Napisano 2 Luty 201510 l Halo! Mam na imie Marcin! Swoja przygode z "powaznym" rysunkiem zaczalem jakies 6-7 miesięcy temu, poczawszy od zeszlych wakacji, wtedy to tez zaczalem korzystac z tabltu graficznego. Pozniej studia troszke krzyzowaly plany, lecz niedlugo mam obrone izynierska, po ktorej prawdopodobnie robie sobie rok przerwy, by dac sobie szanse na realizacje marzen bycia artysta koncepcyjnym/ilustratorem! Mam nadzieje, ze troche mi w tym pomozecie, slowem krytyki, dobra rada. Zobaczymy co z tego wyniknie... : ) Wstawiam kilka rzeczy, wykonanych i tradycyjnie i komputerowo, by dac wam poglad na czym stoje w chwili obecnej...! Jeszcze tylko Pan Kromek, jako moj talizman szczescia, ktorego kolejne odlosny pojawiaja sie zawsze na pierwszej stronie moich szkicownikow. : ) 50x70 akwarelka 50x70 cienkopis Studia anatomii, taki tylko poglad jak podchodze do tematu, na przykladzie nosa/ust... : ) Zabawa z dlugopisem... Anatomie meczac, zaczalem takze studiowac rysunki mistrzow, tych starych jak i obecnych, glownie Michal Aniol, Santi, Glenn Vilppu. Kilka z ref, kilka z glowy Zaczalem tez wykorzystywac nadarzajace sie mozliwosci rysowania z "zywego modela" Moj pierwszy portret na "zywo" I autoportret z okazji 1 listopada Od niedawna do kawiarni chadzam by rysowac, zamiast pic kawe... : D Koniec czesci pierwszej. :))
Napisano 2 Luty 201510 l Autor Niektore z wykonanych studiow mistrzow, i tak juz chyba zbytprzydlugawy to post...! Oczywiscie brak trace/color pick Studia portretow, ziew. Praca nad lineworkiem, forma. Czesc druga! Edytowane 2 Luty 201510 l przez zlyczlowiek
Napisano 2 Luty 201510 l Autor Jakies pierwsze szkicowe podejscia, pewnie infantylne, do dizajnu. Inspiracja przyszla podczas cwiczenia szkieletu Loomisa. : ) I cos na co poswiecilem wiecej niz godzine... Ogolnie musze popracowac takze nad cierpliwoscia. To jakos z poczatku przygody A to stosunkowo niedawno robilem, temat "flash of steel". Oraz cwiczenia ktore zaczalem niedawno praktykowac, thumbnaile landscape'ow, w przerwach od dyplomu... Probuje ogarnac o co chodzi z mixer brushem...! Coz, probowalem wyselekcjonowac prace, a i tak troche przydlugawy post chyba wyszedl... Bardzo prosze Was o opinie oraz rady! A od czwartku, po obronie, wlaczam hardcorowy mode rysowania, to i jakies nowe prace sie zaczna pojawiac! Podziekowania dla tych ktorzy przebrneli!
Napisano 2 Luty 201510 l Najfajniej wypadają ci roboty: połączenie czystego kanciastego rysunku z szkicami w tle wygląda stylowo. Reszta wydaje się póki co trochę bezosobowa. Możliwe, ze pomogłoby ci zrobienie kilkunastu rożnych szkicy dla jednego pomysłu, by później przecedzić i wziąć do realizacji te najciekawsze.
Napisano 6 Luty 201510 l Autor Dzieki za zwrocenie uwagi, bede probowal z tym walczyc! Wlasnie tworzenie robotow i tego typu rzeczy sprawia mi najwiecej frajdy, chociaz jestem na takim etapie, ze do kazdego zagadnienia podchodze z entuzjazmem! Pewnie ten stan przejdzie mi z czasem... :)) Master study
Napisano 6 Luty 201510 l @zlyczlowiek Bardzo fajne prace, dziwię się że taki mały ruch tutaj. :D Ciekawi mnie bardzo co takiego studiujesz oraz jak i kiedy uczyłeś się rysunku? Wdzięczny byłbym za odpowiedź. ;>
Napisano 7 Luty 201510 l Autor @zlyczlowiek Bardzo fajne prace, dziwię się że taki mały ruch tutaj. :D Ciekawi mnie bardzo co takiego studiujesz oraz jak i kiedy uczyłeś się rysunku? Wdzięczny byłbym za odpowiedź. ;> Halo! Dzieki! Studiuje architekture(albo raczej studiowalem, to zalezy czy wybiore sie na magisterskie:) ), wiec troche stycznosci z rysunkiem mialem na studiach, do ktorych takze z rysunku musialem sie przygotowac, bralem prywatne lekcje, przez 3 miesiace przed egzaminem. Lecz najwiecej jak do tej pory nauczylem sie w zeszle wakacje. Wtedy to zaczalem rysowac na tablecie, studiowac anatomie, prace mistrzow, przerobilem Loomisa, oraz inne ksiazki zwiazane z rysunkiem. Oczywiscie ogladalem i wciaz ogladam mase tutoriali online! Pozniej przyszedl semstr dyplomowy, zgasil troche zapal, ale staralem sie wykorzystywac kazda nadazajaca sie okazje by porysowac, zaczalem chodzic na sesje z "zywym modelem" raz w tygodniu, oraz do pewnej kawiarni, gdzie wraz z grupka hobbystow meczylem portrety. Jakby cos jeszcze Cie nurtowalo, to pytaj! :)) @genitalius Dzieki!
Napisano 10 Luty 201510 l Autor Muzykow dwoch... I pierwsza proba zrobienia prostego gifu w ps'ie. :)))) I jpg, troche lepsza jakosc
Napisano 10 Luty 201510 l Niezły Gif =) też ostatnio próbowałem swoich sił w prostej animacji w PS ale także jakość mi się automatycznie zmniejszała ;(
Napisano 10 Luty 201510 l swietne pracki masz w teczce co do ostatniej pracki, to uzywaj jakichs refek twarzy, bo budowa, proporcje itd nie graja
Napisano 11 Luty 201510 l Autor Dzieki! Z proporcjami twarzy/glowy chcialem troche poeksperymentowac, ale chyba nieumiejetnie to zrobielm... :))
Napisano 11 Luty 201510 l Fajnie to u Ciebie wygląda. Fajne koncepty i enviro. Ciekawe podejście do studiowania prac mistrzów, muszę też zacząć coś takiego robić:D Wspomniałeś coś o inżynierce, co studiujesz,że tak z ciekawości zapytam;)
Napisano 11 Luty 201510 l Autor Czesc, zajrzyj na poprzednia strone, nie jestes pierwszym ktory pyta o studia. :))
Napisano 14 Luty 201510 l Super światło na tej ostatniej ;). Jedynie do czego mogę się przyczepić to światło na ostrzu. W ogóle nie odbija koloru wokół i jest płaskie. Jeżeli się mylę to sory :D
Napisano 16 Luty 201510 l Super rzeczy! bardzo przyjemnie się ogląda. Fajne studia z postu #2 W skrócie: aha i byłbym zapomniał. Pana z 1 postu widziałem na swoim osiedlu Pozdrawiam i wyczekuję kolejnych postów ;)
Napisano 17 Luty 201510 l ta hunterka mało damska http://i.imgur.com/rzKsAq9.jpg dopoki nie przeczytalem, to nie wiedzailaem, ze to babka. to chyba przez to ze piersi za bardzo w cieniu, wlosy krotkie, bardzo wyprostowana postawa ciala.. nie wiem, ale wyglada jak facet z cyckami ;p fajnie ograniczone ruchy pedzla i uwaga skierowana na glowe
Napisano 17 Luty 201510 l Zgadzam się z Rozpu =) Też dopoki nie przeczytałem myślałem że facet nogi ma grubaśne a piersi ledwo co widać ale ogolnie jak poprawisz to fajowa :)
Napisano 17 Luty 201510 l Świetne rzeczy w teczce. Widać, że przez studia zaprzyjaźniłeś się z perspektywą ;) Co do łowczyni demonów (skoro Rozpu już zaczął), to imho jak na kobietę (nawet taką mega wysportowaną i "mężną") ma nieco za silnie zarysowany podbródek i usta, cały feminizm przez to uciekł. Plus piersi, o losie. Wyglądają jak doklejone z gliny. Ona ma raczej takie sprężyste, drobne, a wyglądają na drobne i obwisłe (i doklejone). Do tego drażniący jest brak brodawek sutkowych. W każdym razie rysowanie piersi polecam poćwiczyć z natury ;) Ale poza tym to miodnie się dzieje :) ed: Yeah, strzeliłam z tym feminizmem, miałam w głowie 'femininity' i przez zaćmienie nie mogłam znaleźć polskiego wyrazu ;p Edytowane 17 Luty 201510 l przez cho.co
Napisano 17 Luty 201510 l feminizm? Lepsze słowo to kobiecość. Jakby to feministki miały kobiece kształty;) Faktem jest, że postać wygląda jak mężczyzna z piersiami.Za to fajnie pędzlujesz:D No i ta broń tej wojowniczki chyba z importu bo na bank nie z afryki;) Edytowane 17 Luty 201510 l przez Tomasz G
Napisano 17 Luty 201510 l Autor @sebel Dzieki! Ah, miales szczescie, pan kromek nie objawia sie byle komu! :D @Rozpu @Tomasz G @cho.co @DPFantasy Taka profesja, lowca demonow, wyplukuje cala kobiecosc! Nie no, zartuje, wszyscy oczywiscie macie racje! Dzieki za spostrzezenia! Zeby nie bylo, ze poscik bez obrazka, wrzucam skecza! @PS Chyba faktycznie nie umiem narysowac dobrze piersi. Wpadne w depresje!
Napisano 17 Luty 201510 l Autor Coz, czasem tak bywa, ze skecz lepszy od pchnietej troche dalej pracy... Trzeba z tym zyc. :D
Napisano 18 Luty 201510 l Szkic bardzo ciekawy . Dorzuć do ostatniej pracy różnicowanie materiałów i zaobserwuj jak układa się draperia. W obecnej formie wygląda jak plastik a nie jak suknia.
Napisano 18 Luty 201510 l Dla mnie jest bombastic - super kształty, super rendering, super kolory i feel. Wiem, że nie pomagam ale cholera - podoba mi się :P
Napisano 18 Luty 201510 l Oj zaraz plastikowa sukienka, sztywny neopren ot co ;) (który by się tu całkiem dobrze sprawdził, jeśli zechcesz poprawić ten okrutnie płaski dół białej części sukienki). Twarze kobiece wymagają od ciebie więcej uwagi, ta wygląda jak połączenie psiej mordki z małpią i kaczym dziobem, na dodatek wyciosane z granitu. Co dziwi w sumie, bo na kredkowo-ołówkowych szkicach z początku całkiem sobie z tym radziłeś. Postuluję o więcej subtelności w kobietach ;) ale podoba mi się to kolorystycznie. Poprawisz cycki i twarze i będzie super :D
Napisano 18 Luty 201510 l Nie no praca jest bardzo fajna ! Nie przeczę :) Ja rozumiem że to taki nowoczesny design ale tworząc pewne rzeczy należy zachować konsekwencję. Praca zyskała by jeszcze bardziej na czytelności jak by dopilnować tych szczegółów. Bądź co bądź diabeł tkwi w szczegółach ;) Takie jest moje zdanie a czy autor weźmie sobie to do serca jego sprawa :) Aha ta małpia mordka spowodowana jest tym że jak do waloru lokalnego skóry dodamy za duży nacisk na ciemne tony, skóra będzie wyglądała nie naturalnie. Należy zachować subtelność w tym względzie bo potem będą wychodzić posągi a nie żywe postacie.
Napisano 19 Luty 201510 l Autor Dzieki wszystkim za spostrzezenia! Suknia faktycznie moglabyby byc bardziej dopracowana, w zamysle stworzona w duchu mody minimalistycznej, chociaz jak spogladam teraz na "wybiegi" to i zagniecenia w tych sztywnych krojach takze wystepuja...! I ta "mordka", wszystkie uwagi w punkt! A i troche sie usmialem czytajac o mordce i jej dziobku. :D Wczorajszy dzien poswiecilem glownie na zbrusha, ale i postudiowalem troche w przerwach. Jedna z kilku zarysowanych piersiami stron...!
Napisano 20 Luty 201510 l Autor Kurcza, chyba czas w koncu stworzyc jakis enviroment pejnting! Wybrane thumby, ktore bede staral sie rozwinac po weekendzie... :l
Napisano 20 Luty 201510 l Beewbs! Zdradzisz, jak uzyskujesz te kolorki/teksturki w thumbach tych landscape'ów? Jakieś foty/custom brushe?
Napisano 20 Luty 201510 l jak uzyskujesz taki efekt grubo polozonej farby na plotnie? to kwestia bruszy? jakichs filtrow?
Napisano 20 Luty 201510 l Autor @draxmusthurt Tak, i czasem jakas fota zarzuce, pozmieniam blending mody, podmaluje brushem, pobawie sie mixer brushem, nie ograniczam sie jednym slowem i duzo eksperymentuje! @Rozpu Masz na mysli np to co sie dzieje na dole, czwartego thumba? Jezeli tak, to brush. @DPfantasy :))
Napisano 23 Luty 201510 l Autor Siadlem dzisiaj do jednego, no i uswiadomilem sobie jak duzo pracy przede mna by pociagnac prace dalej, w jakis sensowny sposob... Male usprawiedliwienie w postaci choroby mam...! :D
Napisano 23 Luty 201510 l Dupa tam nie choroba, wyszło kozacko. Mega kolory i taki Diunowo-Stargejtowy klimat. Robisz mi dobrze :P
Napisano 23 Luty 201510 l Autor @dpfantasy @draxmusthurt Dzieki! Ha, Diune czytalem jakis miesiac temu, wiec moze w jakis sposob odbilo sie to na tej pracy! Musze w koncu zamowic czesc druga... :l
Napisano 23 Luty 201510 l Aktualnie jestem na czwartej, jedna z lepszych serii jakie czytałem. Ale nie chcę ci tu robić bezobrazkowego offtopu. Jakieś cycki może wkleje?
Napisano 24 Luty 201510 l Autor Ty nie wklejasz, to ja wkleje... Poranny test bialej reka... kredki! :))
Napisano 24 Luty 201510 l Autor @mysz Dzieki! Cisne dalej enviro, studium Albert Bierdstadt'a, jedno z trudniejszych ktore do tej pory robilem. :l Edytowane 25 Luty 201510 l przez zlyczlowiek
Napisano 26 Luty 201510 l Autor Choroba skutecznie krzyzuje mi plany zwiazane z czymkolwiek, lewdo wstaje z lozka o rysowaniu nie wspominajac...! Zdobylem sie na photostudy dzisiaj. :l
Napisano 26 Luty 201510 l ostatnie dwa - podobają mi się, szczególnie paleta kolorów. Obraz Bierdstadt'a rzeczywiście jest trudny, ale moim zdaniem bardzo dobrze z tego wybrnąłeś. Muszę chyba zgapić metodę studiowania mistrzów (szczególnie to uogólnienie pixelozą) :)
Napisano 26 Luty 201510 l Zdrówka życzę :) W Envirach zwróć uwagę nie tylko na kolor ale i również na nasycenie i matowienie barwy na koniec dodaj filtr z małym ziarnem i będzie o niebo lepiej.
Napisano 27 Luty 201510 l Autor Dzieki za uwagi! @sentiel Zyczenia chyba poskutkowaly, dzisiaj jest troche lepiej! :)) Proby wykreowania miasta zlokalizowanego na odleglej, pustynnej planecie! Moze ktorys pchne dalej, ktory thumb wydaje sie najmocniejszy?