Napisano 29 Marzec 201411 l https://m.youtube.com/watch?v=aMuFF8TfsW0# 聽 聽 Wys艂ane z mojego iPhone przez Tapatalk
Napisano 29 Marzec 201411 l No, wgryzlem sie ostatnio troche w ten sofcik - polecam. Masa swietnych rozwiazan, smiga. Bardzo organicznie sie rzezbi. Bardzo niedoceniony soft - mozna w nim zrobic duzo wiecej niz tylko retopo ;) Edytowane 29 Marzec 201411 l przez Nezumi
Napisano 30 Marzec 201411 l Autor Wrzucilem bo dostalem maila z newsem:) jak to wypada wzgledem zbrusha? Totalnie inny, lepiej zaczac z tym a potem zbrush lub na odwrot? 聽 聽 Wys艂ane z mojego iPhone przez Tapatalk
Napisano 30 Marzec 201411 l Zale偶y co chcesz robi膰.. Je艣li rze藕bi膰 to zbrush. Por贸wnaj sobie te偶 ficzery i wykonane prac臋 w obu programach. 3d coat uwa偶am co najwy偶ej jako soft uzupelniajacy ale pot臋偶ny. My艣l臋 偶e ci co go u偶ywaj膮 bardzo go doceniaj膮:rolleyes: a reszcie kojarzy si臋 jako super retopo. Sam si臋 szykowalem par臋 razy do zakupu, zw艂aszcza 偶e cena jest uczciwa . (zetki zreszt膮 te偶) 聽 -Tapatalk-
Napisano 31 Marzec 201411 l Co naczy ze "jezeli chcesz rzezbic to Zbrush" :D. Zbrush jest kapitalny ale 3D-Coat juz tak nie odstaje jak kiedys. Nie zapominajmy ze oprocz slamazarnych (acz niesamowitych) voxeli 3DCoat ma jeszcze surface mode i dynamiczna tesalacje zupelnie jak sculptris. W surface mode 3D-coat jest szybki podobnie jak Zbrush. Jesli ktos postrzega ten soft nadal jako super retopo jedynie to znaczy ze nie przygladal sie jego rozwojowi od dlugiego czasu nie mowiac o probowaniu nowych opcji. Zbrush jest genialny, ale jego cena juz znacznie mniej genialna w porownaniu ;)
Napisano 31 Marzec 201411 l Jak dla mnie 3dcoat jest lepszy bo jednak w zbrushu musisz naparza膰 tym dynameshem co jaki艣 czas.. a w 3dcoat po prostu jedziesz ;] a dynamesh czasem ci zabiera detal kt贸ry wcze艣niej sobie zrobi艂e艣.
Napisano 31 Marzec 201411 l Bardzo mi si臋 podoba. Du偶o fajnych funkcji, kt贸rych brakuje w Zbrushu. B臋dzie trzeba si臋 przem贸c i przysi膮艣膰 do tego softu opcj膮 si臋 ci臋cia jest naprawd臋 spoko. Wygl膮da na bardziej dok艂adny w modelowaniu. Podoba mi si臋 hardsurface. Tylko ten b贸l w trakcie nauki, no ale wygl膮da na to ,偶e warto spr贸bowa膰.
Napisano 31 Marzec 201411 l Zabiera detal tylko je艣li si臋 nim 藕le obs艂uguje. Czyli nie pami臋ta o subdivach i zwi臋kszaniu rozdzielczo艣ci. To w艂a艣nie dynamesh jest najlepsza metod膮 偶eby utrzymywa膰 detal kt贸ry si臋 wyrze藕bi艂o bo nie niszczy ci go podczas samego procesu rze藕bienia tak jak sculptris i jemu podobne rozwi膮zania. 聽 Dawno si臋 nie bawi艂em Coatem. Jak b臋d臋 mia艂 czas to ch臋tnie przetestuje bo te zmiany wygl膮daj膮 smakowicie.
Napisano 31 Marzec 201411 l YM i dlatego mam Dowali膰 miliard poligon贸w tam gdzie mi one niepotrzebne? Nie sory. 聽 Sculptris i niszczenie detalu? k臋? Program zag臋szcza tylko tam gdzie malujesz... je艣li nie malujesz po detalu.. to nie b臋dzie zmieniony. Dynamesh? z kolei zupe艂nie inna historia generuje ca艂膮 siatk臋 na nowo. Przez zbrusha trzeba jecha膰 od bazy do detalu.. a w dynamicznych teselacjach albo w 3D coat jedziesz jak ci wygodnie. Mnie osobi艣cie zawsze to wnerwia艂o w zbrushu.
