karola-j Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 (edytowane) . link do większego obrazka: http://img204.imageshack.us/img204/8966/babajaga.jpg . . miniaturka: --------------------------- [ATTACH=CONFIG]88359[/ATTACH] Edytowane 1 Grudzień 2012 przez karola-j
karola-j Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 Wrzucam szkice pierwsze z pierwszych. Przepraszam za nieczytelność - gdy rysuję "dla siebie" zaczynam często od takich właśnie chaotycznych rysunków. Pomysły będą jeszcze dopracowywane. Jeszcze nie wiem na co się zdecyduję, może wpadną mi do głowy inne pomysły, ale na razie (od lewej): - klasyczna Baba Jaga, którą kiedyś straszono dzieci. Mnie akurat straszono listonoszem, ale on jest za mało mhrroczny. - strzyga w trakcie posiłku - utopiec/wodnik w akcji - wampir na polowaniu
miriam Napisano 6 Listopad 2012 Napisano 6 Listopad 2012 Mówiąc szczerze, przynajmniej na razie widzi mi się wersja 1. Pamiętaj również, iż w scenie ma być odczuwalny dreszczyk niepewności ;) rodem z horroru. Powodzenia. //Pozdr.
karola-j Napisano 6 Listopad 2012 Autor Napisano 6 Listopad 2012 Dreszczyk niepewności pewnie wyjdzie dopiero w dalszych etapach pracy, gdy już zdecyduję się co chcę pokazać i zacznę bardziej analitycznie podchodzić do ilustracji. Na pewno nie będzie latających flaków ani krwi na ścianach, bo preferuję bardziej subtelną grozę ukazaną detalami lub/i ogólną atmosferą. Jeszcze pomyślę, na razie dorzucam jeszcze dwa szkice: il. lewa: panowie od lat szczenięcych znęcali się nad zwierzętami, zwłaszcza nad kotami. Po latach nadchodzi kara. il. prawa: matka kocha swoje dziecko nieważne jakie będzie. Tutaj chcę grozę skupić na pozornie spokojnej i łagodnej postaci.
karola-j Napisano 10 Listopad 2012 Autor Napisano 10 Listopad 2012 Chyba wybiorę Jagę: kolejna porcja szkiców
karola-j Napisano 11 Listopad 2012 Autor Napisano 11 Listopad 2012 Rozpoczęłam rysunek na czysto. Ze szkiców z postu wyżej zdecydowałam się pozostać przy ustawieniu postaci tyłem, ale za to podarować jej mniej stylizowaną twarz. Na razie zamieszczam (kiepską) fotkę rysunku. Po skończeniu zeskanuję i dodam kolory w PS.
WojtekFus Napisano 11 Listopad 2012 Napisano 11 Listopad 2012 Bardzo spodobał mi się motyw z matką kochającą swoje dziecko, szkoda, że nie poszłaś w tym kierunku. Ostatni szkic super!
karola-j Napisano 11 Listopad 2012 Autor Napisano 11 Listopad 2012 Motyw z matką został odrzucony głównie z przyczyn praktycznych - boję się, że nie wyrobię z ilustracją z pełnym tłem (w tym pomyśle otoczenie odgrywa ważną rolę), krucho u mnie z czasem. Baba Jaga ma skupiać niepokój w samej sobie: swoim zachowaniem, gestem, tym co niesie już wprowadza jakąś narrację i jeśli nie zdążę osadzić jej w konkretnej przestrzeni, potraktuję tło w bardziej malarski sposób.
Swiezy Napisano 17 Listopad 2012 Napisano 17 Listopad 2012 Hej karola-j nie odpuszczaj. ;) czekam na Twoją prackę. ;)
karola-j Napisano 17 Listopad 2012 Autor Napisano 17 Listopad 2012 Spokojnie, w najgorszym wypadku puszczę tło, ale postać na pewno skończę :)
karola-j Napisano 18 Listopad 2012 Autor Napisano 18 Listopad 2012 Nie miałam jeszcze czasu, aby usiąść nad rysunkiem, dlatego niewiele drgnęło.
Status Napisano 18 Listopad 2012 Napisano 18 Listopad 2012 Wiewiórka? Będzie spleśniała i świeciła zielonymi oczami? ja to bym bardziej obstawiał kruka
karola-j Napisano 18 Listopad 2012 Autor Napisano 18 Listopad 2012 Tresowana wiewiórka ma uśpić czujność dzieciaczków zanim spotka je zły los.
Swiezy Napisano 18 Listopad 2012 Napisano 18 Listopad 2012 To dobrze bo już ile można te kruki męczyć, kruk to taki schematyczny pomysł. ;) bardzo fajny walor i fajnie właśnie że wiewiórka! Pozdrawiam
Sidre Napisano 18 Listopad 2012 Napisano 18 Listopad 2012 Fajne ! wydaje mi się ze widze Kietha Thompsona jako inspiracje.
karola-j Napisano 19 Listopad 2012 Autor Napisano 19 Listopad 2012 Delikatnie nawiązałam do Thompsona. Gdy zastanawiałam się jak skupić narrację w samej postaci kobiety-kanibalki, przypomniały mi się prace tego artysty, gdzie zawieszał na postaciach różne różnowści: http://www.keiththompsonart.com/images/full/ghoul.jpg
atheg Napisano 22 Listopad 2012 Napisano 22 Listopad 2012 Bardzo ciekawe podejście do tematu. Jeśli Ci się uda nie odpuszczaj tła. Jest ono w wypadku tego tematu moim zdaniem szalenie istotnym elementem budowania klimatu ilustracji. Chyba, że uprościsz je do minimum i spróbujesz wygrać temat samym oświetleniem co też jest opcją. Pozdrawiam.
karola-j Napisano 27 Listopad 2012 Autor Napisano 27 Listopad 2012 Zrobię z tłem tyle ile będę mogła. Na razie wrzucam zakończony etap rysunkowy. Nie jest dokładnie to, co chciałam uzyskać, nad kilkoma miejscami jeszcze bym posiedziała, ale nie mogę już sobie na to pozwolić. Zaczynam colouring w photoshopie.
Miłosz3ds Napisano 27 Listopad 2012 Napisano 27 Listopad 2012 Ojej, super! Błagam, nie popsuj kolorem! :D edit: ok, zajrzałem do bloga - nie popsujesz :D dawaj dalej!
Swiezy Napisano 27 Listopad 2012 Napisano 27 Listopad 2012 Super babucha, no ale białe tło urywa głowę. Pozdrawiam
karola-j Napisano 28 Listopad 2012 Autor Napisano 28 Listopad 2012 Rozpoczęłam pracę z kolorem. Tło na razie neutralne, ale jak czas pozwoli, coś w nim zaistnieje.
Rotcore Napisano 29 Listopad 2012 Napisano 29 Listopad 2012 dzięki solidnemu rysunkowi idzie w dobrą stronę... kibicuje obyś zdążyła ;)
Urbanboogie Napisano 29 Listopad 2012 Napisano 29 Listopad 2012 Wstępne szkice bardzo fajne, potem byłem trochę sceptycznie nastawiony jak zaczęłaś w ołówku, a teraz jak doszedł kolor to wygląda wszystko genialnie! Efekt przypomina rysunek kredkami :) Jestem bardzo ciekaw jak wybrniesz z tłem żeby wyglądało spójnie z postacią, ale w sumie Miłosz3ds powiedział już wszystko w temacie :D Trzymam kciuki, jestem totalnie zauroczony tym schematem kolorystycznym, nie wyobrażam sobie jak można by było zrobić to lepiej
karola-j Napisano 29 Listopad 2012 Autor Napisano 29 Listopad 2012 Sama jeszcze nie jestem pewna co zrobię z tłem, ale postaram się, aby nie wyglądało sztucznie.
grass Napisano 29 Listopad 2012 Napisano 29 Listopad 2012 świetne kolory i rewelka szkic , czekam na całość
Mocnek Napisano 30 Listopad 2012 Napisano 30 Listopad 2012 Juz oloweczek (ten pierwszy, zwlaszcza ten pierwszy, bardzo lekki) wyszedl swietnie, w kolorku tylko lepiej. Bardzo ladne, czekam na grande finale
Pawlito Napisano 30 Listopad 2012 Napisano 30 Listopad 2012 Twoja opowieść najbardziej mi się podoba z tego cyklu.:)
Swiezy Napisano 30 Listopad 2012 Napisano 30 Listopad 2012 Render całkiem niezły chociaż jakaś taka martwa ta babcia jak posąg. ;p Pozdrawiam
karola-j Napisano 30 Listopad 2012 Autor Napisano 30 Listopad 2012 Mocnek, resh, kosi - dzięki! : ) Swiezy - dodam jej twarzy trochę koloru, ale nie będę przesadzać, bo na całą scenę pada zimne światło.
karola-j Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Napisano 1 Grudzień 2012 Ostatni upload w pierwszym poście. Niestety nie mogę już dalej tego ciągnąć, tło zostawiam w fazie szkicu.
grass Napisano 1 Grudzień 2012 Napisano 1 Grudzień 2012 wyszło świetnie chyba najlepsza rzecz jaką Twoją widziałem
Soulinka12 Napisano 1 Grudzień 2012 Napisano 1 Grudzień 2012 praca na totalnym wypasie :) jesteś moją faworytką :)
Rekomendowane odpowiedzi