Napisano 9 Czerwiec 20222 l Hej, chyba nadszed艂 ten dzie艅, 偶eby si臋 rozejrze膰 nad nowym sprz臋tem. Zbrush mi nie domaga i chcia艂bym g艂贸wnie w nim przyspieszy膰 sobie prac臋. 聽 M贸j聽 aktualny spec. ma艂y atx CPU i7-8700K GPU GTX 1080 Ti 64 gb ram - 4 x 16 G.SKILL RipjawsV 32GB聽 DDR4 3200MHz CL16 XMP P艂yta g艂贸wna Z370-H 聽 dysk ssd聽500GB M2 EVO psu聽750W GOLD ch艂odzenie聽聽Cryorig A40 聽 My艣l臋 o wymianie procka na wi臋cej w膮tkowy, z tym p艂yty bo ju偶 nie chc臋聽 intela dalej (chyba, ze go polecacie do zb) reszta chyba na razie spoko co? Edytowane 9 Czerwiec 20222 l przez michalo
Napisano 9 Czerwiec 20222 l Nawet jak by艣 chcia艂 Intela to i tak ka偶da generacja ma inn膮 podstawk臋, wi臋c p艂yt臋 i tak musia艂by艣 zmieni膰. W tej chwili to chyba najoptymalniej wychodzi AMD 5900X, do tego jaka艣 p艂yta na B550 no i wi臋cej ramu docelowo, ale to mo偶esz podmienia膰 po ko艣ci w miar臋 mo偶liwo艣ci. Koniecznie te偶 uchwyty do ch艂odzenia na now膮 podstawk臋. Bo 偶eby mie膰 wi臋cej bank贸w pami臋ci, to ju偶 chyba trzeba i艣膰 w Threadrippera albo Xeona, a to mocno podnosi koszty, niekoniecznie r贸wnolegle z wydajno艣ci膮. Edit: Chocia偶 teraz tak patrz臋 na jakie艣 testy, to r贸偶nica chyba nie jest warta wydawania 3-5k na zmian臋 w tej chwili. Je偶eli nie jest to sprawa 偶ycia i 艣mierci to poczeka艂bym na premier臋 Zen 4, kt贸ra ma by膰 na jesieni, a ewentualnie rozbudowa艂 ram w tej chwili. Edytowane 9 Czerwiec 20222 l przez blood_brother
Napisano 9 Czerwiec 20222 l mordencjo ty robisz tylko zbrusha, lec w amd 5950 + 128gb ramu wez jakiekolwiek mobo i zasilacz, a reszte olej i przeloz z tego co masz.聽 Bedziesz dokupowal regularnie jak kasa bedzie wpadac. MOzesz jeszcze rozwazyc ssd na nvme, ale ja nie czuje duzej roznicy pomiedzy tym a zwyklym ssd.聽 聽
Napisano 9 Czerwiec 20222 l Na jesieni premiera zen 4 wi臋c mo偶na chwil臋 poczeka膰 i nawet jak nie p贸jdziesz w nowe procki to stare powinny potanie膰聽
Napisano 9 Czerwiec 20222 l Autor Nie ci艣nie mnie a偶 tak, poczekam na ten zen4.聽 6 godzin temu, blood_brother napisa艂: W tej chwili to chyba najoptymalniej wychodzi AMD 5900X Wol臋 troch臋 dop艂aci膰 偶eby mie膰 wydajniej. Zale偶y mi 偶eby ten je... viewport nie klatkowa艂 馃槙聽A teraz to czasem koszmar.聽 amd 5950聽to koszt jakie艣 2600.. nie jest 藕le.聽 128 ramu.. musia艂bym ca艂y wywali膰 sw贸j bo mam 4 ko艣ci po 16. @KLICEK聽jakikolwiek zasilacz.. to m贸j nie da rady?聽 聽 Kto ma ten procek? Nie klatkuje wam zbrush
