Napisano 8 Lipiec8 Lip 12 minut temu, kengi napisał:https://80.lv/articles/usd19-billion-that-s-the-value-of-unplayed-games-by-steam-playersnieźle, a to tylko steam, a ja jeszcze zbieram na GOG i PSN i pewnie nie tylko ja
Napisano 8 Lipiec8 Lip 35 minutes ago, EthicallyChallenged said:Jeszcze odnośnie tego co słusznie napisałeś, że dzień nie jest z gumy, to jestem ciekaw i chętnie bym zerknął na jakieś dane, jaką część rynku sztucznie podtrzymują przy życiu boomerscy frajerzy którzy kupują gry żeby "były na później" albo z sentymentu do starych tytułów przypominających im młodość, a później w nie wcale nie grają. Tak, mówię o sobie w trzeciej osobie i liczbie mnogiej, w czym problem?26 minutes ago, kengi said:https://80.lv/articles/usd19-billion-that-s-the-value-of-unplayed-games-by-steam-players+/- 19 miliardów w niezagranych grach, czyli nie aż tak dużo, skoro roczna sprzedaż gier na świecie to koło 180 miliardów. Szczególnie, że to szacunkowa suma wartości nieogranych gier w ogóle, kupowanych na przestrzeni wielu lat. Sam mam gry sprzed kilkunastu lat na Steamie, w które nigdy nie zagrałem, a do tego większość jest z jakichś bundli po 3 dolce czy w ogóle darmowych, więc pewnie te 19 miliardów też jest sporo przeszacowane, jeśli chodzi o faktyczne pieniądze zmieniające właścicieli.
Napisano 8 Lipiec8 Lip 21 minutes ago, EthicallyChallenged said:nieźle, a to tylko steam, a ja jeszcze zbieram na GOG i PSN i pewnie nie tylko jaTeraz pewnie steam dostaje trochę po tyłku od Epica chyba głównie."In 2023, Steam still maintains a hefty lead in monthly active users at 127 million, compared to Epic‘s 65 million. But with exclusive triple-A games and attractive 88/12 revenue splits, Epic‘s progress has been astronomical. Today, EGS likely accounts for 15-20% of total PC gaming revenue, but by 2024 some analysts predict this could rocket to 30-40%." - ExpertbeaconAle sporo rozdają i sam mam pełno tego zebrane i nie zagrane nawet raz... ale za darmo, to biere.Niemniej niezależnie od szacunków. Jeżeli jest tak jak pisze @SebastianSz , to 180 do 19 daje ok. 10%... to ja bym powiedział, że jednak dużo. Chyba, że jednak jest to mocno przeszacowane...5 minutes ago, SebastianSz said:jeśli chodzi o faktyczne pieniądze zmieniające właścicieliKażdy lubi liczyć cudze cebuliony, zwłaszcza kiedy swoich jest nie za dużo do liczenia, huehue.EDIT: teraz widzę, że to jest szacunek rocznie do ever... to może faktycznie nie tak dużo... no ale to i tak zgadywanki Edytowane 8 Lipiec8 Lip przez kengi
Napisano 8 Lipiec8 Lip Epic tak poszybował? Słyszałem że ich udział to kilka procent w rynku gier a nie kilkadziesiat i że ogólnie jadą na stracie ale taki jest ich plan. 44 minuty temu, kengi napisał:In 2023, Steam still maintains a hefty lead in monthly active users at 127 million, compared to Epic‘s 65 million. But with exclusive triple-A games and attractive 88/12 revenue splits, Epic‘s progress has been astronomical. Today, EGS likely accounts for 15-20% of total PC gaming revenue, but by 2024 some analysts predict this could rocket to 30-40%.W sumie po tylu latach Epic nadal ma słaby luncher w porównaniu ze Steamem. Osiągnięcia nie działają, społeczności nie ma, dłużej się włącza.. bida.
Napisano 8 Lipiec8 Lip 42 minutes ago, kengi said:EDIT: teraz widzę, że to jest szacunek rocznie do ever... to może faktycznie nie tak dużo... no ale to i tak zgadywankiNo właśnie o to chodzi, że to nie jest roczna sprzedaż "nieogranych" gier tylko zbiorczo z wielu lat. Więc rocznie ta liczba pewnie nie wychodzi poza kilkaset milionów, czyli niby sporo, ale w stosunku do całościu rynku i jeszcze po odjęciu darmówek i pomniejszeniu kwoty o gry kupowane w bundlach i uwzględniając zniżki -50%, -75% czy -90% to nie byłaby to zawrotna kwota. Zgaduję, że milenialsi i Xgeny pamiętające Deus Exa, Warcrafta 3, vanilla WoW czy Morrowinda nie są już dobrym targetem i stanowią coraz mniejszy odsetek graczy, więc firmy robiące gry celujące w takich odbiorców radzą sobie coraz gorzej.
Napisano 8 Lipiec8 Lip 13 minutes ago, SebastianSz said:Zgaduję, że milenialsi i Xgeny pamiętające Deus Exa, Warcrafta 3, vanilla WoW czy Morrowinda nie są już dobrym targetem i stanowią coraz mniejszy odsetek graczy, więc firmy robiące gry celujące w takich odbiorców radzą sobie coraz gorzej."Someone somewhere said that 10 year old games are retro" - to trzeba przesuwać. 😉
Napisano 8 Lipiec8 Lip 31 minut temu, kengi napisał:"Someone somewhere said that 10 year old games are retro" - to trzeba przesuwać. 😉no tak jest, teraz retro = Fortnite XD
Napisano 8 Lipiec8 Lip Prędzej czy później będzie retro, chociaż wraz ze spowolnieniem technologii pewnie ciężej o "bycie retro" kiedy stare rzeczy nie różnią się od nowych :D Mass Effect 1 od Dooma 2 dzieliło "aż" 13 lat, a dzisiaj GTA V ma 12 lat, Wiedźmin 3 ma 10 i nowe gry AAA często wyglądają gorzej od nich...
Napisano 8 Lipiec8 Lip UPDATE 🤣Wccftech"Romero Games Is Not Closed," The Studio Clarifies, Curre...Romero Games has released a statement to refute claims that the studio closed, saying it is evaluating opportunities from other publishers.Nie zamkniete! Zamkniete! Zwolnieni! Jednak nie zamkniete!Jeden wielki cyrk. Edytowane 8 Lipiec8 Lip przez Nezumi
Napisano 9 Lipiec9 Lip Tak żeby wrócić do tematu wątku - NIE polecam Space Marine 2. Nie wiem, jak ludzie mogę zdzierżyć ten system walki, dla mnie to tragedia. Non-stop walczysz z hordami małych robali, które zjadają ci punkty życia czegoś byś nie robił, a odzyskać je możesz tylko zbierając statycznie umieszczone, nierespawnujące się apteczki, jak w jakimś DOOMie 30 lat temu. Wrażenie z machania chainswordem jest jakbyś majtał kijem od szczotki, a bolter strzelający pociskami wielkości głowy sprawia wrażenie nerf guna. Potworek rozmiaru psa napierdzielający z drugiego końca mapy (i ofc zżerający ci hitpointsy choćbyś się zesrał) musi dostać z 5 pocisków w ryj, żeby padł.Parowanie/uniki to jakaś komedia, większe ataki są niby telegrafowane takim niebieskim kółeczkiem, ale nie wiesz co to oznacza, bo czasem musisz parować od razu, czasem nie (to samo z unikami). Wykminienie, który ze zlewającej się w jedno chmary 50 potworków poza kamerą właśnie atakuje i który to jego atak i jak masz na niego zareagować to chyba jakieś jasnowidztwo trzeba uprawiać. W praktyce więc jako chodzący czołg turlasz się po ziemi jak dzieciak na WFie i giniesz zeżarty przez szczury. Kurde, naprawdę lubię walkę, która jest wyzwaniem, zmarnowałem setki godzin w Nioh, Elden Ringa, ponad 1500 w różnych monsterhunterach, a tutaj poddałem się po paru godzinach i na myśl o tłuczeniu tych hormogauntów rzygać mi się chce.Na plus atmosfera WH40k, graficznie fajne, animacje egzekucji też przyjemnie się ogląda, chociaż szybko powszednieją. Walki z dużymi bossami spoko, duże lepsze niż te irytujące tyranidzkie zerglingi, ale też dupy nie urywają.Podsumowując - symulator odganiania się od komarów na grillu, tylko ubrany w WH40k.
Napisano 9 Lipiec9 Lip @SebastianSz dzięki za recenzję, bo rozważałem zakup nęcony klimatem WH40K i dość częstymi zachwytami płynącymi z ust youtuberów, którzy pewnie często są gałęzią marketingu w mniej lub bardziej mętny sposób i dlatego prawie dałem się nabrać hehe. Tera nie kupie.
Napisano 9 Lipiec9 Lip 5 minutes ago, EthicallyChallenged said:@SebastianSz dzięki za recenzję, bo rozważałem zakup nęcony klimatem WH40K i dość częstymi zachwytami płynącymi z ust youtuberów, którzy pewnie często są gałęzią marketingu w mniej lub bardziej mętny sposób i dlatego prawie dałem się nabrać hehe. Tera nie kupie.Zastanawiałem się czy może ja coś źle robię i po prostu trzeba git gud, ale zacząłem dogłębniej czytać opinie na reddicie i wyszło, że absolutnie nie jestem sam w takim odbiorze tej walki i sporo ludzi narzekało na dokładnie te rzeczy, które mnie irytowały. Są też ludzie, którym się podoba, ale być może jest inaczej w co-opie albo multi. Ludzie pisali, że stworki raczej nie atakują botów z twojej drużyny, tylko ciebie, i stąd taka upierdliwa chmara non-stop, ale w coopie rozkłada się to na trzy osoby. Może, dla mnie wiele to by nie zmieniało, bo sama walka jakaś ultra satysfakcjonująca, wbrew pozorom, nie jest, wygląda fajniej jak się ogląda niż gra. No i ja gram raczej single i moje wrażenia dotyczą w 90% kampanii (zagrałem tylko raz w multi).Jak nie jesteś jakimś diehardem WH40k to bym odpuścił, dla samego klimatu to lepiej w Rogue Tradera pograć.
Napisano 9 Lipiec9 Lip No ja też nie przepadam za takim ciągłym naparzaniem non stop dla tego wolę soulsy bo tam moze i jest trudno ale jest też sporo odpoczynku i zwolnień akcji.Ja, po obejrzeniu średniego serialu.. wysłuchania wszystkich ważnych spoilerów i popsucia sobie tym zabawy zanim się zaczęła.. gram w the last of us na pc.Powie że spoko gra a jak bym nic nie wiedział o fabule to by była dużo lepsza, ale i tak historia i postacie są ciekawe. Na bank lepsze niż te w serialu. Jak grałem kiedyś w Requiem, słyszałem, że to taki TLOU dal PC, no i teraz wiem że to prawda :) Mechanicznie strasznie skopiowana gra. Trochę mnie wkurza to całe skradanie.. ale klimat i fabułka top, w obu tych grach.Szukam różnic między serialem a grą.. no i ten motyw gejów od których pożyczamy auto. W serialu zrobili z tego cały, ponad godzinny odcinek o miłości a w grze ich historia wygląda całkiem, CAŁKIEM inaczej. Nie wiedziałem że aż tak z tym odlecieli twórcy serialu.. Myślałem, że "Będę ojcem" to szczyt ale oni już go osiągnęli wcześniej.. Nie podobał mi się wtedy ten odcinek a teraz jeszcze bardziej mi się nie podoba...3 seria to pewnie będzie też niezły kosmom..
Napisano 9 Lipiec9 Lip 55 minut temu, michalo napisał:No ja też nie przepadam za takim ciągłym naparzaniem non stop dla tego wolę soulsy bo tam moze i jest trudno ale jest też sporo odpoczynku i zwolnień akcji.Ja, po obejrzeniu średniego serialu.. wysłuchania wszystkich ważnych spoilerów i popsucia sobie tym zabawy zanim się zaczęła.. gram w the last of us na pc.Powie że spoko gra a jak bym nic nie wiedział o fabule to by była dużo lepsza, ale i tak historia i postacie są ciekawe. Na bank lepsze niż te w serialu. Jak grałem kiedyś w Requiem, słyszałem, że to taki TLOU dal PC, no i teraz wiem że to prawda :) Mechanicznie strasznie skopiowana gra. Trochę mnie wkurza to całe skradanie.. ale klimat i fabułka top, w obu tych grach.Szukam różnic między serialem a grą.. no i ten motyw gejów od których pożyczamy auto. W serialu zrobili z tego cały, ponad godzinny odcinek o miłości a w grze ich historia wygląda całkiem, CAŁKIEM inaczej. Nie wiedziałem że aż tak z tym odlecieli twórcy serialu.. Myślałem, że "Będę ojcem" to szczyt ale oni już go osiągnęli wcześniej.. Nie podobał mi się wtedy ten odcinek a teraz jeszcze bardziej mi się nie podoba...3 seria to pewnie będzie też niezły kosmom..o rany, współczuję, że widziałeś serial najpierw, tym samym psując sobie wrażenia na temat bardzo fajnej filmogry. Druckmann swoje zrobił
Napisano 9 Lipiec9 Lip 8 godzin temu, EthicallyChallenged napisał:o rany, współczuję, że widziałeś serial najpierwnie tylko serial ale i omówienie gry, jej obu części. Nie miałem kiedyś nadziei że to wyjdzie na PC, a konsoli kupować w planach też nie, więc bez skrupułów dowiedziałem się wszystkiego. A szkoda, bo fabułka jest wspaniałą i już tego nie przeżyję :( To trochę tak jak chciałbym się zresetować żeby jeszcze raz przejść cyberpunka lub eldne ringa :P
Napisano Piątek o 11:515 dn ej kurde to wygląda tak blisko do oryginału, że aż się zastanawiam, po co w ogóle to robili
Napisano Niedziela o 11:443 dn Autor Na steamie dostępna za darmo oryginalna gierka w której główną rolę odgrywają wyścigi konne kobieto koni :D Widziałem to w jakichś mamach i myślałem, że to jakaś animacja do śmiechu a okazuje się, że to pełna gra :P Umamusume: Pretty Derby on SteamUmamusume: Pretty Derby on SteamUmamusume: Pretty Derby is ready to race! Scout featured trainees and supporters as you navigate the immersive sports life simulation through the game's in-depth training system and top-of-the-line...always nuke a country twice :)
Napisano Niedziela o 14:033 dn 2 hours ago, Destroyer said:Na steamie dostępna za darmo oryginalna gierka w której główną rolę odgrywają wyścigi konne kobieto koni :D Widziałem to w jakichś mamach i myślałem, że to jakaś animacja do śmiechu a okazuje się, że to pełna gra :PUmamusume: Pretty Derby on SteamUmamusume: Pretty Derby on SteamUmamusume: Pretty Derby is ready to race! Scout featured trainees and supporters as you navigate the immersive sports life simulation through the game's in-depth training system and top-of-the-line...always nuke a country twice :)On 7/11/2025 at 1:51 PM, EthicallyChallenged said:ej kurde to wygląda tak blisko do oryginału, że aż się zastanawiam, po co w ogóle to robiliNie wiem jak z SS2, ale starocie, szczególnie te nieco "nowsze", już po erze DOSa, są często strasznie upierdliwe, żeby w nie grać. Nawet jak idzie odpalić, to mają w kółko problemy jak nie z widescreenem to z czymś innym. Mi takie subtelne odświeżenia bardziej pasują niż jakieś wydumane remastery for moder audience, chociaż i tak bez zniżki to nie kupię :P
Napisano Niedziela o 14:373 dn 31 minut temu, SebastianSz napisał:Nie wiem jak z SS2, ale starocie, szczególnie te nieco "nowsze", już po erze DOSa, są często strasznie upierdliwe, żeby w nie grać.akurat z SS2 nie miałem problemów, bo ogrywałem oryginał z GOGa na nowym sprzęcie i wszystko działało bez problemu. Ogólnie to zaczynam mieć wrażenie, że remake'i powstają tylko po to, żeby się przyssać do znanego IP i uniknąć ryzyka startowania z czymś oryginalnym.
Napisano Niedziela o 14:383 dn Autor 27 minutes ago, SebastianSz said:Podbnież to całą franczyza z serialem i czym tam jeszcze a nazwy "koni" i ich perypetie bazują w jakimś stopni na najciekawszych historiach prawdziwych wyścigów koni :D Bardziej już tematu nie chcę zgłębiać ale to większa sprawa niż się spodziewałem :) To mi przypomina, że kiedyś były jakieś wyścigi "konne" ale ze zwierzętami, ludźmi i czym tam jeszcze, to też chyba była gierka i też japońska, oni widać coś mają pociąg w tym kierunku :) o znalazłem! :)
Napisano Niedziela o 16:183 dn 1 hour ago, Destroyer said:Podbnież to całą franczyza z serialem i czym tam jeszcze a nazwy "koni" i ich perypetie bazują w jakimś stopni na najciekawszych historiach prawdziwych wyścigów koni :D Było mi lepiej bez tej wiedzy xD
Napisano Niedziela o 16:443 dn Autor 5 minutes ago, SebastianSz said:Było mi lepiej bez tej wiedzy xDTak w ogóle w Japonii jest jeden z największych na świecie rynków wyścigów koni i zakładów które są bardzo popularne w społeczeństwie a nie tylko wśród elit, to jak małyszomania gdy Małysz wygrywał w Polsce tylko tam chyba tak na stałe a nie sezonowo :) To teraz już masz temat żeby zabłysnąć w towarzystwie nietypową wiedzą :) Pytasz kobietę czy lubi konie a zwykle baby je lubią, potem wtrącisz niby przypadkiem taką ciekawostkę o Japonii i wyścigach, ona odpowie, że no spoko, a Ty kontynuujesz, ze jest tak popularne, że robią takie zabawne urozmaicenia wyścigów jak powyżej gdzie ludzie obstawiają za prawdziwe pieniądze takie satyryczne prześmiewcze wyścigi w których wynik jest "losowy" jak w lotto tj losowany przez komputer a samo widowisko jest absurdalne i zabawne. No i potem przechodzisz do serialu, całej franczyzy i gry która niedawno wyszła i została ciepło przyjęta na świecie i pokazujesz jak bardzo jesteś światowym i inteligentnym człowiekiem wiedząc jakie wydarzenia kulturowe mają miejsce nawet w kraju na drugiej półkuli ziemskiej. A następnie gładko mówisz, masz tu opaskę na głowę z ruchomymi uszami, załóż i jeszcze ten ogon - ale jak mam go założyć na czym to ma się w ogóle trzymać? :D dobra jestem przemęczony, muszę odpocząć, dobrze, że nie ma teraz upałów bo jeszcze bym udaru do tego dostał :)
Napisano Niedziela o 18:483 dn Autor Pewnie jeszcze ma konto na OF i zarobiła w rok więcej niż 10 zwykłych ludzi przez całe swoje życie jak ta co udawała psa, chyba nawet ktoś to tu liniował kilka lat temu. Woman Quits Job To Earn Six Figures A Month Pretending To Be A DogThis 21-Year-Old Social Media Influencer Earns A Six Figure Income Each Month By Pretending To Be A Puppy. I Am Clearly In The Wrong Profession? | Hauterrfly
Napisano Niedziela o 19:143 dn Jakos to wszystko wyglada mi na "ludzie to juz nie wiedza co wymyslic, zeby zwrocic na siebie uwage".Ale skoro watek o grach to mi ta biegajaca na czworaka przypomniala jeden z rodzajow kanibali z gierki "Sons of the Forest" - drugiej czesci "The Forest", ktora kupilem za grosze na steamowej wyprzedazy. Bardzo mi sie podobala jedynka i dwojka tez spoko. Mozna czasem ataku serca dostac jak nagle opadna cie kanibale czy mutanty ale giera jest przednia. Taki wielki (obszarowo), sanboxowy horror gdzie robisz co chcesz a przy okazji moze i uda ci sie skonczyc gre jak odkryjesz wszystkie tajemnice. Albo mozesz olac wszystko i sobie budowac dom jakis :D
Napisano Niedziela o 20:143 dn Autor No to jeszcze na rozluźnienie atmosfery i wracając do Małyszomanii, Japonii, sportu i ich interpretacji to podsłuchujący youtube polecił mi kolejna perełkę japońskiej rozrywki :)
Napisano Niedziela o 20:472 dn Drużyna z Zimbabue najlepiej, ale oni zarabiajo prawdziwe piniądze a nie jakieś grosze jak nasz ekipa. Edytowane Niedziela o 20:472 dn przez kengi