksturą lub pędzlem). Do tego zazwyczaj korzystam z wtyczki do Photoshopa o nazwie Magic Bullet Looks - pierwotnie była to wtyczka programów do efektów specjalnych, ostatnio przeportowali na Photoshopa. Robi w sumie to co Photoshop może, tyle, że prościej, szybciej i wygodniej.

Pierwszy klimatem trochę jak z Mass Effecta :D Niesamowite, że przy takim chaosie kresek, linii, walorów, wszystko jest jasne i oczywiste. Bardzo się podoba :)

Moar.

Co śmieszne, przy uporządkowanym malowaniu, tzn. od zera, częściej się gubię niż przy redukcji kolażów z zdjęć :P Znacznie wygodniej mi się maluje taką techniką - jest więcej wyczucia i kojarzenia. I mniej myślenia :D (To chyba dlatego..)

Edited by Tonic

Moim zdaniem każdy powinien spróbować takiego sposobu tworzenia ilustracji, chociażby po to żeby przekonać się na czym to w praktyce polega :)

Prace bardzo fajne, chociaż na kilku trochę za jasna paleta jak dla mnie.

BTW - Jak to jednak cienka linia dzieli efektowne od efekciarskiego :)

SBT77 - efekciarstwo-efektowne -> no risk, no fun, czasem trzeba nieco przeginać, wyćwiczyć i na koniec balansować ;)

icecold - ale ja z Mullinsowych szkiców zrobiłem ledwiutko paredziesiąt, a chcę porządnie obyć się z tą techniką. Kolejny styl do arsenału - większa uniwersalność i o jeden składnik więcej do kocioła z technikami :)

mullins29_wip5.jpg

Skojarzyłem dwie fotki, reszty nie potrafię rozpoznać (:

Generalnie nie mam szczególnych wymagań, bo i tak fotki są poddawane ostrej deformacji, ale często wybieram zdjęcia z światłem, półtonami i cieniami (czasami dobieram inne proporcje tych tonów jeśli mam jakiś pomysł na oświetlenie) i paroma kolorami. Może będzie łatwiej, jeśli powiem, żebyś spróbował myśleć o fotografiach jako o hybrydzie palety z płótnem - masz podane na tacy kolory i tony, robisz z nich syf, a następnie próbkujesz go i wycinasz kawałki kolażu (częściej myślę o budowaniu form od zewnątrz niż wewnątrz jak to zwykle robiłem wcześniej)

photospe.jpg

spoko, juz spotkalem sie z podobna technika u pewnegochłopaktóregoksywyzapomniałem ;] robił podobną rzecz, ze wlasnie fotki jakby wrzucał do 'mixera' i wyciągał z nich kolor, czasem wydobywal jakas teksturke czy podbijał jakąś formę... Kurde, nie pamiętam własnie tylko jak sie chłop nazywa, ale jest ostrym kozaczkiem;]

tak czy siak dzieki wielkie za odzew;]

Komiks kretyński w sensie fabularnym - cyborg sobie biega, natrafia na kogoś i strzela do niego. Na nagrodę literacką raczej nie liczę. Ale dzięki :)

88grzes - Dzięki i witaj na pokładzie :)

Coyote - dzięki, poprawię.

nicponim - ehe, wakacje są ;) Zresztą nie spędzam dużo czasu przy pracach, jeden szkic zajmuje mi zwykle 30-60 minut, a ten z potworem zabrał może z półtorej godziny.

BTW, dodałem wpis do blogu o kanałach RSS - jeśli ktoś regularnie przegląda prace w dużych ilościach, to powinno go to zainteresować. "How to keep feeding yourself with inspirations?"

I szkicyk. Zaczynam lubić czarno-białe rysunki, jest więcej myślenia o kompozycji i upraszczaniu plam. Polecam to jako ćwiczenie.

speedpainting53.jpg

Kurcze cinot ale wyprułeś do przodu :) super

fajna technika wykonania taka swobodna bez zbędnego kombinowania sam chyba takie luźne art porobie dla zabawy :)

A powiedz jak się robi ten trik z liniami i perspektywą co robiłeś ( to kułeczko ) pewnie głupie pytanie ale ja jestem zielony w takich trikach w ps :)