Napisano 9 Czerwiec 20222 l 31 minut temu, michalo napisa艂: Nie ci艣nie mnie a偶 tak, poczekam na ten zen4.聽 Wol臋 troch臋 dop艂aci膰 偶eby mie膰 wydajniej. Zale偶y mi 偶eby ten je... viewport nie klatkowa艂 馃槙聽A teraz to czasem koszmar.聽 amd 5950聽to koszt jakie艣 2600.. nie jest 藕le.聽 128 ramu.. musia艂bym ca艂y wywali膰 sw贸j bo mam 4 ko艣ci po 16. @KLICEK聽jakikolwiek zasilacz.. to m贸j nie da rady?聽 聽 Kto ma ten procek? Nie klatkuje wam zbrush ja mam, klatkuje zbrush ale przy innych wielkosciach plikow 馃檪聽w sensie przy innych wielkosciach zageszczenia modelu. Ten procek co masz ty to ja mam identyko w starym kompie (5 letnim) z pracy. Procek generalnie do excela w tej chwili sie nadaje. Nie ma co porownywac nawet z 5950
Napisano 9 Czerwiec 20222 l Tw贸j zasilacz na pewno da rad臋. Na Twoim miejscu teraz bym wymieni艂 ram na 128GB, a z prockiem i mobo poczeka艂 do premiery Zen 4. Edytowane 9 Czerwiec 20222 l przez blood_brother
Napisano 9 Czerwiec 20222 l hej z zen 4 na jesieni to jeszcze pytanie czy b臋dzie wspiera艂 DDR 4.聽 Bo z DDR 5 to mo偶e by膰 problem z kupieniem 128GB w 2 ko艣ciach:D
Napisano 9 Czerwiec 20222 l Autor 9 minut temu, blood_brother napisa艂: Tw贸j zasilacz na pewno da rad臋. Na Twoim miejscu teraz bym wymieni艂 ram na 128GB, a z prockiem i mobo poczeka艂 do premiery Zen 4. Ale w艂a艣nie chyba procek wp艂ywa na wydajno艣膰 w viewporcie o ile si臋 nie myl臋?聽 聽 3 minuty temu, diabelt222 napisa艂: hej z zen 4 na jesieni to jeszcze pytanie czy b臋dzie wspiera艂 DDR 4.聽 Bo z DDR 5 to mo偶e by膰 problem z kupieniem 128GB w 2 ko艣ciach:D byle reszta potania艂a 馃槈聽
Napisano 10 Czerwiec 20222 l Tez bym poczekal na nowe procki juz. Swoja droga psycha, ze zetka Ci klatkuje... Osobiscie przezylem maly szok wlasnie bo mam juz nienowy Ryzen 7 3700X i 32GB RAMu ze stara gtx1070 i teraz mam projekt otwarty w zetce: collectible figurki, 311+ milionow i wszystko smiga... Bylem ciekaw czy mi sie to otworzy w ogole 馃槃 W kazdym razie postawilbym na nowego Ryzena bo mam jak najlepsze doswiadczenia z nowymi AMDkami a przez wiele lat mialem samego Intela. Szkoda tylko ze GPU od nich nie sa wspierane w rownym stopniu w softach co NVidia. Fajnie byloby miec realny wybor. 聽 Edytowane 10 Czerwiec 20222 l przez Nezumi
Napisano 10 Czerwiec 20222 l Autor 2 godziny temu, Nezumi napisa艂: 311+ milionow i wszystko smiga... No kaman, to ja zawsze staram si臋 nie wzbija膰 na wy偶yny i聽 keep it low - zamiast dynamesha jak ju偶 mam form臋 ok robi臋 cz臋sto projekcie i standardowe subdivs. Mo偶e w艂a艣nie model nie ma 偶adnych zdecymowanych element贸w, ani dynamesha tylko 艂adne subdivs wsz臋dzie i dla tego ci 艣miga? 聽 W艂a艣nie sko艅czy艂em bust w skali 1/10 i z ca艂ym mikro detalem to jest 80 mln. Jakby by艂o ca艂e cia艂o pewnie bym doci膮gn膮艂 do 200 spokojnie i nie wyrobi艂 na kompie. Ale kaszana, a偶 straszne to troch臋.. 聽 Niby m贸j komp i te 300 i wi臋cej poci膮gn臋 rozbite na subtoole.聽 Tylko klatkuje.. Niby mo偶na zrobi膰 dynamic solo ale od tego dostaj臋 oczopl膮su. Jakbym musia艂 robi膰 tak ci臋偶ki model to musia艂bym rozbija膰 prac臋 na elementy by to sz艂o..
Napisano 10 Czerwiec 20222 l Czeka膰 warto i tak na Zen 4, bo jakby co stanieje Zen 3. Problem z Zen 4 jest tylko taki, 偶e je偶eli faktycznie bierzesz go pod uwag臋 to 艣rednio si臋 op艂aca teraz rozbudowywa膰 ram, bo wszystkie znaki na niebie i w ziemi m贸wi膮, 偶e b臋dzie only DDR5, a w tym przypadku, ani nie prze艂o偶ysz ze starego kompa, ani tanio nie b臋dzie wzgl臋dem DDR4. Chyba, 偶e najwy偶ej sprzedasz DDR4 jak si臋 oka偶e, 偶e warto wsi膮艣膰 na Zen 4.
Napisano 10 Czerwiec 20222 l Na plusy ddr5 jest podobno to 偶e pojedynczy modu艂 mo偶e mie膰 i 128Gb czy nawet 512聽https://www.purepc.pl/samsung-opracowal-pierwsza-pamiec-ddr5-o-zawrotnej-pojemnosci-512-gb-jest-ponad-dwukrotnie-wydajniejsza-od-ddr4 Cho膰 tak realnie konsumencko to pewnie b臋d膮 modu艂y do 64Gb wi臋c, pomijaj膮c cen臋 szczeg贸lnie na pocz膮tku, nie b臋dzie tak trudno upchn膮膰 te 128-256 GB w maszynie.聽 Edytowane 10 Czerwiec 20222 l przez Destroyer
Napisano 10 Czerwiec 20222 l 2 hours ago, michalo said: No kaman, to ja zawsze staram si臋 nie wzbija膰 na wy偶yny i聽 keep it low Ja tez. Pliczek od klienta. Figurka 1:4, kilka wersji glowy, epicka podstawka z wieloma elementami. Cuda niewidy. Nie moge pokazac ale jest to usprawiedliwione. Chodzilo mi bardziej o to, ze mimo tego szlenstwa nadal ZB daje rade na mojej nie za mocnej maszynie i nie tnie.
Napisano 10 Czerwiec 20222 l 2 hours ago, Destroyer said: Na plusy ddr5 jest podobno to 偶e pojedynczy modu艂 mo偶e mie膰 i 128Gb czy nawet 512聽https://www.purepc.pl/samsung-opracowal-pierwsza-pamiec-ddr5-o-zawrotnej-pojemnosci-512-gb-jest-ponad-dwukrotnie-wydajniejsza-od-ddr4 Cho膰 tak realnie konsumencko to pewnie b臋d膮 modu艂y do 64Gb wi臋c, pomijaj膮c cen臋 szczeg贸lnie na pocz膮tku, nie b臋dzie tak trudno upchn膮膰 te 128-256 GB w maszynie.聽 Tak ,ale narazie聽 najwi臋sze dost臋pne to 2x32GB. Do tego montowanie 4 kosci DDR5 nie ma sensu bo dzia艂aj膮 wtedy w trybie single channel...przynajmniej tak jest na p艂ytach pod intela alder lake...
Napisano 24 Pa藕dziernik 20222 l Autor Temat nadal aktualny - przypomnia艂em sobie o tych planach dodaj膮c rtxa 3090 do koszyka (ok Klicka) i waln膮艂臋m si臋 od razu w 艂eb ehehhe Przez ten czas zen 4 okaza艂y si臋 w sumie kich膮 ale ma by膰 update za par臋 miech贸w. 聽 聽 W dniu 9.06.2022 o 20:28, michalo napisa艂: amd 5950聽to koszt jakie艣 2600.. nie jest 藕le.聽 no i zdro偶a艂y par臋 st贸wek 馃槈聽 聽 Procek 5950 ~3,5k聽 wog贸le gdzie kupi膰 tego聽Ryzen 7950?聽 chodz膮 ponad 4k na allegro.. w sklepach nie ma (je艣li radzicie czaka na te nowe zeny to poczekam jeszcze do nowego roku)\ UserBenchmark: AMD Ryzen 9 5950X vs 7950X Pamiae膰~2,5k moba ~600聽 (z soketem am5 to ju偶 ponad tysiak - minimum, masakra) dysk ~600 = >7k 聽 a jak olej臋 pami臋膰 to b臋dzie pi膮taczka i to jest dla mnie zno艣ne. Pytanie czy tak "masakrycznie" ma艂o ramu - 64 , to taki problem? No i te ceny znowu chyba uros艂y. Soket am5 to nowo艣膰 i jest mega drogo.聽 聽 @Klicek daj zna膰 czy sprzedawca legit bo on ma te偶 tego Ryzena 7950 w normalnej cenie. Jakby co zaklepuje (kurde!)聽
Napisano 24 Pa藕dziernik 20222 l a co masz teraz? 3950x?聽 dobra juz widze, bierz cokolwiek bedziesz 100 razy bardziej zadowolony niz z tego co masz 馃檪聽czy wezmiesz 5950 czy 7xxx to wsio ryba imo 馃檪 po prostu zobacz ile masz siana i ile jestes wstanie poczekac na sprzet i podejmij decyzje 馃檪 Dla mnie 5950 to jest sztos do zbrusha i nawet nie dokupowalem ramu tylko lece na 64 i jest petarda.聽 聽 @michalojak tylko dostane pake, to dam znac czy legit 馃檪
Napisano 24 Pa藕dziernik 20222 l @michalo聽na allegro masz allegro protect i ochrone kupuj膮cych z 20k wi臋c w razie czego b臋dzie zwrot. Zreszt膮 jak by si臋 co艣 nie podoba艂o to piszesz do sprzedawcy i od razu prosisz allegro o interwencje a oni kupuj膮cego faworyzuj膮 a sprzedawc贸w trzymaj膮 za mord臋 wi臋c mo偶na to troch臋 nadu偶ywa膰 馃檪聽Zdarzy艂o mi si臋 tego u偶y膰 gdy kupuj膮cy kr臋ci艂 to poprosi艂em w艂odarzy 偶eby mu jebli z li艣cia 偶eby spotulnia艂 i od razu si臋 sprawa rozwi膮za艂a 馃檪聽 https://allegro.pl/dla-kupujacych/allegro-protect 聽 聽 I jak macie Zotacki to rejestrujcie na stronie producenta to gwarancja b臋dzie przed艂u偶ona聽na 5 lat i macie spok贸j 馃檪聽 https://www.zotac.com/emeai/news/get-32-years-warranty-all-geforce-rtx-30-series-gpus?destination=man/news%3Frender%3Doverlay Edytowane 24 Pa藕dziernik 20222 l przez Destroyer
Napisano 24 Pa藕dziernik 20222 l 24 minuty temu, Destroyer napisa艂: @michalo聽na allegro masz allegro protect i ochrone kupuj膮cych z 20k wi臋c w razie czego b臋dzie zwrot. Zreszt膮 jak by si臋 co艣 nie podoba艂o to piszesz do sprzedawcy i od razu prosisz allegro o interwencje a oni kupuj膮cego faworyzuj膮 a sprzedawc贸w trzymaj膮 za mord臋 wi臋c mo偶na to troch臋 nadu偶ywa膰 馃檪聽Zdarzy艂o mi si臋 tego u偶y膰 gdy kupuj膮cy kr臋ci艂 to poprosi艂em w艂odarzy 偶eby mu jebli z li艣cia 偶eby spotulnia艂 i od razu si臋 sprawa rozwi膮za艂a 馃檪聽 https://allegro.pl/dla-kupujacych/allegro-protect 聽 聽 I jak macie Zotacki to rejestrujcie na stronie producenta to gwarancja b臋dzie przed艂u偶ona聽na 5 lat i macie spok贸j 馃檪聽 https://www.zotac.com/emeai/news/get-32-years-warranty-all-geforce-rtx-30-series-gpus?destination=man/news%3Frender%3Doverlay warto przedluzyc gwarke, bo na 100% te wiatraki robia problemy po pewnym czasie 馃檪聽w sensie ze pierdza przy wlaczaniu sie聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Autor Na razie chyba wstrzymam si臋 z ciekawo艣ci zobaczy膰 co jeszcze wyjdzie bo w sumie nauczy艂em si臋 radzi膰 sobie na takim sprz臋cie co mam 聽 Bo jeszcze nie藕le prezentuje si臋聽Intel Core i7-13700K, kt贸ry niby bije tego ryzena 7950x Mia艂em juz nie patrze膰 si臋 na Intela niby ale..聽 聽 Niby zbrush lepiej dzia艂a na wielu w膮tkach, dla tego聽amd 5950 tak sobie dobrze radzi bo ma 32 w膮tki na 16 rdzeniach. Ten intel ma 24 w膮tki te偶 na 16 rdzeniach.聽 A dla zbrusha szybko艣膰 rdzeni jest przy w膮tkach spraw膮 drugorz臋dn膮.聽 Tak to chyba by艂o. No to chyba i tak 5950 na razie dla mnie lepszy i tak.聽 聽 Chyba, ze i9 13900k, na xkom 3,5k.聽 To nie jest jako艣 bardzo drogo, ale p艂yta z聽Raptor Lake to koszt ponad 1k.聽 UserBenchmark: AMD Ryzen 9 5950X vs Intel Core i9-13900K 聽 Nie nawiedz臋 rozkminia膰 takich rzeczy. To tak jak z szukaniem samochodu.聽 聽 Sorry za chaos ale "g艂o艣no my艣l臋".
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l 10 minut temu, michalo napisa艂: Na razie chyba wstrzymam si臋 z ciekawo艣ci zobaczy膰 co jeszcze wyjdzie bo w sumie nauczy艂em si臋 radzi膰 sobie na takim sprz臋cie co mam 聽 Bo jeszcze nie藕le prezentuje si臋聽Intel Core i7-13700K, kt贸ry niby bije tego ryzena 7950x Mia艂em juz nie patrze膰 si臋 na Intela niby ale..聽 聽 Niby zbrush lepiej dzia艂a na wielu w膮tkach, dla tego聽amd 5950 tak sobie dobrze radzi bo ma 32 w膮tki na 16 rdzeniach. Ten intel ma 24 w膮tki te偶 na 16 rdzeniach.聽 A dla zbrusha szybko艣膰 rdzeni jest przy w膮tkach spraw膮 drugorz臋dn膮.聽 Tak to chyba by艂o. No to chyba i tak 5950 na razie dla mnie lepszy i tak.聽 聽 Chyba, ze i9 13900k, na xkom 3,5k.聽 To nie jest jako艣 bardzo drogo, ale p艂yta z聽Raptor Lake to koszt ponad 1k.聽 UserBenchmark: AMD Ryzen 9 5950X vs Intel Core i9-13900K 聽 Nie nawiedz臋 rozkminia膰 takich rzeczy. To tak jak z szukaniem samochodu.聽 聽 Sorry za chaos ale "g艂o艣no my艣l臋". karta doszla, hop legit jest 馃檪聽mozesz zamawiac jak cos
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Autor daj zna膰 jak si臋 sprawuje.聽 Karty nie kupi臋 ale mo偶e ten procek..聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Autor Jak bym bra艂 tego聽Ryzena9 7950X, to bym musia艂 dokupi膰 p艂yt臋 za ponad聽 1,5 i pamie膰 ddr 5 za ok 2k - 64gb.聽 聽 Rozwa偶am ten nowy proce bo, t膮 konfiguracj臋 mam ju偶 4 lata z czego procek wyszed艂 w 2017. Jak bym bra艂 nowego ryzena to bym musai艂 te偶 ddr5 kupi膰 nowe.. My艣l臋, 偶e now architektura to z jednej strony spoko droga, bo zawsze za par臋 lat mog臋 kupi膰 tylko procek a p艂yty i ramu nie rusza膰 (najwy偶ej 2 ko艣ci dokupi膰 kiedy艣 po 32gb), bo niby AM5 ma by膰 wspierane do艣膰 d艂ugo. 聽 Tylko jeszcze sprawa tego ch艂odzenia. Niby m贸j聽Cryorig A40 jest niez艂e ale podobno ten 7950 nie藕le si臋 grzeje a jak nie to czy co艣 polecicie do tego? 聽 Bo to ju偶 sporo si臋 zbiera $$ ponad to co my艣la艂em Niby mam na to nawet wiecej uzbierane, ale... cebula ze mnie i tyle.聽 聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l wczoraj "sciekawosci" zlozylem kompa na 7950x 馃槃聽no i taki dobry komp na 5 lat to koszt 20k na dobrych ramach 6kmhz 馃檪聽 jezeli masz karte to - 5k, ramy mozna wziac wolniejsze wiec nie 4k tylko polowa tego 馃檪. Oczywiscie chlodzenie mozna wziac zwykle, a nie wodne, tez wyjdzie pewnie ulamek tej kwoty. No i wiadomo windows z allegro za 5 zl a nie 500 馃槃聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Autor Nie bra艂 bym karty Tylko p艂yta, ram, procek, dysk, no i ch艂odzenie to jako艣 by wysz艂o na oko 9 ko艂a.. ehhhhhhhhhhhh nadal sporo 馃槈 聽 Tu jest fajny film o trybie eko. Ma艂y spadek wydajnosci za to spory spadek poboru mocy i temperatury 聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Autor Po co 1000W zasilacz?聽 Zosta艂 bym przy strejk karcie wi臋c my艣l臋, 偶e 750 spoko wystarczy, na 2 ssd i聽 talerzowy, 1080ti, + rzeczy z listy. Te偶 spoko opcja bo bebechy byym prze艂o偶y艂 do kompa szkolnego dla dzieciak贸w. Bo znowu zrobi膮 zdalne nauczanie i dupa b臋dzie.聽 聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Autor Jeszcze mo偶na p贸j艣膰 w stron臋 intela聽聽i9-13900K, do tego ta艅sza p艂yta o prawie po艂ow臋 i聽 ram ddr 4. Sporo mo偶e zosta膰 w kieszeni a procek聽聽24 Cores, 32 Threads Kurna 聽 nie ma nigdzie tego intela 馃槙聽kosztuje 3,5k to jest 7 st贸w mniej,聽 ogromny pob贸r mocy, wi臋kszy ni偶 ryzen i tak samo wysokie temperatury.聽 Edytowane 25 Pa藕dziernik 20222 l przez michalo
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Autor Tylko intel zamyka t膮 generacj臋 i kolejny b臋dzie na nowym sockecie. A AMD otwiera. Wszystko jest na niby na razie ale AM4 by艂o 艂adnych par臋 lat, wi臋c za 5 lat wystarczy zmiana procka na najnowszy i znowu b臋dzie si臋 na czasie. A droga w i9聽 b臋dzie wymaga艂a w przysz艂o艣ci takiego update jak teraz do am5. Ale to w sumie argument dobry jak ka偶dy. 聽 聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Autor 14 minut temu, KLICEK napisa艂: do pracy i do zbrusha szedl bym w amd i tak 馃檪聽 Racja. Ju偶 dawno to sobie obieca艂em. Ale wiesz jak to jest z obietnicami 馃槈 聽 Nie mniej wp艂yw na temperatur臋 i tryby poboru mocy bardziej mnie przekonuj膮 do AMD.聽 I chyba to kupi臋 sobie.聽 Czyli go艣ca z allegro polecisz. A jest tam jaka艣 gwarancja?聽 A jak mi szok wydania forsy minie za jaki艣 czas, to dokupi臋 reszt臋 podzespo艂贸w, dokupi臋 ramu, obudow臋 a starego kompa przeka偶臋 dzeicakom do szko艂y i do grania, bo jakby nie patrze膰, nie licz膮c brak raytracingu m贸j komp 艣wietnie sobie na razie radzi.聽 聽 聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Teraz, michalo napisa艂: Racja. Ju偶 dawno to sobie obieca艂em. Ale wiesz jak to jest z obietnicami 馃槈 聽 Nie mniej wp艂yw na temperatur臋 i tryby poboru mocy bardziej mnie przekonuj膮 do AMD.聽 I chyba to kupi臋 sobie.聽 Czyli go艣ca z allegro polecisz. A jest tam jaka艣 gwarancja?聽 A jak mi szok wydania forsy minie za jaki艣 czas, to dokupi臋 reszt臋 podzespo艂贸w, dokupi臋 ramu, obudow臋 a starego kompa przeka偶臋 dzeicakom do szko艂y i do grania, bo jakby nie patrze膰, nie licz膮c brak raytracingu m贸j komp 艣wietnie sobie na razie radzi.聽 聽 聽 zawsze masz gwarke producenta, ale typa przeswietlilem i ma firme + wpis w krs i tam widac ze gosc prowadzi sklep komputerowy 馃檪聽albo prowadzil 馃檪聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l Autor 1 minut臋 temu, KLICEK napisa艂: zawsze masz gwarke producenta, ale typa przeswietlilem i ma firme + wpis w krs i tam widac ze gosc prowadzi sklep komputerowy 馃檪聽albo prowadzil 馃檪聽 No ja te偶 prze艣wietla艂em 馃槈 Ale nadal.. Mo偶e to by膰 podr贸ba.聽 Testujesz ju偶 t膮 kart臋?聽 聽 Bo ja nic dzisiaj nie pracuj臋 tylko czytam i youtuba ogl膮dam 偶eby usprawiedliwi膰 sobie zakup ryzena.聽
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l 46 minut temu, michalo napisa艂: Tylko intel zamyka t膮 generacj臋 i kolejny b臋dzie na nowym sockecie. Przecie偶 Intel i tak co generacj臋 zmienia socket 馃槢
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l 20 minut temu, blood_brother napisa艂: Przecie偶 Intel i tak co generacj臋 zmienia socket 馃槢 ale teraz chyba zapowaidali ze tak nie bedzie (? dobrze mowie, dobrze?)
Napisano 25 Pa藕dziernik 20222 l @blood_brother聽Bo ilo艣膰 socket贸w MUSI si臋 zgadza膰 Ryba! Bo intel potrzebuje tego jak... SUKCESU! Intel na w dupie klienta.... A mo偶e? tak Ryba, MUSI!聽 Bo ilo艣膰 dolar贸w na koncie MUSI si臋 zgadza膰 Ryba! Intel jest jak bulterier! Jak Tommy Lee Jones! ...W 艣ciganym! I Jest! No to wypieprzaj, klient musi czu膰 respekt do Intela! 馃槈聽 A co do niezmieniania socketu w nast臋pnych generacjach, to pierwszy raz s艂ysz臋, a i tak w d... jestem, bo mam intela nie 13 generacji, wi臋c... fuck them all! 馃槈聽
Napisano 26 Pa藕dziernik 20222 l Autor To AM5 to nie jest chyba dobra droga. Troch臋 mnie zmartwi艂 ten film i straci艂em zapa艂 do pchania si臋 w to: 聽 聽 聽
Napisano 26 Pa藕dziernik 20222 l calosc zobaczylem scieakowsci 馃槃 no nie wiem ja nie widze za duzego problemu 馃檪聽 wyjdzie biosik nowy i pewnie problem z rozruchem sie skonczy.聽 No a pamietaj ze w AMD masterze i tak bedziesz lecial na eco w przez 99% czasu, wiec raczej nie bedziesz mial problemow z chlodzeniem. (wiem wiem, jeszcze nie ma trybu eco do 7xxx)
Napisano 26 Pa藕dziernik 20222 l ale te p艂yty do s膮 obrzydliwie drogie, my艣la艂em 偶e b650 co艣 zmieni ale te偶 masakra 1,5k za p艂yt臋 艣rednio wyposa偶on膮 z bieda kart膮 d藕wi臋kow膮 to jaka艣 paranoja, no ale 偶eby pcie 5 dzia艂a艂o to tam musi nie藕le gruba warstwa miedzi by膰. Sam sie zastanawia艂em czy nie i艣膰 w r9 7950x bo ma avx512 to rednderman dosta艂 by kopa xD, ale ddr5 2x dro偶szy od ddr4 i przyrost w grach ma艂y a w programach to ju偶 w og贸le... Po raz pierwszy od 2017 rozwa偶am intela, taka i9 13900k por贸wnywalnie szybka co 7950x i mog臋 tam ddr4 wrzuci膰 i koszt ca艂ej platformy ni偶szy, tylko ten win11 wymagany聽馃槢 Ale m贸j r5 1600 jeszcze daje rad臋 xDD Edytowane 26 Pa藕dziernik 20222 l przez Skyrush
Napisano 2 Listopad 20222 l Autor W dniu 25.10.2022 o 09:23, KLICEK napisa艂: No i wiadomo windows z allegro za 5 zl a nie 500 A jak to jest z tymi z allegro? Dzia艂a? Mam normaln膮 wersj臋 Pro, ale j膮 przenios臋 na nowy system (podobno mo偶na...) a do starego kompa ch臋膰 ju偶 home, bo to ju偶 b臋dzie s艂u偶y艂 najwy偶ej dzieciakom, zdalne nauczanie itp. 聽 A ju偶 u偶ywa kto艣 win11. Ma sens update?聽
Napisano 2 Listopad 20222 l 31 minutes ago, michalo said: A ju偶 u偶ywa kto艣 win11. Ma sens update?聽 Prawie nie ma r贸偶nicy mi臋dzy 11 a 10, wi臋cej opcji jest ukryte i czasem dodatkowe problemy, gpu mi si臋 wywala艂o szczeg贸lnie w after effects bo mia艂em w艂膮czone gpu sheluding czy inne optymalizacyjne g贸nwo, poza tym bez znaczenia, du偶ej r贸偶nicy nie ma a teraz ju偶 chyba bardziej przetestowane ni偶 gdy wychodzi艂o聽馃檪聽
Napisano 2 Listopad 20222 l 10 godzin temu, michalo napisa艂: Mam normaln膮 wersj臋 Pro, ale j膮 przenios臋 na nowy system (podobno mo偶na...)聽 Mo偶esz przenie艣膰 tylko wersje Retail. Naj艂atwiej jak masz j膮 przypisan膮 do konta Microsoft, Instalujesz czysty system i po prostu si臋 logujesz. 呕eby sprawdzi膰 jak膮 masz wersje w wierszu polecenia (cmd.exe) wpisujesz: Slmgr 鈥揹li https://www.majorgeeks.com/content/page/how_to_check_if_your_windows_license_is_retailoemor_volume.html Co do Windows贸w z allegro to si臋 nie wypowiem bo sie na tyle nie znam.
Napisano 3 Listopad 20222 l Autor 10 godzin temu, stormwind napisa艂: Mo偶esz przenie艣膰 tylko wersje Retail. Naj艂atwiej jak masz j膮 przypisan膮 do konta Microsoft, Instalujesz czysty system i po prostu si臋 logujesz. 呕eby sprawdzi膰 jak膮 masz wersje w wierszu polecenia (cmd.exe) wpisujesz: Slmgr 鈥揹li O to zajebi艣cie bo mam wersj臋 retail. A ju偶 my艣la艂em 偶e trzeba si臋 jako艣 bawi膰 z przeniesieni licki. Dzi臋ki!聽聽 聽 10 godzin temu, stormwind napisa艂: Co do Windows贸w z allegro to si臋 nie wypowiem bo sie na tyle nie znam. No ja te偶 wi臋c mam lekkie obawy do takiego wyj艣cia. Kto艣 co艣?聽聽
Napisano 3 Listopad 20222 l windows na allegro za 5,99 itp to scam聽 馃檪聽to sa normalnie pirackie klucze
Napisano 3 Listopad 20222 l 10 minutes ago, KLICEK said: windows na allegro za 5,99 itp to scam聽 馃檪聽to sa normalnie pirackie klucze Piraty nie piraty a takie powa偶ne serwisy jak purepc kluczyki do windowsa reklamuj膮 co chwil臋 馃檪 https://www.purepc.pl/wielka-wyprzedaz-na-halloween-dozywotnie-licencje-microsoft-windows-i-microsoft-office-w-bardzo-niskich-cenach https://www.purepc.pl/tanie-licencje-na-system-microsoft-windows-10-windows-11-i-microsoft-office-ceny-nizsze-nawet-do-91 Na plus to w takiej wersji nie powinno by膰 wirus贸w cho膰 o legalno艣ci nie mog臋 si臋 wypowiada膰 bo nie wiem. Mog膮 by膰 dosprzedawane u偶ywane licncje z firm co kupuj膮 hurtowo, licencje kupowane z kradzionych kart albo zwyk艂e piraty, nie wiem 馃檪聽 Ale to a偶 mi si臋 przypomina jak kiedy艣 za dzieciaka odda艂em z ojcem komputer do naprawy to przy odbiorze panowie zaproponowali zainstalowanie office za 50z艂 do nauki i na to poszli艣my a pirat na p艂ycie by艂 za 20z艂 wi臋c tak 艣redni interes by艂 dla nas ale kto m贸g艂 wiedzie膰 wtedy jak to dzia艂a聽馃槃聽prawa autorskie, licencje, legalno艣膰 to jeszcze ma艂o kto mia艂 o tym jak膮kolwiek 艣wiadomo艣膰馃檪 聽 Edytowane 3 Listopad 20222 l przez Destroyer
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto