Napisano Wtorek o 08:083 dn 33 minuty temu, KLICEK napisał:wiesz ja strzelam, ze na ostatnia chwile robili optymalizacje i puszczali automat do decyma i zmniejszania textur. Przy wiesku po wydaniu (jak juz ludzie narzekali ze w novigradzie bylo za malo klatek hehhe) to kazda texrke recznie pomniejszalismy. Teraz po prostu ustawiasz w automacie "bias" dla textur powyzej jakiej wielkosci i robisz cooka ;) ale moze byc tak ze to w ogole nie to.Brzmi sensownie. Ale to samo było w remake więc robili tak raczej z pełną świadomością badziewnych efektów.Może też wyszła im po prostu za duża gra i nie mieli już jak kombinować bo nie było czasu? Trzeba to było upchnąć na plejaka a on ma 1tb dysk.. więc 15% na jedną grę to i tak sporo?Remake był dużo mniejszy a zajmował 100GB!Rebirth 150 GB.dla porównania taki Cyberpunk 117 gb, nie widziałem w nim jakiś takich baboli żadnych (grałem dopiero od wersji 1.6 czy 1.8 - już takich100% działających)Horizon Zero Dawn 77 GB, też bez jakiś rzucających się mi w oczy rzeczy.A z drugiej strony Monster Hunter - 150 GB ze słabymi texturami + paczka hd tekstur (nie pamiętam ile zajmowała ale w specyfikacji wymaga 75 gb!!!)Z tego co kojarzę Final Fantasy XV też mógł mieć niekiedy takie słabe modele i tekstury. Grałem też kiedyś tam w demko XVI jak wyszło, ale tutaj jeszcze na starym 1080ti i w ogóle byłem zaskoczony że gra działa i spoko wygląda, więc nie zwracałem uwagi..(Kurdee demko było zajebiste.. chyba muszę upolować jakąś promkę na tą część).Może to jest komrpomis na jaki musieli pójść. Jak już mówiłem modele postaci, ich ekwipunek, animacje i mimika są przezajebiste. Tak samo drugo planowe. Potworki i bossowie też są zrobieni na maksa - ostre teksturkui, bogaty moveset. Widać taki urok final fantasy.
Napisano Wtorek o 10:083 dn W dniu 22.09.2025 o 11:08, EthicallyChallenged napisał(a):@michalo ja przeczytałem całość. Pamiętaj, że maksik zawsze Cię wysłucha, nie to co rodzina i przyjaciele. Powinieneś odciąć się od nich żeby mieć więcej czasu aby spędzać go na maksiku, gdzie zostaniesz wysłuchany i zrozumiany.Co do FFVII to przeszedłem to na ps2, długo długo po premierze, pamiętam że wykosztowałem się na takie oryginalne czarne płytki z PS1 no i nie zachwyciło mnie, bo miałem bardzo wygórowane oczekiwania z powodu wszechobecnych pochwał i zachwytów odnośnie tej gry.Natomiast z cyberpunkiem miałem na odwrót, grałem zaraz po premierze, wśród wiader pomyj lejących się na grę, i tak jak Ty, grałem dla fabuły i bardzo mi się podobało, a teraz po tych wszystkich updejtach i fix'ach gram ponownie, fabułę zostawiam na koniec i robię wszystkie sidequest'y i gig'i i jest zajebiście, nurzam się w tej gęstej atmosferze miasta i okolic, taplam się w niej zadowolony, jak świnia w błocie w upalny dzień :)Jednocześnie gram też w Manhunt, którego też przeszedłem zaraz jak tylko wyszedł. Jak to jest, że mam w ch** gier kupionych ale nienapoczętych, bo szkoda czasu, a taki Manhunt w swej prostocie i postarzeniu, nadal przyciąga mnie jak magnes?A wczora z wieczora zasiadłem ze swoją babą pospołu do Portala 2 w co-opie, jest super bo człowiek pozapominał po latach wszyściutkie zagadki, mózg sformatował te partycje i gra się jak w nową grę, tak samo z przednimi żartami którymi gra jest najeżona :)Ja w cyberku Milku to lize sciany po dzis dzien;D zamiast grac to podziwiam to wszystko po dzis dzien. Manhunta nie udalo mi sie ukonczyc, poniewaz kumpel, ktoremu pozyczylem plytki niechcacy ja zlamal
Napisano Wtorek o 12:343 dn 2 godziny temu, Kalberos napisał:Ja w cyberku Milku to lize sciany po dzis dzien;D zamiast grac to podziwiam to wszystko po dzis dzien.Manhunta nie udalo mi sie ukonczyc, poniewaz kumpel, ktoremu pozyczylem plytki niechcacy ja zlamalno ja już tego oryginalnego nie mam, kupiłem na ps4 bo było w pakiecie klasyków rockstara (Max Payne, Manhunt, Red Dead Revolver, Canis Canem Edit)
Napisano Wtorek o 12:473 dn 12 minut temu, EthicallyChallenged napisał(a):no ja już tego oryginalnego nie mam, kupiłem na ps4 bo było w pakiecie klasyków rockstara (Max Payne, Manhunt, Red Dead Revolver, Canis Canem Edit)Ja poluje teraz na maxa i manhunta wlasnie, niestety fizyczne wersje sa ciezko dostepne.
Napisano Wtorek o 14:173 dn @Kalberos nom ja też fizycznych nie mam, tylko do momentu aż sony se nie wymyśli, że już wystarczy grania i skasują ze swoich serwerów
Napisano Wtorek o 14:323 dn 13 minut temu, EthicallyChallenged napisał(a):@Kalberos nom ja też fizycznych nie mam, tylko do momentu aż sony se nie wymyśli, że już wystarczy grania i skasują ze swoich serwerówDlatego wole fizyczny nosnik, nawet jak Ci zakosza konto np na steam, to masz wlasna kopie, jedynie tracisz zapis gry a nie produkt
Napisano Wtorek o 14:423 dn Konta traktuję jak wynajmowanie gierek. Ale fizyczny nośnik to też nie wiadomo, ile pożyje... Dlatego preferuję wersje z GOGa ściągnięte na dysk i z porobionymi kopiami zapasowymi na wielu dyskach
Napisano Czwartek o 21:411 dn Kurła to dopiero giera bedzie :D https://www.youtube.com/watch?v=zeGZH7bd_BM&t=1s
Napisano Czwartek o 22:031 dn On 9/23/2025 at 6:47 AM, Kalberos said:Ja poluje teraz na maxa i manhunta wlasnie, niestety fizyczne wersje sa ciezko dostepne.Maxa pierwszego spiracilem bo w Meksyku jest niedostepny. Moge kupic dwojke i trojke i te mam na Steamie ale jedynka jest niedostepna. W Polsce chyba mozna normalnie kupic... Ale w niektorych krajach zdecydowali sobie ze nie dadza i juz... Co za glupota...Manhunt to samo - dwojka Manhunta na PC byla ale nie jest dostepna bo costam. A potem plakusiaja ze ludzie piraca.Podobna sytuacja - pecetowy Punisher. Super gierka - nikt nie sprzedaje. Albo swietna giera Heretic 2. Heretyka pierwszego bez problemu mozna legalnie kupic. Dwojke - ktora jest zupelnie inna gra - mozna jedynie spiracic albo polowac na jakies tam fizyczne nosniki na ebayu.Lista robi sie dluga bo dochodzi do tego ta cala moda na "delisting". Ja na przyklad mam na Steamie stara wersje Soulsow jedynki. Ale juz jej nie mozna kupic. Bo wyszedl remaster... A czemu nie dac ludziom wyboru? Osobiscie wole stara giere ze stara grafa. Jak mi nie udostepnia giery do kupienia to nie bede placil kolekcjonerskiej ceny za CD czy DVD bo napedu do tego nie mam juz od wielu lat. Nie daja czlowiekowi wyjscia czasami.
Napisano 17 godzin temu17 godz biedzmin 3 za 30 zl complit editionGOG.comWiedźmin 3: Dziki Gon - Edycja KompletnaNagrody za posiadanie gry Wiedźmin 3: Dziki Gon Uruchom grę Wiedźmin 3: DzikiGOG.comCyberpunk 2077: Ultimate EditionCyberpunk 2077 to pełen akcji RPG z otwartym światem. Wciel się w V, cyberpunka do wynCyberpunk complit za 130 ;)wiem ze prytwata, ale okazja dobra imo :)
Napisano 16 godzin temu16 godz 20 minut temu, KLICEK napisał:wiem ze prytwata, ale okazja dobra imo :)Płacą ci tantiemy? XD Szkoda ze już mam, bo bym brał.
Napisano 16 godzin temu16 godz 1 minutę temu, michalo napisał:Płacą ci tantiemy? XDSzkoda ze już mam, bo bym brał.niestety nie placa tantiem :P
Napisano 15 godzin temu15 godz 1 hour ago, KLICEK said:biedzmin 3 za 30 zl complit editionGOG.comWiedźmin 3: Dziki Gon - Edycja KompletnaNagrody za posiadanie gry Wiedźmin 3: Dziki Gon Uruchom grę Wiedźmin 3: DzikiGOG.comCyberpunk 2077: Ultimate EditionCyberpunk 2077 to pełen akcji RPG z otwartym światem. Wciel się w V, cyberpunka do wynCyberpunk complit za 130 ;)wiem ze prytwata, ale okazja dobra imo :)Oba tytuły ograne i bardzo lubiane ❤️
Napisano 15 godzin temu15 godz Ja nie rozumie czemu jeszcze nie ogralem Wieśka 3 :C Jest tam (podobno) wszystko co lubię w grach - filmowość, świetna fabułka, cycki XD, epickość, dobry dubbing no kurde.Nawet grałem kiedyś w sam początek aż do wyruszenia z tweirdzy i uznałem że zapowiada się świetnie i że MUSZĘ w to grać. No i nigdy dalej nie zagrałem :( Może wizja ponad 100h mnie przeraża? No nic, kiedyś na pewno się za to wezmę.
Napisano 15 godzin temu15 godz 2 minuty temu, michalo napisał:Ja nie rozumie czemu jeszcze nie ogralem Wieśka 3 :CJest tam (podobno) wszystko co lubię w grach - filmowość, świetna fabułka, cycki XD, epickość, dobry dubbingno kurde.Nawet grałem kiedyś w sam początek aż do wyruszenia z tweirdzy i uznałem że zapowiada się świetnie i że MUSZĘ w to grać. No i nigdy dalej nie zagrałem :( Może wizja ponad 100h mnie przeraża? No nic, kiedyś na pewno się za to wezmę.100h powiadasz?
Napisano 15 godzin temu15 godz 1 minutę temu, wujek_kane napisał:100h powiadasz?no właśnie... ale ja raczej nie maxuje gierek. Wyjatkiem było chyba Hellblade 1 bo jest krótkie (i mam w nim ponad 20h), no i próbowałem też w Nier Automata odblokować wszystko, ale porzuciłem w końcu pomysł - za to dużo się nagrałem, kilka zakończeń zobaczyłem itd, ale nie było to nawet bliskie 100h (prawie 40)Jedyne gry co trzymały mnie tak długo za gardło to CP 250 (wcześniej skłamałem ze 300. Tyle to ma mój braciak) i Elden Ring (358). W eldena nawet jeszcze niedawno grałem. Tłukę się co jakiś czas z ostatnim bossem dodatku i nie mogę dziada ubić :P Boję się że wsiąkne za bardzo w wieśka a mam tyle innych rozgrzebanych tytułów że wstyd.
Napisano 15 godzin temu15 godz 28 minut temu, michalo napisał:no właśnie... ale ja raczej nie maxuje gierek. Wyjatkiem było chyba Hellblade 1 bo jest krótkie (i mam w nim ponad 20h), no i próbowałem też w Nier Automata odblokować wszystko, ale porzuciłem w końcu pomysł - za to dużo się nagrałem, kilka zakończeń zobaczyłem itd, ale nie było to nawet bliskie 100h (prawie 40)Jedyne gry co trzymały mnie tak długo za gardło to CP 250 (wcześniej skłamałem ze 300. Tyle to ma mój braciak) i Elden Ring (358).W eldena nawet jeszcze niedawno grałem. Tłukę się co jakiś czas z ostatnim bossem dodatku i nie mogę dziada ubić :PBoję się że wsiąkne za bardzo w wieśka a mam tyle innych rozgrzebanych tytułów że wstyd.Ja właśnie Wieśka odpaliłem przedwczoraj bo jakoś - kurka - nic mnie nie może ostatnio wciągnąć i Wiesiek... No cóż, dalej jest genialny po 10 latach, a Krwi i Wina nigdy nie ukończyłem.
Napisano 14 godzin temu14 godz 2 hours ago, KLICEK said:Cyberpunk complit za 130 ;)Za drogo, daj dla kumpla zniszkę. Dam dyszkę, starczy? 🤣A ja sobie ostatnio odpaliłem Shadow of Mordor... bardzo fajnie się ubija orkuf, polecam. (Akurat jest za 14.39zł na gogu) Edytowane 14 godzin temu14 godz przez kengi
Napisano 13 godzin temu13 godz Godzinę temu, kengi napisał:Za drogo, daj dla kumpla zniszkę. Dam dyszkę, starczy? 🤣A ja sobie ostatnio odpaliłem Shadow of Mordor... bardzo fajnie się ubija orkuf, polecam. (Akurat jest za 14.39zł na gogu)Świetna gra. Grałem jak dużo była nowa i spróbowałem też ostatnio i... Jakoś nie mogę przeżyć tego sterowania żywcem przeniesionego z konsol :|
Napisano 13 godzin temu13 godz Autor 2 hours ago, michalo said:Może wizja ponad 100h mnie przeraża? No nic, kiedyś na pewno się za to wezmę.Jeśli chcesz robić tylko główny wątek to i w 30 godzin opędzlujesz :) A to 100godzin to takie niezobowiązujące bo wiesiek nie jest taki trudny i jak wskoczysz po 2 tygodniach to się nie pogubisz i nie zapomnisz jak się walczy z bossami czy będziesz musiał się kilka godzin rozgrzewać żeby jako tako przypomnieć sobie mechanikę :)
Napisano 12 godzin temu12 godz 2 godziny temu, michalo napisał:Boję się że wsiąkne za bardzo w wieśka a mam tyle innych rozgrzebanych tytułów że wstyd.ja skończyłem wieśka 3 i nawet robiłem poboczne questy czasami i na bank nie zużyłem na to 100 godzin. Może tak z 50. Fajna gra, super atmosfera taka swojaka jakiej nie znajdziesz nigdzie indziej, a za grosze to możesz chociaż liznąć, jak Ci nie podejdzie to chociaż majątku nie stracisz.Pytanko dla fanów Dark Souls - chodzi mi po głowie w to zagrać, bo leży od lat na HDD w moim Xboxie 360. Grać w tę wersję, czy kupić lepiej wersję Remastered na PS4?