Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli chodzi o grafikę komputerową, w szczególności 3D i animację - wybór oprogramowania do zastosowania profesjonalnego nie jest duży, ciężko jest się przebić nowemu graczowi na rynku. Cieszy jednak fakt, są firmy, które chcą powalczyć o wejście do "czołówki". Na horyzoncie właśnie pojawia się oprogramowanie o nazwie "Clarisse". Jak piszą o nim jego twórcy - jest to oprogramowanie następnej generacji zarówno do animacji 3D jak i grafiki 2D.

Pełna treść wiadomości znajduje się na

stronie głównej serwisu pod adresem:

http://www.max3d.pl/news.php?id=1474

• Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

No fajnie, coś nowego, ciekawe na ile będzie toto innowacyjne.

Ja na razie spodobało mi się update napisu w cornell boxie, ale czy to będzie miało praktyczne zastosowanie?

Jeśli będą rozbudowane narzędzia do texturowania to mogłoby być fajnie, jednak co fotoszop to fotoszop, więc poprzeczka wysoko, co mi z tego, że sobie namaluje pędzlem w realtime na renderze jak potrzebuję blendingu warstw (a no widzę, że jest), wrapa i kilku innych tooli? No zobaczymy.

Napisano

Zapewne niedługo :) Tak czy inaczej mnie na przykład podoba się rendering real-time. Coś a'la I-ray i... tyle. Ale zobaczymy...

Napisano

Przydatność tego softu w głównej mierze rozbije się o możliwości ichniego renderera, brak mentala moim zdaniem od razu dyskwalifikuje ten soft w profesjonalnych produkcjach, no chyba, że mówimy o renderingu pudełka papierosów do gazety :)

Napisano

Żaden szał, ot kolejne zjawisko na rynku. Nie widze w tym co pokazali nic co by skłoniło mnie do choćby zabawy. Pełno jest już takich "qusimodow". Jak chociażby Shade czy Modo. Outofdesk z pewnością nie zainteresuje się takim softem. Bardziej obawiałbym się przejęcia firmy SideFX.

smile> mogę wymienić Ci 5 soft'oww które nie posiadaja mentala i sa uzywane w profesjonalnych produkcjach. Obecnosc mentala nie ma tu nic do gadania.

Napisano

Czytając faq można odnieść wrażenie, że pierwsza wersja będzie mało użyteczna ale też powstrzymam się od oceny.

Fajnie, że ma być dostępny na linuxa, tylko ciekawe jak długo.

Napisano

z Hudym to za duzo powiedziane, tam masz wszystko low-lewel. Bardziej taki ICE z Softimage'a.. a interaktywnosc renderera zaprezentowana tu byla taka sama jak w niedawno udostepnionej prezentacji Arnolda.. albo akceleracja GPU. Nic z animacji postaci w demku.

Marketing i tyle :P Obaczym.