Dynamico Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 (edytowane) 3ds max - Vray - Photoshop Moje pierwsze próby z oświetleniem Hdri. Do oświetlenia całej sceny tylko Vraydome + Hdri. Fortepian to darmowy model z Cgaxis. Pomieszczenie istniejące. Ściany, sufit, podłoga miały zostać oryginalne. Obrazek w oryginalnej wielkości http://www.dnstudio.com.pl/ftp/moje1c.jpg Obrazek w oryginalnej wielkości http://www.dnstudio.com.pl/ftp/moje2a.jpg Zdjęcie istniejącego pomieszczenia Edytowane 21 Październik 2013 przez Dynamico
Miłosz3ds Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 A miałem pisać, że ostatnie prawie fotoreal - prawie, bo w oczy rzuca się powtarzająca tekstura na ścianie :D Ładnie, ale na pierwszym widok za oknem trochę się wali, przez co jakoś tak pływa samo pomieszczenie. Dobre światełko i roletki :)
Dynamico Napisano 21 Październik 2013 Autor Napisano 21 Październik 2013 @Miłosz3ds - dzięki. Muszę "pogrzebać" w swoich zdjęciach ale niestety mało mam takich "parkowych". Teraz widzę, że raster na suficie z "bumpa" jednak nie obleci na bliskim planie. No i dywan na drugim ujęciu jakoś płasko wyszedł. Kolor też chyba zmienię na bardziej brązowo/beżowy.
l337 Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Świetne światło ale nie zgadzają się perspektywy front/bg. No i w poście można by trochę z obrazka wyciągnąć chyba (daj znać to usunę):
skalpel3d Napisano 22 Październik 2013 Napisano 22 Październik 2013 Światło fajne ale mnie najbardziej boli filtr aa, co do światła to może bym jeszcze się pobawił jego temperatura aby bardziej zgrać wnętrze z otoczeniem :)
Dynamico Napisano 25 Październik 2013 Autor Napisano 25 Październik 2013 Zmieniłem kolor dywanu - ten w odcieniach zieleni chyba nie za bardzo pasował, chociaż oryginalny Jan Kath. @skalpel3s - HDRI z dosyć popołudniowym słońcem, co najbardziej widać po cieniach na stole, więc jego temperatury we wnętrzu nie zmieniam. Wymieniłem tło za oknem. Niestety nie mam żadnego zdjęcia robionego pod słońce i cienie na pewno nie pasują. Ale teraz powinien pasować horyzont. obrazek w pełnej rozdzielczości
Karkosik Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 Podmianka koloru w Szopie w tym przypadku nie zrobi roboty ;) Spójrz na chromy foteli :D Wg. mnie ten dywan pasuje tutaj jak pięść do oka. Niedość ze paskudny wzór (wygląda jakby był juz ostro powycierany) do tego nie widze sensu wkładania takiego dywaniu na srodek tak dużego pomieszczenia. Wygląda to dosyć śmiesznie według mnie. Światełko spoko. Ale pomieszczenie sprawia wrażenie pustego. W takim sensie że mało w nim sie dzieje. Duże ściany na których nie dzieje się nic. Ściana na której jest biurko jest zupełnie pusta. Firany wyglądają jak tania wykładzina z castoramy. Myślę, że lepiej spasowałby jakiś gładki wzór. Ogólne odczucia spoko, ale jest sporo rzeczy do poprawienia ;) Powodzenia :D
Dynamico Napisano 25 Październik 2013 Autor Napisano 25 Październik 2013 @Karkosik Faktycznie proste sposoby nie zawsze są doskonałe (kolor dywanu). Odbija się dalej zielony :-) Te powycierane dywany kosztują do 5.000 € za metr kwadratowy http://www.jan-kath.de/ Dywanem chciałem wydzielić pewną powierzchnię o innym przeznaczeniu i nieco "zmiękczyć" pomieszczenie, prawie w całości "z drewna". Ściana za fortepianem jest składana i nic nie może przy niej stać. Natomiast za biurkiem jest opuszczany ekran, w naturze większy niż ten na wizualizacji. Tak, że tam to chyba tylko obrazy się zmieszczą. No i do tego dosyć nietypowy użytkownik no i samo przeznaczenie pomieszczenia. Gabinet, pokój do pracy, salka konferencyjna i jeszcze ten fortepian, który nie jest tylko ozdobą. Ale też uważam, że trochę trzeba to "doposażyć", lecz nie chciałbym tego "zagracić".
Karkosik Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 No to z tym dywanem to żeś mnie zaskoczył. Zwłaszcza że wszystkie dywany które tam obejrzałem wyglądają tak samo staro i paskudnie ( i nie chodzi tu o mój gust, tylko o fakt ze one są zwyczajnie poniszczone (celowo oczywko) ). Aż dziw, że jest popyt na to ;) No nic tyle dygresji. Powodzenia w pracach ;)
MicInc Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 Tak jak Karkosik napisał trochę tu zalatuje Castoramą - zasłony, stół, krzesła, kwiatki. No i do tego wszystkiego designerski dywan?? Mógłby kosztować nawet milion, ale pasować to on tu raczej nie będzie :) Rzuca się w oczy duża różnica w gloss. map na parkiecie. Zmniejszyłbym tą różnicę.
jacekszy0 Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 Te powycierane dywany kosztują do 5.000 € za metr kwadratowy http://www.jan-kath.de/ Tą stronę mają tak okropną, że aż nie chce się przeglądać tych dywanów nawet :)
Dynamico Napisano 26 Październik 2013 Autor Napisano 26 Październik 2013 @MicInc He, he... Stołu i krzeseł Ray & Charles Eames w Castoramie raczej nie kupisz :-) Choć chińskich podróbek jest już wszędzie pełno. Co w zamian za dywan? Ewentualnie jaki? A co do samych dywanów - ręcznie tkane np. z jedwabiu i wełny z lamy. Tak naprawdę trzeba je na żywo zobaczyć i dotknąć. Ten na wizualizacji jest na razie "wstawiony" poglądowo? Żeby zobaczyć różnicę pomiędzy takim rozwiązaniem a pustą podłogą.
MicInc Napisano 27 Październik 2013 Napisano 27 Październik 2013 No widzisz. Ja jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy, dlatego mówię to, co myślę :) Więc na moje oko laika wszystko tu wygląda na tanie (pomijając fortepian ;)) i niedopasowane. Nie widać tych wydanych tysięcy euro. Jeśli zależy Tobie na zostawieniu tego dywanu, to resztę zrobił bym jak najbardziej neutralną, wręcz minimalistyczną, żeby to dywan stanowił główną "atrakcję". Zresztą zobacz jak wygląda wystawa (?) tych dywanów na stronie, którą podałeś wcześniej. Takiej stylistyki bym się mniej więcej trzymał.
Rekomendowane odpowiedzi