Napisano 5 Luty 201510 l W dniu dzisiejszym firma 3Dconnexion ogłosiła wprowadzenie na rynek produktu CadMouse - pierwszej na świecie myszki komputerowej zaprojektowanej specjalnie dla profesjonalistów CAD. Pełna treść: CadMouse – myszka komputerowa dedykowana dla profesjonalistów CAD
Napisano 5 Luty 201510 l No ja nie wiem czy nie lepsza ( i tańsza) swoja drogą jest myszka gamingowa z większą ilością przycisków. Jeśli chodzi o funkcję to tworzenie makro jest już podstawą. Może i bym się tym zainteresował bardziej, ale po przetestowaniu Space Pilota Pro stwierdzam, że to bajery, które nie robią różnicy. Jeśli ktoś lata pracuje z czymś takim to może, ale ja tego nie kupuje.
Napisano 5 Luty 201510 l Jakoś mnie to nie przekonało. Na co dzień pracuje w Rhino i wszystkie te opcje wydają mi się zbędne. Środkowy przycisk... co za różnica, czy kliknę guzik, czy rolkę... QuickZoom... mając w lewej ręce nawigator jakikolwiek zoom w myszce to rzecz zbędna Kółko do powiększania i pomniejszania... to samo co wyżej. Super czujnik laserowy... tworzę projekty, a nie gram zawodowo w CSa czy SC. Przycisk gestów... może w jakimś autocadzie, czy coś, ale w Rhino takie menu jest pod guzikiem w rolce. Super małe tarcie... mam myszkę za 20 złoty i jakoś nie czuję tarcia, które uniemożliwiałoby mi pracę.
Napisano 5 Luty 201510 l Tak sobie z ciekawości oglądnąłem filmy na stronie i wygląda, że te funkcje są całkiem sensowne. Użytkownikiem CAD'a co prawda nie jestem, ale nie trudno mi sobie wyobrazić jak pomocne by było przewijanie 300 stronicowej dokumentacji z tym automatycznym przyspieszeniem w scrollu. ....ja zawsze łasy na takie gadżety jestem.
Napisano 5 Luty 201510 l Pierwsza zasada tworzenia produktow brzmi, ze nalezy tworzysz problemy, ktore produkt ma zalatwic:) Oto wiec uzywane od lat rolki staly sie absolutnie nieklikalne, myszki stawialy opor nie do przezwyciezenia, scrolle wolne jak zolwie, a czujniki tak nieprecyzyjne, ze ledwo mozna kliknac Start w Windowsie. Uff, dobrze, ze jest CadMouse – myszka komputerowa dedykowana dla profesjonalistów CAD. Edytowane 5 Luty 201510 l przez Reanimator
Napisano 5 Luty 201510 l W ten sposób można wszystko podważyć. Z doświadczenia jednak wiem, że te mikro pierdołki mają przełożenie na komfort pracy. Przykładowo w swoim gryzoniu mam dwie prędkości na scrollu - normalny opór i bez oporu (śmigniesz raz i kręci się przez kilkanaście sekund) i jest to przydatne ( np. przewijanie niekończących się boardów na Pintereście) Gdyby tego nie było to pewnie bym nie płakał, ale jest i się przydaje. O 9 programowalnych przyciskach to już nawet nie będę wspominał. Mówię akurat o sobie, jest masa ludzi co i na myszce za 9,99 będzie się świetnie czuła, ale ten produkt nie jest do nich skierowany.
Napisano 5 Luty 201510 l o LOL. Jestem tu z Reanimatorem - nie wiem jakie problemy ten produkt ma rozwiazywac. Zwlaszcza biorac pod uwage dostepnosc myszy "gamingowych" , ktore juz od dawna oferuja funkcjonalnosc ciekawsza niz ta "cadmousowa" .
Napisano 5 Luty 201510 l Autor max3d.pl sprzedał sie :D Hehe... po prostu wrzuciłem informacje prasową. Dostaje ich sporo czasami jakąś*uważam, że warto wrzucić. A jak mam busy dzień to tym bardziej jak znalazł. Żeby nie było, żaden to news sponsorowany - nigdy takich tutaj nie było i nie planuję. 3DConnexion jakby nie było robi branżowe produkty. Tekst wrzuciłem taki jak dostałem. Nie miałem czasu wycinać niektórych zbyt marketingowych rzeczy, ale to chyba jasne jak się*czyta.
Napisano 5 Luty 201510 l @ Przemas -> Zaraz tam "rozwiązywanie problemów". Uprzyjemniacze i tyle. Żeby nie było, żaden to news sponsorowany - nigdy takich tutaj nie było i nie planuję. ... a to jakaś ujma na honorze jest? Bez przesadyzmu ;P
Napisano 5 Luty 201510 l Autor @STRZYG napisał: "Uprzyjemniacze i tyle." Dokładnie. Swoją*drogą, ja pracując na macu podobnie podchodziłem do Magic Mouse. Miałem możliwość dłuższą chwilę na takiej popracować i naprawdę, niby detale, niby kilka gestów więcej, a ich brak później mnie tak denerwował i wkurzał. Bo wiele rzeczy byłem w stanie ogarnąć machnięciem palca. Mega wygodne. Tutaj pewnie będzie podobnie, ciężko ocenić dopóki się nie popracuje jakiś czas.
Napisano 5 Luty 201510 l G700 można tak samo skonfigurować a nawet lepiej i pewnie wiele też tańszych gamingowych myszek. No ale ta jest specjalnie dla CADA dlatego będzie o 100 czy 200zł droższa. Te 4 przyciski pod kciukiem są genialne według mnie.
Napisano 5 Luty 201510 l ...akurat pokazałeś najlepszą myszkę świata..Strzyguś taką dzierży od lat wielu. Czy droższa będzie to nie wiem, bo G700 stoi powyżej 3 stów
Napisano 5 Luty 201510 l No i w tym rzecz ;) G700 jest genialna i można dostać za 309zł a CadMouse za 99 euro czyli ~410zł a uważam, że oferuje mniej.
Napisano 5 Luty 201510 l Na polskim rynku chyba nie poszaleją z tymi myszkami. Innowacji tutaj żadnych nie ma.
Napisano 6 Luty 201510 l Chiński no name z lepszą obudową, dodatkowym przyciskiem i ulepszoną rozdziałką? :)
Napisano 6 Luty 201510 l Zwykły gamingowy G502 rozkłada ten wynalazek na łopatki zarówno pod kątem ergonomii jak i funkcjonalności. Może tylko nie wygląda ładnie leżąc obok MacBooka.
Napisano 7 Luty 201510 l Wystarczyło uważnie przeczytać newsa lub spojrzeć 4 psoty wyżej ...99eurasków. Na moje przesada, zresztą... patrząc po wpisach nie tylko wg mnie. Pisza o tym wciskaniu rolki jakby była to czynność wymagająca krzepy strongmana. W każdym razie ja swojego Logitecha bym nie zamienił...
Napisano 8 Luty 201510 l Sorry, tak skimowałem tylko zamiast przeczytać. Faktycznie napisane, faktycznie droga. Ale z tym przyciskiem, to mi osobiście by się przydało, bo w blenderze nawigacja jest pod środkowym przyciskiem i mam na nim zwyczaj trzymać palec wskazujący prawie cały czas, a prawy przycisk ustawia 3d kursor, więc klika się go rzadziej niż pozostałe.
Napisano 8 Luty 201510 l Ja wolę moje G700s, które ma 11 przycisków funkcyjnych i pod każdy można przypisać makro. I pod jednym przyciskiem mam nie tylko podwójne kliknięcie kółkiem, ale dużo bardziej rozwinięte kombinacje przycisków. No ale prezentowana mycha będzie świetnym chłytem marketingowym i działy IT w korporacjach inżynieryjnych zapewne zakupią ten badziew,