Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam model 10x za duży i muszę go zmniejszyć razem z modyfikatorem H&F. Przy skalowaniu 'Unit Scale' czy też ręcznym zmniejszeniu włosy pozostają takiej samej wielkości tylko w mniejszych odstępach. Włosy po przeskalowaniu powinny zrobić się krótsze i cieńsze a pozostają bez zmian. Jak je zmniejszyć?

Żeby było jasne dołączam przykładowe screeny.[ATTACH=CONFIG]88623[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]88624[/ATTACH]

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Modyfikator H&F nałóż dopiero na model w skali docelowej. Najlepiej w skali 1:1 co do rzeczywistości, czyli człowiek ma ok 170 - 185 cm na przykład.

Napisano

zrób to co powiedział Shogun a dwa sprawdź czy masz ujednolicone jednostki miary w maxie. W units setup masz system unit setup w jednym i w drugim przyporządkuj te same jednostki miary;)

Napisano
  • Autor

Czyli 'zrób od początku'. Pewnie bym tak zrobił lecz tyczy się to kilku terenów i postaci z dość skomplikowanym układem i funkcjami. Ponawiam więc pytanie o to czy da się manipulować skalą H&F?

Napisano
  • Autor

Pozwolę sobie odpowiedzieć... :) Jest sposób na modyfikacje włosów. Trzeba je zmodyfikować do spline edytować i na powrót zmodyfikować do włosów operatorem guide ze spline ale zachowują jedynie podobny kształt nie wiedząc czemu. Jeśli komuś się udało osiągnąć ten sam to pomoże Ci.

Napisano

Próbowałeś zjechać z parametrem scale w hairze? Skalujesz obiekt np. 5x mniejszy, w hairze zmieniasz wartość scale na 20 i masz proporcjonalne włosy. Sprawdź, dawno się tym nie bawiłem;)

Napisano

Tak jak pisze mafida, tylko niestety scale działa jedynie na długość, na grubość nie. Przynajmniej z tego co pamiętam, nie mogę teraz sprawdzić. Ale jeżeli musisz skalować obiekt, np pięć razy mniejszy, zmniejsz skalę do 20, no i tak samo z grubością włosa, zarówno góra jak i dół podziel na 5.

Napisano
  • Autor

Scale da radę jedynie w zmniejszaniu. Grubość to bajka do zabawy bo trzeba nieco więcej niż proporcjonalnie pomniejszyć. Niestety ja muszę w obie strony to robić czyli pomniejszać i powiększać. Zrobiłem to w ten sposób że modele które nie muszą mieć dynamiki włosa zrobiłem jako obiekt a resztą się pobawiłem.

Dzięki za zainteresowanie i próby pomocy.

Napisano

Każdy system powinien mieć global scale do skalowania symulacji. Możesz to połaczyć jakimś driven keyem do włosów i gotowe.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.