panek1989 Napisano 30 Kwiecień 2011 Napisano 30 Kwiecień 2011 (edytowane) bede zamieszczal prace z nauki modelowania, sukcesywnie i do przodu. moze kiedys... zapraszam do komentowania ;) Edytowane 23 Kwiecień 2012 przez panek1989 nauka
panek1989 Napisano 30 Kwiecień 2011 Autor Napisano 30 Kwiecień 2011 http://img684.imageshack.us/img684/7343/fhfhfhfhfhfhfh.png
rice Napisano 30 Kwiecień 2011 Napisano 30 Kwiecień 2011 czesc, patrząc od góry do dołu widać ze jest progress ;] Odniosę sie do jabłka. Nie wiem w jakim sofcie robione ale na wstępie polecam http://www.blendercookie.com/?s=apple napewno Ci to wiele rozjaśni. Dałeś bardzo duzo bumpa przez co jabłko wyglada jakby zaraz mialo zmienic sie w pomarańcze. Patyczek zdecydowanie za duzy do tak małego jabłka. Kolorki sa eleganckie :) pozdro
panek1989 Napisano 1 Maj 2011 Autor Napisano 1 Maj 2011 jablko w maxie :) w sumie wszystko w maxie, jakos inne profgramy mi nie leza
pirx Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 Panek, masz cechę świetnego grafika. Jesteś uparty. Niestety jest to też słabość. Popatrz na innych, na forum, jakie robią postępy. Ty stoisz w miejscu. Weź się za modeling albo przestań śmiecić.
panek1989 Napisano 3 Maj 2011 Autor Napisano 3 Maj 2011 fakt uparty to ja jestem XD ale mam tez inna wielka wade, lubie sam do wszystkiego dochodzic, sam probowac i robic metoda prob i bledow, z tad pewnie moj baaardzo powolny rozwoj, praktycznie znikomy.
Oleksiak Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 ja mam głupie pytanie ale czy nie dało się dać wszystkich zdjęć do jednego postu skoro były wrzucane w jednym okresie czasu ? "bede zamieszczal prace z nauki modelowania" - proponuje trzymać się tego co napisałeś czyli rób modele wrzucaj clay rendery. Jedidan12 - świetni kopacze rowów też ją mają.
panek1989 Napisano 3 Maj 2011 Autor Napisano 3 Maj 2011 (edytowane) magnetowid lezacy u mnie na szafie Edytowane 3 Maj 2011 przez panek1989
panek1989 Napisano 3 Maj 2011 Autor Napisano 3 Maj 2011 (edytowane) jutro wrzuce siateczke ;)czekac mi sie nie chce a iplus i obciety transfer ;) jutro odblokuja:) a tak btw bledy pewnie sa przy zagieciach i z tylu brakuje chamfera bo mi sie krawedz nie zaznaczyla ;) dziur nie wycinalem boolenem wiec tam bugow nie powinno byc ;) Edytowane 3 Maj 2011 przez panek1989
panek1989 Napisano 4 Maj 2011 Autor Napisano 4 Maj 2011 siatka, ale miejscami chyba troche za gesta zeby cokolwiek zrobic
pirx Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 Za gęsta. Musisz nauczyć się pracować w inny sposób. Ja robię tak że konwertuję np. boxa do editable poly. Robię ogół, następnie chamfery albo coś w ten deseń i od pewnego czasu daję ms.
panek1989 Napisano 4 Maj 2011 Autor Napisano 4 Maj 2011 no byla mniej gesta, ale dalem tsa i collapse a potem zapisalem i wylaczylem maxa, potem wrocilem powycinalem otwory itd
panek1989 Napisano 4 Maj 2011 Autor Napisano 4 Maj 2011 a wlasnie, jedno pytanie, ts czy ms ? co lepsze kiedy co uzywac i dlaczego?
Zernat Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 Fajnie, sam jestem mocno początkujący ale widzę że idziesz do przodu ^^ No i chętnie będę śledził twoją teczkę, fajnie by było jakby ludzie ci tutaj doradzali to ja też się czegoś nauczę :D
Kubajaniak Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 a wlasnie, jedno pytanie, ts czy ms ? co lepsze kiedy co uzywac i dlaczego? Kiedyś był już taki temat. Efekt jest chyba ten sam, ale TS lepszy, bo mniej kompa zamula.
panek1989 Napisano 4 Maj 2011 Autor Napisano 4 Maj 2011 hmmm. to nie rozumiem po co jest to i to skoro efekt jest taki sam. no ale nie musze wszystkeigo rozumiec ;) zabieram sie za modeling ;)
eXPlosiV Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 TS jako modyfikator powinien mniej obciążać komputer, ale jeśli "collapsujesz" to raczej bez różnicy.
panek1989 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 (edytowane) kolejna wrzutka moich wypocin glosnik centralny z zestawu creative t6100 ;) prosze o uwagi :) Edytowane 6 Maj 2011 przez panek1989
BLADE Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 krzywo... poza tym ciężko porównać bo nie ma refki więc nie wiadomo jak taki głośnik w rzeczywistości wygląda (o ile takowy istnieje). pokazuj też siatki, będzie łatwiej wskazać błędy. pozdro
Smoku Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 Nie używaj tylko chamfera, tych błędów zaznaczonych na czerwono można by uniknąć , robiąc conecta przy krawędzi (niebieski). Pokazuj siatki jak wyżej po za tym. Najlepiej takie bez MS i Mesha+wires a nie samą siatkę.
martix69 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 W sprawie modelu sie nie będę rozgadywał bo mało sie znam, ale głosik jest faktycznie troszkę krzywy. To jest głośnik creative? bo wydaje mi sie ze to z tego zestawu Uploaded with ImageShack.us
panek1989 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 tak moim zdaniem i okiem po czasie, patrzac na ten glosnik i porownujac go do poprzednich prac nie jest najgorzej ;)
Berger Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 Weź sobie wymodeluj jakiś większy model np. samochód, nawet jak go skaszanisz to nauczysz się bardzo dużo.
panek1989 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 samochod modelowalem ;) jest na pierwszej stronie tego tematu
martix69 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 progres jest widoczny, ale Berger ma racje, przy większym projekcie robionym z tourtiala naprawdę dożo sie dowiesz ( sam tak robiłem i nie żałuje )
panek1989 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 robilem robilem ;) i mysle ze zrobie jeszcze nie jeden. ale lubie zrobic cos z wlasnych intencji bez tutka. nawet jesli nie umiem to probuje a moze sie uda. ten glosnik np troche mi zajal ;) wiem ze nie jest jakos super. ale osobiscie nie jestesm zazenowany ta praca ;) mimo ze nie jest idealnie
martix69 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 Bo nie powinieneś byc zażenowany, przecież sie uczysz, tak jak ja, a zrobienie czegoś samodzielnie daje nie lada satysfakcje. Ja właśnie pracuje nad samochodem robionym samodzielnie od zera.
panek1989 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 no nie jestem :0 moje bmw ktore nie jest najlepsze czy ten glosnik daje mi satysfakcje :) bmw jak chcecie tez moge siatke wrzucic ale krzywo jest na pewno ;) i to bardzo XD
panek1989 Napisano 6 Maj 2011 Autor Napisano 6 Maj 2011 jedno pytanie... patrzac na moje prace i ewentualny progres jesli jakis jest. mam szanse kiedys w koncu wyjsc na poziom pro grafikow czy powinienem zajac sie czyms innym. chcialbym zajmowac sie grafika, tylko pytanie czy sie nadaje.
cuchillo Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Pokazuj siatki modeli - łatwiej wyłapać błędy i ew. jakoś pomóc. W klawiaturze coś złego się dzieje po lewej stronie przy klawiszu Tyldy i Tab.