Napisano 31 Marzec 201411 l To dla twojego dobra, 偶eby艣 nie produkowa艂 nawalonych detalem crap贸w bez bry艂y pod spodem, pami臋taj, ch艂opaki z pixologic wiedz膮 lepiej co dla ciebie dobre:D. Nie 偶artuj臋. Poza tym masz project przy dynamesh.
Napisano 31 Marzec 201411 l Masz pedzle upraszczajace geometrie przy dynamicznej tesalacji - mozesz sobie plynnie uproscic bryle tam gdzie nie potrzeba. Tu nie chodzi o to ze 3D-Coat jest lepszy czy gorszy. Jest bardzo dobrym softem, w ktorym mozna inaczej osiagnac to samo. Jedyne czego sie nie da osiagnac to Zbrushowe fibermesh ;)
Napisano 31 Marzec 201411 l Masz pedzle upraszczajace geometrie przy dynamicznej tesalacji - mozesz sobie plynnie uproscic bryle tam gdzie nie potrzeba. Tu nie chodzi o to ze 3D-Coat jest lepszy czy gorszy. Jest bardzo dobrym softem, w ktorym mozna inaczej osiagnac to samo. Jedyne czego sie nie da osiagnac to Zbrushowe fibermesh ;) 聽 a od kiedy to zbrush ma dynamiczn膮 tesalacj臋? 聽 Wi臋kszo艣膰 z was robi organik臋 w zbrushu. Ale w hardsurface cz臋sto dany element trzeba przydetalowa膰... na wczesnej fazie.. Fajne by by艂o jakby by艂a opcja 偶e malujesz brushem miejsca kt贸rych dynamesh ma nierusza膰.. 聽 Ja si臋 wi臋cej nie wypowiadam, nie znam si臋. wol臋 3d coata Edytowane 31 Marzec 201411 l przez Azbesty
Napisano 31 Marzec 201411 l Jak wolisz to u偶ywaj, przecie偶 nikt nie zmusza do zbrusza;). Sam 艣ci膮gn膮艂em triala, sobie obejrze, ostatnio jak spradza艂em to by艂o jeszcze kiepsko w por贸wnaniu do Z. 聽 Nezumi pisa艂 o 3d coat, nie o zbrushu. Chyba:D
Napisano 31 Marzec 201411 l Nezumi pisa艂 o 3d coat, nie o zbrushu. Chyba:D 聽 jego post by艂 odpowiedzi膮 na m贸j a ja pisa艂em o zbrushu.
Napisano 31 Marzec 201411 l Moj post byl nawiazaniem do postu diabelta, do "To dla twojego dobra, 偶eby艣 nie produkowa艂 nawalonych detalem crap贸w bez bry艂y pod spodem". I mowilem o 3D-coat.
Napisano 31 Marzec 201411 l Sk膮d wiesz 偶e na tw贸j, przecie偶 wyra藕nie pisa艂 o 3d coat? Od kiedy to zbrush ma dynamiczn膮 teselacje:D, wyra藕nie do mnie pisa艂, albo do Gomeza. 聽 Edit: no, jak zwykle mia艂em racj臋, hehe:D
Napisano 1 Kwiecie艅 201411 l W dyskusji strasznie rozmin臋li艣cie si臋 z esencj膮 prezentacji.... To audio.... argghhhh
Napisano 2 Kwiecie艅 201411 l Pobawi艂em si臋 trialem i do zbrusha to jeszcze daleka droga. Wydajno艣膰 jest ok. du偶o lepiej ni偶 kiedy艣, ale feeling p臋dzli nadal nie ta liga:/.
Napisano 2 Kwiecie艅 201411 l Pobawi艂em si臋 trialem i do zbrusha to jeszcze daleka droga. Wydajno艣膰 jest ok. du偶o lepiej ni偶 kiedy艣, ale feeling p臋dzli nadal nie ta liga:/.No niestety. Testowa艂e艣 Live Clay w Surface Mode? To chyba najbardziej wygodny tryb.
Napisano 2 Kwiecie艅 201411 l Pobawi艂em si臋 trialem i do zbrusha to jeszcze daleka droga. Wydajno艣膰 jest ok. du偶o lepiej ni偶 kiedy艣, ale feeling p臋dzli nadal nie ta liga:/. 聽 Ide o zaklad ze bawiles sie w trybie voxeli, ktory jest duzo wolniejszy i faktycznie to nie to. Jak przelaczysz w Surface Mode to nie dzialasz na voxelach i wszystko jest rownie miekkie i fajne jak w ZB. Choc oczywiscie "feeling" kazdy ma inny i bedzie inaczej go odczuwal.
Napisano 2 Kwiecie艅 201411 l Ide o zaklad ze bawiles sie w trybie voxeli, ktory jest duzo wolniejszy i faktycznie to nie to. Jak przelaczysz w Surface Mode to nie dzialasz na voxelach i wszystko jest rownie miekkie i fajne jak w ZB. Choc oczywiscie "feeling" kazdy ma inny i bedzie inaczej go odczuwal. 聽 Gdzie si臋 to prze艂膮cza ? Mia艂em to samo co powy偶ej i zd臋bia艂em 偶e to takie "艣lamazarne" i 偶e blender ju偶 szybciej dzia艂a :). Nie wiedzia艂em 偶e mo偶na tak prze艂膮cza膰. A tak na marginesie jak wygl膮da workflow rze藕bienia w 3dcoat mo偶na pre艂膮cza膰 mi臋dzy voxelami i surface kiedy si臋 chce tzn tworz臋 jak膮艣 tam bry艂臋 potem rze藕bi臋 i... no w艂a艣nie jak chc臋 doda膰 jeszcze masy to co prze艂膮czam z powrotem do voxela ? Czy to podobne do sculptrisa czy Dyntopo z blendka ? 聽 Co do samego 3dcoata kiedy艣 w jakim艣 w膮tku Monio napisa艂 偶e wykorzystuje do Autopo dlatego si臋 tym zainteresowa艂em i faktycznie nie ma sobie r贸wnych. Edytowane 2 Kwiecie艅 201411 l przez Idaho
Napisano 2 Kwiecie艅 201411 l Tak mo偶na przeskakiwa膰 bez problemu jedyne co to musisz wpisa膰 jaka rozdzielczo艣膰 voxeli ma by膰...
Napisano 2 Kwiecie艅 201411 l Bawi艂em si臋 w surface mode, znam troch臋 3d coat, nie pierwszy raz testowa艂em;). Nie chodzi mi o wydajno艣膰, bardzo fajnie to dzia艂a, jak pisa艂em du偶o wydajniej ni偶 kiedy艣, por贸wnywalnie do zbrusha. Nawet voxele ca艂kiem przyjemnie dzia艂aj膮 w por贸wnaniu do tego co by艂o kiedy艣. Chodzi o feeling brushy, w Z to jest du偶o bardziej, hmmm, naturalnie. Nie wiem jak to opisa膰, we藕 clay buildup w Z i sam zobacz;)
Napisano 2 Kwiecie艅 201411 l Idaho - mozesz dzialac tak samo jak w Blenderze czy Zbrushu. Nazywa sie to surface mode bo nie ma objetosci - dzialasz na samej powloczce podczas gdy woksele sa wypelnione wewnatrz bryly. Najprosciej to kiedy startujesz 3D-Coat masz do wyboru w tym floatujacym okienku Surface Mode (pod logiem masz do wyboru rozne rzeczy, masz "Voxel sculpting" a po prawej od niego masz "Surface mode (organic+hardsurface)" ). W razie jakbys chcial zaczac na voxelach a przelaczyc sie na surface mode to tez mozesz. Po prawej stronie znajdz cos co nazywa sie VoxTree i w drzeku znajdz obiekt ktory chcesz zmienic badz na voxele badz na surface. Zauwazysz po lewej stronie od nazwy obiektu masz litere V albo S (odpowiednio Voxel mode and Surface mode). Zeby to zmienic kliknij na literce. 聽 Mam nadzieje ze to ma sens co napisalem - u mnie 4:45AM...
Napisano 3 Kwiecie艅 201411 l siema, O 17:00 zaczynam drug膮 cz臋艣膰 streamu gdzie b臋d臋 ko艅czy艂 model pistoletu w 3D Coat: http://www.twitch.tv/grim_fandang0 Wi臋cej info o co chodzi tutaj: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=93614&p=1204831&viewfull=1#post1204831 Zapraszam :) 聽 Edit: B臋dzie obsuwka 15 minutowa ;) Edytowane 3 Kwiecie艅 201411 l przez Creator
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto