Jump to content
  • 0

VRay Szum


Question

Witam, próbuje wyrenderować element w VRay, ale strasznie widać szum, gdy zwiększę parametr "Global Subdivs Multiplier" w zakładce Settings, podzakładce VRay::DMC Sampler to szum jest mniejszy, ale dalej go widać. Ma ktoś jakąś poradę? Bardzo prosze o odpowiedź.

Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

Na jakość renderu ma również wpływ parametr Sudivs światła, którego używasz do oświetlenia sceny. Do tego dochodzi Subdivs materiału w zakładce reflection, jeżeli materiał choć trochę odbija. Noise threshold w zakładce settings - im mniejszy tym mniej szumu. Adaptive amount również. Spróbuj najpierw z tymi parametrami tylko zmieniaj ostrożnie bo to co w zakładce settings ma duży wpływ na czas renderu.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Z tego co podałeś to akurat nie zmieniasz parametru odpowiadającego w pierwszej kolejności za odszumianie renderu w tej samej zakładce za odszumianie odpowiada adaptive amont można go na razie zostawić na parametrze 0,85 natomiast powinieneś podkręcić noise treshold spokojnie do wartości 0,005 lub nawet 0,001. Jeśli to nie pomoże to podaj parametry światła i materiałów tak jak mówił Pawelkos

Link to post
Share on other sites
  • 0

Tutaj render:

http://img850.imageshack.us/img850/8315/23169316.jpg

 

Zmiana parametru noise treshold nie pomogła.

 

A tutaj ustawienia VRayLight:

http://www.iv.pl/images/98810933197384406915.jpg

 

 

Jeszcze mam jedno pytanie, jak ustawić żeby podłoże nie było widoczne pod samochodem? Wstawiłem VRayMtlWrapper i po dodaniu światła uwidocznił się, lekko go widać, ale jest. Na dodatek widać na nim przy innych ustawieniach VRay Wielkie Kropki, tutaj chyba ich bardzo nie widać.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Czy to przypadkiem nie jest metaliczny materiał na autku bo jesli tak to sprawdź jak masz ustawione sudividy w reflectach. a z tego co zrozumiałem nie chcesz widzieć podłoża to daj mu materiał mate/shadow dzięki temu będziesz miał podłoże z obrazka a równocześnie będzie ono cieniowane przez model

Link to post
Share on other sites
  • 0

Jeśli chodzi o zwiększenie subdiv światła to pomaga, ale znacznie wydłuża czas renderingu, ale cóż tak być chyba musi. Jeśli chodzi o materiał to zwykły VRayCarPaint ale parametr Flakes ustawiony na biały bo jakieś dziwne ciemne linie się pojawiały na samochodzie, a zwiększanie subdiv przy materiale nie wiele daje na szum w tym przypadku.

 

Czy materiał mate/shadow inaczej będzie działał niż materiał vray-owski VRayMtlWrapper?

 

Jeśli chodzi o szum to już jest o wiele lepiej.

http://www.iv.pl/images/74773468261981352494.jpg

Minimalnie go jeszcze widać, także nie wiem czy się tym przejmować, ale jakby coś się dało zrobić to proszę o radę.

 

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Link to post
Share on other sites
  • 0

No to jescze sprawdź jaki masz filtr AA włączony ( w zakłądce Image sampler), bo jeśli standardowo Area to zawsze będzie zmiękczał obraz. Zamień na Backman lub CatmulRoom. To są filtry wyostrzające i być może coś poprawią.

Link to post
Share on other sites
  • 0

nie materiał ten dział zupełnie inaczej obiekt jest całkowicie przezroczysty a właściwie przyjmuje obraz który się pod nim znajduje a równocześnie zachowuje cieniowanie ze wszystkiego co na niego postawisz sprawdza się np bardzo dobrze przy umieszczaniu modeli w lokacjach. Co do filtra AA to do autek i lakierów bardzo dobrze sobie z nimi radzi VrayLanczosFilter

Link to post
Share on other sites
  • 0

Jesli chodzi o cien pod autem to VRayMtlWrapper to dobry wybor. Ale jako ze material mimo ze jest "przezroczysty" to wciaz generuje i otrzymuje GI. Wiec to co sie uwiocznilo to pewnie wlasnie GI widoczne na brzegach plane'a na ktory umiesciles ten material. Zrob po prostu duzo wiekszego plane'a i powinno byc OK. Oprocz nadawania materialu VRayMtlWrapper mozesz tez zaznaczyc Matte we wlasciwosciach obiektu dla vray'a. Co do materialu matte/shadow ktory zapronoponowal tu kolega shadowsexp to raczej sklanialbym sie ku temu zeby unikac jego stosowania, gdyz w helpie do vray'a chaosi pisza ze nie jest on w pelni obslugiwany i zalecaja wlasnie uzycie dla takich przypadkow VRayMtlWrapper.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Pawelkos jakoś nie widać tu żadnej niekompatybilności z vrayem materiału mate/shadow , włączenie w obiekcie opcji matte nie zawsze wyjdzie z pozytywnym skutkiem szczególnie jeśli się robi osadzenie na lokacji bez GI, nie mówiąc że renderuje się od razu dłużej.

planeo.jpg

mateshadow.jpg

Tak ogólnie to powinieneś subdivid w świetle podkręcić do 24 a także włączyć opcje full dome, nie dałeś ustawień rendera bo tu także może znajdować się przyczyna że nie najładniej ci wychodzi lakier na autku

Ford z kolekcji PK3DStudio , lakier własny blend, a lokacja z http://img35.imageshack.us/img35/9757/mateshadow.jpg

za niepełne zgranie z góry przepraszam ale zbiłem to na szybko ;)

Edited by shadowsexpe
Link to post
Share on other sites
  • 0

shadowsexpenapisalem ze nie jest on w pelni obslugiwany a nie ze jest w ogole niekompatybilny i mozliwe ze tej niekompatybilnosci nigdy nie zobaczysz. Zajrzyj do helpa to bedziesz wiedzial w jakis sposob jest on niekompatybliny. Poza tym napisalem ze sklanialbym sie aby nie uzywac matte/shadow, a nie ze jest to zlo i uzywanie tego materialu powinno byc prawnie zabronione;) Po prostu jestem zdania ze jesli autorzy rendera sami sugeruja uzycie materialu do tego celu, ktory specjalnie zaprojektowali pod swoj silnik to lepiej jest wykminic co robimy zle ze nie dziala, aby w przyszlosci uniknac problemow gdy np bedzie nam potrzebne to czego nie obsluguje matte/shadow. Ale to tylko moje zdanie i wiadomo ze kazdy uzyje tego co mu wygodnie ;)

Link to post
Share on other sites
  • 0

Pawelkos ja tez sie nie czułem urażony ani tez nie odebrałem że piszesz że jedynie słuszny jest taki a nie inny materiał ;) . A tak naprawdę to jeszcze nie słyszałem aby firma nie zachwalała swoich produktów i nie mówiła że coś innego jest beee. a co do wrappera to też nie mówię że on jest zły , dla mnie jest on niezastąpiony jeśli chodzi o wstawianie drugoplanowych drzewek i ognia w kominku ;)

Link to post
Share on other sites
  • 0

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Co do ustawień VRay to przesyłam screeny:

settings1c.jpg

 

settings2v.jpg

 

settings3k.jpg

 

W świetle podciągnąłem subdivs na 32 dla lepszego wyniku ;p

Jakby się coś dało jeszcze wykombinować, żeby wszystko było dobrze i czas renderingu nie za duży to prosiłbym o poprawki.

 

shadowsexpe: Co do matriału karoserii to jakich używasz ustawień jeśli można spytać?

 

A tutaj jeszcze testowy render ze zmienionymi trochę ustawieniami:

- preset w irradiance ustawiony na high

- global subdivs multiplier w VRay::DMC Sampler ustawiony na 10

maseratigt.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 0

Witam

Odświeżę trochę temat. Wprawdzie problem występujący u mnie jest raczej szumem innego rodzaju (raczej nie spowodowany przez AA), ale chyba nie warto zakładać nowego wątku. Bez względu na zmianę parametrów, filtrów (rodzajów i mnożników) pojawia mi się na renderze biały i czarny szum (nawet z bardzo wyżyłowanymi ustawieniami). Załączam przykłady:

 

http://tinypic.com/view.php?pic=2vwzr47&s=6

parametry renderingu ustawiłem tak, jak podał w tym wątku fiszkas kilka wypowiedzi wcześniej.

 

Szukając rozwiązania problemu trafiłem na tutka Evermotion dla sceny interior ze światłem dziennym. Pobrałem, zarzuciłem na maxa: http://www.evermotion.org/tutorials/show/7900/making-interior-scene

Parametry renderingu delikatnie zaniżyłem, wyszło tak: http://i47.tinypic.com/35ioy1t.jpg

Tu akurat rozumiem skąd szum (delikatnie zaniżyłem parametry renderingu). Swoją drogą myślałem że V-ray skróci mi czasy renderów w porownaniu z MR, ale przyzwoity render wymaga takich ustawień, że te czasy zamiast zmaleć, poważnie się wydłużyły.

No chyba, że coś w ustawieniach poważnie paskudzę.

 

Potem zastosowałem te same ustawienia co do poprzedniego rendera w pierwszej scenie, wynik mnie rozwalił...

http://i50.tinypic.com/35idmj9.jpg

 

Gdzie popełniam bład? Bo sądzę, że to jakaś kardynalna głupota, której nie umiem zauważyć. Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc, nie daje mi to spać od trzech dni :/

Link to post
Share on other sites
  • 0

Zdjąłem tekstury z obiektów, rzeczywiście renderuje się czysto nawet na defaultowych ustawieniach silnika.

Co do subdivs, masz na myśli ustawienie subdivs w kanałach reflect/refract materiałów?

 

P.S. Co ciekawe, ten biały szum zaczyna się pojawiać automatem, przy dodaniu nowego źródła światła. Nawet przy nieoteksturowanych obiektach.

Edited by Dad
Link to post
Share on other sites
  • 0

Zaznaczony, efekt ten sam :/

Jak ustawię wyłącznie 1 źródło światła uzyskuję render bez szumu, przy więcej niż jednym robi się masakra.

Jutro wrzucę screeny ustawień silnika, świateł, kamery, może coś zauważycie, na dziś wymiękam.

 

Edit:

Ustawienia silnika: http://tinypic.com/view.php?pic=29eng5j&s=6

Ustawienia świateł: http://tinypic.com/view.php?pic=110y5ad&s=6

 

Naprawdę nie wiem co może powodować ten szum. Przy MR nigdy mi się taki zonk nie zdarzył.

Edited by Dad
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy