Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej planuje zbudować zestaw pod ryzena 1950x - początkowo myślałem o xeonach i typowym render node. Koniec końców maszynę chyba wykorzystam jako stację roboczą.

Pytanie kieruję głownie do posiadaczy tego procka - jakie macie do tego podzespoły (nie ma zbyt dużego wyboru w kwestii płyt czy chłodzenia).

rozważam:

1. AMD Ryzen Threadripper 1950X

2. ASUS X399 ROG ZENITH EXTREME

3. NZXT KRAKEN X52 V2 240mm / Corsair Hydro Series H115i / Noctua NH-U12S TR4-SP3

4. Palit jetstream GTX1070 (mam takiego jednego - myślę ewentualnie o sli)

5. Corsair 32GB 3000MHz (2x16) pewnie dokupię kolejne

6. be quiet! 1000W Dark Power Pro P11 80 PLUS Platinum

7. Samsung 512GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 Pro

+obudowa i inne pierdoły

jakieś rady?

przeznaczenie 3ds + vray

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 7,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Do chłodzenia bierz Noctua NH-U12S TR4-SP3, wodne aio radzi sobie gorzej niż powietrze chyba że sobie postawisz customowe chłodzenie wodne za sporo więcej to wtedy będzie lepsze od powietrza, ale kto ma na to czas i pinindze :)

płyta w zasadzie bez znaczenia, prawie się między sobą nie różnią, byleby działała :) ja bym brał tańszą płytę i 64gb ramu za to :)

Napisano
Do chłodzenia bierz Noctua NH-U12S TR4-SP3, wodne aio radzi sobie gorzej niż powietrze chyba że sobie postawisz customowe chłodzenie wodne za sporo więcej to wtedy będzie lepsze od powietrza, ale kto ma na to czas i pinindze :)

płyta w zasadzie bez znaczenia, prawie się między sobą nie różnią, byleby działała :) ja bym brał tańszą płytę i 64gb ramu za to :)

co do wody to się nie wypowiadam bo kompletnie nie mam doświadczenia

a jeśli chodzi o płytę główną to moim zdaniem jest to najistotniejsze co ci z 64 GB RAM jak całość będzie nie stabilne i procek nie będzie miał pełnej wydajności ze względu na słabą płytę, do tego jak na słabej płycie coś "jeb -nie" to np. może proca uwalić

moim zdaniem najistotniejsza płyta głowa, potem zasilacz, procek i cała reszta, na dobrej płycie/zasilaczu całość będzie wydajna, stabilna i jeszcze dobre i stabilne OC będzie, RAM dodatkowy można dokupić za czas jakiś, płyty już nie za bardzo

Napisano

Tak płyta jest bardzo ważna ale nie przesadzajmy w tym przypadku, to nie są gówniaki za 200-300zł to już są porządne konstrukcje a płacenie 1k więcej w stosunku do innych konstrukcji imo nie ma wielkiego uzasadnienia.

Napisano

Szykuje się ładna obniżka cen 1950x z 1000$ na 880$.

Pewnie za kilka dni w Polsce.

Napisano
  • Autor
co do wody to się nie wypowiadam bo kompletnie nie mam doświadczenia

a jeśli chodzi o płytę główną to moim zdaniem jest to najistotniejsze co ci z 64 GB RAM jak całość będzie nie stabilne i procek nie będzie miał pełnej wydajności ze względu na słabą płytę, do tego jak na słabej płycie coś "jeb -nie" to np. może proca uwalić

moim zdaniem najistotniejsza płyta głowa, potem zasilacz, procek i cała reszta, na dobrej płycie/zasilaczu całość będzie wydajna, stabilna i jeszcze dobre i stabilne OC będzie, RAM dodatkowy można dokupić za czas jakiś, płyty już nie za bardzo

Zgadzam się co do płyty - jednak spina ona wszystko w całość i to element na którym nie chce oszczędzać - choć faktycznie różnica jest znaczna (w cenie) muszę dokładnie poczytać czym różnią się te płyty technicznie.

Co do obniżki ceny miło słyszeć choć trudno uwierzyć - z tego co kojarzę zwykle elektronika drożeje przed końcem roku. Mi zależy na vacie wiec pewnie czekać jakoś długo nie będę (choć pewnie i tak już w październiku się nie wyrobię).

Moje pytanie powinno w sumie brzmieć czy ktoś tu korzysta z tego procesora i jaki ma zestaw - czy jest zadowolony?

