Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

sratatrata

jak zobacze gre z ta grafa to spoko...

techdem sie troche widzialo i nic z nich potem nie bylo w prawdziwych produkcjach - nvidia box of smoke / human head / alien ...i inne

do dzis jaram sie riddickiem - escape from butcher's bay (pokazali jak uzywac normalmapy) lub fear COMBAT (fantastyczne cienie z KAZDEJ lampy i kurz sypiacy sie ze scian), spora klase pokazali chlopaki z pcf w bulletstormie bo grafa dopieszczona i jednoczesnie dobrze zaprojektowana (i smiga na kartach z przed trzech lat)

innymi slowy - techdema imho rzadko przekladaja sie na jakosc prawdziwych gier - sa fajne jako pokazowka dla nvidii (co mozna wycisnac ze sprzetu za 5k$)

dla graczy niewiele z tego skapnie...

Napisano

@pxl666: techdemo to jak sama nazwa demonstracja technologii - pokazuje co silnik może i jest w takim demie powrzucane wszystko, że ledwo GPU wyrabia się w 33ms (30FPS), a CPU odpoczywa - animacja jest gotowa, nie musi reagować na input itp. więc grafika może być znacznie lepsza niż sprzęt na to pozwala w grach (i znacznie lepsza ze względu, że nie myśli się o starszym sprzęcie). Tech demo to jest taka prognoza pogody, jak będą wyglądały gry, kiedy obecnie najlepsze karty będą lo-endem.

Napisano

Mortom- Jeden GTX 680 + procek i7. Obczaj link który zamieściłem parę postów wyżej.

Napisano

@Monio

Dokładnie, Kepler to potężna "maszynka". Chyba pierwsza karta, przeznaczona do gier, która potrafi renderować proste odbicia raytracingowe w czasie rzeczywistym, i nie chodzi mi tu o jakieś 5 klatek na sekundę, tylko o pełne 30 i więcej.

Jeśli konsole nextgen będą oparte na tym układzie, szykuje się prawdziwa rewolucja w grafice gier, a różnica między obrazem prerenderowanym i renderowanym w czasie rzeczywistym będzie mniejsza, a może z czasem w ogóle się zatrze.

Napisano

To , że różnica w grafice realtime i pre-renderowanej się zatrze słyszę od jakichś 8 lat i za każdym razem jak przesuwa się granica dla realtime, przesuwa się też granica dla pre-renderowanej. Więcej jest możliwe, da się wycisnąć znacznie lepsze wypasy. Szybko się te światy nie zleją w jeden.

t.

Napisano

@ailambert: W akurat raytracingu kepler (mowa o tym obciętym GK104 w 680, a nie pełnym GK110 który zapewne będzie w 780) jest słabszą kartą od fermi czy HD7k. Siłą keplera jest prosta rasteryzacja. Na szczęście w tym demie nie ma mowy o raytracingu, a jest jedynie rasteryzacja.

To, że da się osiągnąć taką grafikę na jednej karcie to nie zasługa jednak samej karty, a tego, że Epic w demach zrezygnowało z MSAA, które wymagało sporo czasu i zastąpiło go prostymi filtrami postprocess (FXAA).

Napisano

@Skoti

Z tego co mi wiadomo fermi tego nie potrafi, ale mogę się mylić;)

@Baggins

W sumie się zgadzam, mam tylko takie dziwne wrażenie, że ostatnimi czasy układy GPU rozwijają się szybciej od CPU.

Napisano

gdyby nie piepszone konsole, grafika w dzisiejszych grach wygladalaby sto razy lepiej. teraz trzeba niestety wszystko pilowac aby te badziewne maszynki sprzed paru dobrych lat mogly to udzwignac :/

Napisano

@ailambert: Część potrafił, a zdecydowanie więcej z tego potrafił zrobić niż 680 o którym w tym filmiku nie ma mowy. W tym filmie mowa o Keplerze - ale pełnym keplerze z Hyper-Q i Dynamic Parallelism (o czym mowa na końcu filmu), a czego jest pozbawiony kastrat nazywany 680.

680 (GK104) nie ma wiele wspólnego z pełnym keplerem (GK110) na którego jeszcze czekamy i pod koniec roku ma się pojawić w kartach do obliczeń i później zapewne jako 780, ma mieć 15 SMX, 2880 rdzeni CUDA, 384 bitową szynę pamięci i Hyper-Q i Dynamic Parallelism, które dają mu super możliwości, jednak 680 (czyli straszny kastrat) tych możliwości jest pozbawiony i jest do tego typu zadań (fizyka/raytracing) gorszy niż Fermi.

Napisano

sammael_at- Cool story ale jak na razie najładniejsze i najbardziej dopieszczone graficznie gry wychodzą na pieprzone i przestarzałe konsole. Takie to ograniczanie.

Napisano

najładniejsze i najbardziej dopieszczone graficznie gry wychodzą na pieprzone i przestarzałe konsole

ktore?

Napisano

no niewiem Baggins ... mimo wszystko mi sie wydaje ze ingame zbliza sie malymi krokami do cg i filmow ... UE4 akurat nie jest najlepszym przykladem

tutaj demko japoncow ingame of Final Fantasy

http://www.youtube.com/watch?v=6HRKRwhk2ek&feature=related

to wyglada jak bardzo porzadne CG wedlug mnie .... a gry to troche inna bajka bo to jednak to nie filmik 2 minutowy z jednej kamery tylko pare godzin ogromnego swiata z masa interakcji i masa innych rzeczy