panek1989 Napisano 9 Maj 2011 Autor Napisano 9 Maj 2011 kolo tyldy zabraklo chamfera ;) i wygladzilo krawedz. poprawie ;)
Sinnerslayer Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 (edytowane) cześć, ja zacząłem zabawę w 3DS jakieś 2 miesiące temu. oto moje sugestie: odnosząc się do ostatniego modelu klawiatury proponuję przy modelingu używać wygładzania NURBS Subdivision po przekonwertowaniu bryły do Editable Poly oraz używać sporej ilości funkcji Connect. klawiatura w tej chwili wygląda jak zrobiona z plasteliny. zakładam, że do uzyskania tego efektu używasz modyfikatora Turbo Smooth. przy dodaniu dodatkowych linii przy krawędziach obudowy i klawiszy możesz mieć duży wpływ na ostrość tych krawędzi, co z kolei wpłynie na końcowy efekt. co do zagłębienia w miejscu trzech światełek proponuję użyć negatywne Extrude i dodać linie na krawędziach i przy narożnikach poprzez zaznaczenia Ringiem a potem Connect. poniżej na prędce sklecone przykłady przy zastosowaniu powyższych technik: Krawędź obudowy i narożnik. Zagłębienie pod światełka: Raz jeszcze podkreślam. Twardość zaokrągleń można regulować poprzez zachowanie odpowiedniego odstępu pomiędzy krawędzią a dodaną przy użyciu Connect linii. EDITKA Tutaj masz klawisz. Tak jak wspomniałem. Mniejszą ostrość krawędzi uzyskasz zachowując większy odstęp między edge'ami i krawędziami. jak coś to pisz na PM :) Edytowane 12 Maj 2011 przez Sinnerslayer
goran Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 Jeżeli włożysz dużo pracy i zaangażowania, wszystko da się osiągnąć. Progres jest, chociaż to może prawda że na większym projekcie więcej byś się nauczył. 1. Przede wszystkim dokładnie obserwuj modelowany obiekt. Zwracaj uwagę na drobne szczegóły i staraj się je odwzorowywać. 2. Postaraj się opanować chamferowanie krawędzi aby otrzymywać żądaną ostrość. 3. Nie akceptuj tego co Ci wyjdzie jeżeli nie jesteś w pełni usatysfakcjonowany wynikiem. Staraj się nie robić jako-tako, musi być DOBRZE, albo LEPIEJ (sory za to marudzenie, takie zboczenie zawodowe, pracuje w japońskiej firmie.... :-) 4. Staraj się planować projekty, żeby unikać zbędnego siedzenia nad rzeczami których nie będzie widać na ostatecznych renderach. I rada na teraz: ucz się modelingu, i to ostro. Zarówno głośnik jak i klawiatura nie są zbyt szczegółowe. Uwagi co do prac: Głośnik - zaznaczyłem niezgodności modelu (pomińmy sprawę krawędzi, bo wszystkie są do zmiany): 1 - kształ sfazowań - schodzą się przy górnej i dolnej krawędzi. 2 - brak wewnętrznego sfazowania na obwieni głośnika 3 - zgubiłeś proporcje 4 - podstawa głośnika wygląda inaczej 5 - zbyt obła stopka Co do siatki - raczej OK (poza czamferami). Nie widzę podstawowego błedu nowicjuszy, czyli trójkątów, chociaż w tak prostym modelu łatwo ich uniknąć. Klawiatura - klawisze nie są zbyt szczegółowe - w rzeczywistości górne powierzchnie klawiszy są nieco wklęsłe (poza laptopami) i mają ostrzejsze krawędzie. Tyle na razie, nie poddawaj się!
panek1989 Napisano 13 Maj 2011 Autor Napisano 13 Maj 2011 warto bylo poczekac na te odpowiedzi ;) dzieki wielkie. bede sie staral i bede robil ladne rzeczy w koncu ;)
Kubajaniak Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 Wygląda jak kosa z diamentem. panek wiem, że na pierwszej stronie pisałeś, że lubisz sam do wszystkiego dochodzić i nie lubisz tutoriali, ale może jeszcze to przemyśl, bo z tutorialami ogarniesz sporo rzeczy dużo szybciej. Przerób sobie chociaż jakieś podstawy modelowania.
panek1989 Napisano 19 Maj 2011 Autor Napisano 19 Maj 2011 fakt kosa, taka kosa maga ^^ no tak wiem, ostatnio mam dosc malo czasu na to wszystko i tak sobie tylko dlubie od czasu do czasu
Berger Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 Takie modelowanie nie ma sensu, weź się za coś większego.
Rekomendowane odpowiedzi