ikkiz Napisano 18 Październik 2014 Share Napisano 18 Październik 2014 (edytowane) No więc skoczyłem. Kto nie widział wipa, to przypominam, że w programie do czyde zrobiłem model naprawdę istniejącego pojazdu skonstruowanego przez austriackiego budowniczego hotrodów Seppa. Samochód zbudowany w stylu Rat Rod z obniżonej budy Forda Pickupa z 1937r. a także prawdopodobnie na podwoziu w dużej mierze opartym o ten model. Do napędu użyto czeskiego silnika lotniczego M462, a wśród innych części ze starych samochodów można jeszcze rozpoznać „grill” z Hudson Terraplane i wolant z awionetki Mooney. Jako referki używałem trochę zdjęć i film, na którym było chyba widać najwięcej. Nie miałem żadnych planów, blueprintów (prócz silnika) więc żeby mieć czyste sumienie, to muszę odradzić taką akcję, to nie jest najlepsza metoda. Model daję do działu skończone, bo tak chciałem go pokazać, może jutro zrobię jakieś ujęcia z HDRką. Dla formalności: model w Blenderze, render w Cycles, Blisko 1,4 M ścian, co daje w tym przypadku 2,8 M trójkątów. Modelowałem bardzo oszczędnie, by zmieścić się w pamięci GPU. Czas na upgrade hardware'e. i jeszcze trochę ujęć, mniejsza rozdzielczość. Edytowane 20 Październik 2014 przez ikkiz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 18 Październik 2014 Share Napisano 18 Październik 2014 Brawo, kawał świetnego poly modelingu, gratulacje i do rekomendacji zgłaszam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 Brawo ikkiz! chociaż ja bym bardzo widział jakieś fajne enviro nawet studyjne ale jednak coś fajniejszego. szkoda że tak troche wrzuciłeś na szarę tło. ale znam to po takim modelu się odechciewa już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 19 Październik 2014 Autor Share Napisano 19 Październik 2014 Próbowałem robić coś a'la garaż podziemny, ale wychodziło tak, że mnie Ania opieprzyła za psucie kolejnego modelu otoczeniem. Więc ekran i studio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 super model, gratulacje! Tez klikam na fronta! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
difo Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 Elegancko sam wymysliłęś grilla ? aha doczytałem resztę :) . dobra robota ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 Przepiękny model. Front musi być! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 Piękne rzeczy... wnioskuję o więcej closeupów zwłaszcza "szkieletu" bo czuć niedosyt :) Może jakiś tapetkowy hi-res? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 19 Październik 2014 Autor Share Napisano 19 Październik 2014 ten 2000 x 1125 to nie jest tapetkowy? Przy closeupach jeszcze większych, to trochę wyłazi kanciastość, bo jak pisałem modelowałem bardzo oszczędnie. Musiał bym dać subsurf, ale wtedy: żegnaj GPU. Ale szkielet jeszcze wyrenderuje bez budy w innych ujęciach, bo się namordowałem nad środkiem i szkoda roboty żeby nie pokazać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 Model genialny, shadery średnie, ale i tak dałem gwiazdkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macieksz Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 Aż musiałem na YouTube obejrzeć oryginał. Świetna praca:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 19 Październik 2014 Autor Share Napisano 19 Październik 2014 closeup: potraficie odczytać, co pisze na oponie? :) na tablicy rozdzielczej kontrolki mają podpisy z lorem ipsum, bo nie miałem zdjęć. Do pewnej rozdzielczości renderu to świetnie się sprawdza, tak jak sześciokątne dziurki w osłonie tarcz hamulcowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slim_ Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 Dmuchane koło? kto by pomyślał :) Piękny model. Materiał rdzy fajnie się prezentuje. Na fronta z tym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 19 Październik 2014 Share Napisano 19 Październik 2014 Fajny ten close up, ja bym go jeszcze trochę błotem potraktował :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 19 Październik 2014 Autor Share Napisano 19 Październik 2014 (edytowane) błoto jest drogie. Musiał bym co najmniej unvrapować te wszystkie części podwozia do ubłocenia bo teraz są tanio załatwione vertexcolorem z proceduralnymi teksturami. Teraz mam unwrapowaną tylko budę, grill, opony, deskę rozdzielczą i zegary, szybki świateł, pasy, fotele... Już nawet nie mówię o błocie z geometrii, bo to już całkiem out of memory a na dodatek nie wiem jak się to robi Edytowane 19 Październik 2014 przez ikkiz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illusion Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 dla mnie bomba :) masakra jeśli chodzi o detal, dziwny jest i śliczny jednocześnie jak tak ładnie to pomalowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artzgodka Napisano 20 Październik 2014 Share Napisano 20 Październik 2014 super! cacuszko ... można by się przyczepić do jakości renderu/materiałów niektórych ale tak jak pisałeś ... sprzęt komputerowy nie sługa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 20 Październik 2014 Autor Share Napisano 20 Październik 2014 @illusion Wypaliłem AO i na tej podstawie malowałem ręcznie już na modelu tylko taką maskę czarno-białą "ilości rdzy" reszta jest z niej brana za pomocą color rampów i wszystkie inne właściwości materiału się do tego odwołują. Jeśli nody blenderowe ci coś powiedzą, to pokażę setup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 20 Październik 2014 Autor Share Napisano 20 Październik 2014 i jeszcze 2 rendery ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 21 Październik 2014 Share Napisano 21 Październik 2014 Ślicznie to wygląda! Co do błota to zanim najdzie cię ochota na nowy model tego typu, to masz czas na zdobycie wiedzy. Ciekaw jestem co powiedział konstruktor tego pojazdu gdy go zobaczył! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CgBartosz Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 Cos pieknego ! 3d tez niczego sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 22 Październik 2014 Autor Share Napisano 22 Październik 2014 Dziękuję! I dzięki za top row - tu na maks3d to dla mnie zawsze wielkie wyróżnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homa Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 Oj bardzo dawno się tu nie logowałem, ale teraz musiałem :) Tosz to najpiękniejsza rzecz jaką widziałem w ostatnich dwóch latach chyba już. Świetne wykonanie - rdza na zawieszeniu mnie zmiażdżyła. Przepiękny jest ten pojazd! Gratuluję!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illusion Napisano 23 Październik 2014 Share Napisano 23 Październik 2014 no miazga, na pierwszy rzut oka widać, że roboty było dużo, ale widok na ramę i el. wnętrza naprawdę ukazuje złożoność projektu. Gratuluję wytrwałości. Bardzo chętnie looknąłbym na Blenderowe node'y, nauki nigdy za wiele. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 23 Październik 2014 Share Napisano 23 Październik 2014 Jedyna rzecz która psuje odbiór to przepalone ryflowanie na dachu. Chyba aliasing siedzi no i to tło. Mogłeś wy renderować z samym Cieniem i dodać poście. Ogólnie super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 23 Październik 2014 Autor Share Napisano 23 Październik 2014 @illusion tu masz makarona do zardzewiałej kabiny, na modelu widać zaznaczoną teksturę bitmapową - malowałem na modelu: to jeden z materiałów, gdzie była potrzebna UV i bitmapowa tekstura, bo jeśli się tylko dało, to robiłem bez, to robiłem jakoś tak opierając się na vertex color połączonym z proceduralną teksturą : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illusion Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 o w mordę... :) Dzięki! Najpierw myślałem, że raczej to ogarnę jak zobaczę, ale widzę, że to bardziej złożone... i trzeba będzie po kolei prześledzić co i jak. Jest jakiś tutek do B, który by pomógł rozjaśnić tego typu sprawy...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaaje Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 http://polskikursblendera.pl/nawigacja/spis/ Edytor nodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Kabina nie ma reflecta czy ja czegos niedojrzalem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 24 Październik 2014 Autor Share Napisano 24 Październik 2014 @Temporal Reflecta? Pytasz o glossy? Ano nie ma glossy, choć może mógł by być, bo wystarczył mi shader anizotropowy, którym załatwiłem wyszlifowane spawy (żeby zasymulować zeszlifowanie w różnych kierunkach). Trochę tego anizo jest tez na zardzewiałych częściach robiąc za komponentę glossy. @illusion. Nie ma się co bać nodów, bo czyjeś setupy zawsze się wydają bardziej skomplikowane niż swoje własne. Tutaj złożoność wynika z tego, że jedną monochromatyczną mapką załatwiłem wiele aspektów materiału, więc to tak trochę z oszczędności i lenistwa. Jak bym robił osobne tekstury tak jak do shadera PBR to setup nodów był by prosty, ale zrobienie tekstur bardzo trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stratocaster Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 Bardzo dobry model i świetny pomysł. Gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 28 Październik 2014 Share Napisano 28 Październik 2014 Kapitalna robota. Cyclesowe szumy w okoloicach swiatel zaczynaja juz mi sie snic po nocach - jak uniknac tego cholerstwa :( Czy w ogole da sie? Mozesz podpowiedziec jakie ustawienia renderu miales tutaj? I ile swiatel. Z gory dzieki - super wyszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 30 Październik 2014 Autor Share Napisano 30 Październik 2014 Clampy oba poustawiałem na 12, cześć renderów jest na 400 sampli, część na 700, już nie pamiętam niestety, który jest który. a oświetlenie, to szare (50%) niebo, duży plane nad samochodem i dwa pionowewysokie plane ustawiane na lewo od kamery + jedno pomarańczowe punktowe światło (nie wszędzie widać) i spoty na koła, żeby się obręcze miały czym błyszczeć. a reflektory są robione jak prawdziwe, czyli to punktowe światło jest za szybką z refrakcją i w środku jest lustrzana powierzchnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi