pirx Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 Dostałem "zlecenie" wymodelowania domu z lat siedemdziesiątych (ubiegłego wieku, jak ma ktoś wątpliwości :)) Problem zaczyna się już na początku gdyż nie posiadam planów a jedynie parę zdjęć i opisy na podstawie których to sobie naszkicowałem. Znam dokładne wymiary tylko 2 pokoi. reszta to moje przewidywania. Danie: -Pow. całkowita: 100 m2 (+/-) -całość z cegły, -lata 70-te, -garaż i 1 pokój dobudowane później. Parter i 1 piętro są identyczne. Na parterze naprzeciwko schodów znajduje się kuchnia. Tak samo ma być zrobione na 1p. Wiem, wiem. Wszystko jak u zawodowca. Proszę, powiedzcie co w tym projekciku na pewno jest nie tak. resztę pytań odkładam na później. pzd. Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahred6 Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 Zrobić inwentaryzacje takiego domu to mieć laserowy miernik, taśmę i 5 h wolnego czasu. Poza tym właściciel powinien mieć jakąś dokumentacje rysunkową. Elewacje można pomierzyć z dobrze zrobionych zdjęć. jak masz już pare wymiarów. Tak na czuja na pewno tego dobrze nie zrobisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 na pewno obie połacie dachu powinny mieć spadek, na Twoich szkicach jedna jest płaska. drabinka jest wyższa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 4 Listopad 2010 Autor Share Napisano 4 Listopad 2010 (edytowane) Tylko że ja nie mam "fizycznego" dostępu do tego domu. A z właścicielem spróbuję się skontaktować ale to nie będzie łatwe bo to nie on mi to zlecił. Lecz kupiec który chce zobaczyć jak to będzie wyglądało po małych przeróbkach. Dzięki. :) pzd. Daniel PS. Jaką on może mieć wys. ? 7,2m? Jest jakiś standard co do grubości ścian? Edytowane 4 Listopad 2010 przez pirx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maury Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 hehe dobre z tymi zdjęciami satelitarnymi:D a własciciel nie wie, ze ktoś chce kupić ten dom ? powiedz, że działasz na zlecenie tego Pana i po kłopocie. Myślę, że "na oko" dobrgo modelu (a tym bardziej wiernego) nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 4 Listopad 2010 Autor Share Napisano 4 Listopad 2010 Wie... ale dom dał firmie a sam jest gdzieś... no właśnie. Ale czasu trochę mam więc podzwonię. Zacząłem robić i πxoko wygląda nie najgorzej. hehe dobre z tymi zdjęciami satelitarnymi:D Śmiejesz się, a kiedy mi nie chcieli dać planów szkoły to tak sobie poradziłem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 robisz pare zdjec dookola chalupy, wrzucasz do google sketchup i w 2 godziny masz baardzo dobre wymiary, ew. robisz troche wiecej zdjec i wrzucasz do imagemodelera;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrześDuro Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 pewnie nie było kasy na wykonanie pochyłego dachu to zagrali oknem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrześDuro Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 pewnie nie było kasy na wykonanie pochyłego dachu to zagrali oknem :D Hehehee:D HighFive! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..:: WIKTOR ::.. Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 Najprawdopodobniej dach ma spadek - dopasuj do okna widok i bedziesz wiedzial ile dach ma spadku. bo widze ze ta 2ga czesc dachu ma spadek... Okno gorne z prawej jest wyzsze (malo go widac niestety). Najlepiej dopasuj do ganku i czesci domu do ktorej ganek przylega. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 4 Listopad 2010 Autor Share Napisano 4 Listopad 2010 Super, dzięki panowie. :) (Wiktor i uncle rep+) Zacząłem dziergać ale mam pytanie: jakie są standardy: (z lat 70) -drzwi (chyba 80cm?) -grubości ścian nośnych? pewnie nie było kasy na wykonanie pochyłego dachu to zagrali oknem :DO! Muszę to uwzględnić! ;) Hehehee:D HighFive! Klap! pzd. Daniel btw. Grzesiek on jest pochylony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrześDuro Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 btw. Grzesiek on jest pochylony. to chciałem pokazac;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 5 Listopad 2010 Autor Share Napisano 5 Listopad 2010 Sry, WTF mnie zmyliło :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c4rl0s Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 (edytowane) witam standardy drzwi z tamtych lat to otwór 90 cm przejście jak pisałeś 80 cm ściany nośne 20 do 25 cm co do okien standardowo wyskość parapetu 90 cm wysokośc okna od 120 do 150 cm na zdjeciach widać ze parter zakładając przy standardzie wysokości drzwi 205 cm i odnosząc się do standardowych wymiarów okien bedzie miał wyskośc pomiesczeń 250 do 270 natomiast pierwsze piętro jak miniemam zdjecie z kolesiem z zamazaną twarzą iest pierwszym pietrem wysokość pomiesczenia odnosząc się do wymiarów drzwi wyniesie w granicach 220 cm jeżeli mają bydź to tylko wizualizacje to bez większego problemu trzymając sie zdjęć na oko da rade zrobić jesli natomiast jakieś layouty na płasko to można zapomnieć bez wymiarówki pozdrawiam Edytowane 5 Listopad 2010 przez c4rl0s 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 klient nazwie potem to "apartament" czy coś w tym rodzaju i zarobi więcej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 5 Listopad 2010 Autor Share Napisano 5 Listopad 2010 (edytowane) Carlos, dziękuję :) + Całość to będzie miała być zwykła wizka ale chciałbym +/- zachować proporcje. klient nazwie potem to "apartament" czy coś w tym rodzaju i zarobi więcej ;) Powiem więcej, będą dwa! :P I to w naprawdę świetnej dzielnicy. pzd. Daniel. PS. Wieczorem postaram się dać pierwsze próby. Edytowane 5 Listopad 2010 przez pirx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 chata jest nawiedzona - lewy dolny róg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 5 Listopad 2010 Autor Share Napisano 5 Listopad 2010 chata jest nawiedzona - lewy dolny róg. Olaf, łowca duchów. :) Wymazałem postacie bo nie pozwolili mi publikować. A że robione szybko i nieudolnie to straszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 6 Listopad 2010 Autor Share Napisano 6 Listopad 2010 Ech... Wczoraj koło północy wystąpił "błąd aplikacji 3ds Max" i musiałem zacząć dziś od początku. (kiedy się nauczę, że trzeba robić save'y wzdycha) Powycinałem właściwie wszystkie okna (tylko jedno zostało do zrobienia od strony ganku) no i jestem na razie na poziomie parteru. pzd. Daniel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiltsn Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 Co do save to ustaw sobie więcej backup-ów i co mniejszy odstęp czasu ;] Mi to bardzo pomaga, bo dość często mi wykrzacza a teraz to już wgl bluesc i zrzut pamięci xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 6 Listopad 2010 Autor Share Napisano 6 Listopad 2010 Dzięki, 1 min wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 Ja mam 10 backupów co 5min i jak narazie to rozwiązanie mnie nie zawiodło, tylko trzeba pamiętać żeby po crashu i ponownym włączeniu od razu otwierać backupa, żeby się nie nadpisały nową albo pustą sceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 6 Listopad 2010 Autor Share Napisano 6 Listopad 2010 Ok. Na dzisiaj dosyć: pzd. Daniel PS. Właśnie zauważyłem że dałem jeden stary render.(są jeszcze zrobione kominy) sry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 13 Listopad 2010 Autor Share Napisano 13 Listopad 2010 Trochę mało ale do przodu. Zrobione okna, klamki (nie widać) oraz poprawiałem siatkę bo robiły się dziwne załamania. pzd. Daniel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 14 Listopad 2010 Autor Share Napisano 14 Listopad 2010 Właściwie to chyba koniec modelingu exterior'a jeszcze otoczenie i zrobię "normalne" materiały :) Co do interiora to wciąż nie wiem czy mam go robić. Pożyjemy, zobaczymy. pzd. Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 28 Listopad 2010 Autor Share Napisano 28 Listopad 2010 Powoli kończę. Jeszcze materiały, szczegóły i wsio :) pzd. Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lowcst Napisano 28 Listopad 2010 Share Napisano 28 Listopad 2010 Witam. Praca bardzo ładna i ciekawa tylko, że brakuje mi tutaj rynien wokół domu no i jeszcze zastanawiam się czy ten balkon z jednej strony, może wisieć nie podparty niczym ( ps. nie znam się na budownictwie wiec tylko tak się zastanawiam). Ale ogólnie jest OK Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macias4 Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 Fajnie wyszło szczególnie że nie miałeś zbyt dużo referek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c4rl0s Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 uznanie za brnięcie dlaej pomimo braku odpowiednich materiałów co do balkonu przy tej długości na oko 120 130 cm ze zbrojeniem w środku bez problemuutzryma ciężar, lowcst popatrz na balkony w blokach w starym budownictwie zrobione są na tej samej zasadzie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 29 Listopad 2010 Autor Share Napisano 29 Listopad 2010 brakuje mi tutaj rynien wokół domu Masakra, zapomniałem kompletnie. :P Dzięki. Fajnie wyszło szczególnie że nie miałeś zbyt dużo referek. Dzięki. :) Muszę jeszcze popracować nad renderem ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi