Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l Hej chcialbym zlozyc nowego kompa, troche wypadlem z tego calego "sprzetowego" swiata i mowiac szczerze, nie mam zielonego pojecia co robie.聽 Rzucilby ktos okiem i powiedzial czy warto?聽 聽 Potrzebuje kompa do zbrusha, duze pliki po 4-5gb.聽 Karte graficzna mam 2070 wiec ja poki co zostawie, ssdeki na dane tez sobie zostawie, cala reszta do wziecia 聽 dzieki Pozdro
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l kupujesz p艂yt臋 kt贸ra wspiera PCi gen4. to kup te偶 dysk SSD kt贸ry wspiera pci gen4... https://www.x-kom.pl/p/504679-dysk-ssd-gigabyte-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-aorus.html 聽 dzi臋ki temu b臋dziesz mia艂 transfery 5000/4000 mb/s a nie 3000/1500... tak to super
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l Autor o no i slicznie dziekuje 馃檪聽warto dorzucic to siano do dysku gdzie bedzie stal system i kilka programow? wszystkie swapy trzymam na innym ssd 馃槈聽 gad demyt no praktycznie jest 2 razy szybszy, spoko dzieki jeszcze raz 馃槃 聽 btw. ta adatka i tak jest calkiem niezla 馃檪聽i cena super jak porownywalem do szajsunga 聽 btw2. jedyny fakap jaki widze w tej konfiguracji, to brak mozliwosci kupienia plyty ktora by oblsuzyla 128 gb ram 馃槙
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l o ile wiem to p艂yty x570 4 slotowe obs艂uguj膮 128 gig ramu.. musisz tylko kupi膰 4x32GB 聽
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l Plyta obsluzy 128gb ramu tylko nie ma 8 slotow na 8x16GB. Chyba ze cos takiego ale cena to dramat聽馃槃聽https://www.x-kom.pl/p/492311-pamiec-ram-ddr4-gskill-64gb-3200mhz-trident-z-rgb-cl14-2x32gb.html聽Ja tez kupie teraz 64gb 4x16, a jak pojawia sie 4x32 w ludzkiej cenie to sie wymieni. Edytowane 11 Wrzesie艅 20195 l przez Quentin
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l Autor no i elegancko 馃檪聽obczailem te kosci wczesniej wlasnie 馃槃聽nie wiem czemu, wydawalo mi sie ze max jest 64, dobrze wiedziec 馃檪
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l unlimited powaaaa. ciemna strona mocy panie btw jaki cooler instalujesz?
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l Autor o zajebiste pytanie, bo w sumie liczylem na to (jak mialem intela i7 4 generacji, to ten boxowy byl idealny) ze uzyje tego co dorzuca do procka. ALE w sumie, to nawet nie wiem czy dorzucaja 馃槃聽musze poczytac, cos polecasz?
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l jak poleca膰 to w sumie najlepsze ch艂odzenie jaki jest na rynku.. poza jakimi艣 customowym wodnym setupem. https://www.x-kom.pl/p/260247-chlodzenie-procesora-noctua-nh-d15-140mm.html聽 troch臋 kosztuje ale dzi臋ki temu procek ma swobode.. i cicho jest.
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l Autor wlasnie tylko czy warto wrzucac w to hajs? w sensie moj intel na boxwym chlodzeniu... generalnie nigdy go nie slsyzalem nawet jak renderowalem, tylko czy amd jest rownie dobre 馃槈聽choelra wie. Glownie to karta graficzna daje sie we znaki 馃檪聽
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l @Klicek Mam 3900x z ch艂odzeniem聽be quiet dark rock pro 4 i jest wyra藕nie s艂yszalny z pod obci膮偶eniem, obroty s膮 wtedy na max. Przy renderowaniu mam max 82stopnie, przy normalniej pracy ok 50,聽w艂a艣nie na tym ch艂odzeniu. Mam t膮 sam膮 p艂yt臋,聽jak j膮 dostaniesz zaktualizuj bios, wtedy wiatrak na p艂ycie b臋dzie si臋 kr臋ci艂 na ok 50% czyli 1400rpm i nie b臋dzie s艂yszalny. Ram mo偶esz wzi膮膰聽z wi臋ksz膮 cz臋stotliwo艣ci膮, ja mam 3200mhz i dzia艂a bez problemu, tylko trzeba w艂膮czy膰 profil xmp w biosie.
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l Autor dzieki ziom 馃檪聽dobrze ze dajesz info, troche takie rzeczy sprawiaja ze odrazu mysle czy by nie kupic jednak intela 馃槃聽wiesz grzebanie gdzies, zeby cos wlaczyc updateowac biosy itp no meh.聽
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l W艂膮czenie profilu xmp jest na g艂贸wnej stronie w biosie, dos艂ownie dwa kliki. Aktualizacja te偶 nie jest strasznie skomplikowana, a tego robi膰 nie musisz jak nie chcesz. Z 3900x jestem zadowolony, 偶adnych problem贸w nie mam i mog臋 poleci膰.
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l 49 minut temu, KLICEK napisa艂: dzieki ziom 馃檪聽dobrze ze dajesz info, troche takie rzeczy sprawiaja ze odrazu mysle czy by nie kupic jednak intela 馃槃聽wiesz grzebanie gdzies, zeby cos wlaczyc updateowac biosy itp no meh.聽 o aktualizacje biosu p艂yty to mo偶esz poprosi膰 sklep.
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l Autor 1 godzin臋 temu, Redforest napisa艂: W艂膮czenie profilu xmp jest na g艂贸wnej stronie w biosie, dos艂ownie dwa kliki. Aktualizacja te偶 nie jest strasznie skomplikowana, a tego robi膰 nie musisz jak nie chcesz. Z 3900x jestem zadowolony, 偶adnych problem贸w nie mam i mog臋 poleci膰. btw jak dlugo masz tego proca? udalo Ci sie kupic w pierwszym rzucie? ja juz czekam chyba 2 miechy 馃槃
Napisano 11 Wrzesie艅 20195 l Mam go od 23 sierpnia. Nie zamawia艂em z pierwszego rzutu, czeka艂em na opinie u偶ytkownik贸w, a potem szybko si臋 rozesz艂y. Uda艂o mi si臋 zam贸wi膰 z mniej znanego sklepu, 14 sierpnia.
Napisano 12 Wrzesie艅 20195 l Autor tutaj test tego dysku Generacji 4, przy kopiowaniu plikow, nie ma roznicy 馃槈 聽 聽
Napisano 12 Wrzesie艅 20195 l Autor no jak fake? kurde troche ufam gosciowi 馃槃聽dawaj mow czemu, bo ja beton jestem i nie widze 馃槃
Napisano 12 Wrzesie艅 20195 l Bo jest chyba inny rozmiar do ko艅ca zaraz po wskoczeniu tego pliku ze screena, ale mo偶e co艣 pokr臋ci艂em. EDIT: Chyba musia艂bym po klatkach sprawdzi膰, a 艣rednio mam czas 馃槢 Edytowane 12 Wrzesie艅 20195 l przez wujek_kane
Napisano 12 Wrzesie艅 20195 l to nie jest fake. ale te偶 nie do ko艅ca prawda. tutaj ponownie wychodzi znowu troch臋 u艂omno艣膰 windowsa.. i to jakie jest tam zarz膮dzanie i system plik贸w... ale turbo upraszczaj膮c... j臋艣li kopiujesz 100 ty艣 ma艂ych pliczk贸w... to transfer nie rozkr臋ci si臋 do tych maksymalnych warto艣ci... ale je艣li by艣 kopiowa艂 jeden plik np.. .obj z zbrusha czy alembica... czy by艣 zapisywa艂 projekt to wtedy ju偶 tak... po za tym ten dysk kosztuje dok艂adnie tyle samo co samsungowy evo pci3. 聽 to bardzo du偶o zale偶y od softu po prostu jak masz soft kt贸ry jest w stanie wczytywa膰 kilka spraw r贸wnocze艣nie to wtedy ten dodatkowy transfer zostanie wykorzystany Edytowane 12 Wrzesie艅 20195 l przez Maciek Jutrzenka
Napisano 12 Wrzesie艅 20195 l Nie chcia艂bym nic m贸wi膰, ale pod koniec miesi膮ca podobno wychodzi 3950x :P 聽 Co do dysk贸w NVMe PCIE 4.0, nie rozumiem po co traci膰 pieni膮dze na to, to jeszcze nie czas na t膮 technologi臋聽:P W og贸le co do dysk贸w NVME trzeba te偶 pomy艣l臋膰, czy na pewno u偶yjemy tej super pr臋dko艣ci z benchmark贸w... Bo co innego benchmarki, a co innego zwyk艂e zastosowanie w programach/windowsie. Edytowane 12 Wrzesie艅 20195 l przez brain
Napisano 12 Wrzesie艅 20195 l Autor to kup mi w pierwszym rzucie ta 3950 馃槈 juz mi sie niechce czekac i tka grzecznie czekalem 3 miesiace prawie 馃槃聽tak to bede czekal i czekal i czekal i zawsze cos nowego sie pojawi 馃槢聽mysle ze ten 3900 na 3-4 lata styknie na spokoju do moich zastosowan, czyli do obracania szarego modelu 馃槈 聽
Napisano 12 Wrzesie艅 20195 l dysk 1TB NVMe PCI 4.0 kosztuje dok艂adnie tyle samo co flagowy Samsung 1TB NVMe PCI 3.0 wi臋c po co za te same pieniadze kupowa膰 stary sprz臋t?聽
Napisano 13 Wrzesie艅 20195 l Autor 6 godzin temu, Maciek Jutrzenka napisa艂: dysk 1TB NVMe PCI 4.0 kosztuje dok艂adnie tyle samo co flagowy Samsung 1TB NVMe PCI 3.0 wi臋c po co za te same pieniadze kupowa膰 stary sprz臋t?聽 no ale adata z tymi samymi (praktycznie) osiagami kosztuje polowe tego 馃槈 mam 2 dyski samsunga i 3 adaty aktualnie, nie wiedze roznicy pomiedzy sprzetem. Jezeli chodzi o trwalosc to juz jednego samsunga zatopilem 馃槈
Napisano 13 Wrzesie艅 20195 l o prosze ciekawe. dobrze wiedzie膰, samsungi niby uchodz膮 z najlepsze dyski SSD, a tu mowisz ze jednak adata d艂u偶ej 偶yje Edytowane 13 Wrzesie艅 20195 l przez Maciek Jutrzenka
Napisano 13 Wrzesie艅 20195 l Autor kiedys mialem kingstona przez 15 minut 馃槃聽podlaczylem, odpalilem kompa, wrzucilem 100 gb danych, zresetowalem kompa, dysku juz nie bylo XD
Napisano 14 Wrzesie艅 20195 l @KLICEK聽sprz臋t wiadomo jest wa偶ny ale trzeba te偶 pami臋ta膰 o swoich r臋kach a w szczeg贸lno艣ci nadgarstkach dlatego ja polecam zaopatrzy膰 si臋 w co艣 co jest r贸wnie estetyczne jaki i pomocne w zachowaniu zdrowa 馃檪
Napisano 18 Wrzesie艅 20195 l Autor no i tak to wyglada ostatecznie: https://www.x-kom.pl/lista/tjedt0o7v jakies ostatnie sugestie? 馃槃
Napisano 18 Wrzesie艅 20195 l Bardzo fajny zestawik, sk艂ada艂bym 馃檪 Jedyne o czym mo偶esz jeszcze pomy艣le膰 to jakie艣 dodatkowe wentylatory do obudowy, bo z tego co widz臋 w zestawie s膮 tylko 2, a w ci臋偶ko pracuj膮cych stacjach roboczych dobra wentylacja jest szczeg贸lnie wa偶na. M贸g艂by艣 si臋 pokusi膰 o 1 dodatkowy na prz贸d i 1 na g贸r臋, cho膰by taki: https://www.x-kom.pl/p/165773-wentylator-do-komputera-silentiumpc-zephyr-120-136-dba.html
Napisano 18 Wrzesie艅 20195 l Mog臋 zapyta膰 dlaczego jednak wybra艂e艣聽Gigabyte 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe AORUS? Druga sprawa, nie lepiej zainwestowa膰 w lepsz膮 obudow臋 bo jednak ta obudowa do tak drogiego zestawu troch臋 lipa :P 3900x nie jest najzimniejszym procesorem... Chyba 偶e wolisz wyciszanie obudowy ni偶 ni偶sze temp na CPU. 聽 Edytowane 18 Wrzesie艅 20195 l przez brain
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Autor juz odpowiadam, obudowa za 300 zl to jak dla mnie juz HI madafakin end 馃槈聽ta widzialem ze jest cicha i nie wyglada jakby wlasnie przyleciala z marsa. Czyli jest super prosta i ladna. Wiec ja biere.聽 Oczywiscie, jezeli masz jakies sugestie, albo mozesz podrzucic cos fajnejszego to z checia popatrze i poczytam. Tylko musi wygladac jak ta, czyli mega prosto. 聽 Dysk biore tak na przyszlosc, nie moglem sie zdecydowac tak naprawde. Wiec biore jeden na duze pojedyncze ciezkie pliki, a drugi na syf 馃槈
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Tylko nie zapomnij o podk艂adce 馃檪 聽 Obudowy Fractala te偶 mi si臋 najbardziej podobaj膮 chyba ju偶 blisko 10 lat kupuj臋 tylko takie ale od d艂u偶szego czasu XL R2 g艂贸wnie dlatego, 偶e wi臋kszych ju偶 nie maj膮 馃檪聽Proste, eleganckie, minimalistyczne ze smakiem a do 艣rodka kula disco, maszyna do pary i stroboskop zgodnie z aktualnymi trendami聽馃槈聽
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Obudowa faktycznie ma mega znaczenie. Dorzuci艂bym ze dwie st贸wki do Fractal Define聽na twoim miejscu. Komputer z艂oto. Czekam a偶 wyjd膮 3950x i tez robi臋 upgrade wreszcie (8 lat!)
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Autor przeciez to to samo z dodatkowymi wiatrakmi, chyba ze cos mi umyka?聽
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l ogladnij sobie ten filmik 聽 Dodali du偶o ulepsze艅. Kosztuje 600z艂 z tego co pami臋tam, ale warto! Do tego jeszcze we藕 jakie艣 dobre ch艂odzenie np. Dark rock 4 pro albo Noctua nh-d15, do tego CPU musisz kupi膰 najlepsze ch艂odzenie, zw艂aszcza przy takiej obudowie wycisnaszniej. Ryzen z komentarzy, kt贸re czyta艂em (i filmik贸w)聽wychodzi na to, 偶e daje najlepsza wydajno艣膰 im lepsze masz ch艂odzenie (im mniejsza temp.) Edytowane 19 Wrzesie艅 20195 l przez brain
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l 3 godziny temu, KLICEK napisa艂: przeciez to to samo z dodatkowymi wiatrakmi, chyba ze cos mi umyka?聽 Lepsza technologia produkcji -聽mniejsze luzy, modularno艣膰 przek艂adaj膮ca si臋 na lepsz膮 cyrkulacje. Wyg艂uszenia, filtry kurzu. Oczywi艣cie mimo dwukrotnie wiekszej ceny, obiektywnie dwukrotnie lepsza nie jest:) W sumie je艣li cie nie wkurza wizja obudowy za normalny hajs - to lepiej dla ciebie. Wiesz jak to jest - jak ju偶 kupisz dro偶sze, to nigdy nie b臋dziesz chcia艂 ta艅szego:)
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l 2 hours ago, deshu said: Wiesz jak to jest - jak ju偶 kupisz dro偶sze, to nigdy nie b臋dziesz chcia艂 ta艅szego:) Te偶 kiedy艣 si臋 zastanawia艂em po co ludziom obudowy za wi臋cej ni偶 200-300z艂 a jk ju偶 kupi艂em to by艂o " o to dlatego" 馃檪聽Niby nie potrzebujesz bez艣rubkowego monta偶u, czy mo偶liwo艣ci wyjmowania wi臋kszych element贸w i dopasowania do swoich wymaga艅聽ale wystarczy raz spr贸bowa膰 lepszej jako艣ci i nagle wszystko inne tr膮ci stolcem 馃檪聽Kilka lat temu przymierzy艂em sk贸rzan膮 kurtk臋 za 3tys i do tej pory wzdycham do tego jak dobrze le偶a艂a i jaka by艂a przyjemna ale niestety nie sta膰 mnie na takie fanaberie 馃槙
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Autor no wlasnie ogladam video 馃槃聽聽 sluchajcie jak ja zloze tego kompa, to tylko pozniej go otworze zeby wrzucic ram, nawet nie bede go odkurzal w srodku bo mnie to wali 馃槃聽nadalbyscie polecali dolozyc hajs do obudowy?聽 ja absolutnie nie podlaczam nowych rzeczy, nie wyciagam, nie odkurzam, nie sprawdzam czy procesor siedzi na miejscu itp. Ufam ze jak dziala to spoko 馃槃聽Dla mnie w ogole te kilka stopni w ta czy w ta, tez mnie nie obchodzi 馃槈聽ale lubie oszczedzac hajs na pierdolach ktorych nie potrzebuje 馃槈
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Autor jeszcze jedno pytanie co do ramu, bo mnie meczy 馃槈 i chce juz zlozyc to zamowienie, bo kurde procek wlasnie poszedl o 200 do gory 馃槃 聽 lepiej cl15 ale 3000mhz czy cl16 ale 3200?聽 聽
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Autor ok final, polecialo zamowienie: 聽 https://www.x-kom.pl/lista/5svxcy5sx 聽 ps. kosci ramu sa generalnie identyko o hajs mniejszy 馃檪 wiec zmienilem na cl15 3000
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Nie ma wiekszego znaczenia imo z CL.聽 艁aduj ramu ile wlezie, b臋dzie dobrze 馃槃 Oby dysk Ci d艂ugo sluzy艂. Samsungi drozsze, ale jednak bardziej wytrzymale - opinia wielu, w tym moja 馃槃 Kurde zainspirowa艂es mnie do zmiany kompa, na AMD rowniez. Jednak moj i7 5820k jest niewiele wart i az zal go sprzedawac ;/聽
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Autor na bank dysk ssd na dane, bedzie mirrorwany do nasa 馃槈聽tak jak to mam teraz. Stary, wiesz jak boli strata 5 lat zycia? 馃槃聽ja wiem 馃槃
Napisano 19 Wrzesie艅 20195 l Man, we藕 nie strasz. Odpia艂em co prawda dyski i backupuje stuff w roznych miejscach, ale NAS jeszcze przede mna 馃槃
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto