Napisano 8 Luty 201114 l Hej! Od dawna zastanawiam się nad pewną sprawą i dziś jest ten dzień, w którym postanowiłem spytać mądrzejszych.. Tak się zastanawiam jak to jest, że wszyscy psioczą na błyszczące ekrany w laptopach, monitorach, telewizorach, telefonach, tabletach.. a producenci tego typu sprzętu z uporem maniaka nam wyżej wymienione serwują. Czy ktoś wie jaki jest tego powód? Jakość obrazu? Cena wyprodukowania? Dziękować mam nadzieję, że łamigłówka się przyda na rozruszanie się umysłu;)
Napisano 8 Luty 201114 l Mądrzejszy nie jestem, ale powiem tak :) Ekrany matowe mają perceptualnie niższą jasność i kontrast. Mam monitor hp który jest uznawany powszechnie za lusterko, ale nie przeszkadza to wogóle a kolory są żywsze i paradoksalnie wzrok mniej mi się męczy niż przy profesjonalnych matowych monitorach w pracy, gdzie wszystko wygląda jak za brudną szybą. Pewnie to też kwestia indywidualna, być może dla wielu osób błyszczące matryce są nie do zniesienia.
Napisano 8 Luty 201114 l jakby w telefonach nie było lustrzanych ekraników TO PO CZYM BY SIĘ BLIKI PRZESUWAŁY! ;) kreatywni w agencjach by pracę stracili jak by nie było można blika męczyć przez tydzień ;)
Napisano 8 Luty 201114 l bartolomeo wyczerpał temat :D A tak na serio to mam w lapku taki ekran i zupełnie mi to nie przeszkadza. Szczerze nie mam pojęcia czemu tak wszyscy psioczą na te ekrany.
Napisano 8 Luty 201114 l Autor blinq ano temu, że czasami przy odpowiednim świetle nic w nich nie widać:D
Napisano 8 Luty 201114 l swego czasu czytalem teorie marketingowo-dezajnerska ze jak cos sie blyszczy to jest automatycznie uzanwane za drozsze i bardziej ekskluzywne od tego co sie nie blyszczy. Jak dla mnie z punktu widzenia uzytkownika to blyszczace ekrany mordują. Pracuje w jasnym pomieszczeniu i jak slonko przyswieci to z laptopa robi sie lustro, cale szczescie ze zainwestowalem w matowy ekran della do stacjonarki.
Napisano 8 Luty 201114 l matowe są w niektórych droższych lapkach. Ciekawe że to co kiedys było standardem dzis jest w opcji za dopłatą
Napisano 9 Luty 201114 l Jest jeszcze opcja dokupienia osłon na monitor. Człowiek się wówczas czuje jak w kokpicie, ale coś za coś. Illy: rolety to świetne rozwiązanie, sam też je mam, używam i sobie chwalę.
Napisano 9 Luty 201114 l Nie prościej ustawiać monitory zaraz przed oknem? tak że je niejako zasłaniają? Same plusy tego, nie ma od nich blików na ekranach, a jak ma się źródło światła za monitorem to sięoczy mniej męczą
Napisano 9 Luty 201114 l nie rozumiem, uzasadnij. do póki słońce nie wali ci prosto w oczy to chyba nic z kontrastem się nie dzieje?
Napisano 9 Luty 201114 l z definicji kontrastu i specyfiki oka, duze natezenie jasnosci tla powoduje spadek postrzeganego kontrastu na ekranie, jasnosc nieba wielokrotnie przewyzsza jasnosc swioetlowek i ledow, oczy sie do tego adaptuja i obniza sie zdolnosc rozrozniania skokow jasnosci na ekranie -> czyli wartosc kontrastu
Napisano 9 Luty 201114 l Urządźcie sobie stanowisko w piwnicy przy hałdzie węgla, wykręćcie żarówkę pod sufitem, zakryjcie czarnym kocem siebie i monitor, dodajcie do tego czarne myśli, czarny chleb i czarną kawę - i problem blików zniknie raz na zawsze. :)
Napisano 9 Luty 201114 l Ja tam mam monitor pod oknem i nie narzekam. Szczególnie o tej porze roku światła jest tak mało że aż żal. A problem czysto dla mnie akademicki bo pracuję głównie po nocy.
Napisano 9 Luty 201114 l normalny grafik w dzień przegląda fora, a pracuje w nocy. dlatego (prawie) nikt sie nie skarży ;)
Napisano 9 Luty 201114 l Dzięki temu łatwiej uzyskać większy kontrast i nasycenie kolorów. Jak się będziecie nudzić dziś wieczorem przy myciu zębów, to podstawcie tubkę od pasty pod płynącą wodę. Kolory zaczynają wtedy jakoś "bardziej" wyglądać. ;)
Napisano 9 Luty 201114 l normalny grafik w dzień przegląda fora, a pracuje w nocy. dlatego (prawie) nikt sie nie skarży ;) Dokładnie;)