Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam model 10x za duży i muszę go zmniejszyć razem z modyfikatorem H&F. Przy skalowaniu 'Unit Scale' czy też ręcznym zmniejszeniu włosy pozostają takiej samej wielkości tylko w mniejszych odstępach. Włosy po przeskalowaniu powinny zrobić się krótsze i cieńsze a pozostają bez zmian. Jak je zmniejszyć?

Żeby było jasne dołączam przykładowe screeny.[ATTACH=CONFIG]88623[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]88624[/ATTACH]

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czyli 'zrób od początku'. Pewnie bym tak zrobił lecz tyczy się to kilku terenów i postaci z dość skomplikowanym układem i funkcjami. Ponawiam więc pytanie o to czy da się manipulować skalą H&F?

Napisano

Pozwolę sobie odpowiedzieć... :) Jest sposób na modyfikacje włosów. Trzeba je zmodyfikować do spline edytować i na powrót zmodyfikować do włosów operatorem guide ze spline ale zachowują jedynie podobny kształt nie wiedząc czemu. Jeśli komuś się udało osiągnąć ten sam to pomoże Ci.

Napisano

Próbowałeś zjechać z parametrem scale w hairze? Skalujesz obiekt np. 5x mniejszy, w hairze zmieniasz wartość scale na 20 i masz proporcjonalne włosy. Sprawdź, dawno się tym nie bawiłem;)

Napisano

Tak jak pisze mafida, tylko niestety scale działa jedynie na długość, na grubość nie. Przynajmniej z tego co pamiętam, nie mogę teraz sprawdzić. Ale jeżeli musisz skalować obiekt, np pięć razy mniejszy, zmniejsz skalę do 20, no i tak samo z grubością włosa, zarówno góra jak i dół podziel na 5.

Napisano

Scale da radę jedynie w zmniejszaniu. Grubość to bajka do zabawy bo trzeba nieco więcej niż proporcjonalnie pomniejszyć. Niestety ja muszę w obie strony to robić czyli pomniejszać i powiększać. Zrobiłem to w ten sposób że modele które nie muszą mieć dynamiki włosa zrobiłem jako obiekt a resztą się pobawiłem.

Dzięki za zainteresowanie i próby pomocy.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności