Blaza Napisano 20 Listopad 2018 Share Napisano 20 Listopad 2018 Witam Od jakiegoś czasu modeluję w Zbrush. Wrzucę kilka praca, proszę o jakieś rzeczowe komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 20 Listopad 2018 Share Napisano 20 Listopad 2018 Hej, radził bym skupić się na nauce anatomii, proporcji. Brak wiedzy bardzo widać. Fajna jest stronka anatomy4sculptors. Polecam książki bo śwęeta się akurat zbliżają ;) Podoba mi się, że starasz się zrobić coś kompletnego - kolor, postać, poza. To zaowocuje ale wróć do podstaw i korzystaj z nabytej wiedzy w takich projektach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 29 Listopad 2018 Autor Share Napisano 29 Listopad 2018 Czaszka żeby poćwiczyć anatomię od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 30 Listopad 2018 Share Napisano 30 Listopad 2018 Chwilowo trochęCartoon'owo niż anatomicznie. Ćwicz dalej ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JonJoan Napisano 30 Listopad 2018 Share Napisano 30 Listopad 2018 Trochę bardziej rzetelnie i bardziej efektywnie podchodź do ćwiczenia podstaw. Ściągnij sobie: The Artist's Complete Guide To Facial Expression - Gary Faigin. I ćwicz anatomię głowy rysując. Będzie 10x szybciej i 10 x lepiej. Zacznij od niecieniowanych czaszek z różnej perspektywy. Tak z 5-6 dziennie. Do momentu aż przekroczysz stówę i będziesz ją znał na pamięć. Anatomia to nie są jaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 13 Grudzień 2018 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 14 Grudzień 2018 Share Napisano 14 Grudzień 2018 Z dnia na dzień się nie nauczy. Rzeźb dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 20 Grudzień 2018 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2018 Kolejne podejście do głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 30 Grudzień 2018 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 7 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2019 Kolejny szkielecik, tym razem z nogami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 7 Styczeń 2019 Share Napisano 7 Styczeń 2019 Jakby tak zbroja mu nie lewitowała było by lepiej. Ma taki trochę klimat z HoMM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 30 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2019 Dla potrenowania anatomii zrobiłem takiego zombi maga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 30 Styczeń 2019 Share Napisano 30 Styczeń 2019 Z jakich źródeł korzystałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 30 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2019 Na tych screenach jest większość. Dużo anatomii z pinterest. Jeżeli chodzi o pomysł to własny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 30 Styczeń 2019 Share Napisano 30 Styczeń 2019 Trochę słabe proporcje. Zobacz przyrówanie do 7,5 głowy (taki standardowy człowiek). Oczywiście nie chodi mi o muskulaturę jak na obrazku tylko proporcje. Taki zombiak mag na pewno skorzystał by z proporcji równych 8 lub nawet 9 głów. Popatrz rysunki Loomisa. Co do anatomii. Jakbyś porobił studia typu ecorche, zrobił własny szkielet, potem wszystkie mięśnie, to byś moment skumał co się dzieje na obrazkach na które patrzysz. A potem to już praktyka, praktyka, praktyka, obserwacja. U ciebie to wygląda jak próba przerysowania, właściwie bez wiedzy co to jest i czemu tam jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 30 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2019 Szkielet zrobiłem jest kilka postów wyżej. Teraz właśnie chciałem coś z mięśniami zrobić, tylko chciałem żeby był bardzo chudy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 3 Luty 2019 Autor Share Napisano 3 Luty 2019 Coś w innym klimacie, nie do końca moim bo nie lubię cyberpunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panRebonka Napisano 5 Luty 2019 Share Napisano 5 Luty 2019 Do anatomii nie wypowiem się, ale zostań proszę przy renderach clay. Kolorowe, są, mówiąc delikatnie, nie za dobre. Clay jeszcze się bronią, i swoją drogą ja bym nad formą jeszcze mocno popracował przed wchodzeniem w robienie jakiegokolwiek koloru / materiału. Ale to nieraz się widzi, że sculpt fajny, a jak ludzie kolorują, to robią z niego kaszanę potworną, aż szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 9 Luty 2019 Autor Share Napisano 9 Luty 2019 work in progress... Od razu powiem, że to będzie murzynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturborubar Napisano 9 Luty 2019 Share Napisano 9 Luty 2019 Hej, ćwicz anatomie, na pomysły i full postacie przyjdzie czas...za dwa lata;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 10 Luty 2019 Autor Share Napisano 10 Luty 2019 Dlaczego aż dwa lata, tak słabo to wygląda? Mógłby ktoś wskazać dokładniej miejsca w których jest najgorzej? Łatwiej by mi było zobaczyć braki i skupić się na ich poprawie. Chodzi o ostatni model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 11 Luty 2019 Share Napisano 11 Luty 2019 Właściwie wszystko jest źle zbudowane lub niedobudowane. Jeśli chodzi ci o naukę anatomii na własną rękę, to nie spiesz się. Pracuj nad jedną częścią ciała na raz. Kilka godzin dziennie, codziennie a za te "2 lata" będzie super. Pytanie, czy masz w sobie tyle samodyscypliny? Jest kupa wiedzy do zdobycia i umiejętności do wyrobienia. A jak cię stać na kursy to też polecam, nawet bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 11 Luty 2019 Share Napisano 11 Luty 2019 Właśnie znalazłem krótki ale ciekawy wywiad, który powinien cię zainteresować: https://80.lv/articles/means-aspects-of-sculpting/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 27 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2019 Żeby nie zapomnieć jak działa Zbrush, zrobiłem kilka broni. Dodatkowo chciałem sprawdzić Substance Painter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 13 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2019 (edytowane) Kolejne podejście do czaszki. Edytowane 15 Sierpień 2019 przez Blaza 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 15 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2019 Robię sobie w wolnym czasie takie machiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 21 Sierpień 2019 Share Napisano 21 Sierpień 2019 fajnie ze zaczynasz robic czaszki, jezeli jeszcze masz troche mocy w lapie 🙂 to po pierwsze zawsze rob takie rzeczy z referencji, staraj sie zrozumiec ksztalty i je zapamietac. Nawet jak za pierwszym razem nie pyknie, to warto czaszke studiowac powiedzmy ze raz w tygodniu 😉 Najlepiej wez sobie uproszczona wersje czachy i staraj sie ogarnac w pierwszej kolejnosci: -1 proporcje -2 proporcje -3 proporcje 4- detale jezeli zrobisz pierwsze 3 kroki dobrze, to nawet jak spierniczysz rzeczy ktore sa na gorze (czyli detale na oczodoalch itp) to czaszka nadal bedzie wygladac dobrze 🙂 Na maszynach nie znam sie za bardzo, ale robisz dziwne rendery, ktore nic nie pokazuja. Kamera jest za daleko, ujecia nudne 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 8 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2019 Dawno nic nie było, to tak skromnie jedna czaszka. Takie mam referencje na których się wzoruje. Jeszcze takie daw przedmioty znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 13 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2019 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 14 Wrzesień 2019 Share Napisano 14 Wrzesień 2019 zeby mniejsze powinny byc 🙂 nos tak samo 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 7 Październik 2019 Autor Share Napisano 7 Październik 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 7 Październik 2019 Share Napisano 7 Październik 2019 wiem ze masz ta refke, ale uzywaj tylko jej i jedz krok po kroku pierwsze 3 stepy 🙂 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RomaTroy Napisano 8 Październik 2019 Share Napisano 8 Październik 2019 Jest taki gosciu - nazywa sie Gotfrid Bammes (moze troche inaczej sie pisze, ale mozna w necie na spokojnie znalezc jego pdfy.) W Polsce jest mniej znany, ale kraje wschidnie z niego korzystaja i ma bardzo mocna, podparta rysunkami wiedze. Proporcje, formy, w sumie wszystko tam znajdziesz.Polecam. Plus to dla artystow, wiec ostro jedzie tez z forma. No i moze Eaton. On pieknie opisuje, i pokazuje mechanizm miesni. Sam sie tego ucze juz kolejny raz. I zobacz na poczatku proporcje. Bo inaczej nie bedzie za duzo sensu z twoich prac, jak proporcje beda zle. To rzuca sie bardzo w oko. Szczegolnie anatomia czlowieka. Od tysiaca lat obserwujemy siebie nawzajem, i jak cos jest nie tak, to niestety ten szczegol odrazu sie rzuca w oczy. Na poczatku proporcje, pozniej anatomia i szcegoly. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 24 Październik 2019 Autor Share Napisano 24 Październik 2019 Taka mała odskocznia od anatomii i czaszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 31 Październik 2019 Autor Share Napisano 31 Październik 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 23 Listopad 2019 Autor Share Napisano 23 Listopad 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brain Napisano 24 Listopad 2019 Share Napisano 24 Listopad 2019 Nie rozumiem jednego, dlaczego nie słuchasz ludzi którzy Ci tu doradzają? Ok, chcesz sobie tworzyć, ale to wszystko co robisz jest na ten czas słabe przez to, że nie masz dobrych podstaw. Ludzie Ci piszą co robić, ale nawet im nie odpowiadasz na wiadomości i robisz to co robiłeś - tworzysz jak leci, byle co żeby tylko robić. Serio, musisz ogarnąć podstawy i dopiero się brać za tak skomplikowane rzeczy jak smok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 24 Listopad 2019 Share Napisano 24 Listopad 2019 spokojnie 🙂 najwazniejsze to robic, powoli progress sam przyjdzie 🙂 wiadomo, ze jezeli bardziej sluchasz krytyki i feedbaku to skill leci szybciej, ale to zalezy od czlowieka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 24 Listopad 2019 Autor Share Napisano 24 Listopad 2019 Spoko wszystko czytam i biorę sobie rady na poważnie. Nie sądziłem że muszę na wszystko odpisywać. Wolę się skupić na ćwiczeniach zamiast odpisywać na każdy post. Chciałem sobie zrobić coś innego żeby odpocząć od anatomii. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brain Napisano 24 Listopad 2019 Share Napisano 24 Listopad 2019 (edytowane) 3 minuty temu, Blaza napisał: Spoko wszystko czytam i biorę sobie rady na poważnie. Nie sądziłem że muszę na wszystko odpisywać. Wolę się skupić na ćwiczeniach zamiast odpisywać na każdy post. Chciałem sobie zrobić coś innego żeby odpocząć od anatomii. Chyba że tak ;) Powodzenia. 1 godzinę temu, KLICEK napisał: spokojnie 🙂 najwazniejsze to robic, powoli progress sam przyjdzie 🙂 wiadomo, ze jezeli bardziej sluchasz krytyki i feedbaku to skill leci szybciej, ale to zalezy od czlowieka ;) Edytowane 24 Listopad 2019 przez brain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 3 Grudzień 2019 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2019 Powrót do czaszki, około 30 minut na jedną. Dodane w kolejność powstawania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 2 Luty 2020 Autor Share Napisano 2 Luty 2020 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 1 Kwiecień 2020 Share Napisano 1 Kwiecień 2020 bardzo spoko 🙂 troche bym mu zuchwe cofnal zeby nie byla tak dluga i pamietaj ze ucho nie rosnie na wejsciu zuchwy, tylko obok 😛 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 25 Maj 2020 Autor Share Napisano 25 Maj 2020 Mała odskocznia od rysowania Jest jakiś szybki sposób żeby poradzić sobie z taka beznadziejną topologią, która zostaje po live boolean? Zremesher nie za bardzo sobie z tym radzi, albo nie umiem ustawić. Dynamesh jako tako ale nie ma ostrych krawędzi, albo zawiesza mi program jak chce żeby zostawił poligrupy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 9 Czerwiec 2020 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 9 Czerwiec 2020 Share Napisano 9 Czerwiec 2020 zwroc uwage na skale modelu. A zremesher sobie z tym raczej nie poradzi. a po co to robisz? a jak masz maly model to zbrush bedzie scalac elementy przeskaluja gore calosc alobzmerguj i daj unitize w dofremrach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 6 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2020 Mały odpoczynek od rysowania. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 13 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2020 (edytowane) Edytowane 13 Wrzesień 2020 przez Blaza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 14 Listopad 2020 Autor Share Napisano 14 Listopad 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaza Napisano 7 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2020 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi