Napisano 24 Październik 20195 l @michalo no właśnie kilka ładnych lat temu wszytko bardzo mocno spowolniło w procesorach ale teraz znowu się dzieje, nie zdążysz się nacieszyć a już masz przestarzałego średniaczka 🙂 ale dobrze, niech sięto wszytko szybko rozwija 🙂
Napisano 24 Październik 20195 l Właśnie dal tego teraz nie warto kupować nowości. Dla tego też Klicek nigdy nie kupi kompa 😂🤣
Napisano 24 Październik 20195 l Zawsze warto bo tak to trzeba czekać całe życie bo zaraz będzie coś nowego i lepszego 🙂 Bierzesz co jest teraz a za dwa lata wymieniasz na to co będzie wtedy a jak się zaczniesz zastanawiać to pół roku będziesz ważył decyzje co się opłaca, czy nie czekać a w tym czasie mógłbyś pracować i tys zł różnicy w tą czy tamtą nie miałby większego znaczenia bo więcej stracisz siedząc po forach, czytając i rozważając co jest najdoskonalszą możliwą decyzją dzisiaj o 15:40 i czy o 19 nadal będzie tak dobra 🙂
Napisano 24 Październik 20195 l Autor 1 minutę temu, Loozack napisał: Wytrzymaj Klicek! Jesteśmy z Tobą! Całe forum żyje Twoim kompem 😄 cale forum to teraz 5 osob 😄
Napisano 24 Październik 20195 l 7 minutes ago, KLICEK said: cale forum to teraz 5 osob 😄 Haha 😄 też zauważyłem, że to forum z grubsza dałoby się zastąpić czatem grupowym na 5 osób, wchodzi trochę więcej osób ale siedzą cicho bo się boją 🙂
Napisano 24 Październik 20195 l Autor no, ale w sumie klimacik jest git dobre rzeczy wpadaja 🙂 wiec mi to nie przeszakadza nawet gdyby tak mialo zostac 🙂 pozniej mozna pomyslec czy aby nie zrobic z tego forum zamknietego cos ala gamedev forum.
Napisano 24 Październik 20195 l 2 minuty temu, KLICEK napisał: tez uwazam ze lepiej mniej, lepszy klimat 😄 To forum to teraz taka nasza wspólna ławeczka przed blokiem, gdzie możemy sobie ponarzekać na młodych, i że "kiedyś to było" 😉
Napisano 24 Październik 20195 l 19 minut temu, Loozack napisał: Wytrzymaj Klicek! Jesteśmy z Tobą! Całe forum żyje Twoim kompem 😄 Przyznam, że to bardzo angażujące zagadnienie. Sam z bólem wspominam składanie kompów 😉 Takie czajenie się, zagłębianie w statystyki. Ehh. Dla tego ostatniego kompa kupiłem gotowca. Gryzę się z tym bo w sumie mogłem sam to zrobić. @Loozack, rozwaliłeś mnie tym obrazkiem 😂 Edytowane 24 Październik 20195 l przez michalo
Napisano 24 Październik 20195 l 15 minut temu, michalo napisał: Przyznam, że to bardzo angażujące zagadnienie. Sam z bólem wspominam składanie kompów 😉 Takie czajenie się, zagłębianie w statystyki. Ehh. Dla tego ostatniego kompa kupiłem gotowca. Gryzę się z tym bo w sumie mogłem sam to zrobić. (...) Mogłeś, mogłeś, te emocje, ta duma gdy już odpali i przyjemność, że wszystko zrobiłeś sam, ehh, tęsknię za tym, już z 4 lata minęły od ostatniej modernizacji 😕
Napisano 24 Październik 20195 l Pamiętam, jak jako nastolatek pierwszy raz wykręcałem dysk żeby lecieć z nim do kumpla i przegrać sobie muze/filmy.. Ale mi się ręce telepały Hhaha A jak pierwszy raz złożyłem kompa, to nie dałem podkłądki pod śrubkę na płycie i robiło się spięcie przy każdym lekkim wstrząsie 😉 Cudem nic się nie spaliło a minęły pewnie długie dni zanim zaniosłem kompa do speca, który fartem to odkrył po dwóch dniach. Siedziałem przy nim jak na bombie. Tylko sobie wyobraźcie - żeby nic nie ruszyć bo wyłączał się na kilkanaście minut 🙂 Edytowane 24 Październik 20195 l przez michalo
Napisano 24 Październik 20195 l Jak threadrippery się przykręca kluczem to aż płyta trzeszczy, wtedy to są emocje bo zepsuć sprzęt za kilka tys przy montażu nie jest przyjemnamyślą 🙂 Kiedyś w swojej mądrości do zasilacza modularnego podłączyłem kabel z innego zasilacza modularnego, bo czemu miałoby nie działać, jak bezpiecznik w zasilaczu ogłuszająco trzasnął to tak mi się gorąco zrobiło, że aż koszulkę zdjąłem i usiadłem z wrażenia zastanawiając się co zrobić ze swoim życiem jak cały sprzęt zabiłem a nie stać mnie na nową stację 🙂
