Napisano 11 Październik 201410 l @jatat, na moje Wojtek tego tak nie zostawi, ma bardzo dobre oko do detalu, a to co pokazałeś to zbyt wielkie uproszczenia jak na Klimenta, cierpliwości :)
Napisano 11 Październik 201410 l To nie jest złośliwość ale tak dobrze zapowiadający się model warto dopracować. Byłem w Gatow ale i niemiec nic nie załatwił, chciałem się dostać do magazynu gdzie mają całą masę silników, bloki, głowice i innego dobra. Porobiłbym foty i to by była pomoc dydaktyczna no ale nic z tego ta sama gadka płyta ze zdjęciami 100 euro fotokopia jednego rysunku 30 euro.
Napisano 11 Październik 201410 l Autor jatat - 100 euro to stanowczo za dużo zwłaszcza że nie wiesz co kupujesz. Co do uwag o błędach to, w miarę czasu się poprawi coś jeszcze tu i tam, myślę. W wolnej chwili udłubałem dynks od mocowania łopat śmigła: Edytowane 11 Październik 201410 l przez kliment woroszyłow
Napisano 11 Październik 201410 l Wiem ja też się nie zdecydowałem chociaż mają wojenną dokumentacje w całości rozpracowany jak, ale ja jestem uparty tak i tak tam wleze i nie zapłace nic:), a tylko dlatego że to przecież ich historia i jak jakiś polak chce coś odtworzyć to powinni bez łachy dać możliwość sfotografofania.
Napisano 12 Październik 201410 l Autor Zmęczyło mnie już to modelowanie samolotów, pojazdów, silników i całego tego technicznego badziewia..... postanowiłem się zabrać za jakąś organikę! Na początek ślimak. Ponieważ to moje pierwsze próby zmierzenia się z tematem zacząłem od ślimaczej muszli :). aha... możecie sobie darować dokarmianie , rogów ślimak i tak nie pokaże bo śpi! Edytowane 12 Październik 201410 l przez kliment woroszyłow
Napisano 12 Październik 201410 l :) Ślimak z zamontowanym turbo . DreamWorks chyba zrobił film o tym niedawno . Wojtku ostatnio nie miałem czasu zaglądać na forum ale widzę że Ty wciąż równo do przodu .
Napisano 12 Październik 201410 l aż nakłoniłeś mnie do zrobienia pracki która wyrazi me uczucia kiedy wchodze do tego tematu.
Napisano 12 Październik 201410 l Znalazłem w swoiej graciarni manuala z G6 o broni jeśli nie masz to puskne
Napisano 12 Październik 201410 l Bf-109 G6 w Polsce.Może chłopaki maja tańszą dokumentacje. http://yamahamt-03.blogspot.com/2012/09/messerschmitt-bf-109.html
Napisano 13 Październik 201410 l Autor zaczep główny silnika do ramy płatowca: Edytowane 13 Październik 201410 l przez kliment woroszyłow
Napisano 14 Październik 201410 l Autor Poprawiony kształt bloku i głowicy na ich połączeniu i kilka innych drobniejszych rzeczy:
Napisano 16 Październik 201410 l Autor Zaczynam dłubać spód i tył. Teraz się zacznie jazda dopiero. Gaźniki, pompy i kilometry rurek....
Napisano 16 Październik 201410 l ostatni gaźnik źle wspominam. Nie miałem wystarczających referek i musiałem zmyślać, ale kurcze takie coś pamiętam, że mówiło się o przewadze Bf 109 nad spitfire z powodu tego, że spitfire miał gaźnik i gasł przy ujemnym przeciążeniu (otwór panny Tilly rozwiązał ten problem), a meserszmit miał wtrysk i nie miał tego problemu. To chyba coś nie rozumiem z tym gaźnikiem, jak to w końcu było w 109?
Napisano 16 Październik 201410 l Nie znam się na silnikach samolotowych, ale to wygląda pięknie. Wytrwałości i cierpliwości życzę. :)
Napisano 16 Październik 201410 l crease który działa poprawnie został wprowadzony dopiero w pixarowym open sub div... więc wszyscy przyzwyczajeni są do ostrzenia loopami.
Napisano 20 Październik 201410 l Autor Mało czasu ostatnio miałem ale żeby nie było że nic się nie dzieje z tematem mały upek: Edytowane 20 Październik 201410 l przez kliment woroszyłow
Napisano 20 Październik 201410 l Autor Jatat odkrył w sobie żyłkę poetycką :D Edytowane 20 Październik 201410 l przez kliment woroszyłow
Napisano 21 Październik 201410 l Nie rymować, modelować! :) No ale czad wielki będzie rzeczywiście, już jest!
Napisano 22 Październik 201410 l tak sobie myślę nad shaderem który móżna by na to wrzucić i to wyrenderować jakoś fajnie i bym se printa zrobił 2 metry szerokości i powiesił na ścianie :D taki artystyczny render
Napisano 22 Październik 201410 l Bardzo lubię patrzeć na to jak oszczędnie modelujesz, support loopy przesunięte z geometrii właściwej to już przesada :D
Napisano 22 Październik 201410 l Widzę że wszystkie załamania są na prostych loopach. Oglądając render myślałem że są fazowane.
Napisano 23 Październik 201410 l Gdy ja śpię Ty pracujesz! :) Bardzo ładne te gumy uszczelniające, niby nic ale wyglądają bardzo plastycznie/realistycznie. Powinieneś wymyślić jakiś sposób na podświetlenie nowych elementów, ciężko jest wyłapać co nowego pojawiło się w tym gąszczu :)
Napisano 23 Październik 201410 l przygladam sie od samego poczatku i mowie sobie nie no ladnie ale ty zawsze tak robisz i mam w mysli twoje wszystkie poprzednie prace, ale jednak cos jest inaczej lepiej :) jakos bardziej czuc ten model. Mam nadzieje ze tym razem rendery koncowe beda genialne. Mam nadzieje ze te materialy nie beda koncowymi :) aha pytanko, jak mapujesz wezyki ze ten oplot tak ladnie sie uklada?
Napisano 24 Październik 201410 l Autor aha pytanko, jak mapujesz wezyki ze ten oplot tak ladnie sie uklada? Wężyki są ze sweepa więc maja predefiniowane mapowanie od razu, wystarczy odpalić unwrap i masz gotowe mapowanie.
Napisano 26 Październik 201410 l Autor Silnik nie skończony jeszcze ale korciło mnie żeby sprawdzić czy spasuje wszystko bo płatowiec i silnik robione w osobnych plikach. Wygląda na to ze będzie dobrze ;) Edytowane 27 Październik 201410 l przez kliment woroszyłow
Napisano 27 Październik 201410 l co za kozactwo nie ma nawet co szukać wymyślnych opisów to się nazywa pasja po prostu
Napisano 27 Październik 201410 l Na moje oko to coś nie jest tak, w tych widokach trudno ocenić na szybko przy kawie zrobiłem coś takiego wymiary niezbyt dokładnie ale widać o co mi chodzi silnik.pdf
Napisano 27 Październik 201410 l Bardzo proszę czy możesz jeszcze pokazać siatkę tego renderu bez TurboSmootha? Z góry bardzo dziękuje.... Twoje oszczędne modelowanie jest wspaniałe ale chyba używasz dużych wartości dla TurboSmootha? http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/537/hL99Fb.jpg