Kulki Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 Hej! Od dawna zastanawiam się nad pewną sprawą i dziś jest ten dzień, w którym postanowiłem spytać mądrzejszych.. Tak się zastanawiam jak to jest, że wszyscy psioczą na błyszczące ekrany w laptopach, monitorach, telewizorach, telefonach, tabletach.. a producenci tego typu sprzętu z uporem maniaka nam wyżej wymienione serwują. Czy ktoś wie jaki jest tego powód? Jakość obrazu? Cena wyprodukowania? Dziękować mam nadzieję, że łamigłówka się przyda na rozruszanie się umysłu;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnique Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 Mądrzejszy nie jestem, ale powiem tak :) Ekrany matowe mają perceptualnie niższą jasność i kontrast. Mam monitor hp który jest uznawany powszechnie za lusterko, ale nie przeszkadza to wogóle a kolory są żywsze i paradoksalnie wzrok mniej mi się męczy niż przy profesjonalnych matowych monitorach w pracy, gdzie wszystko wygląda jak za brudną szybą. Pewnie to też kwestia indywidualna, być może dla wielu osób błyszczące matryce są nie do zniesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 jakby w telefonach nie było lustrzanych ekraników TO PO CZYM BY SIĘ BLIKI PRZESUWAŁY! ;) kreatywni w agencjach by pracę stracili jak by nie było można blika męczyć przez tydzień ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blinq Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 bartolomeo wyczerpał temat :D A tak na serio to mam w lapku taki ekran i zupełnie mi to nie przeszkadza. Szczerze nie mam pojęcia czemu tak wszyscy psioczą na te ekrany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kulki Napisano 8 Luty 2011 Autor Share Napisano 8 Luty 2011 blinq ano temu, że czasami przy odpowiednim świetle nic w nich nie widać:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 swego czasu czytalem teorie marketingowo-dezajnerska ze jak cos sie blyszczy to jest automatycznie uzanwane za drozsze i bardziej ekskluzywne od tego co sie nie blyszczy. Jak dla mnie z punktu widzenia uzytkownika to blyszczace ekrany mordują. Pracuje w jasnym pomieszczeniu i jak slonko przyswieci to z laptopa robi sie lustro, cale szczescie ze zainwestowalem w matowy ekran della do stacjonarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 ja zainwestowalem w rolete na okno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 cheater... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 matowe są w niektórych droższych lapkach. Ciekawe że to co kiedys było standardem dzis jest w opcji za dopłatą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Jest jeszcze opcja dokupienia osłon na monitor. Człowiek się wówczas czuje jak w kokpicie, ale coś za coś. Illy: rolety to świetne rozwiązanie, sam też je mam, używam i sobie chwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Nie prościej ustawiać monitory zaraz przed oknem? tak że je niejako zasłaniają? Same plusy tego, nie ma od nich blików na ekranach, a jak ma się źródło światła za monitorem to sięoczy mniej męczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Xiz0r wtedy kontrast spadnie ci do zera :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 nie rozumiem, uzasadnij. do póki słońce nie wali ci prosto w oczy to chyba nic z kontrastem się nie dzieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 z definicji kontrastu i specyfiki oka, duze natezenie jasnosci tla powoduje spadek postrzeganego kontrastu na ekranie, jasnosc nieba wielokrotnie przewyzsza jasnosc swioetlowek i ledow, oczy sie do tego adaptuja i obniza sie zdolnosc rozrozniania skokow jasnosci na ekranie -> czyli wartosc kontrastu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Urządźcie sobie stanowisko w piwnicy przy hałdzie węgla, wykręćcie żarówkę pod sufitem, zakryjcie czarnym kocem siebie i monitor, dodajcie do tego czarne myśli, czarny chleb i czarną kawę - i problem blików zniknie raz na zawsze. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Ja tam mam monitor pod oknem i nie narzekam. Szczególnie o tej porze roku światła jest tak mało że aż żal. A problem czysto dla mnie akademicki bo pracuję głównie po nocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 normalny grafik w dzień przegląda fora, a pracuje w nocy. dlatego (prawie) nikt sie nie skarży ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Ekrany z matową powłoką są droższe w produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luki Luki Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Dzięki temu łatwiej uzyskać większy kontrast i nasycenie kolorów. Jak się będziecie nudzić dziś wieczorem przy myciu zębów, to podstawcie tubkę od pasty pod płynącą wodę. Kolory zaczynają wtedy jakoś "bardziej" wyglądać. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 normalny grafik w dzień przegląda fora, a pracuje w nocy. dlatego (prawie) nikt sie nie skarży ;) Dokładnie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi