Napisano 31 Grudzień 201113 l Nie ma co Berger inspiruje :) Postanowiłem sprobowac sil przy nowym bmw, wiem ze nie bedzie latwo i nie wiem czy podolam ale probowac zawsze mozna :P Bede wzucal powoli postępy prac :) Komentarze mile widziane:p Narazie mam malutko ale wzucam:) ps. srodek maski bedzie pozniej poprawiony. Edytowane 14 Maj 201212 l przez maciek.m
Napisano 31 Grudzień 201113 l Autor Dzieki incorect, przydadzą się :) Na dzis tyle: Szcześliwego nowego roku :)
Napisano 31 Grudzień 201113 l Na autach się nie znam, ale jak jest progres to jest dobrze :) Udanej imprezy :D
Napisano 31 Grudzień 201113 l ładnie idzie, mógłbyś powiedzieć co to za metoda na te ostre krawędzie i jak ją zrobić? może jakieś tutki czy coś bo ja nie znalazłem, byłbym wdzięczny.
Napisano 1 Styczeń 201213 l Zapewne metoda, którą jeśli się nie mylę zasiał na forum Berger Zobacz sobie jego tutek. http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=76184
Napisano 1 Styczeń 201213 l Wmawianie, że ja zasiałem tą metodę zaczyna mnie lekko irytować. Nie ja jestem autorem tej metody i wiem, że była stostowana na forum zanim w ogóle zacząłem modelować.
Napisano 1 Styczeń 201213 l Autor Oj spokojnie :) thecrev juz chyba bedziesz wszystko wiedzial jak obejzysz ten tutek. Jednak ta metoda ma duza wade, jesli robisz ostre krawedzie i potem domodelujesz kawalek auta to wszystko Ci sie sypie, wyskakuja w roznych niepozadanych miejscach te krawedzie a tam gdzie byly znikaja, i trzeba od nowa je nadawac :/ Ale czasami warto sie pomeczyc i zobaczyc czy jest rowno po nadaniu ostrych krawedzi.
Napisano 1 Styczeń 201213 l Zamiast nadawać parametr crease w MS można użyć róznych ID dla polygonów i nadać modyfikator TurboSmooth z opcją use smoothing groups, wtedy nic się nie sypie ;)
Napisano 1 Styczeń 201213 l maciek.m : Super Portfolio :) Mam nadzieje ze BMW wyjdzie jeszcze lepiej niż subaru
Napisano 1 Styczeń 201213 l Autor Berger dzieki za podpowiedz :) NV fajnie ze sie podoba portfolio, tylko jakos pracy nie chce przyciagnac :P Dzis maly up bo do 15 zdychalem po sylwku :P Ciezki ten tylek jest...
Napisano 1 Styczeń 201213 l Pewnie to dopiero szkic krawędzi ale boczne i cała reszta jest zdecydowanie za ostra.
Napisano 2 Styczeń 201213 l Autor tak to dopiero szkic aby zlapac ksztalty itd. Dzis probowalem ugrysc przedni zderzak... te znikajace ostre krawedzie mnie wykanczaja... Ale nie o tym teraz chcialem. Wyskakuje mi w kilku miejscach takie cos, i ani to nie jest meshsmooth z crease na iles ustawione, ani nie ma tam podwojnych punktow, nie mam pojecia jak to usunac. Jakies pomysly :)?
Napisano 2 Styczeń 201213 l Usuń modyfikatory, convert to editable mesh i potem ponownie do poly, powino pomóc.
Napisano 2 Styczeń 201213 l Autor Dzieki, pomoglo :) To narazie tak wyglada przod, wymyslilem system zakanczania tych ostrych lini i jakos sie sprawdza :)
Napisano 2 Styczeń 201213 l Straszne żylety zrobiłeś z tych krawędzi, na renderze nie będzie to ładnie wyglądać.
Napisano 3 Styczeń 201213 l Autor Masz racje, rozluznilem wszystki krawedzie, jeszcze niektore bede musial bardziej. A tak sie przedstawia stan prac na dzis:
Napisano 3 Styczeń 201213 l No super :) Zaczyna przypominać samochód :) A co do krawędzie to rzeczywiście wiele lepiej teraz wyglądają Tak trzymaj
Napisano 8 Styczeń 201213 l Autor Tak hdri w slocie environment i do tego vray dome z ta sama hdrka, jak dla mnie ladniej wyglada, zwieksza efekt cienia i odblaskow :) Upik przedniego swiatla, jeszcze bede poprawial te elementy swiecace bo narazie tam jest disp i nie wyglada to za fajnie, narazie nie mam pomyslu na to.
Napisano 9 Styczeń 201213 l Super! Dobry detal, szykuje się fajna praca. Mam taką małą prośbę mógłbyś pokazać screeny materiału lakieru?
Napisano 9 Styczeń 201213 l no ładnie ładnie, lakier widze taki jak na mesiu Bergera :) lampa naprawde kozak, heh też bym chciał mieć takie umiejętności....
Napisano 10 Styczeń 201213 l Autor @Boomagz lakier kiedys dostalem od Sjon'a troche go zmodyfikowałem tylko, w slocie bump jest dodany noise dla faktory lakieru. @martix69 miło że się podoba. Faktycznie spodobała mi się ta faktóra lakieru i tez pokombinowalem. Mini upik ponizej, to lekkie wybrzuszenie nad przednia klamka juz poprawilem :)
Napisano 10 Styczeń 201213 l Ten bump wygląda trochę nie realistycznie, ale mimo wszystko dobrze. Modelik czadowy. I proszę, FAKTURY ;] Powodzenia
Napisano 10 Styczeń 201213 l Podciągnij jeszce ten model, choćby wokół klamki i zejścia ostrej linii w nadkole ;)
Napisano 16 Styczeń 201213 l Autor Smoku popracuje jeszcze nad tym bumpem, ale przygladalem sie ostatnio na parkingu z bliska nowemu BMW i nie widzialem tej struktury, wiec jeszcze pomysle czy ja wogole robic. Quentin dzieki, powoli robie :) Berger poprawilem to zejscie ostrej lini, sam oceń czy lepiej, klamki tez troche poprawilem bo sie krzywilo pod nimi :P No dobra dzisiaj czas na następny up :) Dzis wymodelowalem troche tylu, jest jeszcze gorszy niz przod :P Ja nie wiem, ze musialem taki trudny model sobie wziąć:P Jeszcze bede poprawiał niektore miejsca bo lekko sie gnie, a nie ktore pewnie zostaną :P
Napisano 16 Styczeń 201213 l Autor eh, nie moglem dodac poprzez edit zdjec bo w oknie edycji wyswietlaja sie zdjecia pod ktorymi nie da sie nic napisac... Dorobiłem felge :
Napisano 17 Styczeń 201213 l No pięknie idzie, poziom wykonania i pierwsze rendery pokazują ja wysoko jest umieszczona poprzeczka. Przy okazji, możesz podpowiedzieć jak robiłeś szwy tapicerki w swoim Subaru? Czy model trzeba jakoś specjalnie przygotować do tego czy jak...? od paru dni meczę się z fotelem do merca i powiem szczerze idzie ciężko, używałeś spacing tool czy jakiś displacement?
Napisano 18 Styczeń 201213 l Autor @illusion co do subaru to na fotelach jest disp ale to do materialu, szwy sa powiedzmy wymodelowane w linku masz siatke fotela i na szybko rozrysowany przekruj szwa z zaznaczonymi liniami jako punkty http://img535.imageshack.us/img535/3497/sufosiatki.jpg @Napoleon czy'de moglbys pokazac albo powiedziec w ktorym miejscu wypatrzyles fale ?:) Dzisiaj meczylem sie nad opona, bierznik robilem kilka razy na poczatku mocno odstawal co do moich oczekiwan :) Troche tez posiedzialem nad materialami felgi.
Napisano 18 Styczeń 201213 l Oo dzięki wielkie( piękna siatka fotela) :) Widzę, że w dobrym kierunku moje starania szły... a sam szew rozmieszczałeś spacing toolem czy path constrain? Opona wygląda jak zdjęcie z katalogu. Nic mniej nic więcej.
Napisano 18 Styczeń 201213 l Autor illusion szczeze to nawet nie wiem co to sa za opcje co wymieniles :P poprostu rozlozylem tak siatke zeby byla mniej wiecej tam gdzie szwy, a potem recznie je zrobilem. Zaznaczylem linie potem chamfer chamfer extrude :) Dozucam jeszcze render materialow felgi...robil sie ponad 2h :/ moze to przez mapke disp 4k na oponie albo przez same refleksyjne materialy. Zacisk wstawilem od subaru, nie wiem czy bede nowy modelowal (z lenistwa, i tak nie bedzie go widac:P
Napisano 18 Styczeń 201213 l No pięknie Panie :)...zapowiada się kolejny wypasiony model w Twoim wykonaniu. Opona to całość disp? Pozdro
Napisano 19 Styczeń 201213 l Co do lini klapy nie jestem pewien bo nie porównywałem z oryginałem. Po prostu wydaje się dziwna :) Uploaded with ImageShack.us
Napisano 19 Styczeń 201213 l Autor @MM3D opona tylko napisy dispem, bierznik to model, ktory swoja droga ma od cholery poly.... @plasti chcialem zeby byla tak lakierowana, ale cos jeszcze pomysle, poza tym to sa rendery bez zadnej obrobki, pozniej bedzie troche inaczej wygladac :) @blood_brother tarcza jest ceramiczna a nie metalowa, ale juz zauwazylem przegladajac zdjecia ze musi byc prawie czarna z lekkimi refleksami, a siateczki ponizej :) @SereCk a nie wiem :P zmniejszylem to juz. @Napoleon czy'de a faktycznie niektore z nich poprawie a niektore to nawet nie wiem co wypatrzyles :P No i taka zabawa w renderowanie :)
Napisano 19 Styczeń 201213 l Super model ! Jestem ciekaw końca. jedyna uwaga: patrząc na wlot do silnika jest to M3 :) bo ma 8 czarnych żeberek, zwykła "trójka" ma ich 12 sztuk i są one od frontu chrom a po bokach są czarne i mają inny kształt niż te z M-ki, nie są "kanciate" tylko bardziej płynne. Zderak też masz od M3 czyli będzie sportowa :) pozdrawiam P. Edytowane 19 Styczeń 201213 l przez siter90
Napisano 19 Styczeń 201213 l Autor plasti jak to na renderze:) ale raczej bedzie inaczej. siter90 ja tez jestem ciekawy konca :P A nie rozumiem co chciales przekazac tym "jedyna uwaga: pa...." to chyba nie uwaga tylko spostrzezenie :P Sa 3 wersje tego bmw, ja robie ta: http://img.netcarshow.com/BMW-3-Series_2012_1600x1200_wallpaper_0a.jpg ale nie ma na niej zadnego oznaczenia ze to M. Edit. siter90 a nie wiem czy to synonimy nie znam sie :P Taki maly tescik zapalonych swiatelek, troche dziwnie wylada bo nie ma jednego kola z tylu, i zla perspektywa, ale narazie nie chodzi o to :P Edytowane 19 Styczeń 201213 l przez maciek.m
Napisano 19 Styczeń 201213 l Przepraszam, moja pomyłka, to jest po prostu sportowa wersja 3ki, M-ka dopiero będzie. Czyli sportowa odmiana trójki. Co do uwaga-spostrzeżenie to chyba synonimy :)
Napisano 19 Styczeń 201213 l no materialy duzo od sceny zaleza, na tym nowym zas mi sie niepodoba :P pozdro
Napisano 21 Styczeń 201213 l Autor @plasti bede jeszcze walczyl z ujeciem na zewnatrz. @Napoleon czy'de fakt klosz mi sie przesunal zle po skopiowaniu i nie ma srodka nadkola, pozniej bedzie wszystko na bum cyk cyk:P poprawiam pomalu tez te blędy co wytknales :) A na dzis taki upik, lusterko, szyby boczne wraz z "oramowaniem", antena na dachu, klosze swiatel(nie wiem czy bede je poprawial i tak beda przezroczyste:)) i odblaskow, tlumik , i jakies plastiki pod spodem. Edit. Ale trzeba sie nameczyc zeby zrobic edita posta.... nawet jak sie usunie zdjecia i na nowo zaladuje to i tak odpalaja sie jako zdjecia i nie da sie pisac... No nic udalo sie i daje mini upa napisu na tylnej klapie :) Edit :) Dodałem tylnie światla, wsumie zaczalem modelowac je wczoraj w nocy, ciezko bylo bo nie widac za wiele przez te chromy... Edytowane 22 Styczeń 201213 l przez maciek.m
Napisano 22 Styczeń 201213 l Autor Dobra starczy tych editow :) Taki tescik scenki, modelowanie raczej juz zakonczone.
Napisano 22 Styczeń 201213 l ale się wyrobiłeś, tempo masz zabójcze, wygląda naprawdę świetnie. materiał felg wygląda słabo środek wymodelowany?