Napisano 16 Czerwiec 201212 l Witam. Używam Zbrush 4R2 We wcześniejszym moim temacie był ten sam problem jednak nikt nie umiał mi pomóc. Był on w złym dziale więc zakładam tu nowy. Problem jest dość poważny bo stoję przez niego w miejscu. Nie jestem w stanie ukryć polygonu pomiędzy innymi. Na pierwszym screenie utworzyłem ramkę a na drugim zwolniłem LPM. Zaznaczam że wykonując tą operację aktywowałem i dezaktywowałem "Pt Sel" jednak rezultat zawsze był taki jak na tych dwóch screenach. Co robię źle ? Czy to moja wina czy programu ? [ATTACH=CONFIG]86542[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]86543[/ATTACH] Edytowane 16 Czerwiec 201212 l przez golasek1992 nie dodałem wersji Zb
Napisano 16 Czerwiec 201212 l "Nie jestem w stanie ukryc polygonu pomiedzyy innymi" - nie kumam w czym masz problem bo ze screenow ktore zalaczyles jasno wynika ze jednak te polygony ktore zostaly zaznaczone zostaly ukryte, wiec wszystko zadzialalo jak nalezy..
Napisano 16 Czerwiec 201212 l Autor Nie, nie działa jak należy. Rzeczywiście wstawiłem kiepskie screeny ale już wstawiam poprawne. Jak widać objąłem ramką jeden polygon a zniknęło 9. Zaznaczam, że opcja "Pt Sel" jest wyłączona. [ATTACH=CONFIG]86547[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]86546[/ATTACH]
Napisano 16 Czerwiec 201212 l No nie działa, jeden z wielu bugów w zbrushu. Spróbuj pokombinować z grow/shrink visibility, może pomóc w wielu sytuacjach.
Napisano 16 Czerwiec 201212 l Autor mafida Tobie też ta opcja nie działa ? A innym ? Jestem ciekaw czy wszyscy z wersją 4R2 mają ten problem
Napisano 17 Czerwiec 201212 l Nie działa dobrze czerwona selekcja , co nie znaczy że nie da rady ukryć jednego polygona , można to zrobić co najmniej na 2 sposoby , grupując elementy które będziesz chciał chować . Zaznacz go na zielonej selekcji , ta zaznacza jeden polygon bez problemu , zrób z niego group visible i teraz możesz go chować jako pojedynczy polygon . Ewentualnie zrób sobie odpowiednie mapowanie UV w innym programie , bloki UV mapuj zgodne z grupami których będziesz używał potem w ZB i po wczytaniu tak przygotowanego modelu użyj Auto Groups With UV ta opcja jest przydatna jeśli sculptujesz skomplikowany model a pogrupowanie go w Zb było by trudne . Edytowane 17 Czerwiec 201212 l przez zeet
Napisano 17 Czerwiec 201212 l Stoisz w miejscu na własne życzenie a nie z winy programu. Olej tą opcje bo widocznie w ogóle nie działa. I nie szkodzi bo da się zrobić to co chcesz osiągnąć kilkoma innymi metodami. Ukrywa ci dokładnie te polygony których vertexy zaznaczyłeś. Zacznij od innej strony i ukryj wszystkie które chcesz żeby zostały, kliknij Polygroup:Group Visible i wyłacz hide. Teraz będziesz twój model będzie miał 2 polygrupy które sobie możesz ukrywać kiedy chcesz za pomocą shift+ctrl+klik. Ja polecam ci zawsze najmniejsze polygrupy robić 2x2 polygony bo na pojedyńczym nie da się jednym klikiem zrobić hide (bo nie ma żadnego własnego, nie współdzielonego vertexa) i okazyjnie może się maskowanie chrzanić. Mafida- Tak wiele tych bugów w zecie, całe multum w porównaniu do majki. ;)
Napisano 17 Czerwiec 201212 l Mafida- Tak wiele tych bugów w zecie, całe multum w porównaniu do majki. ;) A co tu ma Maya do rzeczy. Bugów w zbrushu nie ubywa dlatego że gdzieś jest ich więcej.Poza tym Maya to jednak "trochę" wiekszy program. Ewentualnie zrób sobie odpowiednie mapowanie UV w innym programie , bloki UV mapuj zgodne z grupami których będziesz używał potem w ZB i po wczytaniu tak przygotowanego modelu użyj Auto Groups With UV ta opcja jest przydatna jeśli sculptujesz skomplikowany model a pogrupowanie go w Zb było by trudne . Dokładnie , zdecydowanie najlepsza metoda, Zeet ma racje:)
Napisano 17 Czerwiec 201212 l Zbrush ma bugi, ale pracuje się w nim w inny sposób i każdy bug można jakoś ominąć. Dla mnie to jedyny soft, w którym można olać technikalia i po prostu robić (może za wyjątkiem exportu). Zeet: Bardzo dobra metoda, ale czasami nie działa. Nie wiem dlaczego ale ani roadkill, ani Xray, ani stary blender nie potrafiły z tym współpracować.
Napisano 19 Czerwiec 201212 l Może też to się przyda : http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?167639-My-Zbrush-Plugin%21&p=942708#post942708
Napisano 21 Czerwiec 201212 l Autor Problem który opisałem został zatwierdzony przez Pixologic jako bug. Zapewnili też że nad nim pracują.