Napisano
Tak płyta jest bardzo ważna ale nie przesadzajmy w tym przypadku, to nie są gówniaki za 200-300zł to już są porządne konstrukcje a płacenie 1k więcej w stosunku do innych konstrukcji imo nie ma wielkiego uzasadnienia.

W sumie to tak, płyta za 2K to przesada, nie wiele więcej płaciłem za płytę na 2 x CPU

Napisano
Szykuje się ładna obniżka cen 1950x z 1000$ na 880$.

Pewnie za kilka dni w Polsce.

No chyba niekoniecznie, ceny były przez chwilę niższe, także w niemieckim "polskim" amazonie ale już wracają do zwykłej ceny, na amerykańskim amazonie już prawie 999$

W sumie to tak, płyta za 2K to przesada, nie wiele więcej płaciłem za płytę na 2 x CPU

dokładnie to za 2400, większość oscyluje w okolicy 1500zł jak wybierze się tylko te co mają 8 portów SATA to już z 9 robi się chyba 5 czy 6 do wyboru więc wybór nie taki trudny, można monetą 3 razy rzucić albo wybierać taką z bardziej kolorowym podświetlaniem i bardziej plastikowym pancerzem ;)

Napisano
  • Autor

Sprzęt kupiony, hula aż miło - choć nie bez początkowych problemów. Dalej mam jeszcze problem by ram dobrze ustawić -ale i do tego dojdę. Padło Na:

w zasadzie w porównaniu do pierwszego posta zmieniła się płyta na Gigabyte Oaurs X399 gaming 7, i chłodzenie Nocua NH-u14s Tr4-sp3

Także, dzięki za pomoc i teraz do pracy:)

eyXsSw

<a href=podglad.jpg' alt='podglad.jpg'>

Edytowane przez pezet

Napisano

Dobra decyzja z tą płytą, nie ma co przepłacać :)

Wstawisz obrazek jeszcze raz bo nie da się przejść do pełnej rozdziałki żeby cokolwiek przeczytać?

64gb ramu czy 32? W ogóle ostatnio ram tak drożeje że mozna w niego inwestować zamiast w bitcoiny :P

Napisano

pezet - zastanawia mnie czemu masz Win 8? Nie lepiej było brać Win 10? Ma to znaczenie w wydajności takiego sprzętu?

Napisano

@pionix pozwolę sobie odpowiedzieć :) ja siedziałem na win10 już jakiś czas (ponad rok, prawie dwa?) i wróciłem do 8, 10 to cały czas niestabilne dziadostwo, jak działa to spoko, jak nie działa to mogiła, już myślałem że mi komputer zdycha, kilka dni się z nim gimnastykowałem żeby odkryć jaki sprzęt mi pada i po sprawdzeniu każdej możliwej opcji wyszło na to ze to windows :) teraz na win 8.1 już prawie zapomniałem o tamtych chwilach grozy.

Minusem tego, że nie mam win 10 to brak netflixa w 4k i dostępu do sklepu z grami ms :)

Napisano

@pezet a ten wynik w cinebenchu to po OC Ryzena? Ja mam na 4 Ghz wynik 3100 cb, czemu tak mały? :)

Napisano

Witam, też od jakiegoś czasu użytkuje 1950x i ciekawi mnie jak jest z jego stabilnością na starszych windowsach? Ustawiłem system na Win10 ale nie będę ukrywał, że z chęcią zostałbym na starej Win8 gdyby nie fakt, że nie ma oficjalnych sterowników chipsetu dla starszych systemów. Co do autora wątku, zastanów się jak najszybciej nad zakupem 2 paczki ramu bo threadripper potrafi sporo zwolnić przy niektórych operacjach bez 4 slotów zajętych. I przy okazji, jakie masz opóźnienia poustawiane na swojej pamięci i czy wszystko chodzi bez problemu?

Napisano

No ja jużkilka miesięcy siedzę na win 8.1 i 1950x i działa :), na poczatku przywitał mnie taki komunikat

https://s14.postimg.cc/d8ba06hsh/SNAG-0000.png

ale zainstalowałe to i już mnie nie męczy :)

https://github.com/zeffy/wufuc

nie wiem jak szybkością i czy jest wolniej niż w win10 ale jak robię jakieś rednery czy inne symulacje to wszystkie wątki są obciążone a do 10 przez jakiś czas na pewno wracał nie będę

Napisano

Dzięki za odpowiedź, dopytam się jeszcze, instalowałeś może Ryzen Master i czy działał bez problemu?