Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam 馃檪

Zaczynam model RWD 6 w wersji聽呕wirki i Wigury z Challenge 1932.
Na razie mam tylko silnik "Armstrong-Siddeley Genet Major IV" - jak kto艣 by dysponowa艂 dobrymi zdj臋ciami tego silnika z Muzeum Lotnictwa w Krakowie聽i chcia艂 by si臋 nimi podzieli膰 by艂bym wdzi臋czny. Niby wi臋kszo艣膰 silnika聽i tak zniknie pod owiewk膮聽ale sami wiecie zawsze mi艂o co艣 pod pie艣ci膰聽ot tak dla frajdy 馃檪

Oczywi艣cie jak kto艣 dysponuje te偶 dobrej jako艣ci zdj臋ciami samej RWD 6 to te偶 nie wzgardz臋, niby mam ksi膮偶k臋 Glasa i plany modelarskie ale jak wiecie diabe艂 tkwi w szczeg贸艂ach 馃檪

89462u5adGrDs.jpg

89462Q832LgAm.jpg

Edytowane przez Mortom

• Odpowiedzi 72
  • Wy艣wietle艅 9,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• A teraz malusie艅ki update. Doda艂em skrzela i "popychacze" do lotek na skrzyd艂ach. To tyle, trzymajcie si臋 zdrowo! 馃檪聽 聽

• Odkopuj臋, Nie ma co nowego w膮tku zak艂ada膰 馃槈聽 Powiedzcie mi jedno, czy nie przegi膮艂em z efektami specjalnymi na tym obrazku? I tak wiem, lotki na skrzyd艂ach i ster musz臋 przechyli膰 偶eby samol

• Kolejny update z budowy 馃槈 Zespawa艂em kolektor wydechowy bo razi艂y mnie te ostre kraw臋dzie 馃檪聽Doko艅czy艂em prawie owija膰 "korpus" samolotu. Jeszcze ster pionowy do wyprowadzenia 馃檪 Og贸lnie jeszcze mas臋

Posted Images

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki ch艂opaki, doceniam dobre s艂owo聽馃檪

Z braku laku tylko tyle uda艂o mi si臋 wymodelowa膰. No ale zawsze to lepsze ni偶 nic 馃檪聽i sorka za ziarno ale sami wiece jak to jest 馃檪

89462bZzXQ3iv.jpg

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

Kolejny update z budowy 馃槈
Zespawa艂em kolektor wydechowy bo razi艂y mnie te ostre kraw臋dzie 馃檪聽Doko艅czy艂em prawie owija膰 "korpus" samolotu. Jeszcze ster pionowy do wyprowadzenia 馃檪
Og贸lnie jeszcze mas臋 roboty przede mn膮. Martwi mnie te偶 kwestia goleni podwozia 馃槓聽bo musz臋 bra膰 wymiary z modelu redukcyjnego聽RWD 6 - niby z grubsza聽OK ale po wymodelowaniu trzeba b臋dzie to jako艣 skonfrontowa膰 ze zdj臋ciami orygina艂u. No ale to ju偶 jest sprawa na inny post 馃槈

89462eAG7xtsO.jpg

89462AGNsOKsA.jpg

89462wdw4Rpyh.jpg

89462Xh6iTON7.jpg

Edytowane przez Mortom
Miniaturka

Napisano

聽mam nadziej臋 偶e nie znasz. Relacja z budowy聽 repliki RWD 6, wiem ze to nie 1:1 ale technologicznie w wielu miejscach to偶same z聽 orygina艂em.聽 Mo偶e si臋 przydac. Od 13聽 podstrony mo偶na ogl膮da膰, wcze艣niej poznika艂y obrazki niestety.聽聽

RWD 6 1:3 i 1:3,5 relacja z budowy - strona 12 - Makiety samolot贸w polskiej konstrukcji - Polskie Forum Modelarzy RC (pfmrc.eu)

Kibicuje.

DSCF1454.JPG

DSCF1340.JPG

Edytowane przez kliment woroszy艂ow

Napisano
  • Autor

WOW dzi臋ki kliment聽!!! mam pare fotek z renowacji 13 ale bez wi臋kszych szczeg贸艂贸w - te na pewno si臋 przydadz膮.聽

Co do Pana Henryka z forum modelarzy to z艂apa艂em niedawno z nim kontakt i obieca艂 pom贸c聽馃檪

Po drodze natkn膮艂em si臋 kolejn膮 publikacj臋 odno艣nie RWD 6 - i mam niez艂膮 zagwozdk臋 co robi膰 dalej - w opracowaniu Pana聽W. Schiera by艂y rysunki sylwetki RWD 6 i szlak by to! r贸偶ni膮 si臋 do艣膰 diametralnie od rysunk贸w Pana Glassa. A co gorsza wydaj膮 si臋 bardziej wiarygodne 馃槓聽je艣li si臋 zdecyduj臋 to b臋d臋 musia艂 przerobi膰 prz贸d modelu i to do艣膰 ostro. W za艂膮czeniu por贸wnanie sylwetek wg 2 ww. pan贸w. + ma艂y update 馃檪聽wybaczcie mapowanie tekstur na pier艣cieniu Townenda ale i tak jest jeszcze nie sko艅czony a tylko przymierza艂em czy mam dobre proporcje 馃檪

por贸wnanie rekonstr.jpg

RWD 6 - 011.jpg

Napisano

Na pocz膮tek: BARDZO 艂adny model!

Co do rysunk贸w, to doskonale Cie rozumiem. Mam tak ca艂y czas 馃槃聽W ka偶dym razie jedynie zdj臋cia聽mog膮 by膰 decyduj膮cym 藕r贸d艂em. O ile wiem dla Glassa rysunki opracowywa艂聽Witold Szewczyk - generalnie s膮聽bardzo przyzwoite/bardzo dobre. Pytanie - na czym opiera艂聽si臋 Schier...聽

Warto wzi膮膰 pod uwag臋, 偶e Schier by艂聽modelarzem - robi艂聽te plany tak, by mo偶na聽by艂o na ich bazie co艣 zbudowa膰. To oznacza, 偶e rozgryz艂聽geometri臋 od strony fizycznej bry艂y. To du偶y聽plus, bo wymaga wielu analiz, przymiarek itd. Zwykle kre艣larze聽robi膮c rysunki nie my艣l膮, jak b臋dzie聽si臋 to zachowywa艂o w rzeczywisto艣ci - papier wszystko zniesie 馃檪聽Sam setki razy trafia艂em na dobre rysunki, kt贸re okazywa艂y si臋聽kup膮...

W czym modelujesz?

PS:

Zerknij聽tutaj. Warto zobaczy膰, jak kto艣 ju偶聽przery艂聽temat:

http://hellcat.pl/mrar/index.php?option=com_content&view=article&id=147:rwd-6-132&catid=35:relacje-z-budowy&Itemid=77

https://modelwork.pl/topic/12195-rwd-6-quotwill-fly-againquot-od-podstaw-132/

Edytowane przez mrys

Napisano
  • Autor

Mrys dzi臋ki wielkie za linki.聽

Dorwa艂em niez艂ej jako艣ci zdj臋cie RWD 6 z profilu i od niego zaczn臋 przer贸bki, jak wyjdzie to poka偶臋 rezultat. Ju偶 podczas modelowania Albatrosa DIII Offega i Bregueta XIX B mia艂em podobne problemy z rysunkami i zdj臋cia by艂y rostrzygajace. Cho膰 by艂y to zdj臋cia z epoki i wiele nie da艂o si臋 zobaczy膰.聽

No ale zmiany musz臋 wprowadzi膰 bo nie da艂o by mi to spa膰 馃檪. Niby nie jest to model dla muzeum ale jak ju偶 modelowa膰 to zgodnie z prawd膮 o tyle i ile si臋 wie. Szkoda, 偶e nie ma takiej dokumentacji fotograficznej z produkcji jak膮 mia艂a RWD 9. I jeszcze raz dzi臋ki jak co艣 wysma偶臋 to pode艣l臋 do oceny, pozdr.聽

P. S.聽

Jestem konwertyt膮 blenderowym wi臋c w nim modeluj臋. 馃榿

Edytowane przez Mortom

Napisano

Jak Blender, to mog臋 zaproponowa膰 dwa pluginy, wspomagaj膮ce聽prace z fotografiami jako referencjami. By膰 mo偶e je znasz.

Pierwszy to camera utilities W. Jaworskiego

http://airplanes3d.net/scripts-257_p.xml

Drugi to osobny program fspy z pluginem importuj膮cym do Blendera. Tego ostatniego u偶ywam bardzo cz臋sto. M.in. dzi臋ki niemu zrekonstruowa艂em w ca艂o艣ci kinematograf braci Lumiere. Bardzo pomaga zw艂aszcza przy mniejscych detalach np. wyposa偶enia.

https://fspy.io/

image.thumb.png.efb8b0a105e0de26e241fb6a18517359.png

Napisano
  • Autor

Fspy jest mi znany i te偶 cz臋sto u偶ywam 馃榿 jest mega pomocny w tego typu pracach. A pluginu nie zna艂em cho膰 pewno zasada podobna. Dzi臋ki!聽

Napisano
  • Autor

OK fspy ustawiony na tyle ile sie da - jak wida膰 sprawa nosa jest do poprawy, ale nie powinno by膰 z tym specjalnie du偶o zabawy聽馃檪

uj_01.jpg

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

No c贸偶 1 krok do przodu 10 do ty艂u 馃檪

Przerobienie nosa poch艂on臋艂o聽progress z szybami obwolutami, kolektorowi wydechu te偶 si臋 dosta艂o 馃槈聽Przy okazji聽poprawi艂em geometrie steru pionowego. Teraz trzeba podgoni膰 to co ju偶 by艂o zrobione 馃檪聽Ale聽za 2gim razem zawsze idzie szybciej聽馃槃聽Troch臋 mi to zaj臋艂o ale nie ma co odpuszcza膰 geometrii tylko dlatego, 偶e by艂o si臋 g艂upim na pocz膮tku 馃槈

Pozdr!

RWD 6 - 012.jpg

RWD 6 - 013.jpg

Napisano

Jak ci臋 to pocieszy, tak jest zawsze 馃檪 Wszystkiego nie przewidzisz i pr臋dzej czy p贸藕niej trafisz na cos do poprawki. Za to jaka frajda, kiedy uda ci si臋 skorygowa膰 1/3 modelu bez zostawiania 艣ladu na siatce 馃槃.

Napisano
  • Autor

Bardzo podobny problem mia艂em z Breguetem XIX

Przenios艂em jak g艂upi z rysunk贸w owiewki cylindr贸w silnika jako oddzielne. Zmapowa艂em, pomalowa艂em po czym skapn膮艂em si臋 偶e na zdj臋ciach z epoki owiewki s膮 "wyklepane" jako ca艂y arkusz blachy 馃槃聽Ostatecznie trzeba by艂o przerobi膰 do艣膰 newralgiczne miejsce ale powiem, iskry lecia艂y 馃槈聽Ostatecznie to聽moja g艂upota nie skonfrontowania聽rysunk贸w modelarskich z orygina艂em聽zakwit艂a i zaowocowa艂a od razu! 馃槈
89462PooMl5qV.png

Breguet_wycinek.jpg

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

Witka馃槈

Ma艂y progress - doda艂em zamki na boczne聽"klapy" silnika i pier艣cie艅 Townenda (wreszcie zmapowany) 馃槃聽wi臋kszo艣ci聽zmian nie wida膰 馃檪聽 ale tam s膮 - popracowa艂am聽te偶 troszk臋 nad ty艂eczkiem 馃槈聽troszk臋 go zaokr膮gli艂em ;D (bo kto nie lubi聽zaokr膮glonych ty艂eczk贸w) - ani Glass ani聽Schier nie nakre艣lili czy jest on faktycznie zaokr膮glony - powiedzmy 偶e jest to moja interpretacja.聽Nie natrafi艂em na zdj臋cie czy chocia偶 wzmiank臋聽jak to wygl膮da艂o w rzeczywisto艣ci - okolice ty艂eczka 13-tki naprowadzi艂y mnie na takie wyko艅czenie. Ale nie jestem ekspertem, wi臋c pewno jeszcze si臋 to zmieni.

Pozdr.

RWD 6 - 014.jpg

RWD 6 - 015.jpg

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

Hejka,

Ma艂y progress 馃槈聽wybaczcie te randomowe nity na boku owiewki silnika - nie malowa艂em jeszcze map wi臋c owiewka dosta艂a (dla og贸lnego wgl膮du) mapy z g贸rnej pokrywy z korkiem 馃槃

RWD 6 - 20.jpg

RWD 6 - 19.jpg

Napisano
  • Autor

No po przesz艂o miesi臋cznej przerwie zaczynam znowu w miar臋 normalnie 偶y膰. Kaszel聽wreszcie usta艂 a z Covida zosta艂a cz臋艣ciowa bezsenno艣膰 ale z tego co czyta艂em to do艣膰 cz臋sta przypad艂o艣膰. Nikomu nie 偶ycz臋 takiego przebiegu choroby jaki mnie spotka艂 - przyznam 偶e miejscami to by艂 koszmar w dzie艅 i w nocy... brrrr....聽

No ale zostawmy to co z艂e聽za nami i lecim z updatem o RWD 6.

1) Jeszcze zanim poleg艂em dorobi艂em drzwi i cz臋艣ciowo zegary na tablicy rozdzielczej.
2) Teraz poprawi艂em z lekka zapi臋cia na pier艣cieniu i klapach bocznych silnika.
3)聽Przednia owiewka silnika dosta艂a wreszcie nity, tak jak to by艂o w rzeczywisto艣ci (na tyle o ile si臋 uda艂o wyczyta膰 ze zdj臋膰). Przez chwil臋 mia艂em ochot臋 na to aby szlifowanie w rybi膮 艂usk臋 zrobi膰 r臋cznie ale automatyczne mapowanie za艂atwi艂o problem ca艂kiem schludnie i nico chaotycznie, tak jak to by艂o w oryginale.
4)聽Drzwi dosta艂y tapicerk臋 - zer偶n膮艂em ten pomys艂 z w膮tku pana Henryka (w膮tek), wn臋trze (niestety) nie posiada prawie 偶adnej dokumentacji fotograficznej, nie m贸wi膮c ju偶 o kolorach.聽

Teraz my艣l臋 偶e jak ju偶 drzwi i reszta wn臋trza dostan膮 ca艂e oprzyrz膮dowanie to lecim z mapowaniem kad艂uba. No i czas na bumpy na sterach i p艂贸ciennej cz臋艣ci kad艂uba. Malowanie na ko艅cu, najsmaczniejsze聽zawsze聽na koniec聽馃檪聽Cho膰 jak nie wytrzymam聽to i pomaluj臋 i ju偶 (a co?! Kto bogatemu zabroni?).

Pozdr i do nast臋pnego聽wpisu 馃檪

RWD 6 - 023.png

RWD 6 - 022.jpg

RWD 6 - 021.jpg

RWD 6 - 024.jpg

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

Hejka 馃檪

Malutki update 馃檪聽brakuje dr膮偶k贸w sterowniczych,聽peda艂贸w od pionowego steru (nie znam fachowej nazwy) i pas贸w bezpiecze艅stwa dla pilot贸w na siedzeniach - ale wn臋trze ju偶 prawie sko艅czone. Tarcze zegar贸w聽poch艂on臋艂y聽mas臋聽czasu 馃槈聽ale s膮 i to cieszy聽馃槃
Krzes艂a聽zer偶ni臋te z modelu RC pana Henryka - z braku laku oczywi艣cie, na zdj臋ciach RWD 9 nie mam wn臋trza (niestety) i nie mia艂em jak skopiowa膰.

Na razie tyle Pozdr.

RWD 6 - 025.jpg

Napisano
  • Autor

Kolejny malusie艅ki post臋p w pracach :)

Wn臋trze uwa偶am za sko艅czone - piloci i pasy na ko艅cu po samolocie. D0da艂em troch臋 z艂omu na zewn膮trz i wewn膮trz ;)

No to tyle, na zdr贸wko! ;)

spacer.png

spacer.png

Napisano
  • Autor

Kolejny ma艂y kroczek 馃檪
Ot mia艂em wen臋 na podwozie to sobie zacz膮艂em podwozie robi膰 - a co! Zesz艂o d艂u偶ej ni偶 my艣la艂em bo rozkminia艂em 艂膮czenia goleni z kad艂ubem. Ale od zdj臋cia do zdj臋cia jako艣 doszed艂em do konkluzji 馃槈
Do nast臋pnego - cheers!聽
spacer.png

Edit:
Dodatkowy widoczek 馃槈
spacer.png

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

Witka 馃檪

Podwozie chyba sko艅czone 馃檪聽Ko艂a jeszcze nie maj膮 rafki ale szukam dobrego przekroju ko艂a - najwy偶ej skopuje z 13tki i b臋dzie聽git 馃檪
spacer.png

Napisano
  • Autor

Siemka 馃檪
Obsk贸rowa艂em ko艂a 馃槈聽- doda艂em p艂oz臋 z resora jak to w oryginale 馃檪聽i znowu pozmienia艂em 艂膮czenie podwozia z kad艂ubem. Ostatni raz przysi臋gam! 馃槈聽Pier艣cie艅 Towneda dosta艂 niciki - na powi臋kszeniu zauwa偶ycie聽馃槈聽(2gi obrazek ma do艣膰聽spor膮 rozdzia艂k臋)聽Czas powoli na UVa艂ki kad艂uba i ster贸w. Dzisiaj mam plan na ich sko艅czenie bo wczoraj zacz膮艂em聽馃檪聽mo偶e dzisiaj ju偶聽sobie pomaluj臋 馃槃聽聽

Pozdr i zdr贸wka 偶ycz臋 wszystkim! 馃檪
spacer.png

spacer.png

Napisano
  • Autor

Siemaneczko 馃檪

Zgadnijcie kto pomalowa艂 kad艂ub i stery? 馃槃聽Waham si臋 czy troch臋聽nie podniszczy膰 farby bo jeszcze nie obmy艣li艂em kiedy dok艂adnie chce go przedstawi膰 na kalendarzu. Czy pod koniec wy艣cigu聽i to ju偶 by co艣 podniszczy膰 (Poni偶ej zamieszczam聽zdj臋cie historyczne chyba ju偶 z lotniska聽w Warszawie s膮dz膮c po po ludziach na 2gim planie). Czy mo偶e w trakcie przelotu nad bramk膮 gdzie maszynka jest w sunie n贸wka sztuka 馃檪
Pozdr i zdr贸wka jak zwykle 偶ycz臋 馃檪

rwd6-4.jpg

RWD 6 - 034.jpg

Napisano
  • Autor

Przymiarka niesko艅czonych skrzyde艂... wiem wiem ale nie mog艂em sie oprze膰 馃槢聽(za to da艂em UHD rozdzielczo艣膰)
spacer.png

Napisano
  • Autor

Cz艂owiek w chmurach g艂ow膮 to i samolot mi tam pofrun膮艂 馃槈
Wiem, ma艂o zrobione ale co poradzi膰 馃檪聽cz艂owiek wraca do zdrowia to i si臋聽rehabilitowa膰聽musi 馃檪

Pozdr. i zdr贸weczka聽!
spacer.png

Napisano

Super jest ten materia艂 metalu na obudowie silnika i goleniach podwozia, nie mog臋 si臋 doczeka膰 a偶 ju偶 zrobisz wszystkie shadery. Model te偶 bajka, mi艂o si臋 obserwuje Twoje post臋py prac 馃檪

Napisano
  • Autor
Cytat
W dniu 4.05.2021 o 18:47, Loozack napisa艂:

Super jest ten materia艂 metalu na obudowie silnika i goleniach podwozia, nie mog臋 si臋 doczeka膰 a偶 ju偶 zrobisz wszystkie shadery. Model te偶 bajka, mi艂o si臋 obserwuje Twoje post臋py prac 馃檪

Dzi臋ki 馃檪

A teraz malusie艅ki update. Doda艂em skrzela i "popychacze" do lotek na skrzyd艂ach.

To tyle, trzymajcie si臋 zdrowo! 馃檪

RWD-6-041.jpg

RWD-6-039.jpg

RWD-6-040.jpg

Napisano
  • Autor

Mini updete 馃檪
Ciepno艂em detal na skrzyd艂a - jestem w trakcie dodawania zastrza艂贸w pod nie 馃檪
Ju偶聽nie d艂ugo koniec modelowania samolotu i lec臋聽z pilotami 馃檪

Pozdr i trzymajcie si臋聽ciep艂o 馃檪

RWD-6-043.jpg

Edytowane przez Mortom

Napisano

Piekna robota, bardzo ladny model i shaderki, szczegolnie podoba mi sie czerwona farba na goleniach podwozia. Mysle ze ten model, potrzebuje jakiegos ciekaweszego renderku niz tylko na tle nieba :D

Napisano
  • Autor

@Pawelkos聽- po primo THX 馃檪聽Po drugie primo -聽no tak, obmy艣lam jeszcze scene 馃檪聽albo jakie艣 Alpy lub bramka na lotnisku. Jeszcze kombinuj臋 馃檪
A teraz mini update 馃檪聽艣mig艂o dodane zapi臋cia na skrzyd艂ach dodane i to ju偶聽chyba tyle je艣li聽chodzi o model samolotu聽馃檪聽teraz ta trudniejsza cz臋艣膰 czyli piloci i scena 馃檪聽Nie wiem czy nie pokusz臋 si臋聽o jak膮艣 mikro animacj臋 - ale do tego jeszcze daleko聽馃檪

Pozdr i zdr贸wka wszystkim! 馃檪

RWD-6-049.jpg

RWD-6-046.jpg

RWD-6-044.jpg

RWD-6-045.jpg

RWD-6-048.jpg

RWD-6-047.jpg

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

Siemano 馃檪

Odkopuj臋 w膮tek 馃槃
Prac C.D. Powracam do sceny i od razu聽do艂膮czy艂em lotnisko Staaken z pod Berlina. Uda艂o mi si臋 odkopa膰 zdj臋cia lotnicze tego obiektu z 1924 - 30. My艣l臋 偶e ma艂o si臋 zmieni艂o do 1932r. A wi臋c odtwarzam budynki i muraw臋 馃檪

Ciekawostka: do odtworzenia murawy u偶y艂em gruntowego lotniska z mojej okolicy 馃槃聽tak wi臋c jest co艣 nowego co udaje stare.

Do sceny pow臋druj膮 2 kolejne samoloty: Henkel He 64 i聽Klemm Kl 32 馃槃. Przeszuka艂em net w celu zg艂臋bieniu budowy tych maszyn i kurna 馃槓聽jest s艂abo. Na szcz臋艣cie聽samolociki b臋d膮 na 2-3cim planie i raczej b臋d膮 marginalnie widoczne 馃檪聽Ale pomy艣la艂em sobie 偶e jak ju偶 robi臋 modele to mo偶e co艣 by tam detalu si臋聽przyda艂o 馃槈

Testowy widok niestety odrzucony 馃檪
lotnisko-RWD-6.jpg

Widok zaakceptowany 馃槃RWD-6-003.jpgRozmycie ruchu generuj臋 w VirualRig - niestety mam wersje Lite kt贸ra renderuje obrazki tylko do 3k i niestety wy艂膮cznie jpg-i. A troch臋 szkoda wyda膰 mi pare kafli na program kt贸ry robi (by艂o nie by艂o) 艣wietn膮 robot臋 ale o bardzo w膮skim wyspecjalizowaniu w rozmyciu ruchu. I tak, nie mam najnowszego Photoshopa z path blurem. M贸j PS CS6 wystarcza do lwiej cz臋艣ci pracy. A nawet ostatnio聽przechodz臋聽na Affinity Photo kt贸re o dziwo lepiej radzi sobie z EXRami ni偶 m贸j staruszek PS 馃檪

Henkel-He-64.jpg
Nieca艂y dzie艅 pracy nad Henklem He 64 - ci臋cie blach i sklejki zaznaczam na mapie bo nie chce聽siedzie膰 nad modelem za d艂ugo - tym bardziej, 偶e idzie na 2-3 plan.

he64-c1-1-orig.jpg
Malowanie Henkla聽 znalezione gdzie艣 w sieci 馃槃聽Zapewne zauwa偶acie聽pewn膮 nie艣cis艂o艣膰 odno艣nie kabiny - tak, co za艂oga to jaki艣 inny ok艂ad wzmocnie艅 kabin. Dziwne? Owszem, ale nie b臋d臋 wchodzi膰 w temat zbyt g艂臋boko聽馃檪

P.S.
Dosta艂em te偶 mi艂膮 wiadomo艣膰 od pewnego Pana z zam贸wieniem na 31 grafik z RWD 6 馃槃聽A wi臋c troch臋聽pracy b臋dzie. Aha pytanko: Tworzy艂 kto艣 z was plakat do druku na wielkoformatowe przestrzenie - bo 贸w Pan chcia艂by wydrukowa膰 RWD臋 w skali 1:1 ale nie wie jakiej rozdzielczo艣ci ma by膰 grafika. I prawd臋 rzecz m贸wi膮c ja te偶 nie - bo 300 DPI to raczej odpada z racji wyzwania technologicznego dla mojego skromnego komputerka.
Wysz艂o mi, 偶e przy 150 DPI i przy wymiarach banneru聽(2,5m x 6,6m) wyjdzie聽38976px x 14764px. Przyznam 偶e te liczby troch臋 mnie przera偶aj膮 i nie wiem czy jestem w stanie wygenerowa膰 tak du偶y聽obraz 馃檪聽Nawet jak bym rozbi艂 to na par臋 cz臋艣ci grafika wyjdzie monstrualna. Mo偶e jak bym przeskalowa艂 to w Topaz Gigapixel to ukosi艂bym nieco pixeli w renderze聽馃檪聽Ale takich rozdzielczo艣ci nie wypala艂em wi臋c nie wiem聽jak zareagowa艂by聽na takie obliczenia m贸j RAM 馃槈

To na razie tyle. Peace!聽

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

Mia艂em chwilk臋 czasu to domalowa艂em 艂膮czenia balach聽馃槈聽bump na jutro 馃檪

Henkel-He-64-02.jpg

Napisano
  • Autor

Budowy C.D 馃檪
Henkla sko艅czy艂em - mo偶e nie wygl膮da imponuj膮co ale jako t艂o powinien spe艂ni膰 swoje zadanie 馃檪聽- a... a kabina jednak by艂a 藕le zamodelowana - okaza艂o si臋 偶e wzmocnienia pleksy kabiny by艂y symetrycznie rozplanowane. Co ma wi臋cej sensu bo by艂y to elementy przesuwane聽馃槃

Henkel-He-64-1.png

Henkel-He-64-2.png

A teraz 2 kolejne jeszcze w budowie:
Nasz rodzimy PZL 19

PZL-19.png
PZL-19-02.png

i Potez 43 馃檪
Potez-43-01.png
Potez-43-02.png

Wybaczcie siermi臋偶no艣膰 model贸w ale jak ju偶 pisa艂em to t艂o nie pe艂noprawne maszyny na pierwszy plan 馃檪

A tak p贸艂ki co wygalaj膮 samolociki w scenie 馃槃. A... taki szczeg贸lik, wywali艂em motion blur z VirtualRig'a i zamieni艂em go na ruch kamery w Blenerze 馃檪聽Nie mog艂em 艣cierpie膰 tego 偶e dostaje tylko jpg-a i tylko na 3000 px. Ale jako narz臋dzie do projektowania rozmycia ruchu spe艂nia si臋聽wy艣mienicie聽馃檪
RWD-6-005.jpg

P贸艂ki co to tyle Pozdr 馃檪

Napisano

Tak kompletnie poza tematem nie ma babola w nazwie zawod贸w? Challange 32 na grafice, a wsz臋dzie w Internecie pisz膮 Challenge 32. Nie wiem czy masz z tym co艣 wsp贸lnego ale je艣li nie to mo偶na zab艂ysn膮膰 u klienta.

Napisano
  • Autor

Posiedzia艂em troch臋 nad PZL 19 - wysz艂o troch臋 kartonowo, ale jak na t艂o powinno wystarczy膰聽馃槈聽Nawet tego nie malowa艂em tylko u偶y艂em decali zamiast jednej du偶ej grafiki. Na przysz艂o艣膰 b臋dzie 艂atwiej zmienia膰 numery samolotu 馃槃聽I przy okazji聽usz艂o mi na sucho mapowanie UV聽馃槈

PZL-19-001.jpg

PZL-19-002.jpg
PZL-19-003.jpg

Zdr贸weczka 偶ycz臋 馃檪

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

@Sebazx6r聽M贸g艂by艣 rozwin膮膰 o kt贸rym pierwszym modelu m贸wisz? Chodzi ci o RWDe? Heinkla? Poteza? Czy PZLa?聽

Pozdr 馃檪

Napisano

Ten z tej tu strony z ryflowana blach膮 xD..... z NSZZ solidarno艣膰, ale widz臋 ze na focie tez jest.聽 W tym ,偶e problem 艣a materia艂y.
Og贸lnie jakby艣 pocisn膮 rendery to by by艂o super bo teraz taki troch臋zmarnowany potencja艂.

Mocno sterylne etc. To s膮 zleconka?

Napisano
  • Autor

@Sebazx6r聽A... czyli o RWD臋 ci chodzi... 馃檪聽Chodzi ci o pier艣cie艅 Townenda i obudow臋 silnika i owiewki k贸艂? To nie ryflowanie tylko szczotkowana blacha w kszta艂t聽rybiej 艂uski, wylecia艂o mi z g艂owy聽jak to si臋 fachowo nazywa. A co dok艂adnie psuje efekt? Kolor? Odb艂ysk? Rozmiar szczotkowania?聽
Co do jako艣ci renderu, to sam nie wiem czy co艣 jeszcze wykrzesz臋 z siebie, chcia艂em doda膰 lekk膮 chmur臋聽py艂u za samolotem ale niestety zleceniodawca tego nie chcia艂. Plan jest te偶 taki 偶e na ostatecznym renderze pobrudz臋聽tu i 贸wdzie,聽ale ju偶 w post produkcji, bo na modelach zbyt d艂ugo by to zesz艂o.

Tak to zleconka a raczej zleconko 馃槈

Pozdr 馃檪聽聽

Edytowane przez Mortom

Napisano

Materia艂y:

• brak w bumpa/disp/ normalmapie, pociagnie ,p臋dzle r贸偶no艣膰, warst odprysk贸w.
  • blachy jak n贸wki a i n贸wki nie zawsze wygladaj膮 jak n贸wki聽
  • Sterylno艣膰. Brak oxydacji jakiejkolwiek, albo kurzu, plam oleju czy 艣lad贸w spalin.

Og贸lnie te偶 powinienes popracowa膰 nad kompozycj膮.

• widz臋 ,偶e to chyba na ok艂adk臋 i nie wiem ile mia艂e艣 do gadania. T艂o napisay etc...
  • Wszystko maj膮 te same nasycenia. Nie do ko艅ca wiadomo na czym si臋 skupi膰|
  • Te chmurach du偶o lepiej. Ale mo偶e warto pomy艣le膰. Ale mo偶e warto pomysle膰 by na samolocie pojawi艂y si臋promienie zachodz膮cego s艂o艅ca, mo偶e jaka艣 dobra HDRK z odbiciami, t艂o wygl膮dana wklejone.
  • g艂臋bi ostro艣ci

Odno艣nie reszty to ten zielony fajnie si臋 prezentuje. Og贸lnie mnogo艣膰 pracy. Mi to chyba by si臋 nei chcia艂o.聽
    Tu kiedys by艂 taki szpecod samolot贸w聽, niestety nie pami臋tam nazwy u偶ytkownika, zawsze mia艂 w... w kosmosc rendery.

Mrys jest na g艂ownej , ale chyab to nie ten , a moze on:

Edytowane przez Sebazx6r

Napisano
  • Autor

@Sebazx6r聽OK THX za feedback 馃檪
C
ho膰 na obrazku to n贸wka samolot - jego jedyny przelot to Warszawa - Berlin i jako takich 艣lad贸w u偶ytkowania nie mog艂o jeszcze by膰. Co do kurzu i plam oleju i odprysk贸w farby, to raczej na zawodach dba si臋 o wygl膮d maszyny. A malowanie odby艂o si臋 zaraz przed wylotem na zawody. Prezentowane przez ciebie egzemplarze to samoloty z niejedn膮 godzin膮 na karku sp臋dzon膮 w locie. Maszyny wojskowe mia艂y te wszystkie mankamenty bo mia艂y jedno zadanie: nie艣膰 zniszczenie w obozie wroga, nikt za bardzo nie dba艂 bo ryzyko str膮cenia by艂o wysokie. A po co restaurowa膰 maszyn臋 kt贸ra zaraz wpadnie do oceanu czy zaliczy ekspresowe spotkanie z gleb膮 (mowa o estetycznej stronie remontu). O cywilne maszyny dba si臋 o niebo lepiej z racji 偶e te samoloty maj膮 d艂ugo lata膰. Itd.

I twoje uwagi s膮 jak najbardziej trafne, ale聽 s膮dz臋 偶e nie dla n贸wki sztuki samolotu. Bo prezentowany przez zemnie RWD jeszcze nie bra艂 udzia艂u w rajdzie, a przynajmniej takie jest za艂o偶enie. I cho膰 chcia艂bym go nieco podniszczy膰, co jest dla mnie odruchem, to musia艂em si臋 ostro hamowa膰 z tych racji jakie przytoczy艂em wcze艣niej 馃檪聽Co do kompozycji - no niestety to nie mia艂em nic do gadania 馃槓聽Mowa o napisach. I tak chcia艂em mocniejszego DOFa ale zgadnij聽kto nie chcia艂?聽馃檪聽Ca艂e t艂o jest modelowane przeze mnie. Doda艂bym bardziej widoczn膮 perspektyw臋聽powietrza - ale zgadnij kto nie chce? 馃槈聽Itd.聽

Na tym zbli偶eniu chyba troch臋 lepiej wida膰 detal - niestety wszystko ginie w oddaleniu, a denoser te偶 robi robot臋 馃槓聽Wiem lepiej zrobi膰 passy bez denois'a ale koszmarnie wolno leci render a jak to m贸wi膮聽je艣膰 trzeba 馃槈
uj.png

Pozdr i jeszcze raz dzi臋ki聽za uwagi聽馃檪

Edytowane przez Mortom

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci