DrRambo Napisano 2 Listopad 2013 Napisano 2 Listopad 2013 (edytowane) Cze, robię Alfe 159 w 3ds max 2011. Będę wrzucał postępy. Każde uwagi mile widziane. [ATTACH=CONFIG]92025[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]92026[/ATTACH] Edytowane 2 Grudzień 2013 przez DrRambo
maciek.m Napisano 2 Listopad 2013 Napisano 2 Listopad 2013 Proponuje zaczac od nowa bo juz jest zle i krzywo. Nie robi sie od poczatku tak ostrych przejsc i wyciec nie mowiac juz o chamferach. Najpierw baza, potem zageszczenie, wycinanie a na koncu chamfery. Poogladaj inne watki i zobacz jak wyglada baza itd. A poza tym trzymam kciuki ze jakos wyszlo bo to moje autko, jak bys potrzebowal jakis specjalne zdjwcia zblizenia to pisz :)
DrRambo Napisano 2 Listopad 2013 Autor Napisano 2 Listopad 2013 Hej, dzięki za rady i za propozycje : ) robiłem już autka tak jak mówisz, ale tak mi jest wygodniej, zobaczymy co wyjdzie. Na razie update [ATTACH=CONFIG]92028[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]92029[/ATTACH]
maciek.m Napisano 2 Listopad 2013 Napisano 2 Listopad 2013 No dobrze ale zobacz ptwoja metoda nie masz dosc zageszczonej siatki na blotniku a musiales dodac tam linie od ostrego przejscia. Dodales je krzywo i cale nadkole bardzo mocno faluje i lamie sie w kilku miejscach a w rzeczywistosci jest tam idealnie gladkie przejscie.
Biolo_idiota Napisano 3 Listopad 2013 Napisano 3 Listopad 2013 Niestety, Maciek wie co mówi.. kogo jak kogo, ale jego po prostu bym słuchał.
hkropinski Napisano 3 Listopad 2013 Napisano 3 Listopad 2013 Cóż, prawda jest taka, że każda metoda jest dobra i każda ma swoje wady i zalety. W grafice komputerowej również istnieje pojęcie mody, obecnie tyczy się ono budowania bryły i dodawania detalu po uprzednim zagęszczeniu. Co nie zmienia faktu, że wiele doskonałych modeli zostało zrobionych w sposób taki, jaki próbuje naśladować autor wątku. Na chwilę obecną jest krzywo, nie panujesz nad krawędziami, a metoda którą wybrałeś ma to do siebie, że najpierw powinieneś zaplanować jak będzie skonstruowany Twój model a dopiero później brać się za robotę. Narysuj sobie chociażby w PS'ie jak chcesz żeby wyglądała Twoja siatka, a pozwoli Ci to uniknąć niespodziewanych szczegółów przez które tak bardzo zagęszczasz siatkę i jednocześnie wykrzywiasz model. Pozdrawiam
DrRambo Napisano 3 Listopad 2013 Autor Napisano 3 Listopad 2013 Dzięki za rady. Macie racje. Poprawiłem siatkę, poprostowałem, rozrzedziłem. Zbudowałem bryłę i będę jechał dalej radami Macka.
Pawlito Napisano 10 Listopad 2013 Napisano 10 Listopad 2013 Wzdłużna fala biegnąca od krawędzi reflektora przez cały bok nie pozwala przychylnie spojrzeć na model. Niestety. IMO możesz postąpić dwojako: *Jeżeli to pierwszy projekt: ciśnij dalej z tym co już zrobiłeś, bo trochę modelować umiesz, lecz brakuje w tym porządku. Zrób studio, daj shadery, bieżniik koła staraj się wymodelować z jakiegoś tuta na yt lub spytaj Wyroczni, potem zamapuj, na profil daj bumpa. Dąż do wyrenderowania obrazka o akceptowalnej jakości i nie męczyć tego zbyt długo bo mozna się zniechęcić. *Jeżeli nie, no to nie ma zmiłuj, CHOĆ to w dużej mierze zależy od poziomu poprzedniej pracy jesli taka była bo możliwe ze tej nie warto zaczynac od nowa (patrz ostatnie zdanie z poprzedniego akapitu). Ten samochód nie jest łatwy tak jakby się mogło wydawać, jeśli zrobisz coś nie gorszego od tego to będzie już niezle, nawet słabujacy model można podciągnać ładnymi shaderami, ujęciem, kompozycja kadru...
DrRambo Napisano 11 Listopad 2013 Autor Napisano 11 Listopad 2013 zacząłem robić od początku jeszcze przed weekendem - idąc radami Macka a ta fala tam to była nie dlatego, że niedopatrzyłem albo nie umialem jej usunąć. przy reflektorze oznaczyłem sobie gdzie będzie cięcie a bok był po prostu nie zrobiony jeszcze niebawem wrzuce aktualizację
DrRambo Napisano 12 Listopad 2013 Autor Napisano 12 Listopad 2013 mało czasu mam, ale coś tam sobie dłubię. siatka oczywiście jeszcze nieskończona
pecet Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Teraz wygląda jeszcze gorzej. Rób powoli i dokładnie. Obecnie cały bok wygląda na machnięty w pół minuty.
DrRambo Napisano 13 Listopad 2013 Autor Napisano 13 Listopad 2013 jakbyś przeczytał, że siatka jest nieskończona to byś mógł darować sobie taki komentarz
maciek.m Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 siatka jest o wiele za gesta. przy takiej siatce rozkladanej recznie na pewno bedzie ci cos falowac. Powinna byc dwa razy rzadsza. Obejzyj inne watki czy przyklady w necie jak wygladaja bazy aut, bo faktycznie chyba troche za szybko robisz bez wczesniejszego przygotowania i rozpoznania w temacie. Zobacz sobie chociaz moj watek z lamborghini miura, mysle ze tam baza jest dobrze zrobiona.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Koledzy maja racje... siatka robiona jakby w pospiechu i przy takim zageszczeniu widze 2 problemy: 1). bedzie falowac jak wspomnial maciek.m 2). okazac sie moze, ze jest niedostatecznie gesta przy np cieciach drzwi w miejscach nadkoli itp. Sugerowalbym poswiecic temu wiecej czasu i uwagi, bardziej przemyslec ta siatke i obserwowac gdzie i dlaczego robi sie ostrzejsza i bardzo faluje. To juz musisz sobie wyrobic w sensie nawyku/wyczucia. Cierpliwosci :) Jest jeszcze inna kwestia - bardzo dobrym sposobem, metoda, jest "od ogolu do szczegolu" czyli stworzyc baze siatki, zagescic za pomoca Meshsmooth'a i dopiero wtedy wycinac drzwi, szyby przednie itd. Nie muszisz sie uczyc tego od razu na samochodach, po prostu sprobuj na czymkolwiek, podpatrz jak inni robia takie bazy siatek, co jest istone. Na tym forum niejednokrotnie byly pokazywane takie bazy i efekty prac nad nimi.
DrRambo Napisano 13 Listopad 2013 Autor Napisano 13 Listopad 2013 no i takie rady to ja cenie jak najbardziej. rozrzedzę siatkę w takim razie. bok jest jeszcze nietknięty, na pewno będzie bardziej gęsty.
Berger Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Rada na przyszłość - jak coś jest nieskończone w sposób, który nie pozwala na ocenę modelu lub idei modelowania to nie wrzucaj go na forum, szczególnie jeśli wygląda dupnie. Co innego jak pokazujesz jakiś wip kawałka modelu, w którym coś widać, co innego jak pokazujesz dwa nadkola z kilkoma polygonami między nimi.
DrRambo Napisano 13 Listopad 2013 Autor Napisano 13 Listopad 2013 dobra dzięki za rade, ale ja nie napisałem, że wrzucam skończoną siatkę tylko napisałem, że zamieszczam etap na jakim jestem zaraz na złośc wam, wrzuce to w finished work :D
hkropinski Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 hmm... mówisz, że modelujesz z bazy (która z założenia powinna być prosta i nieskomplikowana), a Twój model posiada siatkę bardziej zagęszczoną niż model, który został przygotowany na kilka lat zanim modelowanie "z bazy" stało się popularne:) To powinno dać do myślenia i należało by jeszcze raz zdecydować, którą drogę modelowania obierzesz. POLECAM LINK Pozdrawiam
..:: WIKTOR ::.. Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 To byly czasy kiedy kazdy poly sie liczyl zeby nie mulilo kompa :) DrRambo, popatrz na ta siatke jak fajnie mozna "obejsc" gestosc siatki np na masce albo na nadkolach przy przednich lampach gdzie u Ciebie sie powierzchnia zakrzywia. Tutaj jest ladnie gladko poprowadzona przez co nie ma tego falowania. To ni bedzie zly pomysl zeby sie wzorowac na tej siatce. Nie bedzie tutaj zadnej ujmy dla Ciebie. Sprobuj. W pewnym momencie chwycisz o co chodzi i bedzie coraz lepiej. Najwazniejsze sie nie poddawac! Kazdy z nas przez to przeszedl :) Chocbys mial 100 razy zaczynac ten model to zrob to. Nie zabieraj sie napewno za inny tylko mysl o tym i szukaj rozwiazania. 3Mam kciuki caly czas. Jedynie zeby bylo latwiej to wybralbym Alfe Brera bo ma latwiejszy tyl... ;)
..:: WIKTOR ::.. Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 No i teraz to zaczyna wygladac. Daj jeszcze model z nalozonym MS dla podgladu. Dasz rade z modelowaniem skoro potrzafisz ladnie ulozyc siatke. Po prostu trzeba zrozumiec dokladnie o co chodzi i jak powinno sie ja ukladac zeby bylo ladniutko :)
DrRambo Napisano 16 Listopad 2013 Autor Napisano 16 Listopad 2013 łap. niełanie wygląda koło światła bo brakuje kresek na razie
..:: WIKTOR ::.. Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 Spokojnie pracuj nad tym dalej. Pozniej chamfery gdzie trzeba itd i bedzie oki. A pokazalbys jeszcze tyl? Siatke + clay?
DrRambo Napisano 16 Listopad 2013 Autor Napisano 16 Listopad 2013 tyl jest dopiero ogolnie przygotowany, nie ma w zasadzie co ogladac jeszcze, wrzucam ms z siatka
..:: WIKTOR ::.. Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 Siatki wrzucaj bez MS, bo nie mozna nic wywnioskowac. Ok, to ja czekam na postepy. Bede sledzic.
DrRambo Napisano 21 Listopad 2013 Autor Napisano 21 Listopad 2013 enader aktualizejszyn mam babola przy zderzaku tylnym, pracuje nad nim, chyba jakis bug tam mam, foty:
..:: WIKTOR ::.. Napisano 21 Listopad 2013 Napisano 21 Listopad 2013 Wyglada to coraz bardziej zacnie :D Pokaz siatke tylu bez MS to wymyslimy cos na tego babola :)
DrRambo Napisano 22 Listopad 2013 Autor Napisano 22 Listopad 2013 już miałem wysyłać siatke i wołać o pomoc, ale jednak ogarnąłem tego babola
DrRambo Napisano 24 Listopad 2013 Autor Napisano 24 Listopad 2013 taki testowy render niewymagający alfka już pocięta, teraz czas na światła, plastiki, szyby etc
FF Napisano 24 Listopad 2013 Napisano 24 Listopad 2013 Juz lepiej pokazywać screeny z viewportu niz takie rendery, na tym w ogóle nie widać bryły i ewentualnych błędów.
DrRambo Napisano 25 Listopad 2013 Autor Napisano 25 Listopad 2013 ale tam nie ma błędów:D wrzucam viewporty
..:: WIKTOR ::.. Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Ladnie ladnie! Dawaj wiecej screenow :)
maciek.m Napisano 2 Grudzień 2013 Napisano 2 Grudzień 2013 pokazuj bez renderów z blyszczacym materialem screeny z viewportu i np zblizenie na felge, bo tak jak ktos ci juz napisal nic nie widac wiec nic ci nic konkretnego nie napisze. w rendery pobawisz sie jak skonczysz model.
Kir4 Napisano 12 Grudzień 2013 Napisano 12 Grudzień 2013 Nie gadaj że chcesz taką ładną alfę dać w takie kiepskie hdri ? Zrób lepsze studio i wtedy pokaż bo szkoda żeby model się zmarnował ;)
DrRambo Napisano 12 Grudzień 2013 Autor Napisano 12 Grudzień 2013 Dzięki, tak sobie testuje i bawie się trochę. Model jeszcze nieskończony, pare detali brakuje + jakiś prowizoryczny środek, żeby nie robić szyb czarnych
Rekomendowane odpowiedzi