Skocz do zawartości

W jakie gry gracie i jakie polecacie?? 2022 edition

Featured Replies

• Odpowiedzi 1,4k
  • Wyświetleń 76,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Jako, że spędziłem tydień w Kolonii na gamescom to pomyslałem, że napiszę parę słów dla szanownych formumowiczów o tym, jak było i co robiłem. Niestety albo stety większość czasu spędziłem na naszym H

• Wlasnie skonczylem Cannon Fodder na Amidze 😛 Nie bylo latwo - normalne savy nie jakis tam save state'y 😄 (Tak NA PRAWDE wyglada screen po skonczeniu giery 😄 WARTO BYLO katowac sie przez 24 misje.

• Nie mogłem wytrzymać i muszę polecić tą produkcję 😄 głównie dlatego że robiłem tam enviro przez 2 lata, ale tak serio to całkiem porządna gra wyszła    

Posted Images

Napisano

Tja ESG score... ale podobno już nie ma tego... a może jest... a może jest teraz jakiś inny score... a może nie ma... a może... a morze... a mosze... co na to Mosze... kalosze

Napisano
58 minut temu, Destroyer napisał(a):

Jeszcze przed pokazem godorzycy wojny

2 godziny temu, Destroyer napisał(a):

a3pg1R3A-700w-0.jpg

a-DXrx-WAJ-700w-0.jpg

ad-R0Plo-A-700w-0.jpg

a-Rw-Ql-Dj-G-700w-0.jpg

a-D2KKP7-460swp.jpg

Piklo kobiet. Nikt ich nie reprezentuje.

Napisano

Dobra to tamci niech sa dumni i "stoked" z tej swojej poczwary co sie wyklula z ciezkiej pracy ich mega utalentowanego teamu a tu mi na soszialach taka postac wyskakuje. To jest miodzik, az sie odniechciewa robic kursu spawacza:

Persian Female Warrior - Real-time Character

https://www.artstation.com/artwork/EzrOPn

A pozniej zobaczylem cos MEGA zajebistego. Tak sie robi gry w ktore az chce sie grac. Przy tym ten caly gad of uor nowy wyglada juz nie jak biedny krewny ale jakis narkoman dogorewajacy w rynsztoku. Jak oni sa "stoked" to devowie tego Stellar Blade powinni z dumy wybuchnac chyba.

I to miasto do tego... Magia. Dzieki Bogu za Azjatow.

Edytowane przez Nezumi

Napisano

Wychodzi że to po prostu robienie polityki w temacie pikseli.

A polityka jedyne co potrafi robić to skłócać ludzi, dzielić i rządzić... I nie ważne kto przyjdzie nowy, zawsze będzie to samo, choćby rewolucją. Zmiana warty na stójkowych i nic więcej.

Napisano

W przypadku gier, filmów i seriali, mówimy tu o mediach dużego zasięgu. Kto ma pieniądze, ten ma kontrolę. Widocznie temu, co ma pieniądze, nie zależy na zarabianiu w tym przypadku, tylko na forsowaniu pewnych idei, zmienianiu świata. (Bardzo możliwe, że do pomnażania swojego kapitału ma inne źródła, np. handel surowcami). Wiecie, jak ktoś jest cholernie bogaty, że może mieć wszystko, to kolejny super jacht, willa czy prywatna wyspa nie jest już takie sexy jak możliwość wpływania na mentalność wielomilionowych społeczeństw. Z naszego podwórka, to wygląda tak: "O nie, psują nam kolejne gry". Z ich perspektywy: "Oho, plankton się buntuje, robi się interesująco. Ciekawe, która grupa szczurów wygra.". Dla nich to rozrywka, tak jak wywoływanie wojen, nie zawsze trzeba na tym zarabiać, czasami chodzi o fun i poczucie sprawczości, o ironio coś, czego wielu szuka w grach, tylko oni, tak na serio - w prawdziwym życiu. Aż mi się Squid Game przypomniało, gdzie bogole sobie na prywatnej wyspie urządzili show na biedakach, które dla kasy zrobią wszystko.

Wydawać by się mogło, że wystarczy to zignorować i nie brać w tym udziału. Niestety, na tym niskim poziomie pieniądze mają wciąż ogromne znaczenie, tym bardziej jak żyjesz na kredycie. Jeśli to od pieniędzy zależy czy masz robotę, czy nie, to nie masz za bardzo wyboru. Pracując w studiu, chowasz swoje przekonania do kieszeni i robisz, co ci karzą. Orasz orasz, a potem, żeby dać upust swojej frustracji, stękasz w internecie jak ci źle, albo chowasz to w sobie - wtedy psychika cierpi. Takie koło życia panowie.

Napisano
21 godzin temu, Destroyer napisał(a):

song of conquest - taka trochę wariacja na teamt herosów, i bardzo fajna

Trochę ograłem tą grę, całkiem jest ciekawa, ale czegoś mi w niej brakuje. Jeśli jesteśmy w tematach około herosowych, ja ze swej strony mogę polecić Age of Wonders 4, to takie połączenie herosów i cywilizacji. I tam mogę powiedzieć, że jest tego sporo (rasy, kultury, społeczeństwa, indywidualne cechy, powinowactwa, księgi rozwoju), co można ze sobą dość dowolnie miksować i tworzyć różnorodne buildy, wg własnych upodobań. Dużo tu taktyki na poziomie mapy świata (tworzenie sojuszy strategicznych, wasalizacja, podboje), jak i na poziomie bitew, gdzie masz podział jednostek na konkretne role, które powinny być ustawione na odpowiednich miejscach na polu walki, żeby maksować ich potencjał bojowy. Jedyny minus, który może odrzucać na początek, to ciężko się rzucić od razu wir rozgrywki, bo mnóstwo mechanik zależności i ich opisów na start jest lekko przytłaczające, jak w cywilizacji, ale ja to akurat lubię. Mam jakąś taką większą satysfakcję potem, że przez coś musiałem się przegryź, żeby lepiej zrozumieć zasadę działania i wykorzystać pełny potencjał jednostek.

Napisano
9 godzin temu, Nezumi napisał(a):

Dobra to tamci niech sa dumni i "stoked" z tej swojej poczwary co sie wyklula z ciezkiej pracy ich mega utalentowanego teamu a tu mi na soszialach taka postac wyskakuje. To jest miodzik, az sie odniechciewa robic kursu spawacza:

Persian Female Warrior - Real-time Character

https://www.artstation.com/artwork/EzrOPn

A pozniej zobaczylem cos MEGA zajebistego. Tak sie robi gry w ktore az chce sie grac. Przy tym ten caly gad of uor nowy wyglada juz nie jak biedny krewny ale jakis narkoman dogorewajacy w rynsztoku. Jak oni sa "stoked" to devowie tego Stellar Blade powinni z dumy wybuchnac chyba.

I to miasto do tego... Magia. Dzieki Bogu za Azjatow.

Azjaci potrafia w gry.

Napisano

Smiechlem, jak zobaczylem ze AAAA+ gaym industry robi motion capture z aktorem dla... szescianu 🤣

image.png

No nie dziwi ze te gry kosztuja miliony. Ech, jakie to jest bezdennie glupie wszystko 🤣

Edytowane przez Nezumi

Napisano
35 minut temu, Nezumi napisał:

Smiechlem, jak zobaczylem ze AAAA+ gay industry robi motion capture z aktorem dla... szescianu 🤣

bo Ty nie rozumiesz, to nie jest jakiś tam "sześcian", sześciany to rasa postaci, a to jest indywidualny przedstawiciel tej rasy, dla Ciebie Pan Kostka. ;P On ma imię, nazwisko, cechy osobowości, motywacje, nastroje, cele i marzenia , i aktor dba o to, żeby było je widać, gdy się buja w kadrze XD

Edytowane przez EthicallyChallenged

Napisano
51 minut temu, Nezumi napisał(a):

Smiechlem, jak zobaczylem ze AAAA+ gaym industry robi motion capture z aktorem dla... szescianu 🤣

image.png

No nie dziwi ze te gry kosztuja miliony. Ech, jakie to jest bezdennie glupie wszystko 🤣

Coraz lepsze to ai...

Napisano

Ty wiesz co my robimy tym sześcianem? My otwieramy oczy niedowiarkom!

Napisano

Dawnwalker 2077 🤣

Edytowane przez kengi

Napisano
31 minut temu, kengi napisał(a):

Dawnwalker 2077 🤣

No na ta giere bardziej czekam jak na Wieska 4 i GTA 6. Kibicuje im !

Napisano

Ale to ta sama gra co zapowiadali, czy juz franczyze robia, czy co? Filmiki git.

GTA6 nie kibicuje w ogole - poprzednia czesc doatalem za free i nie zagralem 🤣 CDprojekt jasno pokazal, ze nie chce zebym kupowal ich gry wiec nie bede sie narzucal ze swoimi pieniedzmi.

Dawnwalker it is.

Napisano

Ja to nawet jakbym chciał coś kupić to nie ma to sensu, raz że strasznie szybko wypadam z hype trainu, to jeszcze ostatnio odczuwam dziwne bóle somatyczne od zmagań z mechanikami gier, które mógłbym robić na serio, i w ogóle mnie to nie bawi.

Trochę zazdroszczę ludziom, którzy po 20 lat ciągle się tym bawią i dalej czerpią satysfakcję, mój organizm za bardzo przyzwyczaił się już do tych bodźców i po ptokach. Pozostaje bezsenność i halucynacje z niewyspania xD .

Napisano
10 hours ago, Nezumi said:

Ale to ta sama gra co zapowiadali, czy juz franczyze robia, czy co? Filmiki git.

Zapowiedź franczyzy...

Edytowane przez kengi

Napisano

za to Koreańczycy wiedzą jak robić kobitki

Z innej beczki, ale kobiety też łądne, nadchodzi nowy Virtua Fighter. Kto z nas nie grał w jedynkę lub dwójkę?! Niema takiego!

To mi wygląda na przełom w bijatykach. Tryb story wygląda jak sifu a sama walka. Taki world tour w sf6 wygląda przy tym jak gra indie, robiona na informatyce w Scratchu.

CHociaż nie jestem fanem bijatyk 3d, ale VF tak wygląda że pewnie poświęcę swoje cebuliony żeby pograć trochę i odłożyć :) Gram czasem w revo, ale to jest tam tyle mechanik ze wymiękam.

Napisano

No wyglada pieknosciowo.

Fajne jest to, ze natura nie lubi prozni. Z jednej strony zachod robi motion capture dla szescianu z rurek pvc na szelkach a ze slicznej aktorki robi maszkarona i potem sa "stoked" i dumni z tego ("a bo ty nie rozumiesz, swiatlo, cien, skan, makijaz, realizm, silnik, uj wie co i nienawidzisz kobiet"). Z drugiej Azjaci robia super gierki gdzie nie musza ich bronic, tlumaczyc, wymyslac, obwiniac, cudowac. Patrzysz, jarasz sie i chce sie grac. Prosta sytuacja. I prosty wybor gdzie ulokowac swoja kaske i czas. Jest dobrze.

Z takich odlschoolowych bijatyk to jeszcze bym chcial ograc na emulatorach takie tytuly na PS2 jak "Beat Down: Fists of Vengeance", "Urban Reign" czy "Final Fight: Streetwise". Leza na dyszczku i czekajO.

A co do tego czym sie taki stary dziad jak ja jara dzis to cos co na pewno kupie i znow przejde po raz kto tam wie ktory:

Nightdive Studios robi dobra robote.

Napisano
  • Autor

Z jednej strony bronią jednej gry bo gracze nienawidzą kobiet, są pedofilami, płaczą gdy tylko w "jednej" grze pojawiła się kobieta a nie mężczyzna i zagraża ich patriarchalnej dominacji a z drugiej strony po trailerze nowego Tomb Ridera jakoś niczego nie trzeba bronić i tłumaczyć tym złym i nic nie rozumiejącym graczom :D

niesamowita-sprawa-dziwne-nie-asteriks-i

Napisano

Dowieźli:D ale nie ma autozapisu jak se tak łazisz i już godzina gry w pizdu poszła się jebać :D

4566456477777.jpg

A tej gry nie polecam, życie prawdziwe znika;D jest tak piękna ze naprawdę ciężko się oderwać i co najlepsze bardzo relaksuje. Pewno to zasługa tej wszechobecnej zieleni. 716370438_27374698038826318_3255611803844968825_n.jpg

717141050_27374724445490344_6444116009799523064_n.jpg

Edytowane przez Kalberos

Napisano
Godzinę temu, Nezumi napisał(a):

@Kalberos Jakbys jeszcze powiedzial o jakie gry Ci chodzi to byloby super 😉

Pierwszy u gory to Remake Gothica 1 a te na dole to Crimson Desert.

Napisano

Trochę mi wstyd, ale ja jeszcze Wiedźmina 3 ogrywam i mam ukończoną podstawę tak z 1/4 xD Tyyyyle mam do dyspozycji wolnego czasu dla siebie lol

Napisano
20 godzin temu, damian85osg napisał(a):

Trochę mi wstyd, ale ja jeszcze Wiedźmina 3 ogrywam i mam ukończoną podstawę tak z 1/4 xD Tyyyyle mam do dyspozycji wolnego czasu dla siebie lol

Jestem dokładnie w tej samej sytuacji tyle, że dalej niż w 1/4 podstawki :)

Ale na spokojnie, myślę że sensownym deadlinem dla skończenia trójki jest wyjście czwórki więc obstawiam że mamy czas :)

Edytowane przez Sok

Napisano
1 godzinę temu, Sok napisał:

Jestem dokładnie w tej samej sytuacji tyle, że dalej niż w 1/4 podstawki :)

Ale na spokojnie, myślę że sensownym deadlinem dla skończenia trójki jest wyjście czwórki więc obstawiam że mamy czas :)

No to ja przeszedłem prolog, i rozglądając sie po lesie, siedząc na Płotce, zaraz po, pomyślałem "ale to będzie przezajebista gra"

I juz nie odpaliłem. Nagrałem za to jedynkę, po paru h stwierdzając, że jednak nie będę wykonywał tych debilnych questów wieśniaków i porzuciłem granie hehe. Mechanikę zaakceptowałem, grafikę też. ALe bezsensownego biegania nie zaakceptuję.. w takim starczym wieku każda chwila cenna, nie ma co marnować.

Chiałem przejść 1,2 i na końcu 3 ale jednak tak się nie stanie..

Napisano

Jezeli tak wyglada ta giera na prawde to magia (to co pokazuje tutaj jakies slabe - wlaczcie filmik):

Tutaj szerzej o grze:

No image preview

This Cozy Hand-Drawn Anime Farming Sim Looks Like a Ghibl...

Serenity Forge and Studio Meadowflower unveiled Vivarium, a hand-illustrated life sim adventure about an endless summer, a tiny terrarium town, and the strange secrets hidden beneath its cozy routines

I jesli dowioza - bedzie sukces. Nie jestem jakims mega fanem anime, ale to taki ma fajny, "cieply" klimat relaksujacy ze az by sie chcialo zagrac.

Napisano

Wygląda naprawdę pięknie ale same typ gry specyficzny i nie dla mnie pewnie. Jak by to było po polsku to bym dzieciakom chętnie podrzucił.

Jeszcze raz propsy za ręcznie rysowanie. Ostatni taki był chyba Cuphead. Oglądałem sobie makingofy no i nabrałem jeszcze więcej respektu dla twórców. Tutaj też widać że się napracowali

No ex na xboxa?! wow

Napisano

Ta no ja tez sie zachwycilem warstwa wizualna, klimacikiem troche tez ale po tym jak Valheim po poczatkowym zachwycie wyczerpal moja cierpliwosc do lazenia, szukania potworow i znajdowania zasobow to chyba bym nie dal rady zagrac. Chociaz wychodzi w koncu po latach wersja 1.0 Valheima wiec moze cos tam w wolnej chwili sprobuje? Jak mnie nie odrzuci. Na razie pocinam ostro w Lords of the Fallen i musze powiedziec ze jedna z lepszych soulsowatych zarowno w warstwie wizualnej jak i gameplayowo. Sporo juz tam przeszedlem i sie nie dluzy. Jakby ktos mnie zapytal to kurde duzo lepsza od Elden Ringa. Wole w Soulsowatych grach ta do pewnego stopnia liniowosc. To Eldenowe lazenie po otwartym terenie dodaje nic zasadniczo. Jak dla mnie. Mega dobra Lords of the Fallen. Ciekawym dwojeczki.

Napisano
3 minuty temu, Nezumi napisał:

Mega dobra Lords of the Fallen. Ciekawym dwojeczki.

MI też Lotf siębardzo podobał - klimacik, walka. Nie wiem o co byłten czały płacz, bo gra zgarnęła dużo hejtu. Jeszcze wtedy sporo glądałem giereczkowego yt i dziwiłem się skąd taki trend..

No al gierka fajna. Kiedyś może do niej wróćę.

Co do eldena.. MI właśnie ta otwartość się podobała. Tzn, ja lubię zamknięte a nawet liniowe gry (np. ten nieszczęsny hellblade :P) a otwarte światy często mnie zniechęcają żeby w ogóle zacząć w coś grać (wieśiek) ale Elden Ring to co innego. Eksploracja w nim była dla mnie mega przyjemna. Odkrywanie nowych zakamarków, tajemnic, przedmiotów (chociaż nieprzydatnych). Ten klimat.. wszystko tam mi siedziało w 100%. Dodatek tak samo - krytykowany, że pusty. A dla mnie ta pustka była potrzebna w takiej grze. Chwila odpoczynku przed kolejnym starciem. Zwykłe soulsy to ciągłe napięcie. Tutaj jednak jest też czas spokoju :P

Dla kogoś kto nie zakocha się w tej grze to tylko niepotrzebne odciąganie od sedna soulsów. No ale ja miałem sporego hopla na punkcie eldena więc nie widziałem w tym nic złego.

Napisano
  • Autor
1 hour ago, kengi said:

2026-06-11-10-39-38-Greenshot.png

Ubisoft sięwykrwawia, jego wartość giełdowa jest niemal na równi z najniższą w jego historii, jak gigant może upaść. Teraz w planach black flag który musi być sukcesem choć nie wiadomo czy wystarczy do odwrócenia trendu. Nowy Rayman choć 3d ale raczej też powinien się nieźle sprzedać ale to rayman a nie AAAA live service które mają wyciągnać ile się da z graczy i zarobić miliardy. Zobaczymy co z tego wyjdzie ale pewnie to nie koniec zwolnień i zamykanych studiów.

Z kolei bungy od sony zrobiło darmowy tydzień, kończy się dzisiaj, do tego wyprzedaż -30%, do tego nowy sezon z PVE i jakimś dodatkwoym kontentem i...

2026-06-11-10-30-05-Greenshot.png

I skoczyło na ledow 40k i potem sukcesywnie spada cały czas, darmowy dostęp się nie skończył a już nie dociąga do 18k :) Chyba dni marathona są policzone bo taka klientela nie utrzyma studia z Kalifornii ale też mają tylko maerathon, zrobili ostatni update do Destini 2 i nie mają nic innego w produkcji a wszyscy pracownicy po zwolnieniach zostali przeniesieni do pracy nad marathonem :) A ten skok gracy to w dużej części niezadowoleni fani destini którzy "pograli" trochę żeby wystawić negatywną recenzję, ale korzystając z darmowego dostępu oceny się nie liczą do ostatecznego wyniku więc tylko wylali swoje żale i nawet pomogli podbijając statystyki na chwilę.

Ale co ciekawe po tej ostatniej aktualizacji do destiny 2 liczba graczy skoczyła do 160 tys, dwa razy więcej niż maratgon miał kiedykolwiek :)

2026-06-11-10-30-57-Greenshot.png

Ciekawe czy sony zrobi kolejny odpis od podatku, zwolni cześć ludzi z bunge, zamknie studio a resztę najlepszych wrzuci do innych projektów bo finansowo się to nie spina i już nie ma nadziei na poprawę.

Edytowane przez Destroyer

Napisano
3 godziny temu, Nezumi napisał:

Na razie pocinam ostro w Lords of the Fallen

Mortal Shell II na Steam

Jest otwarta beta. Sprawdź sobie, podobne lepsze niż jedynka. Ja mam dystans, bo 1 to straszne drewno było i zniechęciło mnie do spędzenia choćby godiny w tej grze.

Napisano
1 hour ago, michalo said:

Ja mam dystans, bo 1 to straszne drewno

Byla zupelnie inna niz wszystkie soulsy. Dziwna, przygnebiajaca, ciezka. Doskonale rozumiem, ze mogla sie nie podobac.

Przeszedlem. Mam fiola na punkcie soulsowych gier. Mam nadzieje ze jeszcze troche bedzie ta beta bo Lords of the Fallen samo sie nie skonczy a jeszcze sa inne rzeczy do zrobienia poza graniem 🤣

Napisano

Ciekawostka.

TL:DR: grałeś w Pokemony... nie! Skanowałeś świat dla us army.

Mój syn grał w to całe PokemonGo, teraz wygląda na to, że dzięki niemu hamerykańskie drony będą mogły polskię jakby co rozwalić w pył... skandal? niedowierzanie? czy I'm not surprised motherfockers... 🥲

More: https://dronexl.co/2026/06/09/pokemon-go-scans-niantic-vantor-military-drone-navigation/