Napisano 24 Październik 20195 l 4 godziny temu, Loozack napisał: To forum to teraz taka nasza wspólna ławeczka przed blokiem, gdzie możemy sobie ponarzekać na młodych, i że "kiedyś to było" 😉 i oto chodzi! 😄 lepiej 5 osób które serio ma dobry klimat niż 100 i w sumie jest tylko thx i like. 😄 Klicek może nakręć filmik jak będziesz składał hahaha
Napisano 5 Listopad 20195 l To ja dołączę do tych 5 osób jeżeli pozwolicie. Bo mamy listopad a ja nie wiem czy Klicek coś już ma czy cały czas czeka 🙂 Sam czekam na nowe Threadrippery i przymierzam się do złożenia czegoś nowego. Kibicuję KLICKOWI ale nie wiem co się dzieje.... 🤔
Napisano 5 Listopad 20195 l Autor generalenie sprawa wyglada tak, ze wycofalem zamowienie i odebralem hajs 🙂
Napisano 5 Listopad 20195 l Ehh, i jakim wydarzeniem mamy teraz żyć... 😕 A nie myślałeś o tym, żeby kupić procek na Allegro? Bo jeśli wierzyć sprzedawcom, to w kilku miejscach mają je na magazynie gotowe do wysyłki. Pozostaje tylko reszta sprzętu do skompletowania, ale z tym to już chyba nie będzie problemu.
Napisano 5 Listopad 20195 l Autor tak nawet jeden uzytkownik z forum sie odezwal i dal znac ze ma procek i moze mi to zlozyc w 5 dni, ale generalnie przeszedl mi hajp na kupno kompa i po prostu poczekam do maja 🙂 zobacze jak sie sprawa rozwinie 😄 Amd przegrywa zajebiscie brakiem tych prockow, ludzie czekaja po 4 miesiace. (to nie zart)
Napisano 5 Listopad 20195 l To nie jest przegrana wręcz przeciwnie. bardzo dobra sytuacja dla nich. nie tracą kasy dzięki temu
Napisano 5 Listopad 20195 l 1 minutę temu, KLICEK napisał: no wlasnie stracili 🙂 strata jest wtedy kiedy produkt zalega w magazynach.
Napisano 5 Listopad 20195 l 15 minut temu, Maciek Jutrzenka napisał: strata jest wtedy kiedy produkt zalega w magazynach. Wydaje mi się, że jak masz 10 klientów, ale możesz obsłużyć tylko 5, to jednak tracisz 😉
Napisano 5 Listopad 20195 l Ale to jest tak że tych procków nie ma na rynku czy bardziej nie ma w Xkomie? Bo faktycznie wydaje mi się że tu i tam można kupić.
Napisano 5 Listopad 20195 l https://allegro.pl/oferta/amd-ryzen-9-3900x-3-8ghz-box-xbox-pass-3-m-ce-8630552458 Fajny opis 😛
Napisano 5 Listopad 20195 l Heh, fajnie tak sobie w dwóch sklepach zamówić procek za 2,5 koła i o jednym zapomnieć ^^
Napisano 5 Listopad 20195 l 4 minuty temu, Loozack napisał: Heh, fajnie tak sobie w dwóch sklepach zamówić procek za 2,5 koła i o jednym zapomnieć ^^ Kto bogatemu zabroni? 😄
Napisano 7 Listopad 20195 l Autor https://videocardz.com/82654/amd-announces-ryzen-threadripper-3960x-3970x-and-ryzen-9-3950x?fbclid=IwAR1pZKoC90V3JTk2VWkrm6pLJGCmABDpRlYg0MQ620i_5PmV-W2CLQIq9KM
Napisano 7 Listopad 20195 l Z rozmachu aż do głównych newsów to samo wrzuciłem 🙂 na razie najwięcej to wyszarpałem 4,5 na 1950x i chyba tej granicy nie przekroczę przez jakiś czas, chyba że klienci zaczną mi płacić honorarium a nie tylko należność 😉 Edytowane 7 Listopad 20195 l przez Destroyer
Napisano 7 Listopad 20195 l - Ejj, jak powiedzieć klientom, że nasz procek tak się grzeje, że nawet najmocniejsze chłodzenie powietrzem nie wystarczy? - Spokojnie Stasiu, patrz na to:
Napisano 7 Listopad 20195 l A tam gadanie, robisz nowoczesny styl z otwartą "obudową" stawiasz jeden wentylatorek i chłodzi wszystkie podzespoły jak złoto i to powietrzem, a latem chłodzi i mieszkanie 🙂 Zresztą teraz zima idzie to ogrzewanie można wyłączyć i kompa na parapecie postawić 🙂
Napisano 7 Listopad 20195 l Sie śmiejecie 😄 ale jak ja renderuje jakiś gruby projekt. czyli 3 laptopy naraz. ustawiam je jeden obok siebie. wszystkie stoją na kólach longboardowych są 4cm nad ziemią.. i z boku stawiam wentylator który wieje przez te wszystkie laptopy.. i dzięki temu temperatura spada mi o 15 stopni 🙂 i procek na full turbo idzie.
Napisano 20 Listopad 20195 l Autor 7 godzin temu, brain napisał: Panie kolego, jak tam 3900x się sprawuje? Już PC złożony?
Napisano 20 Listopad 20195 l Autor 3 minuty temu, brain napisał: Ale to nie kupujesz nic, czy czekasz na 3950x? (albo inny CPU) dokaldnie tak, przemecze sie na swoim zlomie jakis czas jeszcze, az sie rynek ustabilizuje i te procki beda dostepne. 🙂 btw. wiem ze procek moge kupic gdzie idziej, ale nieche tak robic. Chce kompa zlozonego z zainstalowanym system (jak pan)
Napisano 20 Listopad 20195 l No i dobra decyzja :) Ja też sobie odkładam teraz na 3950x i pewnie kupie za 4-6 miechy jak będzie dostępny :p Edytowane 20 Listopad 20195 l przez brain
Napisano 20 Listopad 20195 l Nie to, żebym coś, ale teraz można za grosze wyrwać "starego" Threadrippera 😉 https://www.x-kom.pl/p/377388-procesor-amd-threadripper-amd-ryzen-threadripper-1920x.html Procek praktycznie w niczym nie ustępuje odświeżonej wersji 2920x, a jest ponad 2x tańszy: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/amd-ryzen-threadripper-2920x-test.html
Napisano 20 Listopad 20195 l Widzę, że wiele osób czeka na ten 3950x (ja też) . Coś przeczuwam, że w związku z tym będzie dostępny gdzieś dopiero za pół roku ; ) Edytowane 20 Listopad 20195 l przez inkas
Napisano 20 Listopad 20195 l TR jest spoko, ale nie lubie tej platformy na której trzeba go stawiać, jest droższa od tego "mainstreamu". Druga sprawa, mi bardzo zależy na wydajności single core a niestety TR są trochę w tyle z tym. (dlatego wypatruję 3950x) Edytowane 20 Listopad 20195 l przez brain
Napisano 20 Listopad 20195 l 44 minuty temu, brain napisał: TR jest spoko, ale nie lubie tej platformy na której trzeba go stawiać, jest droższa od tego "mainstreamu". Druga sprawa, mi bardzo zależy na wydajności single core a niestety TR są trochę w tyle z tym. (dlatego wypatruję 3950x) Zgadza się, że płyty główne pod tą podstawkę są droższe, ale przy obecnej cenie samego Threadrippera 1920x można wyrwać mobo + procek w cenie samego Ryzena 3900x 😉 Ale jeśli ktoś nie samym renderingiem żyje i cena nie jest priorytetem to jasne, Ryzen 9 będzie lepszym wyborem (pomijając nieco problematyczną kwestię schłodzenia tego potworka).
Napisano 20 Listopad 20195 l A to tak, zgadza się. Jak komuś zależy, żeby mieć dużo rdzeni, to super są te TR stare!
Napisano 20 Listopad 20195 l no wszystko fajnie tylko że Ryzen 9 12 core jest praktycznie tak samo szybki jak TR2... a jedno wątkowych sprawach dużo dużo szybszy
Napisano 21 Listopad 20195 l Maciek... nie krytykuję twojej decyzji ale ponieważ Intel też zapowiada nowości w pierwszym kwartale nowego roku może sie zdarzyć że znowu będziesz miał dylemat 🙂
Napisano 21 Listopad 20195 l Pojawily sie juz przecieki o kolejnej generacji Ryzena w 2020 - jesli sie nie myle tez w pierwszym kwartale 😄 AMD teraz idzie jak przecinak a Intel musi nadgonic. Wszyscy mowia "Intel to mega korporacja, maja pierdyliardy dolarow i armie ludzi!". No i? Jakos im ta kasa i armia ludzi nie pomogla w wymyslaniu nowych technologii i teraz sa w czarnej doopie. AMD juz smiga w 7nm a Intel walczy zeby ogarnac 10nm... Tak ze jesli bedzie dylemat to bardziej z jeszcze nowszym Ryzenem. Intel pewnie znowu pokaze procka ktory wyprzedza Ryzeny o 3.5 klatki w Counter Strike'u i kosztuje tylko 3 razy wiecej od Ryzena 😄 Edytowane 21 Listopad 20195 l przez Nezumi
Napisano 21 Listopad 20195 l 27 minut temu, Nezumi napisał: Pojawily sie juz przecieki o kolejnej generacji Ryzena w 2020 - jesli sie nie myle tez w pierwszym kwartale 😄 AMD teraz idzie jak przecinak a Intel musi nadgonic. Wszyscy mowia "Intel to mega korporacja, maja pierdyliardy dolarow i armie ludzi!". No i? Jakos im ta kasa i armia ludzi nie pomogla w wymyslaniu nowych technologii i teraz sa w czarnej doopie. AMD juz smiga w 7nm a Intel walczy zeby ogarnac 10nm... Tak ze jesli bedzie dylemat to bardziej z jeszcze nowszym Ryzenem. Intel pewnie znowu pokaze procka ktory wyprzedza Ryzeny o 3.5 klatki w Counter Strike'u i kosztuje tylko 3 razy wiecej od Ryzena 😄 jesteś w błędzie.. Dla intela rynek x86 to już nie jest tak bardzo istotna sprawa.. intel teraz pracuje nad procsoerami kwantowymi i tam idzie cały hajs R&D 28 minut temu, Nezumi napisał: Pojawily sie juz przecieki o kolejnej generacji Ryzena w 2020 - jesli sie nie myle tez w pierwszym kwartale 😄 AMD teraz idzie jak przecinak a Intel musi nadgonic. Wszyscy mowia "Intel to mega korporacja, maja pierdyliardy dolarow i armie ludzi!". No i? Jakos im ta kasa i armia ludzi nie pomogla w wymyslaniu nowych technologii i teraz sa w czarnej doopie. AMD juz smiga w 7nm a Intel walczy zeby ogarnac 10nm... Tak ze jesli bedzie dylemat to bardziej z jeszcze nowszym Ryzenem. Intel pewnie znowu pokaze procka ktory wyprzedza Ryzeny o 3.5 klatki w Counter Strike'u i kosztuje tylko 3 razy wiecej od Ryzena 😄 nie widzę tego... ich 10nm który poleciał do laptopów dupy nie urywa prawdę mówiąc... po za tym... mainstreamowy flagowy ryzen jest szybszy od topowego HDT intela.
Napisano 21 Listopad 20195 l 8 minutes ago, Maciek Jutrzenka said: jesteś w błędzie.. Jestem w bledzie jedynie w przypadku, jesli planujesz zakup procesora kwantowego... Chociaz zaraz.. Procesora kwantowego tez nie maja wiec w ktorym momencie jestem w bledzie? 😄 Edytowane 21 Listopad 20195 l przez Nezumi
Napisano 21 Listopad 20195 l 13 minut temu, Nezumi napisał: Jestem w bledzie jedynie w przypadku, jesli planujesz zakup procesora kwantowego... Chociaz zaraz.. Procesora kwantowego tez nie maja wiec w ktorym momencie jestem w bledzie? 😄 🙂 wiesz dlaczego wszystkie programy używają dzisiaj CUDE? a nie np stuff od AMD? Bo.. zaczeto pracować nad CUDA... wiele lat przed pojawieniem się produkty i zastsoowania... To samo robi intel.. Teraz pojawił się konkurent AMD.. to cośtam sklecą byle tylko jakoś utrzymać % rynku... 10nm nie będzie odpowiedzią na ryzeny.. bo 10nm było projektowane zanim ryzen w ogóle powstał. ale intel skupia się na kwantowych prockach i modularnych GPU x86 to tam wywalone. Edytowane 21 Listopad 20195 l przez Maciek Jutrzenka