Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pewnie za 200 lat na lekcjach plastyki nauczyciel pokaże dzieciom taki filmik jako przykład pompatyczności i neobarokowego efekciarstwa charakterystycznego dla cinematików naszego okresu ;) No ale jestem pod wrażeniem.

Napisano

juz zamuwiłem se kolekcjonerke :] uwielbiam całą serie a shogun pierwszy miał moim zdaniem najfajniejszy klimat

Napisano

To między innymi filmiki przedstawiające mniej lub bardziej udane zamachy wojowników ninja i gejsz w Shogunie I zachęciły mnie do zajęcia się CG. :)

Napisano

Animacja miamiuśna... jak to jest że zawsze zabijają się w ten sam sposób... a potem ten co zadał cios staje nieruchomo plecami do przeciwnika... I od czego ten biały ma zbroję skoro takie ślizgnięcie mieczem go kilym... słyszałem, ze miecze samurajskie były ostre, ale żeby aż tak? podobno klepali je z meteorytów...

Napisano

badania wykazały że miecz samurajski nie był w znaczący sposób ostrzejszy od miecza europejskiego. A co do animacji to ładna ale oczka postaci tak mi się nie podobają że hej.

Napisano
  • Autor

Bo miecze samurajów to raczej szable, krzywizna zobowiązuje, służyły bardziej do cięcia niż rąbania. :)

Napisano

Tak jak napisał kolega wyżej, cały sekret katany jest w cięciu, ostrze się przesuwa, a nie rąbie jak mieczem europejskim :)

Napisano

Ekhm... żeby odkryć cały sekret wystarczy przyłożyć do płaszczyzny ekierkę i okrągłą stronę kątownika. Co styka się mniejszą powierzchnią to przy przyłożeniu siły generuje większy nacisk i nie, katan nie wykuwano z meteorytów. Wyobraźcie sobie takie bitwy w których było po 50 000 wojowników na stronę- ile by tych meteorytów musiało spadać żeby zapewnić im materiał na miecze ?

Filmik moim zdaniem kiepski (jak na kasę włożoną oczywiście)- ruchy i stroje postaci nie dość że kompletne fantasy, to jeszcze patykowate. Realia też przedstawione dość... śmiesznie. Oddziały stojące w szyku, kwadratami ? WTF ? To Japonia czy Prusy Fryderyka Wielkiego ?

A grę tak czy tak kupię, jaka by nie była :)

Edytowane przez RK