Napisano 8 Grudzień 20168 l Oj coś wróże Photoshopowi jeszcze większe spadki popularności. http://www.creativebloq.com/news/affinity-photo-goes-on-sale-for-windows-with-amazing-new-features https://affinity.serif.com/en-gb/photo/
Napisano 8 Grudzień 20168 l Myślałem, że będę go używał do game artu / Houdiniego, ale na razie mam noise na (32-bitowych!) gradientach od lewej do prawej :P Zgłosiłem, 0 odpowiedźi póki co. Jest opcja "Dither Gradients" w Preferences > Performance, ale nie wydaje się, żeby coś zmieniała. Jako zastępnik Photoshopa do obróbki zdjęć - bardzo spoko póki co. Edytowane 8 Grudzień 20168 l przez muody
Napisano 8 Grudzień 20168 l Ma wsparcie dla plików fotoszopowych? Pędzle i psd? A! I nie widzę info o animation menu. Jest tam tworzenie prostych gifów?
Napisano 8 Grudzień 20168 l @osael Brushe .ABR (z CS5) działają mi elegancko :) Animacji raczej nie ma - nie widzę ani okien do tego, ani ustawień typu FPS w GIFie.
Napisano 9 Grudzień 20168 l Jak niema możliwości robienia gifów z filmów jak w photoshopie to trochę bida bo ten exporter który jest w photoshopie jest najlepszy na rynku.
Napisano 9 Grudzień 20168 l Jak niema możliwości robienia gifów z filmów jak w photoshopie to trochę bida bo ten exporter który jest w photoshopie jest najlepszy na rynku. Na czym opierasz to twierdzenie ? Pytam z ciekawości, sam używam gimp-gap i jestem ciekaw jak to jest rozwiązane w PS, użyto jakiejś optymalizacji która daje plik lepszy, mniejszy przy tej samej jakości ? Robiłeś może porównanie z gimp-gap ? Ostatnio konvertowałem bezpośrednio z mp4 do gif z linii komend (przez ffmpeg - nawet nie chciało mi się odpalać gimpa) i gdyby nie wymogi co do wielkości i rozdzielczości pliku to jakość była też ok.
Napisano 9 Grudzień 20168 l Na czym opierasz to twierdzenie ? Pytam z ciekawości, sam używam gimp-gap i jestem ciekaw jak to jest rozwiązane w PS, użyto jakiejś optymalizacji która daje plik lepszy, mniejszy przy tej samej jakości ? Robiłeś może porównanie z gimp-gap ? Ostatnio konvertowałem bezpośrednio z mp4 do gif z linii komend (przez ffmpeg - nawet nie chciało mi się odpalać gimpa) i gdyby nie wymogi co do wielkości i rozdzielczości pliku to jakość była też ok. tak też z filmowych formatów robie. Z moich testów.. i ogólnie z tego co wiem ten exporter.. w photoshopie save for web. nie ma sobie równych.
Napisano 9 Grudzień 20168 l W Photoshopie jest zwykły buracki eksporter. Tutaj jest metoda na poważnie: http://blog.pkh.me/p/21-high-quality-gif-with-ffmpeg.html
Napisano 10 Grudzień 20168 l Popracowałem dzień na nim, momentami chwilę szukałem jak coś zrobić, czasem trochę zwolnił ale ogólnie dla mojej pracy daje radę. Ostatecznie kupiłem bo wiadomo -20% a to już prawie darmo, a za darmo to i sól jest słodka :D no i jest nieporównywalnie większa szansa że jak coś tam napiszę na forum w wishliscie to mogą to dodać bo w adobe to już chyba nikt nie wierzy :) Teraz tylko trzeba zmajstrować petycję do quixela żeby zrobili wersję dla Affinity i never look back :)
Napisano 10 Grudzień 20168 l W Photoshopie jest zwykły buracki eksporter. Tutaj jest metoda na poważnie: http://blog.pkh.me/p/21-high-quality-gif-with-ffmpeg.html a widzisz mój workflow jest mega stary.. thx za info! człowiek ciągle się uczy :) ale tak patrząc na to w sumie czyja wiem czy to jest lepsze pewnie tak.
Napisano 11 Grudzień 20168 l Z ciekawosci - po co ci w pracy animowane gify z filmow? :/ bo to mega wygodna metoda na przekazywanie animacji :P prevek czy czego kolwiek :>
Napisano 23 Grudzień 20168 l No dobra - mamy odpowiednik AI i PS. A czy coś jest wiadome o odpowiedniku Indesign od Affinity? Adobe jestem już tak bardzo zmęczony :( Patrzę na cenę i możliwości potem patrzę na fakturę od Adobe i wprost nie mogę uwierzyć.
Napisano 23 Grudzień 20168 l Juz pisalem - tak, trwaja prace nad Affinity Publisher, na razie wiadomo tylko ze ma ukazac sie w 2017. Teraz nie pamietam do kiedy ale jeszcze przedluzyli promocje na Affinity Photo do ktoregos stycznia. Edytowane 23 Grudzień 20168 l przez Nezumi
Napisano 24 Grudzień 20168 l A czy są dostępne wersje demo A.Photo i A.Designer? Z niecierpliwością czekam na A.Publisher - Adobe CC to straszny SHIT warty może 10% ceny aktualnej. Jeśli się ktoś zastanawia lepiej kupcie CS6 - nie kupujcie CC - nie jest warte swojej ceny! Liczyłem na mocny rozwój CC, tymczasem Adobe nie zależy na rozwoju, wolą kręcić się w kółko, tworzyć apki na smartfony i różne pierdołowate aplikacje podczas gdy sztandarowe aplikacje stoją w miejscu.
Napisano 24 Grudzień 20168 l Sa dostepne demka na maca. Na winde na razie nie ma demek - byly bety przez jakis czas za darmoszke do wyprobowania. Nie wiadomo kiedy dokladnie pojawia sie demka pod winde.
Napisano 9 Luty 20178 l właśnie pojawiły się demka pod windę, można teścić bez obawień :) https://affinity.serif.com/blog/free-trials-now-available-for-windows-users/?mc=AFFFB01
Napisano 9 Luty 20178 l właśnie pojawiły się demka pod windę, można teścić bez obawień :) https://affinity.serif.com/blog/free-trials-now-available-for-windows-users/?mc=AFFFB01 Ja 2 tyg. temu zakupiłem oba - Design i Photo, były w promocji po 39$ za sztukę (i co mnie, ja pierdziele zdziwiło, to było już z VAT...jak oni to robią ???). Ja z Photoshopem i Illustratorem zatrzymałem się na CS4...uporczywie szukałem jeszcze ostatnio czy ktoś sprzedaje CS6 w pudełkach w rozsądnej cenie...i doopa. Nie ma sensu. Mi w CS4 brakowało obsługi nowych aparatów w Camera Raw oraz inteligentnego wypełniania (Content Aware). Teraz mam Affinity Photo i nie szukam już CS6...wszystko co potrzeba mam w sofcie za 150 zł...nie mam pojęcia czy jeszcze śnię czy dopiero śnię...hit. Pozdro Hris
Napisano 9 Luty 20178 l No ja też się zdziwiłem, że nie doliczyli do ceny vatu tylko cena na stronie była już finalna :) zawsze te kilak złotych w kieszeni a zakup bardzo udany, nic tylko się cieszyć :)
Napisano 9 Luty 20178 l A dzis jeszcze update Designera i masa fixow. Ja juz przenioslem w calosci workflow na Affinity. Dwoch rzeczy ktorych mi brakuje jeszcze w Designerze (warp i trace bitmapy) sa w drodze a na razie uzywam sobie inkscape'a do tego. Genialny soft za genialna cene. Edytowane 10 Luty 20178 l przez Nezumi
Napisano 10 Luty 20178 l Czy Designer może automatycznie upgrade'ować nadpisany, zlinkowany plik z Photo? Coś jak w Ai-PS, ID-PS. Edytowane 5 Styczeń 20187 l przez jaceks
Napisano 9 Marzec 20178 l Czy ktoś z was doszedł do tego jak dodawać wyrenderowane alphy do kanałów? W PS klikam na kanał alpha z ctrl i już mam zaznaczenie. Mogę go wkleić do kanałów i wszystko działa. Już jakiś czas nad tym kombinuję i nie znalazłem rozwiązania, a to raczej podstawowa funkcja...
Napisano 9 Marzec 20178 l Tiger - siądę dziś wieczorem w domu to też to obadam, bo dobre pytanie to jest...póki co tylko zdjęcia obrabiałem, do wizek jeszcze nie zaprzągłem tego...
Napisano 9 Marzec 20178 l Czy Designer może automatycznie upgrade'ować nadpisany, zlinkowany plik z Photo? Coś jak w Ai-PS, ID-PS. Nie ma na razie linkowania plikow. Pracuja nad tym, bo bedzie to niezbedne w Affinity Publisher, ale w zblizajacej sie wersji 1.6 ich softow jeszcze linkowania nie bedzie. Mozna plik z Photo "embednac" w Designerze i jak dwa razy na nim klikniesz w glownym dokumentcie to ci sie otworzy edycja tego embednietego pliku. Ale oryginal zostanie taki sam. Czy ktoś z was doszedł do tego jak dodawać wyrenderowane alphy do kanałów? Nie wiem czy o to ci chodzi ale jak klikniesz sobie z ctrl na alfie i masz juz zaznaczenie to idziesz do SELECT/SAVE SELECTION/AS SPARE CHANNEL i w panelu kanalow ci sie doda jako spare channel. Prawy klik na nim i mozesz mu zmienic nazwe.
Napisano 9 Marzec 20178 l Ja właśnie też cały czas obrabiałem foty i byłem zachwycony, dzisiaj usiadłem do wizki i zachwyt prysnął :) Nezumi - właśnie próbowałem klikać z ctrl tak jak w PS, obejrzałem kilka tutoriali i nic. Po kliknięciu z ctrl zaznacza mi i tak cały obszar... Na forum poczytałem, że ludzie też maja z tym problemy i bardzo źle to działa, nawet zapisywanie TIFFów z przeźroczystością się sypie. Więc jak na razie PS jeszcze mi się przydał :)
Napisano 9 Marzec 20178 l Jak chodzi o zaznaczanie z ctrl nie mam problemow zadnych. Mnie zawsze pen tool wywala Photo ;D. Ogolnie po przesiadce na Affinity i codziennej pracy Designer nie wywalil mi sie ani razu (moze raz ale autozapis uratowal sprawe) i Photo... nie pamietam ile ale duzo. Nie zaluje przesiadki tak czy siak bo widze ze pracuja, dopieszczaja. Wazne zeby u nich na forum zglaszac bledy bo w przeciwienstwie do Adobe sluchaja ludzi, odpowiadaja i testuja. Nie moge sie doczekac 1.6 juz :D
Napisano 9 Marzec 20178 l Masz rację, opisze dokładnie co jest u mnie nie tak na ich forum i zobaczymy. Soft faktycznie szybko się rozwija!
Napisano 9 Marzec 20178 l Podrzuc potem linka do tematu na forum, to potestuje i cos skomentuje zeby wiekszy ruch byl ;)
Napisano 10 Marzec 20178 l Autor Hej, pytałem o to w wątku o designerze, ale tam cisza więc się wtrące tutaj :) Jak to jest z czytaniem plików z Illustratora - .ai/.pdf-y. Chodzi mi o maskę przycięcia/kadr - clipping mask - coreldraw i inkscape nie czyta tego i zawsze ucina grafikę. Czy Designer robi tak samo? W trailu nei zdążyłem tego sprawdzić niestety.
Napisano 10 Marzec 20178 l Mnie czyta clipping mask bez problemu - jest obrazek i jest na nim krzywa ktorej mozna sie pozbyc i obrazek nie jest obciety. Nawet calkiem skomplikowane gradienty mi wczytal ze starych projektow AI bez rasteryzowania ich. Trzeba jednak uwazac w przypadku AI bo wczytuje tylko te, ktore zawieraja komponent PDF. Jesli tego nie maja to nie czyta ich w ogole. Nigdy nie bedzie to idealne rozwiazanie - wczytywanie starych plikow z innego softu. Ja poczekalem z zakupem do momentu, kiedy zaczalem robic nowe projekty w calosci w Designerze. Ale wciaz zostalo mi sporo starych AI i czasem musze do nich siegnac. Zdazyly mi sie sytuacje ze klalem bo nie zapisalem sobie kompatybilnego pliku z PDF i teraz sie mi nie otwiera. Ale to nie wina Designera w koncu. Za jakis czas zapomne o AI jak sie zestarzeja przeszle projekty i nie bede musial do nich siegac ;) Edytowane 10 Marzec 20178 l przez Nezumi
Napisano 10 Marzec 20178 l Autor Dzięki wielkie za odpowiedź. Świetna alternatywa do tych dwóch pozostałych tłuściochów.