Hooch Napisano 28 Marzec 2011 Share Napisano 28 Marzec 2011 Witam. Tworzę sobie broń do gry. Gdzieś czytałem o takim workflow'że :) Tworze model HP w Maya. Wszystko już gotowe. Każdy detal itp itd. Teram mam problem. Lepiej jest stworzyć LP od zera czy może redukować HP? Przy tworzeniu modelu LP. Model ma mieścić w środku HP i NIGDZIE nie wystawać [1 na obrazku]. Czy może ma być tak 50 / 50 [2 na obrazku]? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 28 Marzec 2011 Share Napisano 28 Marzec 2011 Może być tak jak na drugim obrazku, czyli geo hi i low mogą się przenikać. Wręcz powinno tak być jak na drugim obrazku gdyż wówczas wielkościowo oba modele są bardziej zbliżone. Dążysz do tego, by kształt low możliwie najbardziej pokrywał się z kształtem hi. A czy robić od nowa to zależy, no najlepiej w miare możliwości redukuj siatkę hi, będzie szybciej. Elementy cylindryczne na przykład czasem trzeba od nowa wstawić, bo jak zjedziesz cylinder hipoly rownomiernie, to może okazać się, że jest 1-2 loopy za dużo lub za mało i nie ma jak równo przyciąć, żeby było ładnie, wówczas robi się nowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hooch Napisano 28 Marzec 2011 Autor Share Napisano 28 Marzec 2011 Może być tak jak na drugim obrazku, czyli geo hi i low mogą się przenikać. Wręcz powinno tak być jak na drugim obrazku gdyż wówczas wielkościowo oba modele są bardziej zbliżone. Dążysz do tego, by kształt low możliwie najbardziej pokrywał się z kształtem hi. A czy robić od nowa to zależy, no najlepiej w miare możliwości redukuj siatkę hi, będzie szybciej. Elementy cylindryczne na przykład czasem trzeba od nowa wstawić, bo jak zjedziesz cylinder hipoly rownomiernie, to może okazać się, że jest 1-2 loopy za dużo lub za mało i nie ma jak równo przyciąć, żeby było ładnie, wówczas robi się nowy. Bardzo pomocna odpowiedź. Dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hooch Napisano 31 Marzec 2011 Autor Share Napisano 31 Marzec 2011 Mam jeszcze takie pytanie dotyczące walców. Który obrazek jest dobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plutko Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 2 + wymagane 10 znakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 podepnę sie pod wątek - czy trójkąty w low poly tez są niemile widziane? Chodzi mi głównie i poruszające się obiekty (posiadające kości etc). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
F/X Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 2 najlepszy, ale wszystkie dałby radę. ola-f: Możesz używać samych trójkątów, byle by obiekt ładnie się deformował. I tak przy exporcie do enginu wszyskite quady zamienią się na tri. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eric_Draven Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 Nawet tri są zalecane. masz pewność jak podczas animacji będzie się siatka odkształcała. Ważne w sumie głównie przy bardzo małych polycountach. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 Dzięki. Wiem, ze zmienia się na trisy, ale nie wiedziałem czy jak sam bede pracował w trisach nie będzie błędów w np. cieniowaniu phonga czy właśnie kościach w silniku. Rep leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hatred Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 ja tam robie jak na 3ce, wsumie niewiem czy beda az takie różnice przy jakichkolwiek ustawieniach, swoja droga apropo trojkatowania, to przed wypaleniem fajnie jest trójkątowac i z takim podzialem exportowac bo jak wypalisz na 4katach mozesz miec babolce ogolnie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plutko Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 Normalka przepali sie tak samo na 1,2 i 3. Za 2 przemawia dla mnie tylko, ze robiac lowpoly trzymam sie maksymalnie oryginalnego ksztaltu/rozmiaru. A co do robienia trojkatow przed wypaleniem to Hatred ma racje. Imho warto tez lockowac normalne, dzieki temu mozna potem ruszac wierzcholki po wypaleniu normalmapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hooch Napisano 31 Marzec 2011 Autor Share Napisano 31 Marzec 2011 Byłem dzisiaj w The Farm 51 i tam polecili mi nr 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creator Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 A nie ma bardziej znaczenie jakie opcje wypalania się ustawia? Mam na myśli opcje penetracji w głąb modelu i na jego powierzchni (takie opcje są w xNormal, 3DCoat, blender). Jak damy za małą "głębię" wypalania to możemy nie chwycić całego modelu HP, jak za dużą to Normalka nam się spłaszczy itd. bo czy model LP bardziej na zewnątrz czy bardziej w głąb HP to zazwyczaj nie ma znaczenia w większości softów, a jak się robi retopo to najczęściej wychodzi przykład nr 3 i wszystko wypala sie cacy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczery. Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 Sposób 2-gi jest najlepszy bo o ile normal na powierzchni bocznej cylindra wypali się wszędzie tak samo to na podstawach już nie. Tu właśnie przewagę ma sposób drugi i do tego najlepiej trzyma kształt modelu hp. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 1 niezbyt, ale wlasnie tak jak creator pisze, bardziej licza sie ustawienia cage projekcji(czy jak to sie tam w maya nazywa) czyli rozlozenia klatki na obiektach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hooch Napisano 1 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2011 A jak wyjaśnicie to? Prubowałem zmieniać rozmiar cage'a. Bez rezultatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hooch Napisano 1 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Never mind. Już naprawiłem to. Zapomniałem o smoothing grupach. Sory że zawracałem głowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliterin Napisano 1 Kwiecień 2011 Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Był taki temat na polycouncie i doszli do wniosku, że jeżeli wypalasz sam cylinder to lepiej wypalić go z pasującego kształtem highpoly. Niestety jeżeli wypalasz bardziej skomplikowane rzeczy to już się nie sprawdza, ale najlepiej zobacz sobie sam tutaj link do tematu (był również temat pokazujący czemu na na przykład oponach się to nie sprawdza): http://www.polycount.com/forum/showthread.php?t=81154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plutko Napisano 1 Kwiecień 2011 Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Masz hard edge-e na low poly, to dlatego. Zrob je gladkie (te pionowe). Ah i skoro dzialasz w Mayce to do wypalania przerzuc sie na Xnormala. Maya jest tragiczna jest chodzi o ambient occlusion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hooch Napisano 1 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Masz hard edge-e na low poly, to dlatego. Zrob je gladkie (te pionowe). Ah i skoro dzialasz w Mayce to do wypalania przerzuc sie na Xnormala. Maya jest tragiczna jest chodzi o ambient occlusion. To wiem. Tylko testowałem bakowanie normalki. Wcześniej nie robiłem wersji HP modeli. Spróbuje normalkę w x normalu też zrobić. AO zawsze wypalam w X normal. Nawet dla modeli bez wersji HP (daje ten same model do zakładki HP i LP). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi